Την τελική έγκριση για την έναρξη της διαδικασίας εκταμίευσης της προκαταβολής των σχεδόν 4 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης θα δώσουν σήμερα το Eurogroup και το Ecofin στην Ελλάδα και σε 11 ακόμη χώρες.
Η έγκριση δεν συνεπάγεται εκταμίευση πόρων, αλλά τη δυνατότητα των εθνικών αρχών να εγκρίνουν επιδοτήσεις και έργα επί πιστώσει των συγκεκριμένων κονδυλίων και ανάλογα με τον βαθμό ολοκλήρωσης θα εκταμιεύονται τα κονδύλια.
Για την Κομισιόν και τον Πάολο Τζεντιλόνι η έγκριση των προγραμμάτων και έγκριση της εκταμίευσης των κονδυλίων πριν από τον Αύγουστο και τις θερινές διακοπές της Κομισιόν αποτελούσε στοίχημα απόδειξης αποτελεσματικότητας και επίδειξης ισχυρής πολιτικής βούλησης.
Στη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. (Ecofin), στις Βρυξέλλες, το Ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0» έλαβε την τελική έγκριση για να προχωρήσει στην επόμενη φάση. Ωστόσο, η Κομισιόν ζήτησε τροποποιήσεις για την καλύτερη διάχυση της ρευστότητας, καθώς η αρχιτεκτονική του προγράμματος ευνοούσε κυρίως τους ισχυρούς και τους έχοντες πρόσβαση σε δανεισμό.
«Σήμερα είναι μια σημαντική μέρα. Δώδεκα εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας αναμένεται να εγκριθούν», δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι προσερχόμενος στο Ecofin.
Σε δηλώσεις τους μετά τη συνεδρίαση ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έκανε λόγο για «μια σημαντική ημέρα για την Ελλάδα και την Ευρώπη, για την Ευρώπη και την Ελλάδα».
Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε πως οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ύστερα και από τη θετική αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υιοθέτησαν τα πρώτα Εθνικά Σχέδια Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που υποβλήθηκαν από 12 κράτη-μέλη, και μεταξύ των Σχεδίων που εγκρίθηκαν, περιλαμβάνεται και το Σχέδιο της Ελλάδας.
Ο οδικός χάρτης για τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης
Για το 2021 η Αθήνα στοχεύει να λάβει μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης γύρω στα 7,5 δισ. ευρώ καθώς εκτός από την προκαταβολή των 4 δισ. ευρώ (2,3 δις. ευρώ από επιδοτήσεις και το υπόλοιπο από το σκέλος των δανείων), επιδιώκει να εκταμιευθεί και η πρώτη δόση ύψους περίπου 3,5 δισ. ευρώ υπό την προϋπόθεση ότι έχει εκπληρώσει τα ορόσημα που έχουν τεθεί.
Η Ελλάδα δικαιούνται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης 30,5 δισ. ευρώ εκ των οποίων 17,8 δις. ευρώ (9% του ΑΕΠ) αφορούν επιχορηγήσεις και 12,7 δις. ευρώ (6%-7% του ΑΕΠ) δάνεια. Στο Ελληνικό Σχέδιο γίνεται αναλυτική περιγραφή για τα 331 ορόσημα και στόχους που θα καθορίσουν την πορεία εκταμίευσης των 30,5 δισ. ευρώ από φέτος έως και τα μέσα του 2026.
Αναφερόμενος στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι τα πρώτα 4 δισ. ευρώ αναμένεται, πλέον, μετά τη σημερινή απόφαση, να εκταμιευθούν έως το τέλος Ιουλίου.
Το Ελλάδα 2.0
Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης , το Σχέδιο «Ελλάδα 2.0» περιλαμβάνει 106 επενδύσεις και 68 μεταρρυθμίσεις που περιγράφονται και κοστολογούνται με ακρίβεια σε 4.104 σελίδες και χρησιμοποιεί ευρωπαϊκούς πόρους 30,5 δισ. ευρώ (17,8 δισ. ενισχύσεις και 12,7 δισ. δάνεια), για να κινητοποιήσει 60 δισ. ευρώ συνολικές επενδύσεις στη χώρα στα επόμενα πέντε χρόνια, να αυξήσει μόνιμα το ΑΕΠ κατά 7 μονάδες και να δημιουργήσει, επίσης μόνιμα, 180-200 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.