if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

Pew για Κίνα: Δεν “πουλάει” ο Δρόμος του Μεταξιού

Με γεωπολιτικές και γεωοικονομικές συνέπειες

Ειδικά η Αυστραλία αποτελεί ισχυρό πλήγμα για την Κίνα έπειτα από την απόφαση της πρώτης να ακυρώσει συμφωνία της Πολιτείας Βικτόρια με το Πεκίνο σχετικά με τη συμμετοχή της στην κινεζική εμπορική πρωτοβουλία «Μία ζώνη, ένας δρόμος» (one belt, one road)

Εμπόδια εμφανίζονται στον νέο δρόμου του μεταξιού για την Κίνα, όπως δείχνει η νέα έκθεση του ερευνητικού κέντρου Pew, καθώς η γενικότερη θεώρηση των πολιτών σε 17 χώρες είναι αρνητικές, ενώ οι κυβερνήσεις τους δείχνουν ότι επιδιώκουν στενότερο εναγκαλισμό με τις ΗΠΑ. Βέβαια, οι χώρες που μετρήθηκαν δεν συμμετέχουν άμεσα στην πρωτοβουλία One Belt, One Road.

Διαπιστώνεται λοιπόν ότι λίγες χώρες έχουν εμπιστοσύνη στον Πρόεδρο Xi Jinping ως προς τη συνδρομή του στα παγκόσμια προβλήματα. Ανττιθέτως, καταγράφεται ευρεία στροφή για στενότερους οικονομικούς δεσμούς με τις ΗΠΑ. 

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

Σύμφωνα με την έρευνα, η γενική άρνηση προς την Κίνα ως προς τις πολιτικές της, συμπεριλαμβανομένων περίπου των τριών τετάρτων των ερωτηθέντων στην Ιαπωνία, τη Σουηδία, την Αυστραλία, τη Νότια Κορέα και τις Ηνωμένες Πολιτείες, έχει τρία βασικά αίτια: ανθρώπινα δικαιώματα, πανδημία, γεωπολιτική

Στην πλειοψηφία των κρατών, το μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού θεωρεί ότι η Κίνα δεν σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες του λαού της. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η βάρβαρη μεταχείριση της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων  από το κινεζικό κράτος.

Γενικότερα, οι απόψεις για την Κίνα είναι αρνητικά φορτισμένες. Ενώ, στο σύνολό της, η γνώμη των πολιτών για την Κίνα έχει αλλάξει σημαντικά τα τελευταία χρόνια, η δυσπιστία και δυσαρέσκεια αυξήθηκε σε Αυστρία, Καναδά, Σουηδία και Ηνωμένο Βασίλειο, ως αποτέλεσμα των διμερών γεωπολιτικών εντάσεων και της κακοδιαχείρισης της πανδημίας από τις κινεζικές αρχές. 

Ειδικά η Αυστραλία αποτελεί ισχυρό πλήγμα για την Κίνα και την εμπορική της επέκταση, έπειτα από την απόφαση της πρώτης να ακυρώσει συμφωνία της Πολιτείας Βικτόρια με το Πεκίνο σχετικά με τη συμμετοχή της στην κινεζική εμπορική πρωτοβουλία «Μία ζώνη, ένας δρόμος» (one belt, one road). 

Επομένως, ενώ η Κίνα γιορτάζει το μεγαλείο των 100 ετών από την ίδρυση του κομμουνιστικού κόμματος, με την κυβέρνηση να πλέκει το εγκώμιο της  ως προς την πολιτική και οικονομική της «παντοδυναμία», έχει χάσει ήδη σημαντικό έδαφος γεωπολιτικό και γεωοικονομικό επίπεδο.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version