Η 25η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης του Economist στην Αθήνα είναι το πρώτο συνέδριο που κάνει με φυσική παρουσία εδώ και αρκετό καιρό, σημείωσε ο executive and diplomatic editor του περιοδικού The Economist και πρόεδρος του συνεδρίου Daniel Franklin και συνέχισε λέγοντας ότι έρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες όπου η ανάκαμψη είναι πλέον σε πλήρη εξέλιξη.
Στη συνέχεια εξήγησε τον νέο δείκτη «κανονικότητας» του Economist όπου -σε σχέση με την περίοδο πριν την πανδημία (100) – ο κόσμος τώρα βρίσκεται στο 66, στα δύο τρίτα δηλαδή, με χαμηλό σημείο το 35, τον Απρίλιο του 2020. Κλείνοντας, ο Daniel Franklin ανέλυσε τις πολλές εκλογικές διαδικασίες που αναμένονται το επόμενο διάστημα, μεταξύ άλλων, στη Γαλλία και τη Γερμανία.
Joan Hoey, διευθύντρια Ευρώπης, The Economist Intelligence Unit
Μεγέθυνση 5,3% για την παγκόσμια οικονομία και -παρά την αρχικά χαμηλή ταχύτητα εμβολιασμού- 4,3% για την Ευρώπη προβλέπει το Economist Intelligence Unit, σύμφωνα με την περιφερειακή διευθύντρια Ευρώπης του EIU Joan Hoey. Για την Ελλάδα, το EIU προβλέπει μεγέθυνση 5,4% το 2021 και 4,3% το 2022, οπότε και το ΑΕΠ της Ελλάδας θα φτάσει ξανά στα προ πανδημίας επίπεδα. Υπάρχουν όμως και σημαντικοί κίνδυνοι, όπως ένα τέταρτο πανδημικό κύμα, αύξηση σε πτωχεύσεις και αύξηση μη εξυπηρετούμενων δανείων, ανέφερε η κ. Hoey. Ερωτώμενη περί πληθωριστικών πιέσεων, είπε ότι πρόκειται για παροδικό φαινόμενο που σχετίζεται περισσότερο με την ιδιαίτερη βάση σύγκρισης η οποία διαμορφώθηκε κατά την πανδημία.
Dominique de Villepin, πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας
Η Ευρώπη αντιπροσωπεύει το 7% του παγκοσμίου πληθυσμού, το 22% του παγκοσμίου ΑΕΠ και το 50% των παγκοσμίων κοινωνικών δαπανών, σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό της Γαλλίας Dominique de Villepin. Θα έπρεπε να είναι παράδεισος, αλλά δεν είναι, ανέφερε χαρακτηριστικά. Η πανδημία έδειξε τον χειρότερο αλλά και τον καλύτερο εαυτό της Ευρώπης, σύμφωνα με τον κ. de Villepin, καθώς – όπως είπε – τις αρχικές ελλείψεις και τα κλεισίματα των συνόρων συνόδευσε ένα γενναίο πρόγραμμα ανάταξης. Η Ευρώπη σήμερα πιέζεται από εξωτερικούς παράγοντες όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα αλλά και από περιφερειακούς πολέμους, όπως και από εσωτερικές πιέσεις π.χ. Βορρά/Νότου ή Ανατολής/Δύσης, σημείωσε. Έθεσε ακόμα τέσσερις προϋποθέσεις για την ενότητα: (1) τις αξίες μας, που τις συγχέουμε με κοινωνικά ζητήματα όπου μπορούμε να διαφωνούμε αλλά μέσα στο σταθερό αξιακό μας πλαίσιο, (2) στρατηγική αυτονομία ώστε να μην εξαρτάται η επιβίωση από εξωτερικούς παράγοντες όπως οι ΗΠΑ, (3) ένα νέο μοντέλο, όχι βασισμένο στην Ευρώπη των εθνών αλλά στην Ευρώπη των πολιτών και (4) τη διακυβέρνηση. Σήμερα της Ευρώπης ηγείται η Γερμανία, αλλά για να επιτύχουμε καλύτερη συναίνεση πρέπει να εμπλέξουμε και τις άλλες χώρες στην διαδικασία, υπογράμμισε.
Martin Schulz, πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Mε μια αναφορά στο 2004 όπου ο ΓΓ του ΚΚΚ είχε δηλώσει ότι ο 21ος αιώνας είναι ο αιώνας των περιφερειών ξεκίνησε την ομιλία του ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Martin Schulz. Η Κίνα, είχε πει, είναι μiα παγκόσμια περιφερειακή δύναμη και η Ευρώπη πρέπει να αποφασίσει τι θέλει να είναι.
Το πρόβλημα είναι ότι η Ευρώπη συνεχίζει να λειτουργεί ενδοσκοπικά, σημείωσε ο κ. Schulz. Συνεχίζει να είναι μία ομάδα μικρών χωρών και κάποιες δεν έχουν καταλάβει ότι είναι μικρές χώρες στην παγκόσμια σκηνή. Η ΕΕ θα αποτύχει, κατέληξε, αν συνεχίσουμε να είμαστε διχασμένοι και να υποβαθμίζουμε και να μη σεβόμαστε τους θεσμούς μας. Κάναμε ένα τεράστιο βήμα μπροστά με το σχέδιο ανάταξης της ευρωπαϊκής οικονομίας, όχι μόνο ως προς τα ποσά, αλλά γιατί λειτουργήσαμε ενωμένα και ενωτικά, τόνισε. Αν και κάναμε ένα μεγάλο βήμα μπροστά δεν είμαι σίγουρος ότι τα μέλη θα συνεχίσουν να ενεργούν με τον ίδιο τρόπο, είπε ο κ. Schulz. Αυτό που η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερο είναι ειλικρίνεια μεταξύ των κρατών, υπογράμμισε.
Kolinda Grabar-Kitarović, τέως πρόεδρος της Κροατίας
Η ανισότητα μάς κοστίζει παγκοσμίως τρισεκατομμύρια, σύμφωνα με την τέως πρόεδρο της Κροατίας Kolinda Grabar-Kitarović, η οποία στην εισήγησή της αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο χτύπησε η πανδημία τις γυναίκες.
Οι γυναίκες εργάζονται περισσότερο σε θέσεις πρώτης γραμμής και συνδράμουν το 70% του τομέα υγείας, αν και οι θέσεις ηγεσίας καλύπτονται ακόμη από άνδρες, υπογράμμισε η κ. Grabar-Kitarović, επισημαίνοντας ότι η πανδημία είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας. Περισσότερες γυναίκες χρειάστηκαν να εγκαταλείψουν ή να περιορίσουν την εργασία τους για να φροντίσουν τις οικογένειές τους, ανέφερε. Οι γυναίκες ηγέτες έχουμε δει ότι τα πήγαν καλύτερα στη διαχείριση της πανδημίας, αν και το δείγμα είναι πολύ μικρό για ασφαλή εξαγωγή συμπερασμάτων, όμως πρέπει να παρακολουθήσουμε το ζήτημα, σημείωσε.
Προκειμένου να επιτύχουμε την ισότητα σε μεγαλύτερο βαθμό χρειαζόμαστε περισσότερο από το 25% των γυναικών ηγετών που σήμερα έχουμε στα κέντρα αποφάσεων, σύμφωνα με την τέως πρόεδρο της Κροατίας. Αν δείτε τα δεδομένα, όπου υπάρχει γυναικεία ηγεσία, επιτυγχάνουμε καλύτερη συμπερίληψη των ασθενέστερων μιας κοινωνίας στη διανομή των πόρων, σημείωσε η κ. Grabar-Kitarović. Πρέπει να δούμε μακροπρόθεσμα θέματα όπως τα στερεότυπα, που καμιά φορά ούτε εμείς δεν τα αντιλαμβανόμαστε, είπε, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη για θετικά πρότυπα.
Helena Dalli, Επίτροπος Ισότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Η πανδημία τόνισε τα προβλήματα της ανισότητας των γυναικών, διαμήνυσε από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου του Economist η Επίτροπος Ισότητας της ΕΕ Helena Dalli, κάνοντας αναφορά στην έξαρση της ενδοοικογενειακής βίας, την αύξηση των ευθυνών φροντίδας των παιδιών με το κλείσιμο των σχολικών μονάδων αλλά και στις επιπτώσεις στην αγορά εργασίας, καθώς οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη συμμετοχή στους κλάδους που έχουν πληγεί περισσότερο. Η ΕΕ δεν ήταν έτοιμη για την πανδημία, είναι όμως έτοιμη για την ανάκαμψη, τόνισε η Επίτροπος, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα θα επενδύσει €159 εκατ. στη δημιουργία 53.000 θέσεων παιδικών σταθμών, βοηθώντας στην αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στο εργατικό δυναμικό, που αποτελεί ένα χρόνιο πρόβλημα της χώρας.
Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών
Η εκτίμηση για ανάπτυξη 3,6% το 2021 είναι απολύτως ρεαλιστική, τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος έκανε λόγο για μεγάλη ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας μπροστά στην κρίση της πανδημίας.
Η ανάκαμψη που θα ακολουθήσει θα είναι ιδιαίτερα ισχυρή, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, επικαλούμενος προς αυτήν την κατεύθυνση στοιχεία τα οποία καταδεικνύουν ότι η ύφεση έχει περιοριστεί, η ανεργία δεν αυξήθηκε, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώνονται, οι καταθέσεις αυξάνονται, το κόστος δανεισμού της χώρας βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά, η ανταγωνιστικότητα βελτιώνεται και η οικονομία αναβαθμίζεται παρά την πανδημία.
Ο ίδιος επεσήμανε ότι το οικονομικό επιτελείο στοχεύει να συνεχίσει στον δρόμο της συνετής – όπως τη χαρακτήρισε – δημοσιονομικής πολιτικής, και μάλιστα προς την κατεύθυνση της περαιτέρω μείωσης των φόρων.
Klaus Regling, διευθύνων σύμβουλος, ESM
Η Ελλάδα δεν οδεύει σε μια νέα κρίση χρέους, παρά το υψηλό κόστος της διαχείρισης της πανδημίας, καθώς οι λόγοι που οδήγησαν στη χαλαρή δημοσιονομική πολιτική ήταν προσωρινοί και ασύμμετροι και εξάλλου οδήγησαν σε ένα εξαιρετικά ευνοϊκό περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων. Την εκτίμηση αυτή εξέφρασε ο επικεφαλής του ESM Klaus Regling, τονίζοντας ότι το κόστος των μέτρων στήριξης στην Ελλάδα για τη διαχείριση της κρίσης από την πανδημία συνολικά υπερβαίνει το 15% του ΑΕΠ, ωστόσο, από εδώ και στο εξής οι πολιτικές αυτές θα γίνουν πιο στοχευμένες.
Η Ελλάδα ανακάμπτει τώρα και από την πανδημία, σύμφωνα με τον κ. Regling, παρά τα ρίσκα τα οποία ο ίδιος εντόπισε, σε τομείς όπως ο τουρισμός. Στάθηκε άλλωστε στην κρισιμότητα της δυνατότητας των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν την οικονομία, καθώς και στην αποτελεσματική αξιοποίηση των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης, με απώτερο σκοπό οι πόροι αυτοί να αντιμετωπίσουν τις διαρθρωτικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας. Επιπλέον, ο κ. Regling έκανε αναφορά στην προσπάθεια όλων των προηγούμενων ετών η οποία κατά τη γνώμη του κατέστησε την ελληνική οικονομία πιο ανθεκτική σε αυτήν την κρίση, της πανδημίας.
Peer Steinbrück, πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας
Ανεξάρτητα από το τελικό σχήμα που θα πάρουν οι εξελίξεις στο εσωτερικό της, η Γερμανία θα παραμείνει αξιόπιστος εταίρος για την Ευρώπη, σημείωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Peer Steinbrück, περιγράφοντας τις διεργασίες που είναι σε εξέλιξη στη γερμανική πολιτική σκηνή.
Η Ευρώπη δεν είναι σε πολύ καλή φόρμα μέσα στο νέο περιβάλλον που δημιουργείται στη διεθνή σκηνή, σύμφωνα με τον κ. Steinbrück, ο οποίος έκανε λόγο για απουσία συνεκτικής στρατηγικής ιδίως στον τομέα της ασφάλειας. Εξέφρασε δε την ανησυχία του για τις εθνικιστικές τάσεις που παρατηρούνται στο εσωτερικό της Ευρώπης, όπως και για την αύξηση των κρουσμάτων παραβίασης των ευρωπαϊκών αξιών.
Αναφορικά με την Ελλάδα, ο κ. Steinbrück εξέφρασε την άποψη ότι η χώρα κινείται μεταρρυθμιστικά προς τη σωστή κατεύθυνση και στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία των υποδομών, της εκπαίδευσης αλλά και της υποστήριξης των νέων μέσω της υποστήριξης των startups. Ο ίδιος χαρακτήρισε συγκριτικά πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας τον τουρισμό, τη ναυτιλία, τα logistics αλλά και την ενέργεια.
Παύλος Μυλωνάς, διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας
«Οποιαδήποτε ανασφάλεια όσον αφορά την κεφαλαιουχική θέση των τραπεζών, δεν είναι βάσιμη», διεμήνυσε o διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς, ο οποίος σημείωσε ότι τα προβλήματα που επιφέρει η πανδημία στον τομέα των δανείων ανέρχονται περίπου στα 4 δισ. ευρώ.
Αναφερόμενος στην πρόκληση της χρηματοδότησης της οικονομίας, ο κ. Μυλωνάς ανέφερε ότι δεν είναι θέμα ρευστότητας αλλά διαρθρωτικών ζητημάτων: «Έχουμε περίπου 900.000 επιχειρήσεις το 95% των οποίων είναι μικρομεσαίες και πολύ μικρές. Το 25% των πωλήσεων καλύπτεται από αυτές, αλλά είναι λιγότερο παραγωγικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες. Επιπλέον, 60.000 εταιρείες έχουν δηλώσει εισόδημα λιγότερο από 10.000 ευρώ, γεγονός που καθιστά δύσκολο για μια τράπεζα να τους παράσχει δάνεια». Ο ίδιος επεσήμανε ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανέρχονται στα 10 δισ. ευρώ αντιπροσωπεύοντας το 10% των εταιρικών δανείων. Παράλληλα, μίλησε για την ανάγκη συνολικών projects της τάξης των 15 δισ. ευρώ ετησίως προκειμένου να καλυφθεί το επενδυτικό κενό στη χώρα.
Μαργαρίτης Σχοινάς, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής
«Το πρόγραμμα εμβολιασμού είναι σαν μηχανή diesel: την ανάβεις και ακούς θορύβους, αλλά μόλις ξεκινήσει πραγματικά ο κινητήρας, τίποτα δεν τον σταματά», ανέφερε χαρακτηριστικά από το βήμα του Economist ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής Μαργαρίτης Σχοινάς.
Όπως είπε, η ΕΕ επέλεξε 7 εταιρείες από τις δεκάδες που δούλευαν στα εμβόλια και οι 6 από αυτές βρήκαν τελικά το εμβόλιο, οδηγώντας σε ένα πρόγραμμα μεγάλης κλίμακας που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη με 4,5 δις δόσεις.
Αναφερόμενος ευρύτερα στην πρόκληση της κρίσης λόγω της πανδημίας, ο ίδιος σημείωσε ότι η Ευρώπη επί 16 μήνες βίωσε ένα πρωτόγνωρο σενάριο «που ήταν μάλλον επιστημονικής φαντασίας». Παρόλα αυτά, «η Ευρώπη ανταποκρίθηκε, και το λέω με ειλικρίνεια και υπερηφάνεια».
Francis Fukuyama, πολιτικός επιστήμονας και καθηγητής του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, ΗΠΑ
«Με την εκλογή Μπάιντεν οι σχέσεις ΗΠΑ και Ε.Ε. επανήλθαν σε ένα πιο παραδοσιακό επίπεδο και νομίζω ότι όλοι στην Ευρώπη έβγαλαν έναν αναστεναγμό ανακούφισης μετά την πρόσφατη παρουσία του Αμερικανού προέδρου στη διάσκεψη Κορυφής του ΝΑΤΟ», ανέφερε χαρακτηριστικά από το βήμα του Economist ο πολιτικός επιστήμονας και καθηγητής του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ των ΗΠΑ Francis Fukuyama.
Ο ίδιος πάντως χαρακτήρισε ψευδαίσθηση την εκτίμηση Ευρωπαίων παραγόντων σύμφωνα με την οποία η Ευρώπη μπορεί να κινείται ως ανεξάρτητη δύναμη μεταξύ Κίνας, Ρωσίας και Αμερικής, τελικά ισορροπώντας ανάμεσα σε αυτές τις δυνάμεις. «Οι βασικές αξίες της Ρωσίας και της Κίνας δεν έχουν τίποτα κοινό με τις αξίες που δημιούργησαν και στηρίζουν την Ε.Ε.», σημείωσε ο κ. Fukuyama.
Ευρύτερα, ο ίδιος εμφανίστηκε μάλλον ανήσυχος ως προς τις προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει σήμερα η Δυτική κοινωνία: «Με την άνοδο των κοινωνικών μέσων δικτύωσης ζούμε σε ένα ακραίως χαοτικό σύμπαν όπου δεν υπάρχει μια κοινή πραγματολογική βάση πάνω στην οποία μπορούμε να συζητήσουμε ως μια δημοκρατική κοινωνία».
Wolfgang Schäuble, πρόεδρος του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου
H Eλλάδα δεν είχε εναλλακτικό δρόμο, ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου Wolfgang Schäuble, αναφερόμενος στα χρόνια της διαχείρισης της ελληνικής κρίσης χρέους. Χαρακτήρισε δε αναπόσπαστα συστατικά για την ευημερία της χώρας τις μεταρρυθμίσεις, την καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα.
Η περίπτωση της πανδημίας μάς δίδαξε ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την κρίση ως ευκαιρία και να φέρουμε πιο κοντά την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, παρατήρησε ευρύτερα ο Wolfgang Schäuble, τονίζοντας ότι η συγκεκριμένη παράμετρος είναι σημαντική και στη βάση της σχέσης των ΗΠΑ και της Ευρώπης με την Κίνα και τη Ρωσία.
Ο ίδιος αναφέρθηκε με θετικά λόγια στην εκλογή Μπάιντεν στις ΗΠΑ, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η ΕΕ θα πρέπει να γίνει πιο αποτελεσματική και γρήγορη στη λήψη αποφάσεων και σημείωσε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να αναβαθμίσει την εμπλοκή της στον τομέα της ασφάλειας.
Θόδωρος Σκυλακάκης, αναπλ. υπουργός Οικονομικών
Για μια σπουδαία ευκαιρία τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη έκανε λόγο από το βήμα του 25ου ετήσιου συνεδρίου του Economist ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στα οφέλη του Ταμείου Ανάκαμψης στην ελληνική και ευρωπαϊκή οικονομία.
O κ. Σκυλακάκης σημείωσε ότι το φιλόδοξο σχέδιο κινητοποιεί πάρα πολλούς πόρους, πολύ περισσότερους από αυτούς που λαμβάνει η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δίνοντας έμφαση στις ιδιωτικές επενδύσεις. Κι αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό, όπως εξήγησε, γιατί ένα από τα βασικά προβλήματα της χώρας τα τελευταία χρόνια είναι το επενδυτικό κενό, το οποίο παραμένει μεγάλο. «Αυτό καθιστά τις ιδιωτικές επενδύσεις εξαιρετικά σημαντικές για την ελληνική οικονομία. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στο μέλλον χωρίς αυτές, ιδίως σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από μεγάλη καινοτομία».
Οι ιδιωτικές επενδύσεις, πρόσθεσε, μεταφέρουν τη νέα τεχνολογία που αναπτύσσεται παγκοσμίως στο εσωτερικό των οικονομιών και μια χώρα η οποία έχει τις μισές ιδιωτικές επενδύσεις σε σχέση με τους ανταγωνιστές της μένει πίσω από πλευράς παραγωγικών δυνατοτήτων και ανταγωνιστικότητας. «Και σε μια περίοδο μεγάλης καινοτομίας, η χώρα μένει πίσω κάθε χρόνο που περνάει και το επενδυτικό κενό παραμένει» υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός. Επομένως, κατέληξε ο κ. Σκυλακάκης, υπό αυτό το πρίσμα το ανώτατο όριο των παραγωγικών δυνατοτήτων υποχωρεί, η χώρα μπορεί να παραγάγει ολοένα και λιγότερο και άρα μπορεί να ανταγωνιστεί σε χαμηλότερο βαθμό. «Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα της οικονομίας κι αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα που θα προσπαθήσει να επιλύσει το Ταμείο Ανάκαμψης» είπε κλείνοντας.
Tuomas Saarenheimo, πρόεδρος, Eurogroup Working Group
Τα εύσημα στην Ελλάδα απένειμε ο πρόεδρος του Eurogroup Working Group Tuomas Saarenheimo, ο οποίος για ακόμη μία φορά αναγνώρισε ότι η χώρα «τα έχει πάει πολύ καλύτερα» σε σχέση με άλλες, όσον αφορά την προετοιμασία του Ταμείου Ανάκαμψης.
Στο πλαίσιο του 25ου ετήσιου συνεδρίου του Economist, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος αναφέρθηκε στον σχεδιασμό για την αξιολόγηση κάθε εθνικού προγράμματος, ενώ χαρακτήρισε πρωτοφανές το μέγεθος του χρηματοδοτικού πακέτου βοήθειας. «Όλα τα σχέδια για το Ταμείο Ανάκαμψης είναι φιλόδοξα κι αυτό συνιστά επιτυχία για την ΕΕ και την Κομισιόν» συνέχισε, ενώ χαιρέτισε ιδιαίτερα το ελληνικό σχέδιο, το οποίο ξεκινάει από καλύτερη βάση σε σχέση με αρκετές άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως είπε.
Ο κ. Saarenheimo δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι παρότι έχουμε μια θετική βάση, πολλά θα κριθούν στην εφαρμογή τόσο όσον αφορά τη λήψη αποφάσεων όσο και την ταχύτητα. «Έχουμε να λύσουμε πολλές προκλήσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στην αξιολόγηση των εθνικών σχεδίων. «Πρόκειται για τεράστια πλάνα και ο ρόλος μας είναι να τα ελέγξουμε» συμπλήρωσε. Κλείνοντας την παρέμβασή του, επανέλαβε ότι η εφαρμογή παραμένει το σημαντικότερο ζήτημα. «Έχουμε κάνει μια καλή αρχή, αλλά έχουμε πολλά να κάνουμε ακόμη» κατέληξε ο κ. Saarenheimo.
Declan Costello, αναπλ. γενικός διευθυντής, ΓΔ Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων, Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Την πεποίθηση ότι τα πρώτα 4 δισ. ευρώ για την Ελλάδα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης θα εκταμιευτούν έως τα τέλη Ιουλίου, εξέφρασε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων της ΕΕ Declan Costello.
Στο πλαίσιο συνεδρίου του Economist, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος διαμήνυσε ότι βρισκόμαστε σε φάση εφαρμογής του Ταμείου Ανάκαμψης και γνωστοποίησε ότι έως τις 13 Ιουλίου θα έχουν εγκριθεί συνολικά 13 εθνικά σχέδια, ανάμεσα στα οποία και της Ελλάδας. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να εγκρίνει την εκταμίευση των χρημάτων προς τις χώρες μέλη. Τέσσερα δισεκατομμύρια που αφορούν την Ελλάδα είναι σε δρόμο να εκταμιευτούν έως τα τέλη Ιουλίου» επεσήμανε, χαρακτηριστικά, ο κ. Costello.
Ο ίδιος αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η εκταμίευση των πρόσθετων χρημάτων θα γίνεται μόνο εφόσον οι χώρες μέλη πετυχαίνουν τους στόχους και τα χρονικά ορόσημα που έχουν τεθεί. «Είναι κάτι πολύ διαφορετικό από τα διαρθρωτικά κονδύλια. Αυτό θα είναι πολύ πιο αποτελεσματικό, καθώς θα ασκεί μια πίεση στις χώρες», είπε.
Όσον αφορά ειδικότερα το ελληνικό πρόγραμμα, σημείωσε ότι τα συνολικά 13 δισ. ευρώ, τα οποία αφορούν τις επιχορηγήσεις, είναι ένα τεράστιο ποσό. «Το ελληνικό πλάνο είναι ισχυρό. Είναι ένα συνεκτικό σχέδιο με στρατηγική, με στόχο να κλείσει το επενδυτικό κενό» συνέχισε, μεταξύ άλλων, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την ελληνική στρατηγική.
Μιχάλης Αργυρού, πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων
Ως μια μεγάλη ευκαιρία και μια σωστή επιλογή πολιτικής χαρακτήρισε το Ταμείο Ανάκαμψης ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) Μιχάλης Αργυρού, (ΣΟΕ), ο οποίος, μεταξύ άλλων, υποστήριξε ότι η βαθιά ύφεση της πανδημίας χρειάζεται υποστηρικτικές και στοχευμένες πολιτικές ανάπτυξης, με το Ταμείο Ανάκαμψης να αποτελεί την κατάλληλη απάντηση στα προβλήματα της οικονομίας. «Η εστίαση δεν αφορά μόνο τις μεταρρυθμίσεις αλλά και τις επενδύσεις» σημείωσε, σημειώνοντας ότι το πρόγραμμα έχει τη σωστή οικονομική λογική.
Όσον αφορά ειδικά το ελληνικό σχέδιο, σημείωσε ότι «έχουμε μια καλή βάση εκκίνησης», εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα μεταμορφώσει την Ελλάδα, παρότι αποτελεί ένα αρκετά δύσκολο εγχείρημα. «Αλλά αυτό που πρέπει να γίνει είναι το πολύ προφανές. Τα προβλήματα της Ελλάδας είναι προφανή» πρόσθεσε, επικαλούμενος ως παράδειγμα το κενό επενδύσεις, το κενό παραγωγικότητας κ.α. «Ό,τι περιλαμβάνεται σε αυτό το πλάνο έχει σχεδιαστεί επακριβώς για την αντιμετώπιση αυτών των κενών, χωρίς τον αποκλεισμό κανενός πολίτη» σημείωσε ο κ. Αργυρού.
Τέλος, ανέφερε ότι δεν πρόκειται για ένα ιδεολογικό σχέδιο, αλλά για ένα σχέδιο που εδράζεται στον ρεαλισμό. «Θεωρούμε ότι θα στηρίξει τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, θα καταστήσει την οικονομία περισσότερο προσανατολισμένη στις επενδύσεις και λιγότερο προσανατολισμένη στην κατανάλωση. Είναι ένα σχέδιο, το οποίο έχει σχεδιαστεί ώστε όλοι οι Έλληνες να ωφεληθούν» είπε κλείνοντας ο κ. Αργυρού.
Αλέξης Χαρίτσης, τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων, ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, πρώην αναπλ. υπουργός Οικονομικών
Την ανάγκη ενός μόνιμου Ταμείου Ανάκαμψης υπογράμμισε ο πρώην αναπλ. υπουργός Οικονομικών και τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Χαρίτσης. Μεταξύ των στόχων του φιλόδοξου project, ο κ. Χαρίτσης εστίασε στην ανάγκη αλλαγής του προσανατολισμού της οικονομίας, από την οποία θα μπορούν να ωφεληθούν όλοι, χωρίς εξαιρέσεις, ανέφερε. Στο πλαίσιο αυτό, ξεχωριστή αναφορά έκανε στην αντιμετώπιση της ανισότητας, η οποία αποτελεί βασικό συστατικό για τη βιώσιμη ανάπτυξη, όπως σημείωσε.
Στη συνέχεια, είπε ότι το ζήτημα δεν είναι να αντιμετωπίσουμε το επενδυτικό κενό, αλλά το πώς ακριβώς θα το κάνουμε και ποιοι θα ωφεληθούν. Στα παραπάνω απάντησε ότι αυτό που απατείται είναι ένα πλάνο, το οποίο θα διευρύνει το ποιοι ακριβώς θα συμμετέχουν στην ανάπτυξη. Ταυτόχρονα, σημείωσε την ανάγκη επιτήρησης της εφαρμογής του εθνικού σχεδίου, ενώ στο τραπέζι της συζήτησης έθεσε και το ζήτημα της απουσίας συνέχειας στη δημόσια «μηχανή», κάτι το οποίο συνιστά δομικό πρόβλημα του κράτους, όπως ανέφερε. «Θα πρέπει να συζητήσουμε πώς θα αντιμετωπίσουμε τα πραγματικά προβλήματα της οικονομίας» υπογράμμισε ο κ. Χαρίτσης.
Στέλλα Κυριακίδου, επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Το θέμα της ισότητας έναντι του εμβολιασμού είναι βασικό, τόνισε στο 25ο ετήσιο συνέδριο του Economist με την ελληνική κυβέρνηση η επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Στέλλα Κυριακίδου, προσθέτοντας ότι ο μηχανισμός COVAX είναι η καλύτερη στρατηγική για να υπάρχει παγκόσμια πρόσβαση στα εμβόλια. Έδωσε έμφαση στα χρήματα από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) της ΕΕ που θα κατευθυνθούν στην υγεία. Όσον αφορά την πορεία του εμβολιασμού, είπε χαρακτηριστικά: «Κινούμαστε σε σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν είμαστε ακόμα εκεί που θέλουμε». Αναφερόμενη στο έργο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πανδημία, επεσήμανε ότι η Επιτροπή κινητοποίησε όλα τα όργανα που είχε στη διάθεσή της, αλλά υπάρχει ανάγκη για μια καλύτερα συντονισμένη και πιο γρήγορη στις αποφάσεις της Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και για μια ευρωπαϊκή πολιτική υγείας.
Βασίλης Κοντοζαμάνης, αναπλ. υπουργός Υγείας
Για μια «μεγάλη εικόνα» επιτυχούς διαχείρισης της πανδημίας στη χώρα μας μίλησε ο αναπλ. υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, σημειώνοντας ότι κράτη πιο οργανωμένα από την Ελλάδα κατέρρευσαν. Είπε χαρακτηριστικά: «Καταρρίψαμε τον μύθο του πολιτικού κόστους. Η κυβέρνηση πήρε σκληρές αποφάσεις». Εκτίμησε ότι ο κόσμος πειθάρχησε σε αυτές τις αποφάσεις. Μίλησε ακόμα για «παρακαταθήκη» που δημιουργήθηκε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα λόγω της πανδημίας, όπως στον ψηφιακό τομέα. Εξήρε τη συνεισφορά της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας και τόνισε ότι η κυβέρνηση «έσπασε ταμπού του παρελθόντος», αναφερόμενος στη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα υγείας. Ο αναπληρωτής υπουργός εκτίμησε ότι το πρόγραμμα εμβολιασμού στην Ελλάδα εξελίσσεται πολύ καλά, προσθέτοντας όμως ότι χρειαζόμαστε μεγαλύτερο τείχος ανοσίας. Τόνισε ότι το εμβόλιο, πέραν των άλλων, προάγει επίσης την κοινωνική συνοχή και μειώνει τις ανισότητες. Τέλος, σε μια εκτενή αναφορά στο δημόσιο σύστημα υγείας, είπε ότι έχει έρθει η ώρα για αλλαγές στο ΕΣΥ, κρατώντας τις βασικές αρχές του, όπως ο δημόσιος χαρακτήρας και η ισότιμη πρόσβαση. Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στις έννοιες της διαλειτουργικότητας και της συνδεσιμότητας, στις νέες υποδομές, στις ΣΔΙΤ στον χώρο της υγείας, στη σημασία του οργανισμού διασφάλισης ποιότητας των υπηρεσιών υγείας, στην προσοχή που πρέπει να δοθεί στους ογκολογικούς ασθενείς, καθώς επίσης και στη σημασία της πρωτοβάθμιας αλλά και της μετανοσοκομειακής φροντίδας.
Τζορτζ Γιανκόπουλος, συνιδρυτής, πρόεδρος και επικεφαλής επιστήμων, Regeneron Pharmaceuticals
O Τζορτζ Γιανκόπουλος, συνιδρυτής, πρόεδρος και επικεφαλής επιστήμων της Regeneron Pharmaceuticals εστίασε την ομιλία του στη φαρμακευτική έρευνα στο πεδίο των αντισωμάτων και στα φάρμακα που έχουν προκύψει από αυτήν. Αναφέρθηκε στις επιτυχίες τέτοιων φαρμάκων, που βασίζονται σε «κοκτέιλ» αντισωμάτων, απέναντι στην covid-19, με τις κλινικές δοκιμές να δείχνουν δραστική μείωση θανάτων και νοσηλειών. Τόνισε ότι παρά την έμφαση που πρέπει να δώσουμε στον εμβολιασμό, δεν πρέπει να υποτιμήσουμε και τη δυνατότητα να σώσουμε ζωές εδώ και τώρα. Αναφέρθηκε επίσης στη σημασία των μονοκλωνικών αντισωμάτων για ασθενείς που δεν μπορούν να ωφεληθούν από τα εμβόλια λόγω ανοσοκαταστολής. Τέλος, επεσήμανε ότι η βιοφαρμακευτική τεχνολογία έχει σημειώσει μεγάλες επιτυχίες μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα υπό την πίεση της πανδημίας.
Θεόδωρος Τρύφων, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ)
Στην απάντηση της ευρωπαϊκής και της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας στην πανδημία εστίασε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) Θεόδωρος Τρύφων. Επεσήμανε ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία ανταποκρίθηκε γρήγορα και αποτελεσματικά, παρότι στην Ελλάδα υπήρξε μείωση της δημόσιας χρηματοδότησης της υγείας επί μια 10ετία. Αυτή η μείωση χρηματοδότησης άφησε πίσω τον κλάδο όσον αφορά την καινοτομία, εκτίμησε, ωστόσο ο Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) της ΕΕ δίνει τη δυνατότητα να καλυφθεί το κενό. Τόνισε ότι η ΕΕ θα πρέπει να επικεντρωθεί σε μια σειρά από στόχους, όπως η επαρκής χρηματοδότηση των συστημάτων υγείας, η προώθηση της ευρωπαϊκής συνεργασίας στις προμήθειες, η ενίσχυση της ανθεκτικότητας των συστημάτων υγείας, η αντιμετώπιση των αρνητικών οικονομικών συνεπειών της πανδημίας, η χρηματοδότηση της ανάπτυξης φαρμάκων και εμβολίων για την covid-19, η ενθάρρυνση της εμπλοκής των ίδιων των ασθενών στη λήψη αποφάσεων κ.ά.
Ιωάννης Υφαντόπουλος, καθηγητής Οικονομικών της Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
Στην εξέλιξη της πανδημίας αναφέρθηκε στην παρέμβασή του ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Ιωάννης Υφαντόπουλος, ενώ έδωσε έμφαση στον «σιωπηλό» κίνδυνο του άγχους και της κατάθλιψης, φαινόμενα που, σύμφωνα με έρευνα του ΟΟΣΑ, έχουν πενταπλασιαστεί μέσα στην πανδημία. Εστιάζοντας στην Ελλάδα, αναφέρθηκε στη διάρκεια και το βάθος της κρίσης, αλλά και στην ανθεκτικότητα που έδειξε η χώρα, η οποία αυτή τη στιγμή είναι πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ όσον αφορά την πρόοδο του εμβολιασμού.
Γιώργος Ζαββός, υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα
Την εκτίμηση ότι οι τράπεζες θα έχουν καταφέρει να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) σε μονοψήφια επίπεδα έως τα τέλη του τρέχοντος έτους, και σίγουρα έως το 2022, εξέφρασε από το βήμα του Economist ο υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα Γιώργος Ζαββός. Ο υφυπουργός απέδωσε αυτή την επιτυχία στον «Ηρακλή», ο οποίος αποτελεί “game changer” για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, μειώνοντας τα «κόκκινα» δάνεια κατά 32 δισ. ευρώ.
Υπενθύμισε δε, ότι το «Ηρακλής» προσελκύει ξένους επενδυτές χωρίς να επιβαρύνει τους Έλληνες φορολογούμενους, ενώ επιτρέπει στις τράπεζες να «απελευθερωθούν» από το βάρος των NPLs, επιτελώντας τον ρόλο χρηματοδότη της οικονομίας. Μάλιστα, εκτίμησε ότι αποτελεί έναν από τους βασικούς παράγοντες στην προσπάθεια της Ελλάδας να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα των διεθνών οίκων αξιολόγησης. Υπό αυτό το πρίσμα, προανήγγειλε την άμεση νομοθέτηση της επέκτασης του προγράμματος, ακόμη και την επόμενη εβδομάδα. «Θέλουμε ένα ευέλικτο και έξυπνο τραπεζικό σύστημα, το οποίο θα βοηθήσει στην αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης. Αυτοί οι πόροι θα πρέπει να φθάσουν ιδίως στα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις», σημείωσε ο κ. Ζαββός.
Επιπλέον, ο υφυπουργός προανήγγειλε τη μεταρρύθμιση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς έως τα τέλη του 2021 αλλά και την παροχή σειράς φορολογικών κινήτρων για την τόνωση των αγορών κεφαλαίων στην Ελλάδα.
Paolo Fioretti, επικεφαλής του ESM για την Ελλάδα
Τις κινήσεις των ελληνικών αρχών για τη θωράκιση του τραπεζικού συστήματος εξήρε κατά την εισήγησή του στο ετήσιο συνέδριο του Economist ο επικεφαλής της ελληνικής αποστολής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) Paolo Fioretti. O Ευρωπαίος αξιωματούχος αναγνώρισε ότι οι τράπεζες τώρα είναι πιο δυνατές και έχουν περισσότερα κεφάλαια σε σχέση, για παράδειγμα, με το 2007, ενώ ειδική μνεία έκανε και στο ενισχυμένο ρυθμιστικό πλαίσιο. «Η κερδοφορία έχει αυξηθεί, ενώ οι κίνδυνοι έχουν μειωθεί. Στην Ελλάδα είναι λίγο διαφορετικά, αλλά και πάλι οι τράπεζες πέρασαν από τις απώλειες στον ισοσκελισμό» συνέχισε ο κ. Fioretti, ο οποίος τόνισε ότι «έχουμε πάρει τα μαθήματα του παρελθόντος».
Ξεχωριστή αναφορά έκανε στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs), τα οποία κατάφεραν να μειωθούν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, κυρίως χάρη στον «Ηρακλή», ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για τη διαχείριση της κρίσης. Τώρα, όπως πρόσθεσε, οι τράπεζες θα πρέπει να εστιάσουν στη διαχείριση των νέων NPLs. «Εάν κληθούν να διαχειριστούν μεγάλα “κόκκινα” δάνεια, τότε αυτό θα δημιουργήσει κάποια προβλήματα στα κεφάλαια», σημείωσε. Ωστόσο, εκτίμησε ότι οι ρυθμίσεις της κυβέρνησης θα καταφέρουν να αμβλύνουν τις επιπτώσεις των NPLs τόσο στην οικονομία όσο και στην ικανότητα των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν τις επιχειρήσεις. Τέλος, ο κ. Fioretti δεν παρέλειψε να επισημάνει την ανάγκη διασφάλισης ικανής δανειοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, διαφορετικά η ανάκαμψη δεν θα είναι ούτε τόσο ανθεκτική ούτε τόσο υψηλή όσο θα περιμέναμε, όπως είπε.
Julia Lendvai, επικεφαλής της αποστολής για την Ελλάδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Την ανάγκη διατήρησης των προσπαθειών μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) υπογράμμισε η επικεφαλής της αποστολής για την Ελλάδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Julia Lendvai. «Είναι σημαντικό να βρούμε χρήσιμες λύσεις, ώστε οι τράπεζες να μειώσουν περαιτέρω τα NPLs, να αυξήσουν την κερδοφορία και να χρηματοδοτήσουν την οικονομία» επεσήμανε μεταξύ άλλων, προσδίδοντας ιδιαίτερη σημασία στον «Ηρακλή». Όπως εξήγησε, πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό και αποτελεσματικό εργαλείο, το οποίο έχει βοηθήσει σημαντικά στη βελτίωση των τραπεζικών ισολογισμών.
Όσον αφορά τον αντίκτυπο της πανδημίας, η κ.Lendvai επεσήμανε ότι είναι κάτι, το οποίο δεν γνωρίζουμε ακόμη. «Δεν ξέρουμε πόσο θα διαρκέσει, δεν έχουμε δει τον τελικό αντίκτυπο» επεσήμανε χαρακτηριστικά. Τέλος, η επικεφαλής της αποστολής της Κομισιόν ξεκαθάρισε ότι παρότι υπάρχουν ακόμη ρίσκα και προκλήσεις, είναι πεπεισμένη ότι έχουμε τα εργαλεία για να αντιμετωπίσουμε τους όποιους κινδύνους.
Martin Bijsterbosch, επικεφαλής της αποστολής για την Ελλάδα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας
Στην πίεση που ασκούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) στα τραπεζικά κεφάλαια αναφέρθηκε ο επικεφαλής της ελληνικής αποστολής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Martin Bijsterbosch. Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος παραδέχθηκε ότι τα «κόκκινα» δάνεια εξακολουθούν να απορροφούν ορισμένα κεφάλαια, ενώ δήλωσε άγνοια για το μέγεθος των NPLs από την πανδημία. Παρόλα αυτά, εξήρε τις μέχρι στιγμής προσπάθειες για τη μείωση του μεγάλου αποθέματος NPLs στην Ελλάδα. Την ίδια ώρα, χαρακτήρισε ενθαρρυντικό το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες προσπαθούν να προσελκύσουν νέα κεφάλαια, καθώς αυτά είναι σημαντικά για την ενίσχυση της βιώσιμης και μόνιμης κερδοφορίας, όπως ανέφερε.
«Έχει γίνει πολλή πρόοδος, αλλά κάποια πράγματα πρέπει να ακόμη να γίνουν» συμπλήρωσε ο κ. Bijsterbosch χαρακτηρίζοντας «κλειδί» τον «Ηρακλή» για την περαιτέρω εκκαθάριση των τραπεζικών ισολογισμών, έναν στόχο στον οποίο θα συμβάλει και η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας.
Κώστας Μιχαηλίδης, τ. Πρόεδρος ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας
Στον μετασχηματισμό του ελληνικού τραπεζικού συστήματος αναφέρθηκε κατά την εισήγησή του στο 25ο Ετήσιο συνέδριο του Economist με την Ελληνική Κυβέρνηση ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας Κώστας Μιχαηλίδης. «Θα πρέπει να συνεχίσουμε τον μετασχηματισμό και να πάμε παραπέρα, με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους, ώστε να επιλύσουμε τις εναπομείνασες και μελλοντικές προκλήσεις» επεσήμανε, μεταξύ άλλων. Την ίδια ώρα, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ήδη επιτευχθείσα βελτίωση των τραπεζικών ισολογισμών, στην αύξηση των κεφαλαίων, στη βελτίωση της διατραπεζικής συνεργασίας αλλά και στη συμβολή του κλάδου στην αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.
«Θα πρέπει να συμβάλουμε ώστε να μειώσουμε τον κίνδυνο απώλειας της απορρόφησης των κονδυλίων» επεσήμανε στο ίδιο πλαίσιο ο κ. Μιχαηλίδης, κάνοντας λόγο παράλληλα για ένα νέο επιχειρηματικό και λειτουργικό μοντέλο.
Νότης Σαρδελάς, διαχειριστής εταίρος της Δικηγορικής Εταιρείας «Σαρδελάς Πέτσα»
Στις θετικές προοπτικές που υπάρχουν όσον αφορά την αύξηση του ΑΕΠ αλλά και σε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας, όπως το real estate και οι τράπεζες, αναφέρθηκε ο διαχειριστής εταίρος της Δικηγορικής Εταιρείας «Σαρδελάς Πέτσα» Νότης Σαρδελάς. Εξήρε τη σημασία του προγράμματος «Ηρακλής» όσον αφορά την ισχυροποίηση της θέσης των τραπεζών. Απέδωσε την επιτυχία του προγράμματος, μεταξύ άλλων, στη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων μερών. Έδωσε έμφαση επίσης σε δύο προκλήσεις για την αγορά: α) στις επιπτώσεις της covid-19 (φέρνοντας ως παράδειγμα τις προσαρμογές που πρέπει να γίνουν στα προ πανδημίας επενδυτικά σχέδια των εταιρειών) και β) στην εφαρμογή του νέου πτωχευτικού νόμου. Όσον αφορά το τελευταίο, μίλησε για ανάγκη διαφάνειας, ώστε να υπάρξει ισορροπία μεταξύ δανειοληπτών και πιστωτών, καθώς και στην ανάγκη στενής παρακολούθησης της εφαρμογής του νόμου από την κυβέρνηση.
Ιωάννης Γεωργούλας, Ανεξάρτητος διοικητικός σύμβουλος, EcommBX
Στην επανάσταση που φέρνει στον τραπεζικό τομέα το fintech εστίασε την ομιλία του ο aνεξάρτητος διοικητικός σύμβουλος της EcommBX Γιάννης Γεωργούλας. Η ψηφιοποίηση των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών θα τις κάνει πιο εύχρηστες, πιο διαφανείς και περισσότερο προσβάσιμες, επεσήμανε. Έκανε λόγο για φυγή ειδικά των νέων από τις παραδοσιακές τράπεζες προκειμένου να γίνουν πελάτες των νέων, ψηφιακών τραπεζών. Οι τράπεζες νέου τύπου θα είναι πελατοκεντρικές και θα προσφέρουν εξατομικευμένες υπηρεσίες, κάτι που θα προσφέρει και εναλλακτικές διαδρομές για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης, σημείωσε.
Χάρης Θεοχάρης, υπουργός Τουρισμού
Η πανδημία ήταν πολύ επίπονη για τον χώρο του τουρισμού, υπογράμμισε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης. Μίλησε για πτώση 75% πέρυσι όσον αφορά τον ελληνικό τουρισμό, αλλά και για μια ξεκάθαρη στρατηγική φέτος προκειμένου να «ανοίξει» και πάλι ο τουρισμός. Εξηγώντας αυτήν τη στρατηγική, ανέφερε ότι έγιναν έγκαιρα οι κατάλληλες ενέργειες ώστε να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον μειούμενης αβεβαιότητας. Σε σχέση με πέρυσι, υπάρχουν βέβαια τώρα, όπως τόνισε, τα εμβόλια και τα γρήγορα τεστ. Ο κ. Θεοχάρης υπογράμμισε ότι δόθηκε ένα καθαρό μήνυμα από την ελληνική κυβέρνηση, ότι ο τουρισμός θα άνοιγε στις 14 Μαΐου, κάτι το οποίο τηρήθηκε. Ένας ακόμα πυλώνας της στρατηγικής της κυβέρνησης ήταν οι διεθνείς πρωτοβουλίες, συμπεριλαμβανομένης της πρότασης του πρωθυπουργού προς την ΕΕ για το «πράσινο» ψηφιακό πιστοποιητικό, του οποίου η λογική σε μεγάλο βαθμό υιοθετήθηκε. Ο κ. Θεοχάρης εκτίμησε ότι βρισκόμαστε σε μια αισιόδοξη φάση, ενώ αναφέρθηκε και στις τελευταίες θετικές ειδήσεις από τη Βρετανία, που θα επιτρέπει στους πολίτες της να επιστρέφουν από τις διακοπές τους την Ελλάδα χωρίς καραντίνα. «Δεν ανοίγουμε χαλαρώνοντας, ανοίγουμε επειδή δεν χαλαρώνουμε», υπογράμμισε κλείνοντας.
Peter Vlitas, executive senior vice-president of supplier relations, Internova Travel Group
Όταν ανακοινώθηκε το εμβόλιο, ξέραμε ότι τα πράγματα θα άρχιζαν να βελτιώνονται, υπογράμμισε ο executive senior vice-president of supplier relations του Internova Travel Group Peter Vlitas. Εξήρε το ότι η Ελλάδα ανακοίνωσε συγκεκριμένη ημέρα ανοίγματος του τουρισμού, κάτι που έδωσε τη δυνατότητα στις αεροπορικές εταιρείες να προγραμματίσουν εγκαίρως πτήσεις, όπως τόνισε. Έδωσε παραδείγματα για την αύξηση των αεροπορικών δρομολογίων και της επιβατικής κίνησης από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα. Μίλησε για επιτυχία του ελληνικού σχεδίου «ανοίγματος» του τουρισμού και εκτίμησε ότι η προσέλευση Αμερικανών τουριστών στην Ελλάδα θα συνεχιστεί μέχρι και τον Οκτώβριο.
Κυριάκος Πιερρακάκης, υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης
Η μεθοδολογία της ψηφιακής ευελιξίας –δηλαδή ταχύτητα, ευελιξία, μικρά-μικρά βήματα και όλα αυτά με εκθετική προσέγγιση σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες που παρέχει το κράτος– διέπει την ψηφιακή στρατηγική της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη. Ο υπουργός τόνισε ότι η πανδημία λειτούργησε ως επιταχυντής της ψηφιακής μεταρρύθμισης, για την οποία όμως υπήρχε ήδη ολοκληρωμένη στρατηγική που ανακοινώθηκε μετά τις εκλογές του 2019. Αναφέρθηκε στο λανσάρισμα του gov.gr κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown, για το οποίο υπήρξε έμπνευση από την πλατφόρμα government.uk. Όπως είπε ο κ. Πιερρακάκης, η πλατφόρμα ξεκίνησε με 501 υπηρεσίες και σε έναν χρόνο έχει φτάσει τις 1.200. Μιλώντας για τον όγκο των ηλεκτρονικών συναλλαγών μέσω της πιστοποίησης των πολιτών και συγκρίνοντας με τα αντίστοιχα στοιχεία του 2019, σημείωσε ότι είχαμε περίπου 2 εκατ. ηλεκτρονικών συναλλαγών και τώρα έχουμε 98 εκατ. συναλλαγών τέτοιου τύπου. Σχετικά με τις νέες υπηρεσίες που αναπτύσσονται, σημείωσε την εφαρμογή e-health, όπου θα υπάρχουν ηλεκτρονικοί φάκελοι ασθενών, σε συνέχεια της υπηρεσίας για την έκδοση του πιστοποιητικού εμβολιασμού. Μεταξύ άλλων, ο κ. Πιερρακάκης σημείωσε τη θετική αξιολόγηση από την Deloitte στο πλαίσιο μελέτης για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες σχετικά με δημόσιες υπηρεσίες και τηλεπικοινωνίες, όπου η Ελλάδα κατάφερε να ανεβάσει πολύ τον πήχη.
Λεωνίδας Χριστόπουλος, γενικός γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών
H επιτάχυνση της ψηφιακής ατζέντας ήταν ψηλά στις προτεραιότητες της κυβέρνησης και πριν την πανδημία, τόνισε από την πλευρά του και ο γενικός γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών Λεωνίδας Χριστόπουλος. Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη μείωση της γραφειοκρατίας και στην προώθηση της καινοτομίας, φέρνοντας ως παράδειγμα το κτηματολόγιο, ενώ έδωσε έμφαση στους βασικούς πυλώνες της ψηφιακής πολιτικής, σημειώνοντας μεταξύ άλλων τις υποδομές, τις δεξιότητες, την έρευνα και ανάπτυξη. Τόνισε πάντως ότι αφετηρία των μεταρρυθμίσεων ήταν η σύσταση από την κυβέρνηση υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, όπου συγκεντρώθηκε μια σειρά από διασκορπισμένες υπηρεσίες, εγχείρημα δύσκολο, το οποίο όμως διευκόλυνε και επιτάχυνε την προώθηση σειράς έργων. Όπως εξήγησε ο γενικός γραμματέας, το αποτέλεσμα ήταν να αυξηθεί ο θετικός αντίκτυπος για τους πολίτες με υπηρεσίες όπως, μεταξύ άλλων, η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό και η προώθηση της στρατηγικής της χώρας για την Τεχνητή Νοημοσύνη, που βρίσκεται σε διαδικασία εσωτερικής διαβούλευσης.
Γεώργιος Λακκοτρύπης, τέως υπουργός ενέργειας, εμπορίου και βιομηχανίας της Κύπρου
Ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που πρέπει να διευθετήσει η ΤΝ είναι η έμφυλη μεροληψία, σύμφωνα με τον τέως υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου Γεώργιο Λακκοτρύπη, που πήρε θέση στο πλαίσιο της συζήτησης για το κατά πόσον η τεχνολογία μπορεί να συνεισφέρει στην ίση εκπροσώπηση των φύλων. Εξέφρασε δε την ελπίδα αυτό να συμβεί στα επόμενα χρόνια.
Μιλώντας για τις αλλαγές που επέφερε η πανδημία, ο κ. Λακκοτρύπης σημείωσε ότι δεν είναι τόσο η εξ αποστάσεως εργασία όσο οι μεγάλες αλλαγές στις καταναλωτικές τάσεις. Η στροφή των καταναλωτών στο online κανάλι είχε ως αποτέλεσμα την αλλαγή συμπεριφοράς των επιχειρήσεων, οι οποίες, όπως εξήγησε, έπρεπε να προσαρμοστούν και να εξασφαλίσουν τη συνέχειά τους. Σε αυτό το περιβάλλον, σύμφωνα με τον τέως υπουργό, η καινοτομία ήρθε να δώσει λύσεις, που υπό άλλες συνθήκες θα απαιτούσαν χρόνια προετοιμασίας. Και η Κύπρος, όπως τόνισε, κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση προωθώντας τη συνεχή παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες. Αναφέρθηκε επίσης στη συζήτηση που διεξάγεται για το ρυθμιστικό πλαίσιο γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη, σημειώνοντας ότι πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ ιδιωτικότητας και online διαχείρισης δεδομένων, φέρνοντας ως παράδειγμα την πρακτική των ΗΠΑ, με την έγκριση μέσω μιας πλατφόρμας πληροφοριών πριν από τη δημοσίευσή τους.
Ezat Azem, γενικός διευθυντής, Roche Hellas
Στην τεχνολογική πρόοδο της Ελλάδας αναφέρθηκε ο γενικός διευθυντής της Roche Hellas Ezat Azem, ο οποίος μιλώντας για τα διδάγματα της πανδημίας τόνισε την κομβικής σημασίας συσχέτιση της υγείας με τις επενδύσεις και την οικονομία. Όπως είπε, έχουμε τεράστια καινοτομία, η οποία όμως δεν φτάνει στους πολίτες, κάτι που μπορεί να βελτιώσει η τεχνολογία με λίγο περισσότερες επενδύσεις. Μιλώντας για την απόδοση, ο κ. Azem σημείωσε με έμφαση ότι επί του παρόντος αυτό που λείπει από τον χώρο της υγείας είναι ένα σύστημα μέτρησης των αποτελεσμάτων. Εξήγησε ότι δεν έχουμε την υποδομή, τα συστήματα και πιθανόν ούτε και τη νοοτροπία για κάτι τέτοιο. Πρόσθεσε δε ότι είναι σημαντικό για το μέλλον και για να έχουμε καλύτερα συστήματα αποζημιώσεων η τεχνολογία και η υγεία να συνδυαστούν. Ο κ. Azem τάχθηκε υπέρ της εξατομικευμένης ιατρικής προσέγγισης, αλλά με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχουν επαρκή δεδομένα από τους ασθενείς και τόνισε ότι ο ιδιωτικός τομέας υγείας είναι έτοιμος να υποστηρίξει την προσπάθεια ώστε να δημιουργηθεί ένα σωστό σύστημα για τη συλλογή δεδομένων.
Sudhir Jha, ανώτερος αντιπρόεδρος, Mastercard και επικεφαλής, Brighterion
Η συζήτηση σχετικά με το ότι η ΤΝ είναι υπερτιμημένη θα συνεχιστεί, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι λύσεις που λειτουργούν με τεχνητή νοημοσύνη έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη ζωή μας κατά τη διάρκεια πανδημίας, υπογράμμισε από το βήμα του Economist ο ανώτερος αντιπρόεδρος της Mastercard και επικεφαλής της Brighterion Sudhir Jha. Εξήγησε ότι οι οργανισμοί που είχαν δώσει προτεραιότητα στις επενδύσεις ΤΝ, τα πήγαν πολύ καλύτερα σε σύγκριση με αυτούς που δεν είχαν. Καθώς μάλιστα οι περισσότερες φυσικές αλληλεπιδράσεις μετατράπηκαν σε ψηφιακές αλληλεπιδράσεις λόγω κοινωνικής απόστασης, η ΤΝ κατέστη απαραίτητη για να κλιμακώσει, να εξατομικεύσει και να προστατεύσει αυτές τις συνδέσεις, σημείωσε. Λαμβάνοντας υπ’όψιν την ευκολία που προσφέρουν αυτοί οι ψηφιακοί μετασχηματισμοί, ο κ. Sudhir Jha τόνισε ότι θα συνεχίσουν να επιταχύνονται στο κόσμο που αναδύεται μετά την πανδημία. Η ΤΝ θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της ζωής μας στο μέλλον, υπογράμμισε κλείνοντας.
Βασίλης Παπούλιας, chief operating officer, Office Line
Στον ψηφιακό μετασχηματισμό ως απόρροια της πανδημίας αναφέρθηκε και ο chief operating officer της Office Line Βασίλης Παπούλιας, που σημείωσε ότι το 2020 ήταν ένα έτος μεγάλων αλλαγών. Εξήγησε ότι κατά τη διάρκειά του προωθήθηκε η καινοτομία στη βιομηχανία και πολλές εταιρείες εκμεταλλεύθηκαν τις δυνατότητες που τους δόθηκαν για να μετασχηματίσουν τη δραστηριότητά τους και να γίνουν πιο ανταγωνιστικές. Ειδικότερα στη χώρα μας, σύμφωνα με τον κ. Παπούλια, είχαμε μια κυβέρνηση υποστηρικτική, με διαθεσιμότητα χρηματοδοτήσεων κι ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης που προσελκύει μεγάλους παίκτες της διεθνούς επιχειρηματικής σκηνής, όπως π.χ. η Αmazon. Αναφέρθηκε ειδικότερα στον ανθρώπινο παράγοντα και στις ψηφιακές δεξιότητες σημειώνοντας ότι οι πολίτες πρέπει να νοιώθουν άνετα με τη χρήση των νέων εργαλείων. Όπως είπε, η τεχνολογική εξέλιξη βοήθησε την εταιρεία του να εξελιχθεί, εξελίσσοντας παράλληλα και τις δεξιότητες των εργαζομένων της.
Cameron Brooks, γενικός διευθυντής, διεθνής τομέας Ευρώπης, Amazon Web services
Στο Μνημόνιο Συνεργασίας που υπέγραψε τον Φεβρουάριο του 2020 με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη για την προώθηση της καινοτομίας στην Ελλάδα αναφέρθηκε ο γενικός διευθυντής του διεθνούς τομέα Ευρώπης της Amazon Web services (AWS) Cameron Brooks. Αναφέρθηκε ακόμα στην υποστήριξη δημοσίων υπηρεσιών και επιχειρήσεων στη χώρα και στον υποστηρικτικό ρόλο στην κοινότητα των startups. Ο κ. Brooks μίλησε για τις προοπτικές που καλλιεργούν τα εκατοντάδες project της ψηφιακής ‘βίβλου’, μιλώντας με παραδείγματα για το πώς σημειώνεται στην πράξη τεχνολογική επιτάχυνση. Αναφέρθηκε ενδεικτικά στη συνεργασία με την PwC για την πλατφόρμα ραντεβού για εμβολιασμό, έργο που υλοποιήθηκε σε 10 ημέρες, με σκορ 120.000 ραντεβού καθημερινά αλλά και στο σύστημα ιχνηλασιμότητας πιθανών θετικών κρουσμάτων στις πύλες εισόδου της χώρας, που τέθηκε σε εφαρμογή πριν το καλοκαίρι του 2020.
Στέφανος Διανέλλος, αντιπρόεδρος & επικεφαλής εταιρικών σχέσεων, British American Tobacco Hellas
Στις πρωτοβουλίες του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος & επικεφαλής εταιρικών σχέσεων της British American Tobacco Hellas Στέφανος Διανέλλος, μιλώντας ειδικότερα για τη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού, για να την παραλληλίσει με τη ‘βίβλο’ των επιχειρήσεων. Όπως είπε, η τεχνολογία και η ψηφιοποίηση βοήθησαν τις επιχειρήσεις να μετασχηματιστούν. Αναφερόμενος στις ‘βίβλους’ των επιχειρήσεων και στο νέο περιβάλλον, τόνισε τον παράγοντα των ESG (Environmental, Social, and Governance), που βοηθά τις επιχειρήσεις να πάνε μπροστά και μεταξύ άλλων να παραγάγουν τις καλύτερες λύσεις για τους καταναλωτές. Βοηθά, όπως είπε, και στην προσέλκυση επενδύσεων μιλώντας για την πλευρά των επιχειρήσεων και της κυβέρνησης.
Νίκος Παπαθανάσης, αναπλ. Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για τις Ιδιωτικές Επενδύσεις και τις ΣΔΙΤ
Προσηλωμένη στο έργο που ανέλαβε πριν από δύο χρόνια θα συνεχίσει η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον αναπλ. Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιο για τις Ιδιωτικές Επενδύσεις και τις ΣΔΙΤ Νίκος Παπαθανάση, που σχολίασε ότι δεν υπάρχει κόπωση, κάτι που αποδείχθηκε με την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων εν μέσω πανδημίας. Όπως είπε, αρκεί να σκεφτεί κανείς πού ήταν η χώρα πριν έναν χρόνο και πόσα βήματα μπροστά έκανε, παραμένοντας πιστή στην υπόσχεση να δημιουργήσει ένα φιλικό περιβάλλον για τις επενδύσεις. Υπενθύμισε τα 193 νομοθετήματα της τελευταίας διετίας, τα περισσότερα για την προώθηση της απλοποίησης των διαδικασιών και τη μείωση της γραφειοκρατίας, τονίζοντας την επιτάχυνση σε όλους τους τομείς. Αναφέρθηκε ενδεικτικά στην ψηφιοποίηση του δημόσιου τομέα, σε συνδυασμό με τις αλλαγές που διευκολύνουν τους επενδυτές, με μείωση του φορολογικού συντελεστή για επιχειρήσεις από 28 σε 22%, μείωση του φόρου στα μερίσματα από 10 σε 5% και φορολογικά κίνητρα για επενδυτικούς αγγέλους. Ο κ. Παπαθανάσης αναφέρθηκε επίσης στα δύο νέα νομοθετήματα για τη ‘Βίβλο’ των στρατηγικών επενδύσεων που αλλάζει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το κράτος όταν λαμβάνει μια επενδυτική πρόταση και για τον νέο αναπτυξιακό νόμο που θα έχει θεματική προσέγγιση, με πιο ενισχυμένη παρουσία του κράτους σε τομείς που θέλει να στηρίξει, δηλαδή την έρευνα και την καινοτομία. Αναφέρθηκε ακόμα στον στόχο της κυβέρνησης, που είναι να διευκολύνει τη δημιουργία τεχνολογικού κόμβου στη χώρα για επενδύσεις όπως αυτές των Pfizer και Team Viewer.
Η χώρα έχει τα χρηματοδοτικά εργαλεία να υποστηρίξει την αξιοποίηση 120 δισ. ευρώ, που θα μπουν στην οικονομία σε 5-7 χρόνια, υπογράμμισε κλείνοντας ο κ. Παπαθανάσης.
Ιωάννης Σμυρλής, γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών
Η ελληνική οικονομία βρίσκεται στον δρόμο της ανάκαμψης και είναι έτοιμη για μια περίοδο ταχείας οικονομικής ανάπτυξης, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών Ιωάννη Σμυρλή. Τόνισε ότι υπάρχει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον σε μια σειρά τομέων όπως η ενέργεια, τα ακίνητα, η φιλοξενία και η τεχνολογία και αναφέρθηκε ενδεικτικά σε πρόσφατες επενδυτικές συμφωνίες όπως με τη Microsoft, την Pfizer, την Blackstone, τη Sitel και τον Όμιλο Volkswagen. Αναφέρθηκε ακόμα στις σημαντικές πρωτοβουλίες που αναμένονται τους επόμενους 12 μήνες, με επίκεντρο την εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας ύψους 57 δισ. ευρώ – “Ελλάδα 2.0”. Ο κ. Σμυρλής μίλησε επίσης για μια σειρά επενδύσεων που υλοποιούνται στη χώρα, μεταξύ των οποίων η επένδυση των 8 δισ. ευρώ στο Ελληνικό, η νέα γραμμή του Μετρό της Αθήνας, η επέκταση του αυτοκινητόδρομου E65 στο Βόρειο τμήμα της χώρας, το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι της Κρήτης και η επένδυση στον νέο αυτοκινητόδρομο της Βόρειας Κρήτης. Δεν παρέλειψε ωστόσο να αναφερθεί στις ενεργειακές επενδύσεις αλλά και στην είσοδο ξένων επενδυτών σε άλλους κλάδους, όπως το CVC στα τρόφιμα, μέσω του ομίλου Vivartia και της εταιρείας Δωδώνη.
Christian Kälin, πρόεδρος, Henley & Partners
Με την εμπειρία από τη δραστηριότητα της εταιρείας του στις διεθνείς αγορές ο πρόεδρος της Henley & Partners Christian H. Kälin σχολίασε με έμφαση το μεγάλο μέγεθος των κονδυλίων που έρχονται στην Ελλάδα, αλλά και όσων εισρέουν στην υπόλοιπη Ευρώπη, αναδεικνύοντας παράλληλα τη σημασία του ανθρώπινου ταλέντου. Όπως εξήγησε ο κ. Kälin, το ζητούμενο δεν είναι μόνο να προσελκύσει κανείς το κεφάλαιο αλλά και το ανθρώπινο ταλέντο. Η Ελλάδα, όπως σημείωσε, έχει κάνει βήματα για να προσελκύσει και να επαναπατρίσει το ταλέντο, ενώ αναφέρθηκε και σε μια σειρά κινήτρων, όπως π.χ. η φορολογική κατοικία. Σημείωσε ότι αυτή η κυβερνητική πολιτική έχει περιθώρια βελτίωσης, καθώς όταν δίνει φορολογικά κίνητρα πρέπει να έχει κι ένα πλαίσιο. Σημείωσε ενδεικτικά ότι η αύξηση των τιμών των ακινήτων δεν είναι ο επιθυμητός αντίκτυπος. Πρότεινε στην κυβέρνηση να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων αλλά με στοχευμένες πολιτικές, σημειώνοντας ότι με μικρές βελτιώσεις σε συνδυασμό με τα χρήματα που θα έρθουν, η Ελλάδα έχει ένα ευοίωνο μέλλον με αυτήν την κυβέρνηση.
George Burns, πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος, Eldorado Gold Corporation
Η εμπειρία της Eldorado αναδεικνύει το πολύ βελτιωμένο επενδυτικό περιβάλλον στην Ελλάδα υπό την παρούσα κυβέρνηση, σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Eldorado Gold Corporation George Burns. Όταν ολοκληρωθούν οι επενδύσεις η Ελλάδα θα καταστεί σημαντικός παραγωγός χρυσού παγκοσμίως, τόνισε ο κ. Burns, ο οποίος πρόσφατα υπέγραψε αναθεωρημένη σύμβαση εκμετάλλευσης με την κυβέρνηση, αποτέλεσμα σημαντικής προσπάθειας και από τις δύο πλευρές, όπως είπε. Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις έχουν βελτιώσει σημαντικά τις διαδικασίες τόνισε, βελτιώνοντας το επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα, μαζί με τη μείωση της φορολογίας και το καλά καταρτισμένο εργατικό δυναμικό της χώρας.
Paolo Gallo, διευθύνων σύμβουλος και γενικός διευθυντής, Italgas, Ιταλία
Στον στόχο ηγετικού ρόλου της Italgas στην ενεργειακή μετάβαση μέσω επενδυτικού σχεδίου €8 δις μέχρι το 2027 αναφέρθηκε από το βήμα του Economist o διευθύνων σύμβουλος και γενικός διευθυντής της εταιρείας Paolo Gallo. Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ εξάλλου έχει επιβεβαιώσει τη στενή σχέση μεταξύ της ποιότητας των υποδομών μίας χώρας και της ανταγωνιστικότητάς της, όπως ανέφερε. Παγκόσμιας εμβέλειας συμβουλευτικές εταιρείες εκτιμούν ότι κάθε ευρώ που επενδύεται στις υποδομές παράγει €2,50 με €3,00 ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα, σημείωσε ο κ. Gallo. Πρόσθεσε επίσης ότι το σχέδιο της ΕΕ για μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα βασίζεται στη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας και στον ρόλο που θα έχει το φυσικό αέριο σε αυτήν τη μετάβαση. Σήμερα η Ελλάδα έχει ένα πλεονέκτημα, ότι μπορεί να βασιστεί στον ΤΑΡ για να περιορίσει τη χρήση των κατά πολύ περισσότερο ρυπογόνων άνθρακα και λιγνίτη, είπε ο κ. Gallo. «Συνεπώς, μέσω των επενδύσεων έχουμε διπλό όφελος. Επιταχύνουμε την ενεργειακή μετάβαση και ταυτόχρονα την οικονομική ανάπτυξη», υπογράμμισε κλείνοντας.
Celeste Cecilia Lo Turco, διευθύντρια, NEOM
Πολλά έχουν γίνει για να αλλάξουμε την παγιωμένη κατάσταση στην ανισότητα αποδοχών, πλούτου και πρόσβασης σε κεφάλαια, αλλά πολλά ακόμη μένει να γίνουν, υπογράμμισε από το βήμα του Economist η διευθύντρια της NEOM Celeste Cecilia Lo Turco. Ο επενδυτικός κόσμος συμπεριλαμβάνει όλο και περισσότερο παράγοντες περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς αλλά και διακυβέρνησης (ESG) στις αρχές και τις στρατηγικές του, σημείωσε η κ. Lo Turco, τονίζοντας ότι η βιωσιμότητα δεν είναι πια ένα ωραίο σλόγκαν αλλά μια αναγκαιότητα. Πάνω από ένα τέταρτο των κεφαλαίων υπό διαχείριση, εκτιμά η McKinsey, ακολουθεί αυτές τις αρχές, είπε η κ. Lo Turco, κάνοντας ταυτόχρονα αναφορά στο Harvard Business Review, σύμφωνα με το οποίο όταν οι γυναίκες αποτελούν πάνω από το 30% της ανώτατης διοίκησης μιας εταιρείας η κερδοφορία αυξάνεται κατά 15%. Ωστόσο, οι γυναίκες αποτελούν μόνο το 4% της κορυφής στους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς, ενώ εταιρείες των οποίων ηγούνται άντρες λαμβάνουν το 86% των επενδυόμενων κεφαλαίων venture capital, είπε η διευθύντρια της NEOM. Από κυβερνητικής πλευράς λοιπόν χρειάζονται νέοι κανονισμοί, κίνητρα αλλά και φορολογικές ελαφρύνσεις τόνισε, σημειώνοντας ότι η ενσωμάτωση των κριτηρίων ESG και η διάσταση της ισότητας σε αυτά είναι σημαντικός πυλώνας της προσέγγισης και ότι η σημασία του θα πρέπει να βαίνει αυξανόμενη ώστε να έχει ακόμη μεγαλύτερο αποτέλεσμα στη βιωσιμότητα.
Zoran Zaev, πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας
Η πανδημία μάς έδειξε ότι δεν υπάρχει καμία απομονωμένη χώρα και ότι οι αποφάσεις πρέπει να είναι αλληλέγγυες, ανέφερε από το βήμα του Economist ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Zoran Zaev. Θεωρώντας σημαντική τη συνεργασία στους δύσκολους καιρούς, ο κ. Zaev είπε ότι εδώ στα Δυτικά Βαλκάνια αναπτύσσουμε πρακτικά εργαλεία για το πώς θα βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον. Αναφερόμενος στη Βόρεια Μακεδονία, μίλησε για νέα φάση οικονομικής ανάπτυξης. «Η οικονομία μας είναι σταθερή και αναπτυσσόμενη. Αναπτύξαμε εργαλεία προσέλκυσης επενδύσεων, περιλαμβανομένων και φορολογικών κινήτρων. Το 2021 ήδη υπογράψαμε 15 νέες συμφωνίες με επενδυτές. Σήμερα θα υπογράψουμε μία συμφωνία με τη ΔΕΣΦΑ της Ελλάδας για ένα μεγάλο project 100 εκατομμυρίων ευρώ», είπε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας. Οι έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων αποτελούν μία κοινή περιφερειακή αγορά βασισμένη στους κανόνες και τα πρότυπα της ΕΕ, με στόχο να διευκολύνει τις μεταφορές και το εμπόριο μεταξύ τους και με την ΕΕ, σημείωσε. «Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που άνοιξε τον «πράσινο διάδρομο» μαζί μας, ενθαρρύνοντας και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες να ακολουθήσουν», υπογράμμισε ο κ. Zaev.
Albin Kurti, πρωθυπουργός του Κοσόβου
Στην επιτυχή διαχείριση της κυβέρνησής του τόσο στον έλεγχο της πανδημίας όσο και στον εμβολιασμό αναφέρθηκε στην εισήγησή του ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Albin Kurti. Η κυβέρνησή του αντιμετωπίζει σκληρά τη διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα, είπε, ενώ πρόσθεσε ότι θέλει να ενδυναμώσει το σύστημα υγείας της χώρας. Ο κ. Kurti εκτίμησε ότι οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων πρέπει να ενταχθούν στην ΕΕ. Ερωτηθείς για τη σχέση με τη Σερβία είπε ότι ο πρώτος του στόχος είναι η ενδυνάμωση του Κοσόβου, αλλά δεν παραγνωρίζει την ανάγκη του διαλόγου. Ο στόχος του παραμένει η αμοιβαία αναγνώριση των δύο χωρών, υπογράμμισε.
Edi Rama, πρωθυπουργός της Αλβανίας
«Είμαστε στο ίδιο σημείο στην ενταξιακή διαδικασία και στις σχέσεις των Βαλκανίων με την ΕΕ όπως και πέρυσι», ανέφερε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Edi Rama. «Η ενταξιακή διαδικασία γίνεται όλο και λιγότερο προβλέψιμη, όλο και πιο άδικη, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα άλλο από το να επιμείνουμε, να κάνουμε την προετοιμασία μας, τις μεταρρυθμίσεις μας, όχι γιατί κάποιος μας το επιβάλλει, αλλά γιατί αυτό πρέπει να κάνουμε για τις επόμενες γενιές. Εν τω μεταξύ, εντείνουμε τη μεταξύ μας συνεργασία», σημείωσε ο κ. Rama. «Έχω συναντήσει τον κ. Zaev περισσότερες φορές τελευταία από κάποιους υπουργούς μου. Και αυτό δεν είναι είδηση, είναι η νέα μας κανονικότητα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας.
Kolinda Grabar-Kitarović, τέως πρόεδρος της Κροατίας
«Για μένα το μόνο μέλλον για την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων είναι η πλήρης ένταξη στην ΕΕ», υπογράμμισε η τέως πρόεδρος της Κροατίας Kolinda Grabar-Kitarović, τονίζοντας παράλληλα ότι η ΕΕ πρέπει να βρει μια κοινή γλώσσα για να συζητήσει την ένταξη. «Το κενό που δημιουργείται από την ημιτελή ευρωπαϊκή ολοκλήρωση πρέπει να καλυφθεί με ουσιαστικό τρόπο, περιλαμβανομένων επενδύσεων, για να αποκρουστούν κινεζικές και ρωσικές προσεγγίσεις όπως ο πρόσφατος ατυχής δρόμος στο Μαυροβούνιο», είπε η κ.Grabar-Kitarović. Τόνισε επίσης την προετοιμασία που πρέπει να κάνουν οι προς ένταξη χώρες, περιλαμβανομένων μεταρρυθμίσεων και στην αγορά εργασίας, περιορίζοντας, μεταξύ άλλων, και το brain drain. Ανέφερε ότι οι χώρες που ασχολούνται με τη διεύρυνση της ΕΕ είναι πολύ λίγες. Η Κροατία έχει πάρει κάποιες πρωτοβουλίες, αλλά αυτές δεν υποκαθιστούν τον μοναδικό τελικό στόχο που έχει σημασία, την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, σημείωσε η τέως πρόεδρος της Κροατίας.
Άννα Διαμαντοπούλου, πρόεδρος του ΔΙΚΤΥΟΥ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, πρώην Επίτροπος της ΕΕ
«Είναι σημαντικό να πούμε ότι υπάρχουν προβλήματα και διαφωνίες και μέσα στην ΕΕ σχετικά με την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ», σημείωσε η πρόεδρος του ΔΙΚΤΥΟΥ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη και πρώην Επίτροπος της ΕΕ Άννα Διαμαντοπούλου. Μετά από δύο πολέμους, η Ευρώπη αποφάσισε να μετατραπεί σε χώρο ευημερίας και δημοκρατίας, είπε, με εργαλεία τη διεθνή βοήθεια και το εκ νέου χτίσιμο των θεσμών. «Τα εργαλεία περιλαμβάνουν τη CEFTA, αλλά δεν φτάνει», είπε η πρώην Επίτροπος. «Πρέπει να παρουσιάσουμε στον κόσμο μια άλλη εικόνα για τα Βαλκάνια. Στα μάτια του κόσμου τα Βαλκάνια είναι χώρος σύγκρουσης και θανάτου. Πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε την ταυτότητα της περιοχής», τόνισε η κ. Διαμαντοπούλου, ενώ αναρωτήθηκε πώς μπορούν τα Δυτικά Βαλκάνια να εφαρμόσουν την πράσινη ατζέντα τη στιγμή που η Ρωσία και η Κίνα επενδύουν στη βιομηχανία της ενέργειας με τον παλιό τρόπο. «Η χώρα μας θα πρέπει να δουλέψει με τις γείτονες χώρες για να τις βοηθήσει στην ενταξιακή τους πορεία», υπογράμμισε κλείνοντας.
Γιώργος Κατρούγκαλος, βουλευτής, ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τέως υπουργός Εξωτερικών
«Οι διεθνείς σχέσεις δεν είναι παίγνιο μηδενικού αθροίσματος. Η ΕΕ πρέπει να διευκολύνει, όχι να εκβιάζει συνεργασίες», ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και τέως υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, τονίζοντας ότι έχουν αναληφθεί κάποιες δεσμεύσεις και ότι πρέπει να δείξουμε αλληλεγγύη. «Αυτό είναι μεγάλη πρόκληση για την ΕΕ και όχι μόνο όσον αφορά τα Βαλκάνια», είπε ο κ. Κατρούγκαλος αναφέροντας ως παράδειγμα ότι ενώ οι ΗΠΑ πρότειναν την κοινή χρήση της πνευματικής ιδιοκτησίας των εμβολίων, η ΕΕ δεν συντάχθηκε. «Η πρόκληση είναι να διατηρήσουμε τους θεσμούς μας. Η δημοκρατία είναι σε πτώση, ήδη πριν από την πανδημία. Πρέπει να επαναφέρουν την εμπιστοσύνη των πολιτών και να ξεφύγουμε από τη δοξασία ότι τα κέρδη είναι ο μόνος σκοπός της οικονομίας», ανέφερε, σημειώνοντας ότι η πρόκληση για την ΕΕ πρέπει να είναι να έχει μία ενωμένη και ισχυρή φωνή και να βάλει στην άκρη εθνικιστικές αντιλήψεις.
Reince Priebus, τέως πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής των Ρεπουμπλικανών, πρώην προσωπάρχης του Λευκού Οίκου
Αναφερόμενος και στην ελληνική καταγωγή του, ο τέως πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής των Ρεπουμπλικανών και πρώην προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Reince Priebus μίλησε για τη σημασία της εμπιστοσύνης και της σταθερότητας στην περιοχή. Χαρακτήρισε την προσήλωση στην ειρήνη και τη σταθερότητα προϋπόθεση για την ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ και για την ανάπτυξη σχέσεων εμπιστοσύνης με τις ΗΠΑ. Εξήρε τον ρόλο του πρωθυπουργού της Ελλάδας Κυριάκου Μητσοτάκη στην περιοχή αλλά και όσον αφορά τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, ενώ χαρακτήρισε εκπληκτικές τις εξελίξεις στις σχέσεις Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας. Παράλληλα, επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό τις σχέσεις κάποιων χωρών της περιοχής με τη Ρωσία.
Νίκος Δένδιας, υπουργός Εξωτερικών
H Ελλάδα έχει μια κυρίαρχη εξωτερική πολιτική και αυτή είναι ότι λειτουργούμε σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας. Εκτίμησε μάλιστα ότι η πολιτική αυτή σημειώνει επιτυχίες γιατί προς τα εκεί οδεύει η ανθρωπότητα, δηλαδή προς μια παγκόσμια τάξη με κανόνες. Σημείωσε το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο του κόσμου και για αυτό έχει μεγάλο ενδιαφέρον για ελεύθερη κυκλοφορία στις θάλασσες. Επεσήμανε ότι φέτος οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο είναι μειωμένες σε σχέση με πέρυσι. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι δεν υπάρχουν απτές αποδείξεις πως η Τουρκία έχει αλλάξει συμπεριφορά και πεποιθήσεις. Έκανε επίσης αναφορά στους υδρογονάνθρακες, ξεκαθαρίζοντας ότι το μέλλον είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Τέλος, τόνισε ότι υπάρχουν στοιχεία στην τουρκική κοινωνία που συμφωνούν ότι η πολιτική των πυροβόλων ανήκει στο παρελθόν και ότι οι ΗΠΑ είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που μπορεί να εξηγήσει στην Τουρκία ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου είναι μονόδρομος.
Αβέρωφ Νεοφύτου, πρόεδρος, Δημοκρατικός Συναγερμός, Κύπρος
Στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη στάση της Τουρκίας αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) Αβέρωφ Νεοφύτου. Τόνισε ότι ο μόνος δρόμος για την περιοχή είναι η διπλωματία και ότι η Κύπρος θέλει η Τουρκία να έχει τη φιλοδοξία να γίνει μέλος της ΕΕ, γιατί αυτό θα ευνοήσει την εξεύρεση λύσεων μέσω του διαλόγου. Σχολίασε ότι 47 χρόνια μετά την εισβολή στην Κύπρο, η Τουρκία έρχεται με μια νέα ιδέα για το Κυπριακό, η οποία κινείται εκτός των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για διζωνική-δικοινοτική ομοσπονδία. Επεσήμανε επίσης ότι η ενέργεια θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως καταλύτης για την ειρήνη και όχι ως πεδίο αντιπαράθεσης. Τέλος, εκτίμησε ότι οι Τουρκοκύπριοι ανησυχούν για τις εξελίξεις και ότι είναι πιο κοντά στους Ελληνοκυπρίους παρά στους Τούρκους της ενδοχώρας.
David Harris, διευθύνων σύμβουλος της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής
Πριν από 40 χρόνια η Ελλάδα και η Κύπρος είχαν πολύ ψυχρές σχέσεις με το Ισραήλ, ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής David Harris, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα ήταν η τελευταία χώρα της Δύσης που αναγνώρισε επισήμως το κράτος του Ισραήλ. Η Αμερικανική Εβραϊκή Επιτροπή, υπογράμμισε ο κ. Harris, πίστευε ότι μαζί με τους Ελληνοαμερικανούς μπορούσε να συμβάλει σε ένα νέο επίπεδο σχέσεων μεταξύ αυτών των τριών δημοκρατιών της Ανατολικής Μεσογείου, όπως και έγινε. Τόνισε ότι η βάση για ένα διευρυνόμενο δίκτυο συνεργασιών στην Ανατολική Μεσόγειο είναι τα 3 “e” (energy, electricity, environment – ενέργεια, ηλεκτρισμός, περιβάλλον). Τέλος, εξήρε τον ρόλο της Ελλάδας στη διαμόρφωση ενός μέλλοντος συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή Νοτιοανατολικής Ευρώπης-Μέσης Ανατολής-Βόρειας Αφρικής.
Vladimir Chizhov, πρέσβης και μόνιμος εκπρόσωπος της Ρωσίας στην ΕΕ
Σχολιάζοντας το σλόγκαν του νέου προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ότι «η Αμερική επέστρεψε», ο πρέσβης και μόνιμος εκπρόσωπος της Ρωσίας στην ΕΕ Vladimir Chizhov σχολίασε ότι τα τελευταία χρόνια έχει ανακύψει μια αντίθετη τάση, και αυτή είναι ότι η Ρωσία επέστρεψε. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι οι Δυτικοί δεν θα έπρεπε να ανησυχούν ότι υπάρχει κάποιος αυτοκρατορικός ρεβανσισμός σε αυτό. «Κοιτάμε προς το μέλλον, χωρίς αισθήματα δυσαρέσκειας, και συμβουλεύουμε τους πάντες να κάνουν το ίδιο», είπε χαρακτηριστικά. Σχολίασε το γεγονός ότι η Κίνα ανακάμπτει πιο δυναμικά από τις άλλες χώρες από την πανδημία και σημείωσε ότι ο σημερινός ρόλος της Κίνας δεν είναι μια ιστορική ανωμαλία αλλά μια επιστροφή στη φυσική τάξη πραγμάτων, καθώς η Κίνα έχει υπάρξει η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου για πολλούς αιώνες. Έδωσε έμφαση στην πολυπολικότητα και την αστάθεια του σημερινού κόσμου, τονίζοντας ότι αν φοβίες και στερεότυπα καθοδηγούν την πορεία μας προς το μέλλον, τότε το παγκόσμιο σύστημα θα γίνει και πάλι διπολικό, με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη από τη μία και την Κίνα με τη Ρωσία από την άλλη. Τόνισε, επίσης, ότι σήμερα καμία χώρα δεν μπορεί να κερδίσει έναν πυρηνικό πόλεμο, όπως επίσης δεν μπορεί να κερδίσει μόνη της τον κορωνοϊό. Επεσήμανε ότι στη βάση της ισότητας και του αμοιβαίου σεβασμού μπορούμε και πρέπει να συνεργαστούμε συλλογικά για κοινές λύσεις υπέρ της σταθερότητας και τη βιωσιμότητας όλου του διεθνούς συστήματος. Τέλος, έκανε εκτενή αναφορά στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής ΗΠΑ-Ρωσίας στη Γενεύη.
Νίκος Παναγιωτόπουλος, υπουργός Εθνικής Άμυνας
Για την αναζήτηση ενός νέου γεωπολιτικού ρόλου από το ΝΑΤΟ και τη συμβολή της Ελλάδας σε αυτόν αναφέρθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας Νίκος Παναγιωτόπουλος, τονίζοντας παράλληλα ότι η Ελλάδα απολαμβάνει μια στρατηγική σχέση με τις ΗΠΑ, η οποία εξελίσσεται συνεχώς. Ανέφερε ότι οι συνομιλίες τροποποίησης της Κοινής Αμυντικής Συμφωνίας με τις ΗΠΑ θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Ο υπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα παρέχει σταθερότητα και ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο, με στόχο την ανάπτυξη και την ευημερία. Μίλησε για «δύο μέτωπα» της Ελλάδας, το μέτωπο της διπλωματίας (με τις διμερείς, τριμερείς και πολυμερείς συμφωνίες) και το μέτωπο της βελτίωσης των δυνατοτήτων των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων. «Δουλεύουμε σκληρά για να βελτιώσουμε την αποτρεπτική μας δύναμη», υπογράμμισε. Είπε ότι η επιθετικότητα της Τουρκίας δεν αφορά μια διμερή διαφορά με την Ελλάδα, αλλά η Τουρκία γίνεται αποσταθεροποιητική για ολόκληρη την περιοχή. Αυτό, συνέχισε, «το κατάλαβε η ΕΕ, το έχουν καταλάβει οι ΗΠΑ και λίγο πολύ έχει γίνει αντιληπτό και από το ΝΑΤΟ».
Χαράλαμπος Πετρίδης, υπουργός Άμυνας της Κύπρου
Η Ανατολική Μεσόγειος είναι το νέο γεωπολιτικό κέντρο και πρέπει να προσεγγιστεί ως όλον, υπογράμμισε από το βήμα του συνεδρίου του Economist ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου Χαράλαμπος Πετρίδης, δίνοντας παραδείγματα γεωπολιτικών προκλήσεων στην περιοχή (Συρία, Λιβύη, μεταναστευτικό κ.λπ.). Μίλησε για την αναγκαιότητα μιας «πλατφόρμας» διαλόγου και συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο και τόνισε: «Εμείς έχουμε στόχο να είμαστε πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή». Αναφέρθηκε στις διμερείς, τριμερείς και πολυμερείς συμφωνίες της Κύπρου. Μίλησε ακόμα για εναέριες, θαλάσσιες και επίγειες προκλήσεις από τη μεριά της Τουρκίας, κάνοντας λόγο για καταπάτηση του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας. Έδωσε έμφαση, μεταξύ άλλων, στις τουρκικές προκλήσεις στα Βαρώσια και στην παράνομη μετανάστευση στην Κύπρο μέσω των Κατεχομένων.
Shlomo Ben-Ami, πρώην υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Shlomo Ben-Ami συνέδεσε, όσον αφορά τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, την ανάδυση της δυνατότητας ύπαρξης ενός ενεργειακού κόμβου με το γεωπολιτικό περιφερειακό «παιχνίδι». Αναφέρθηκε στο East Med Gas Forum, κάνοντας έναν παραλληλισμό με το όραμα που υπήρχε πίσω από την ΕΚΑΧ, που μετεξελίχθηκε σε Ευρωπαϊκή Ένωση. Τόνισε ότι η Τουρκία είναι απομονωμένη στη Μέση Ανατολή, αν εξαιρέσει κανείς το Κατάρ, και ότι η Αίγυπτος δεν πρόκειται να αποδεχθεί τη φιλοδοξία της Τουρκίας να γίνει μεσάζων για το Παλαιστινιακό. Σχολίασε επίσης ότι, παρά την επάνοδο της Ρωσίας στη Μέση Ανατολή, αυτή δεν αποτελεί πρωτεύον θέατρο εξελίξεων για τη Ρωσία. Πρόσθεσε δε ότι η Ρωσία δεν έχει τα “client states” που είχε ως Σοβιετική Ένωση. Τέλος, ο κ. Ben-Ami υπογράμμισε ότι μέσω της «στρατηγικής κατανόησης» με την Ελλάδα και την Κύπρο, το Ισραήλ αποκτά το στρατηγικό βάθος που δεν έχει στη Μέση Ανατολή.
Geoffrey Pyatt, πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα
«Η Ελλάδα πλέον εκλαμβάνεται από τις ΗΠΑ ως μια δύναμη σταθερότητας», τόνισε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Geoffrey Pyatt και μίλησε για τον ρόλο της Ελλάδας στα Δυτικά Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο. Ανέφερε παραδείγματα από τη στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών, μεταξύ άλλων για την αμερικανική παρουσία στην Αλεξανδρούπολη. «Είμαστε δύο δημοκρατίες, έχουμε κοινές απόψεις, κοινές αξίες, κοινά συμφέροντα απέναντι στον κόσμο», υπογράμμισε ο κ. Pyatt. Μίλησε για τη δυναμική της εμβάθυνσης των σχέσεων ΗΠΑ-Ελλάδας που διατηρήθηκε και με τις τρεις τελευταίες αμερικανικές κυβερνήσεις. Έκανε αναφορά στο νομοσχέδιο των γερουσιαστών Menendez και Rubio για την ασφάλεια και την ενεργειακή συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο. Τέλος, αναφέρθηκε στην απανθρακοποίηση της οικονομίας και τις δυνατότητες που αυτή δημιουργεί για νέες συνεργασίες στο πεδίο της ανανεώσιμης ενέργειας.
Μάρκος Κουναλάκης, αρθρογράφος, δημοσιογράφος και συγγραφέας, ΗΠΑ
Ο αρθρογράφος, δημοσιογράφος και συγγραφέας από τις ΗΠΑ Μάρκος Κουναλάκης έκανε μια αναδρομή στο αντιαμερικανικό κλίμα που υπήρχε στην Ελλάδα τη δεκαετία του ’70, κάνοντας τη σύγκριση με το σήμερα, που έχουμε την πρώθηση της συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τον πολύ σημαντικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή, τόνισε, και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει κατανοήσει ότι είναι ηγέτης στα Βαλκάνια.
Κώστας Σκρέκας, υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Καταλύτη για την ανάπτυξη χαρακτήρισε τον ενεργειακό κλάδο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο οποίος επεσήμανε παράλληλα ότι αποτελεί έναν από τους βασικούς τρόπους αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Στο πλαίσιο του συνεδρίου του Economist, ο υπουργός αναφέρθηκε στην προσπάθεια της Ελλάδας να απαλλαγεί από τον λιγνίτη μέσω της αύξησης του μεριδίου φυσικού αερίου, σε συνδυασμό με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).
«Έχουμε κάποιες προκλήσεις στη μετάβαση, καθώς ο λιγνίτης υπήρχε πάντα εδώ. Επομένως, πρέπει να διασφαλίσουμε τις προμήθειες φυσικού αερίου μέσω συνεργειών και συνεργασιών» σημείωσε. Το επόμενο διάστημα, όπως εξήγησε, θα είναι έτοιμος ο νέος σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) της Αλεξανδρούπολης, ο οποίος θα συμβάλει στη διαφοροποίηση των ενεργειακών προμηθειών και στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας.
Ένας δεύτερος πυλώνας απολιγνιτοποίησης είναι και οι αγωγοί φυσικού αερίου, όπως ο EstMed, ο ελληνοβουλγαρικός (ICGB), αλλά κι αυτός που θα υπογραφεί με τη Βόρεια Μακεδονία, είπε ο υπουργός. Παράλληλα, δεν παρέλειψε να κάνει ειδική μνεία στην ηλεκτροκίνηση και στις σχετικές πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης, υπενθυμίζοντας ότι πλέον μία στις 10 νέες πωλήσεις Ι.Χ. αφορά ηλεκτρικά ή υβριδικά οχήματα, επίδοση εξαιρετικά βελτιωμένη σε σχέση με το παρελθόν.
«Προσαρμοζόμαστε στις νέες συνθήκες και συμβάλλουμε στην προστασία του περιβάλλοντος» τόνισε ο κ. Σκρέκας, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που καλωσόρισαν τον νέο στόχο της ΕΕ για τη μείωση των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου.
Νατάσα Πηλείδη, υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου
Το όραμα της Κύπρου για την ενεργειακή αλλαγή περιέγραψε η υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου Νατάσα Πηλείδη. Μεταξύ άλλων, η Κύπρια υπουργός υποστήριξε ότι η χώρα έχει έναν τριπλό στόχο, ο οποίος αφορά την άρση της ενεργειακής απομόνωσης, την πλήρη απελευθέρωση της ηλεκτρικής αγοράς έως το 2022 και το όφελος των καταναλωτών.
Ταυτόχρονα, μίλησε για τη μετάβαση προς την πράσινη ενέργεια, παραπέμποντας στα 223 έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) αλλά και στα 334 εκατ. ευρώ, τα οποία προορίζονται για πράσινα project έως το 2027. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ενεργειακή σύνδεση της Κύπρου με την υπόλοιπη Ευρώπη, κάτι το οποίο συνεπάγεται πολλές πιθανότητες μείωσης της τιμής ενέργειας, καθώς και προσέλκυσης νέων επενδύσεων. «Έχουμε περισσότερο φυσικό αέριο από ό,τι χρειαζόμαστε στην Κύπρο. Περιμένουμε και νέα κοιτάσματα αερίου, ενώ ως το τέλος του έτους θα ξεκινήσουμε νέο γύρο εξορύξεων» κατέληξε η κυρία Πηλείδη.
Pierre Vergerio, διευθύνων σύμβουλος, IGI Poseidon
Στο project της IGI Poseidon αναφέρθηκε από το βήμα του Economist ο διευθύνων σύμβουλος της IGI Poseidon Pierre Vergerio. Στο πλαίσιο του συνεδρίου, εξήρε τη σημασία των κοιτασμάτων της νοτιοανατολικής Μεσογείου, τα οποία είναι διασφαλισμένα έως τουλάχιστον το 2050. Ειδική μνεία έκανε και στις «λύσεις» που θα ακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια και θα ενισχύσουν την ενεργειακή αυτονομία της περιοχής, όπως τα νέα κοιτάσματα σε Κύπρο – Ισραήλ, ενώ ξεχωριστή αναφορά έκανε και στο LNG, το οποίο πάντως είναι λιγότερο ανταγωνιστικό σε σχέση με το project της ΙGI Poseidon, όπως είπε.
Για το τελευταίο, εξάλλου, επενάλαβε ότι αποτελεί την καλύτερη δυνατή λύση για την ενίσχυση της ενεργειακής διαφοροποίησης των χωρών αλλά και για τη διασφάλιση μιας καλύτερης τιμής προς τους καταναλωτές.
Maria Rita Galli, διευθύνουσα σύμβουλος, ΔΕΣΦΑ
Τον ρόλο του φυσικού αερίου στη διαδικασία απανθρακοποίησης της ενέργειας εξήρε κατά την εισήγησή της στο συνέδριο του Economist η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ Maria Rita Galli. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι οι λύσεις αποθήκευσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) είναι ακόμη σε πρώιμο στάδιο, η κυρία Galli στάθηκε ιδιαίτερα στο αερίο, το οποίο μπορεί να συμβάλει στην ομαλή ενεργειακή μετάβαση. «Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει εναλλακτική στην αποθήκευση αερίου» σημείωσε.
Υπό αυτό το πρίσμα, η πρόεδρος του ΔΕΣΦΑ επεσήμανε ότι το αέριο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη σταθερότητα της ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ χαιρέτισε το ευρύ δίκτυο διασυνδέσεων και συνεργασιών, το οποίο διασφαλίζει ένα οικονομικά βιώσιμο ενεργειακό σύστημα για τους πελάτες. «Έχουμε διασύνδεση με την Ιταλία, τη Βουλγαρία και τώρα με τη Βόρεια Μακεδονία, ενώ έχουμε και περισσότερες πηγές εισόδου αερίου στην Ελλάδα» συνέχισε η κ. Galli, επαναλαμβάνοντας ότι οι συνέργειες βοηθούν σημαντικά στην εφαρμογή του στόχου για την απανθρακοποίηση.
Teodora Georgieva, executive officer της ICGB
Τη σημασία του ελληνοβουλγαρικού αγωγού αερίου στην ενεργειακή μετάβαση και ασφάλεια της Βουλγαρίας υπογράμμισε από το βήμα του Economist η Teodora Georgieva, εκτελεστική διευθύντρια του ICGB. Μιλώντας στο συνέδριο του Economist, υπενθύμισε ότι μέχρι στιγμής η γειτονική χώρα είναι ενεργειακή εξαρτημένη σε ποσοστό 90% από μόλις μία πηγή.
Επομένως, συνέχισε, ο ICGB αποτελεί “game changer” για τη Βουλγαρία, καθώς διασφαλίζει την ενεργειακή της ασφάλεια. Παράλληλα, ανοίγει νέες προοπτικές για την ευρύτερη περιοχή, μέσω της διασύνδεσης μα άλλα ενεργειακά project. «Θα αυξήσει τη δυνατότητα εισαγωγών τόσο υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) όσο και αερίου από τον αγωγό EastMed», συμπλήρωσε, διαβεβαιώνοντας ότι το έργο βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο, καθώς απομένει η κατασκευή λίγων ακόμη μέτρων.
John Sarbanes, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, μέλος της Επιτροπής της Βουλής για την Ενέργεια και το Εμπόριο
Στις προσπάθειες των ΗΠΑ να προάγουν το μοντέλο οικονομίας καθαρής ενέργειας αναφέρθηκε ο John Sarbanes, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ και μέλος της Επιτροπής της Βουλής για την Ενέργεια και το Εμπόριο, μιλώντας για την παγκόσμια εκστρατεία αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Έδωσε έμφαση στη δέσμευση του Αμερικανού προέδρου Μπάιντεν να θέσει σε προτεραιότητα το περιβάλλον. Αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στον διορισμό ειδικού συμβούλου για το κλίμα στο υπουργείο Οικονομικών, τον διορισμό της Τζίνα ΜακΚάρθι ως εθνικής συμβούλου του προέδρου για το κλίμα, ενώ ως έντονα δηλωτική κίνηση για τις προθέσεις του Αμερικανού προέδρου ανέφερε το γεγονός ότι επανήλθε στη Συμφωνία των Παρισίων. Ο κ. Sarbanes τόνισε ότι η δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι μια πρόκληση, αλλά οι ΗΠΑ μπορούν να μετασχηματίσουν τον τομέα παραγωγής ενέργειας προωθώντας καλές, πράσινες επενδύσεις. Εξήγησε δε πως μια ισχυρή οικονομία δεν σημαίνει πως είναι σε αντίθεση με το περιβάλλον. «Έχουμε αναλάβει δέσμευση υπέρ αυτού του αγώνα. Θα αντιμετωπίσουμε αυτήν την κρίση κατά μέτωπο», υπογράμμισε κλείνοντας.
Κωνσταντίνος Ξιφαράς, διευθύνων σύμβουλος, ΔΕΠΑ Εμπορίας
H ενεργειακή μετάβαση βρίσκει τον όμιλο ΔΕΠΑ σε διαδικασία μετασχηματισμού, με 4 εταιρείες εκ των οποίων οι δύο, ΔΕΠΑ Εμπορίας και ΔΕΠΑ Υποδομών σε διαδικασία ιδιωτικοποίησης, σύμφωνα με διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΠΑ Εμπορίας Κωνσταντίνο Ξιφαρά. Αναφερόμενος στην απολιγνιτοποίηση σημείωσε ότι έχει επιταχύνει αλλαγές, σημειώνοντας ενδεικτικά την αύξηση της δυναμικής της κατανάλωσης πάνω από 40%, από 57 Mwh to 2019 σε 75 το 2024-25, με αποτέλεσμα την ανάγκη για νέες υποδομές αερίου προκειμένου να καλυφθεί η ζήτηση. Ο κ. Ξιφαράς σημείωσε ότι η ΔΕΠΑ το 2019 έχασε μερίδιο από τον ανταγωνισμό πάνω από 30-40%, αλλά χάρις στις διαπραγματεύσεις με βασικούς προμηθευτές κατάφερε μείωση των τιμών για το 2020. Για την εφαρμογή του Target Model (ΤΜ) είπε ότι δείχνει την ανάγκη υψηλής καθετοποίησης των συμμετεχόντων, εξηγώντας ότι υπό άλλες συνθήκες δεν μπορεί να επιβιώσει μια εταιρεία. Έκανε, μεταξύ άλλων, ειδική μνεία στο project White Dragon, έργο προϋπολογισμού 8 δισ. ευρώ, του οποίου η ΔΕΠΑ Εμπορίας είναι συντονιστής. Αναφέρθηκε επίσης σε συνέργειες που προωθούνται σε εταιρείες retail, ενώ τόνισε ότι η ΔΕΠΑ, με 27 πρατήρια CNG (συμπιεσμένο φυσικό αέριο) συνέδεσε ήδη την πρώτη βιομηχανία με CNG και αργότερα θα προωθήσει και το LNG σαν καύσιμο σε απομακρυσμένες περιοχές. Επόμενη κίνηση, όπως σημείωσε είναι η απόκτηση πλοίου μεταφοράς LNG. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και στο FSRU όπου όπως είπε, θα ανακοινωθεί η είσοδος της κρατικής εταιρείας της Βόρειας Μακεδονίας στη μετοχική σύνθεση.
Andrea Testi, πρόεδρος του ΔΣ, Elpedison
Για επανάσταση στο χώρο της ενέργειας μίλησε ο πρόεδρος ΔΣ της Elpedison Andrea Testi, τονίζοντας ότι πλέον το περιβάλλον και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι που οδηγούν τη στρατηγική για τις επενδύσεις, με κίνητρα για ανάπτυξη ΑΠΕ προς αντικατάσταση άλλων τεχνολογιών παραγωγής ενέργειας. Σημείωσε ότι στο παρελθόν οι δύο παράγοντες που καθόριζαν τα θέματα γύρω από τη στρατηγική και στις επενδύσεις στην ενέργεια, από την πλευρά της βιομηχανίας και των δημοσίων αρχών, εστίαζαν σε θέματα τεχνολογιών και θέματα προσβασιμότητας αντίστοιχα. Αναφερόμενος στον δεσμευτικό στόχο που έχουν θέσει οι αρχές της ΕΕ για μηδενικές εκπομπές άνθρακα, τόνισε ότι οι υπεύθυνοι διαμόρφωσης πολιτικών δεν είναι αυτοί που θα κάνουν τις επενδύσεις. Όπως είπε, το 2050 δεν είναι τόσο μακριά και πρέπει να αποδειχθεί ότι οι τεχνολογίες που θα αξιοποιηθούν σήμερα μπορούν να λειτουργήσουν σε ειδικές συνθήκες στο μέλλον. Έτσι, για να μεγιστοποιήσουμε τις δυνατότητές μας πρέπει να πειραματιστούμε παράλληλα με πολλές τεχνολογίες, σύμφωνα με τον κ.Testi, ο οποίος μίλησε για έκθεση σε εμπόδια, τονίζοντας παράλληλα ότι δεν έχουμε περιθώρια να αποτύχουμε. Πρόσθεσε πως πρέπει να διασφαλιστεί ότι θα υπάρχει επαρκής παραγωγή ενέργειας σε αυτήν τη μετάβαση κατά τα επόμενα 10-20 χρόνια, προκειμένου να «καλύψουμε λάθη και αστοχίες σε αυτά τα πειράματα», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, παραλληλίζοντας αυτήν την πορεία με ένα ταξίδι αντίστοιχο αυτού του Μάρκο Πόλο.
Κωνσταντίνος Μαύρος, διευθύνων σύμβουλος, ΔΕΗ Ανανεώσιμες
To θέμα των ESG (Environmental, Social, and Governance) στις επενδύσεις που προωθούνται παγκοσμίως στον ενεργειακό τομέα ανέδειξε μεταξύ άλλων ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Κωνσταντίνος Μαύρος, για να τονίσει ότι αυτό είναι το πλαίσιο εντός του οποίου κινείται ο όμιλος ΔΕΗ. Ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα των αλλαγών που συντελούνται το γεγονός ότι οι ΗΠΑ επανήλθαν στη συμφωνία των Παρισίων, αλλά και ότι η ΕΕ στοχεύει σε οικονομία μηδενικού αποτυπώματος άνθρακα, έχοντας προχωρήσει σε προσωρινή πολιτική συμφωνία, όπως είπε. Ο συλλογικός στόχος για περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 55% σε συνδυασμό με την ενεργειακή μετάβαδη και τον εξηλεκτρισμό θα οδηγήσουν, σύμφωνα με τον κ. Μαύρο, σε περαιτέρω ανάγκη για ανανεώσιμη ενέργεια και άρα περισσότερες ΑΠΕ. Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στο πλάνο απόλιγνιτοποίησης της ΔΕΗ, το ΕΣΕΚ και τον πρωταγωνιστικό ρόλο που θέλει να διαδραματίσει στο νέο περιβάλλον η ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Σημείωσε ότι διαθέτει πάνω 7 GW υπό ανάπτυξη, με Φ/Β 230 ΜW στη Δ. Μακεδονία, έργο 50 MW στη Μεγαλόπολη που θα ολοκληρωθεί μέχρι τον επόμενο χρόνο κ.ά.. Σημείωσε επίσης, μεταξύ άλλων, ότι η εταιρεία θα προχωρήσει και σε νέους διαγωνισμούς για 500 MW τους επομενους μήνες.
Μάνος Μανουσάκης, πρόεδρος ΔΣ και διευθύνων σύμβουλος, Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ)
Περίοδο μεγάλων προκλήσεων αλλά και επενδυτικών ευκαιριών για να επιτευχθεί ο στόχος της απανθρακοποίησης χαρακτήρισε την τρέχουσα περίοδο ο πρόεδρος ΔΣ και διευθύνων σύμβουλος του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) Μάνος Μανουσάκης. Ανέφερε ενδεικτικά ότι από πέρυσι έχουμε πλέον ανάγκη για ένα νέο αναθεωρημένο ΕΣΕΚ, με πιο φιλόδοξους στόχους. Τόνισε τη σημασία της αλλαγής στάσης των ΗΠΑ, ενώ σε τοπικό επίπεδο εστίασε στο θέμα του Target Model (TM) και μια σειρά άλλων έργων που ολοκλήρωσε και προώθησε ο ΑΔΜΗΕ, όπως η διασύνδεση των νησιών και η ολοκλήρωση της διασύνδεσης της Κρήτης με την Πελοπόννησο. Αναφέρθηκε ειδικότερα στη δ’ φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων, μιλώντας για τη Σαντορίνη, όπου τις επόμενες μέρες ολοκληρώνονται οι σχετικοί διαγωνισμοί, ενώ αρχές φθινοπώρου αναμένονται οι διαγωνισμοί για τις υπόλοιπες Κυκλάδες. Μιλώντας για την ουσία της ενεργειακής μετάβασης, ο κ. Μανουσάκης ανέφερε ως παράδειγμα την ημερομηνία της 1/7//2021 και το ρεκόρ ζήτησης 10,1 GW. Οι ΑΠΕ κάλυψαν το 30% της ζήτησης, ενώ το βράδυ 1,5 GW καλύφθηκε από τις διεθνείς διασυνδέσεις. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει την ανάγκη να προτεραιοποιηθουν τα έργα διεθνών διασυνδέσεων με τα γειτονικά κράτη, προς κάθε πλευρά των συνόρων, όπως είπε. Προέβλεψε ακόμη μεγαλύτερη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας μετά την πανδημία και τόνισε την ανάγκη συνεργασίας όλων των φορέων για τη διασφάλιση της αξιοπιστίας του ενεργειακού συστήματος.
Αναστάσιος Μάνος, διευθύνων σύμβουλος, Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ)
Στόχος του ΔΕΔΔΗΕ στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης είναι ο μετασχηματισμός σε πρότυπο υψηλής απόδοσης δικτύου διανομής, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΔΕΔΔΗΕ Αναστάσιο Μάνο, οποίος τόνισε ότι ο οργανισμός τα επόμενα 10-20 έτη θα απορροφήσει πάνω από 40% των επενδύσεων στην ενέργεια. Πρόσθεσε ότι το ΕΣΕΚ θέτει φιλόδοξους στόχους αναφερόμενος σε προγραμματισμένες επενδύσεις του ΔΕΔΔΗΕ άνω των 3,2 δισ. ευρώ έως το 2028. Όπως εξήγησε ο κ. Μάνος, μέσω αυτών των επενδύσεων θα εκσυγχρονιστεί το γηρασμένο δίκτυο και θα υιοθετηθεί ένα μοντέλο ανάπτυξης που θα εμπλέκει τον καταναλωτή ως χρήστη αλλά και ως παραγωγό ενέργειας, με έξυπνες και βιώσιμες εφαρμογές. Αναφέρθηκε στις επενδύσεις για την ψηφιοποίηση και τον αυτοματισμό του ΔΕΔΔΗΕ το 2020, υπενθυμίζοντας ότι προηγήθηκαν επενδύσεις 174 εκατ. ευρώ, ενώ πάνω από 210 εκατ. ευρώ δρομολογούνται για το 2021. Ειδική αναφορά έκανε στη στελέχωση του ΔΕΔΔΗΕ, με ανανέωση το 2020 του 70% των στελεχών, ενώ –όπως είπε– προωθούνται προσλήψεις 760 ατόμων.
Ιωάννης Γιαρέντης, πρόεδρος του ΔΣ και διευθύνων σύμβουλος, Διαχειριστής Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ)
«Η ενεργειακή επανάσταση είναι μονόδρομος» σύμφωνα με τον πρόεδρο ΔΣ και διευθύνοντα σύμβουλο του Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ) Ιωάννη Γιαρέντη, ο οποίος τόνισε ότι πρέπει να μεταβούμε από τις παλιές ρυπογόνες ενεργειακές πηγές σε καθαρή ενέργεια προερχόμενη από ΑΠΕ ή υδρογόνο ή άλλες καθαρές πηγές που θα ανακαλύψουμε τα επόμενα χρόνια. Οι ΑΠΕ βρίσκονται στο μεταίχμιο, όπως σημείωσε, εξηγώντας ότι από την παλαιά εποχή των ενισχύσεων και συμβάσεων με βασικό συντελεστή την κρατική υποστήριξη, πλέον έχουμε περάσει στον εκσυγχρονισμό και στην ψηφιοποίηση. Τόνισε ότι πλέον όλες οι συμβάσεις υπογράφονται ψηφιακά, όπως ψηφιακά γίνεται και η επικοινωνία με τους 15.000 παραγωγούς ΑΠΕ, καθώς και η πληρωμή τους. Εδώ και πάνω από ένα χρόνο, όπως τόνισε ο κ. Γιαρέντης, οι παραγωγοί πληρώνονται στην ώρα τους ή με μικρές καθυστερήσεις, κάτι που έχει ενισχύσει την εμπιστοσύνη της αγοράς. Αναφέρθηκε επίσης στην ανάπτυξη του συστήματος εγγυήσεων προέλευσης, τα λεγόμενα πράσινα πιστοποιητικά, όπου κάθε πράσινη MWh θα συνοδεύεται από έναν άυλο τίτλο στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης. Σχετικά με τους στόχους του ΕΣΕΚ, τόνισε ότι πρέπει να τους κάνουμε πράξη δουλεύοντας συγκροτημένα και συστηματικά.
Αριστοτέλης Χαντάβας, επικεφαλής Ευρώπης, Enel Green Power
Ο Αριστοτέλης Χαντάβας, επικεφαλής Ευρώπης της Enel Green Power αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο εμβληματικό αιολικό πάρκο Καφηρέα αλλά και σε μια νέα επενδυτική πρόταση της Enel. Αφορά επένδυση 630 MW σε μονάδες στη Δυτική Μακεδονία και στην Κρήτη, με συστήματα αποθήκευσης μπαταριών σε συνδυασμό με ηλιακά έργα, μια πράσινη εναλλακτική λύση έναντι των δαπανηρών θερμικών μονάδων που παρέχουν υπηρεσίες με αυξημένο κόστος στον τελικό χρήστη, όπως είπε. Έθεσε πάντως ως προϋπόθεση για τις επενδύσεις του ομίλου το κατάλληλο ρυθμιστικό πλαίσιο, το οποίο θα διασφαλίσει ένα σταθερό και ελκυστικό περιβάλλον για τις επενδύσεις του. Είναι πολύ σημαντικό για τη χώρα, όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων, να διασφαλίσει μια δίκαιη αγορά επιτρέποντας τον ανοιχτό ανταγωνισμό προς όφελος του τελικού πελάτη και να διασφαλίσει τη σταθερότητα αποφεύγοντας λάθη του παρελθόντος.
Αντώνης Μεταξάς, Επ. Καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου, Πανεπιστήμια Αθηνών και Βερολίνου,
ιδρυτής εταίρος της δικηγορικής εταιρείας Μεταξάς & Συνεργάτες
Τη νομική διάσταση της ενεργειακής μετάβασης έδωσε στη συζήτηση ο επ. Καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου των Πανεπιστημίων Αθηνών και Βερολίνου και ιδρυτής εταίρος της δικηγορικής εταιρείας «Μεταξάς & Συνεργάτες» Αντώνης Μεταξάς, σημειώνοντας ότι η πράσινη μετάβαση είναι ένα στοίχημα, καθώς το στρατηγικό διακύβευμα προϋποθέτει μια σειρά από συντονισμένες ενέργειες. Όπως είπε, οι διαχειριστές στο νέο πλαίσιο έχουν υποχρεώσεις και αρμοδιότητες, στις οποίες πρέπει να έχουν αρωγό την πολιτεία για να πετύχουν την αποστολή τους. Δεν μπορεί να μιλά κανείς για ενεργειακή μετάβαση εάν δεν δίνεται η δυνατότητα σε ρυθμιστές και διαχειριστές να επιτελέσουν το ρόλο τους, είπε, εξηγώντας ότι πρέπει να δοθεί ευελιξία και δυνατότητες προσέλκυσης εξειδικευμένων επιστημόνων, με την κατάλληλη κατάρτιση. Μάλιστα, ο κ. Μεταξάς επέμεινε στο θέμα σημειώνοντας ότι πρέπει να είμαστε δίκαιοι στη στήριξη αυτού του έργου. Αναφερόμενος στην πολιτική ΑΠΕ είπε ότι είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει ορθή σχεδίαση αυτής της αγοράς εξαρχής και αναφέρθηκε σε τάση «υπερθέρμανσης», σημειώνοντας ότι το ζητούμενο δεν είναι μόνο η βιωσιμότητα των ΑΠΕ, καθώς πρέπει τα έργα να παραμένουν και κοινωνικά και περιβαλλοντικά βιώσιμα. «Αν δημιουργήσει κάποιος εικόνα υπερβολής δημιουργεί εικόνα μη σοβαρής αγοράς», ανέφερε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε ότι καταβάλλεται προσπάθεια σε εθνικό και ενωσιακό επίπεδο ώστε η απολιγνιτοποίηση να καταστεί εφικτή και βιώσιμη, με την κατάλληλη στήριξη. Ο κ. Μεταξάς χαρακτήρισε το εγχείρημα στοίχημα, καθώς απαιτεί ιδιαίτερη μέριμνα ώστε οι συγκεκριμένες περιοχές να μην οδηγηθούν σε κοινωνική και οικονομική ερήμωση, όπως είπε.
Gus Bilirakis, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, μέλος της Επιτροπής της Βουλής για την Ενέργεια και το Εμπόριο
«Έχω εργαστεί για να καλλιεργήσω τις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, χώρες σταθερά συμμαχικές προς τις ΗΠΑ, και πιστεύω ότι έχουμε μόλις αρχίσει να αντιλαμβανόμαστε τις δυνατότητες που μπορεί να απελευθερώσει η συνεχιζόμενη συνεργασία», είπε κατά την εισήγησή του ο Gus Bilirakis, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ και μέλος της Επιτροπής της Βουλής για την Ενέργεια και το Εμπόριο. Ανέφερε ότι ένας από τους σημαντικότερους τομείς που μπορούμε να συνεχίσουμε να βελτιώνουμε τη συνεργασία μας είναι η παραγωγή ενέργειας. Για πολλά χρόνια, η πολιτική των ΗΠΑ σε αυτόν τον τομέα βασιζόταν στον προστατευτισμό, είπε, προσθέτοντας ότι πρόσφατα έχουμε αρχίσει να βλέπουμε μία αλλαγή σε αυτήν τη στάση. Έχει αποδειχθεί ότι ο κόσμος δε θέλει να συναλλάσσεται με ασταθείς εξαγωγείς όπως η Ρωσία η το Ιράν αν δεν χρειάζεται, σημείωσε ο κ. Bilirakis. Είπε επίσης ότι καθώς διαφορετικές χώρες αντιμετωπίζουν διαφορετικές οικονομικές προκλήσεις, όσο περισσότερες εναλλακτικές ενεργειακής ασφάλειας έχουν, τόσο καλύτερα. «Χαίρομαι ιδιαίτερα που το νομοσχέδιο που πρότεινα για την ασφάλεια και την ενέργεια στην Ανατολική Μεσόγειο έγινε νόμος. Ο νόμος αυτός ενισχύει και τη διμερή συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ, ιδιαίτερα στους τομείς της ενέργειας και της άμυνας. Τελευταία, με τον συνάδελφό μου Ted Deutch έχουμε προτείνει και άλλο ένα νομοσχέδιο για την αμυντική συνεργασία που θα ενισχύσει τις προσπάθειες της Ελλάδας να εκμοντερνίσει τις ένοπλες δυνάμεις της. Ο δρόμος για τη σταθερότητα σφυρηλατείται με συνεχή συνεργασία και υποστήριξη και δεσμεύομαι ότι αυτό θα συνεχίσει να αποτελεί προτεραιότητα για μένα», σημείωσε.
Διάνα Βουτυράκου, προπονήτρια, Plaisiobots, κάτοχος χρυσού μεταλλίου στη Διεθνή Ολυμπιάδα Ρομποτικής για Νέους
«Σίγουρα η covid-19 έχει αλλάξει τη ζωή μας, αλλά μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο της νεανικής εφευρετικότητας. Ας δούμε την πανδημία ως έναν τρόπο να δημιουργήσουμε περισσότερο», ανέφερε χαρακτηριστικά κατά την εισήγησή της στο συνέδριο του Economist η Διάνα Βουτυράκου, προπονήτρια της ομάδας Plaisiobots, κάτοχος χρυσού μεταλλίου στη Διεθνή Ολυμπιάδα Ρομποτικής για Νέους. «Τη χρονιά που πέρασε έγιναν μεγάλα βήματα στον χώρο της υγείας και στην εφαρμογή νέων τεχνολογιών σε αυτήν, όπως για παράδειγμα ρομπότ για την απολύμανση νοσοκομείων», σημείωσε, ενώ πρόσθεσε ότι εν μέσω της πανδημίας ενισχύθηκε η διακρατικότητα στην έρευνα. «Εμάς η αρχή της πανδημίας μας βρήκε να προετοιμαζόμαστε με την ομάδα ρομποτικής εφήβων για τη Διεθνή Ολυμπιάδα Ρομποτικής που θα γινόταν τον Δεκέμβριο του 2020. Το πρότζεκτ μας αφορούσε ένα ρομποτικό μπαστούνι για υποβοήθηση των μετακινήσεων ανθρώπων με προβλήματα όρασης. Θεωρώ πως η κοινωνική διάσταση που είχε το project μας ήταν και αυτό που κράτησε τα παιδιά κινητοποιημένα παρόλες τις αντιξοότητες». Ερωτώμενη, είπε επίσης ότι η ομάδα της έχει καταθέσει αίτηση για πατέντα και αναμένει τα αποτελέσματα για την εμπορική αξιοποίηση της ιδέας.
Άδωνις Γεωργιάδης, υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων
Τη βεβαιότητα ότι η επένδυση στο Ελληνικό θα αλλάξει την εικόνα της Ελλάδας στον κόσμο εξέφρασε από το βήμα του 25ου ετήσιου συνεδρίου του Economist ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης. «Το πρώτο πράγμα που θα βλέπει ένας ξένος επισκέπτης είναι ένα υπέροχο μέρος, θα είναι σαν παράδεισος. Είμαστε πολυ υπερήφανοι ως κυβέρνηση –αλλά και προσωπικά εγώ– που τα καταφέραμε και το κάναμε πραγματικότητα» επεσήμανε, μεταξύ άλλων.
Αναφερόμενος στις θετικές συνέπειες του project, ο υπουργός έκανε λόγο για 10.000 άμεσες θέσεις εργασίας κατά την περίοδο της κατασκευής, ενώ εκτίμησε ότι οι έμμεσες θέσεις εργασίας θα αγγίξουν τις 70.000.
«Το Ελληνικό δεν είναι μόνο για τους πλούσιος και όσους έχουν χρήματα. Θα είναι ανοιχτό για όλους. Θα έχει πάρκο, ένα χιλιομετρο αμμώδους παραλίας, θα έχει εμπορικά κέντρα, τεχνολογικά project κι άλλα πράγματα που δεν έχουν ανακοινωθεί», σημείωσε.
Υπό αυτό το πρίσμα, ο κ. Γεωργιάδης διαμήνυσε ότι όλη η κοινωνία θα εμπλακεί με έναν τρόπο στην επένδυση, η οποία θα ωφελήσει τους πάντες και ιδίως όσους μένουν στις κοντινές περιοχές, καθώς θα δουν τις αξίες των ακινήτων τους να αυξάνονται σημαντικά. «Δεν πρόκειται για ένα project στο real estate, είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο. Είναι μια μικρή πόλη μέσα στην πόλη, μια νέα Αθήνα στην Αθήνα».
Τέλος, ο υπουργός επεσήμανε ότι όλα αυτα που καταφέραμε στο Ελληνικό, δηλαδή όλη την εμπειρία από τα γραφειοκρατικά και τον αναγκαίο συντονισμό, «τον βάζουμε σ’ έναν νέο νόμο, ο οποίος κάνει τη ζωή των επενδυτών πολύ πιο εύκολη».
Οδυσσέας Αθανασίου, διευθύνων σύμβουλος, Lamda Development
Το έντονο ενδιαφέρον των αγοραστών για τα πολυτελή διαμερίσματα στο Ελληνικό επιβεβαίωσε κατά την εισήγησή του στο συνέδριο του Economist ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development Οδυσσέας Αθανασίου, ο οποίος παράλληλα περιέγραψε τις αλλαγές που θα φέρει η επένδυση των 8 δισ. ευρώ στη διεθνή εικόνα της Ελλάδας.
Στο πλαίσιο του συνεδρίου, o κ. Αθανασίου υποστήριξε ότι το ενδιαφέρον ξεπερνάει κάθε προσδοκία, αποτελώντας μια ευχάριστη έκπληξη, ενώ γνωστοποίησε ότι ήδη υπογράφονται τα πρώτα συμβόλαια. Παράλληλα, ο επικεφαλής της Lamda Development εξήρε και τη συνεισφορά του project στην ανάδειξη της τεχνολογίας και του ψηφιακού μετασχηματισμού ως ενός βασικού πυλώνα του έργου, ενώ ταυτόχρονα υπενθύμισε ότι όλες οι ενεργειακές ανάγκες θα καλύπτονται από «πράσινες» πηγές.
Ειδική μνεία έκανε και στις τουριστικές προεκτάσεις της επένδυσης, εξηγώντας ότι θα συμβάλει τόσο στην ενίσχυση της ποιότητας των τουριστών όσο και στην επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν. Υπό αυτό το πρίσμα, και αφού υπογράμμισε τη βοήθεια της κυβέρνησης στην υλοποίηση του έργου, ο κ. Αθανασίου επεσήμανε ότι η έναρξη των έργων ενισχύει την αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα, καθώς «από την στιγμή που μπορείς να κάνεις ένα τόσο μεγάλο project, μπορείς να κάνεις οτιδήποτε».
«Υπάρχει μεγάλη απόσταση από το πού βρίσκεται η Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη έως το πού μπορεί να φτάσει. Αυτή η απόσταση πρέπει να γεφυρωθεί. Αυτό είναι το πάθος μας», κατέληξε ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development.
Άδωνις Γεωργιάδης, υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων
«Όπου κι αν βρεθείς στην Ελλάδα, όλοι μιλούν για επενδύσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης για να καταδείξει το επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα μετά την επανεκκίνηση της οικονομίας. Σημείωσε ότι τόσο στο υπουργείο όσο και στην κυβέρνηση επικρατεί αισιοδοξία για τα επόμενα χρόνια, με προοπτικές και πέραν του τουρισμού, όπως με την ψηφιοποίηση, τον ενεργειακό τομέα, τα logistics κ.α.. Σημείωσε ενδεικτικά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, σχολιάζοντας ότι ο επιχειρηματίας που αγόρασε την εταιρεία (Γ.Προκοπίου) είναι αξιόπιστος και με όραμα για αναδιάρθρωση της βιομηχανίας.
Μιλώντας για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, σημείωσε –μεταξύ άλλων– ότι στην αρχή της πανδημίας μελετήθηκε το αν θα δινόταν στις τράπεζες η δυνατότητα δανειοδότησης αξιόπιστων και φερέγγυων εταιρειών. «Δεν θέλαμε να υπονομεύσουμε τα κτριτήρια», τόνισε ο υπουργός αναφερόμενος στα δάνεια τα οποία δόθηκαν σε εταιρείες που μπορούσαν να τα ξεπληρώσουν, κάτι που επιβεβαιώθηκε έναν χρόνο μετά. Σημείωσε ότι έχουμε σταθερό τραπεζικό σύστημα με μείωση κόκκινων δανείων αλλά για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων με χαμηλή πιστοληπτική αξιολόγηση παρέπεμψε το θέμα στο μέλλον. Πάντως, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επιβεβαίωση των προβλέψεων της ανάπτυξης και τόνισε ότι εάν επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες θα έχουμε μια οικονομία που θα δώσει τη λύση.
Ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι η πανδημία ήταν τρομακτική εμπειρία, αλλά μας έδωσε την ευκαιρία να συνειδητοποιήσουμε σειρά αλλαγών, με ενδεικτική την επιτάχυνση διαδικασιών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Τόνισε ότι παρά τις προκλήσεις, οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας στην πανδημία ήταν καλύτερες από τις αναμενόμενες. Υπενθύμισε ότι στο α’ τρίμηνο του 2021 είχαμε αύξηση επενδύσεων κατά 8,6% συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι και αύξηση 3% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.
Χρίστος Χριστοδούλου, διευθύνων σύμβουλος, Delphi Alliance
Στην επανεκκίνηση των επιχειρήσεων μετά την πανδημία αναφέρθηκε κατά την ομιλία του στο ετήσιο συνέδριο του Economist ο διευθύνων σύμβουλος της Delphi Alliance Χρίστος Χριστοδούλου, μιλώντας για την κυβερνητική στρατηγική και τα νέα κίνητρα για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων, μια πορεία που την περιέγραψε ως αργή αλλά σίγουρη. Παρουσίασε την εξέλιξη της απόδοσης του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου κατά την τελευταία εικοσαετία για να αναδείξει ότι έχει παρέλθει η κρίση του 2015. Στα χρόνια της αναταραχής της οικονομίας όπως είπε, η πορεία της απόδοσης του δεκαετούς ομολόγου ήταν μετ’ εμποδίων, αποτυπώνοντας τον υψηλό κίνδυνο και τις περιορισμένες επενδύσεις. Πλέον, όπως τόνισε ο κ. Χριστοδούλου, είμαστε σε επίπεδα επενδυτικής κινητικότητας, για να προσθέσει ότι η Ελλάδα διαχειρίστηκε με τον βέλτιστο τρόπο την πανδημία και μπορεί να διαδραματίσει έναν ρόλο σημαντικού παίκτη στη Μεσόγειο και στην Ευρώπη ειδικότερα. Τέλος, παρουσίασε στοιχεία και για την κυπριακή οικονομία, σχολιάζοντας ότι η απόδοση του κυπριακού ομολόγου ακολουθεί παράλληλη καμπύλη με το ελληνικό και ότι η κυπριακή οικονομία παρουσιάζει σημάδια ανάκαμψης.
Σταύρος Κωνσταντάς, διευθύνων σύμβουλος, Εθνική Ασφαλιστική
Η πανδημία μας έκανε να σκεφτόμαστε διαφορετικά, σημείωσε κατά την εισήγησή του στο ετήσιο συνέδριο του Economist ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Ασφαλιστικής Σταύρος Κωνσταντάς, που τόνισε τις διαφορετικές προτεραιότητες τις οποίες κλήθηκαν να υπηρετήσουν οι επιχειρήσεις. Αναφέρθηκε ειδικότερα στον ασφαλιστικό κλάδο, στην ανάπτυξη νέων προϊόντων όπως προγράμματα υγείας, ασφαλιστικά αλλά και προγράμματα για φυσικές καταστροφές, σημειώνοντας ωστόσο ότι αυτό που χρειάζεται για ένα ελκυστικό επενδυτικό περιβάλλον είναι φορολογικές μεταρρυθμίσεις. Όπως εξήγησε ο κ. Κωνσταντάς, με το νέο επιχειρηματικό μοντέλο που κλήθηκαν να υπηρετήσουν οι επιχειρήσεις, προτεραιότητα ήταν η τήρηση νέων κανόνων και η υιοθέτηση νέου μοντέλου αλληλεπίδρασης με τους πελάτες. Τόνισε την πρόοδο που σημείωσαν οι ασφαλιστικές εταιρείες εν μέσω πανδημίας επενδύοντας σε πολλές νέες διαδικασίες όπως η ρομποτική, η μηχανική μάθηση, η τεχνητή νοημοσύνη και άλλες τεχνολογίες. Επιπλέον, ο κ. Κωνσταντάς εξήγησε την ανάγκη ετοιμότητας στη διαχείριση της μεγάλης ροής δεδομένων και στην ανάπτυξη νέων προϊόντων για την κάλυψη των αναδυόμενων αναγκών της αγοράς.
Κώστας Αξαρλόγλου, πρύτανης και καθηγητής διεθνών επιχειρηματικών σχέσεων, Alba Graduate Business School, The American College of Greece
Στη μετά-covid εποχή απαιτείται μια νέα συμπεριφορά, σύμφωνα με τον πρύτανη και καθηγητή διεθνών επιχειρηματικών σχέσεων του Alba Graduate Business School, The American College of Greece Κώστα Αξαρλόγλου, ο οποίος αναφέρθηκε στα μαθήματα της πανδημίας. Σημείωσε τρία σημαντικά από αυτά: το ότι η κρίση σταμάτησε πολλά πράγματα που γίνονταν στη ζωή μας, το γεγονός ότι επηρέασε όλο τον κόσμο λόγω της παγκοσμιοποίησης και ότι καθώς βγαίνουμε από την πανδημία η νέα κανονικότητα θα είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από την κανονικότητα όπως την ξέραμε. Σε αυτό το περιβάλλον, σύμφωνα με τον Αξαρλόγλου, πρέπει να βρούμε τρόπους να προσαρμοστούμε. Αν και παραδέχθηκε ότι δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς θα φέρει το νέο περιβάλλον, θα πρόκειται για κάτι καινούργιο με χαρακτηριστικό τις συνεχείς αλλαγές, οι οποίες θα συμβαίνουν με ξαφνικό τρόπο, χωρίς να μπορούμε να τις προβλέψουμε. Σε αυτήν τη νέα κανονικότητα πρέπει να αναπτύξουμε κάποιες συγκεκριμένες μορφές συμπεριφοράς, σημείωσε ο κ. Αξαρλόγλου, παραμένοντας προσηλωμένοι στη συνεργασία και τη δια βίου μάθηση ως τα εργαλεία για την ευελιξία και την προσαρμογή στο άγνωστο της νέας κανονικότητας.
Κωνσταντίνος Μίχαλος, πρόεδρος, Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ)
Το συνέδριο λαμβάνει χώρα σε ένα σημαντικό σταυροδρόμι όχι μόνο για την οικονομία αλλά και για την κοινωνία γενικά, σημείωσε από το βήμα του Economist ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος. Η πολιτεία έχει λάβει μέτρα για να προστατέψει όχι μόνο την οικονομία αλλά και τις θέσεις εργασίας, όμως θέλει προσοχή στην άρση αυτής της μέριμνας, όπως ανέφερε. Τόνισε ότι το σχέδιο ανάταξης είναι σημαντικό, αλλά χρειάζονται και μεταρρυθμίσεις. Το τραπεζικό σύστημα παρά τις τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις, προσφέρει μόνο σε πολύ μικρό ποσοστό των εταιριών της χώρας πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό, σύμφωνα με τον κ. Μίχαλο. «Είχαμε ζητήσει στην ΕΕ να διαγραφούν τα χρέη που δημιουργήθηκαν κατά την πανδημία, αλλά λάβαμε αρνητική απάντηση. Ελπίζουμε παρόλα αυτά να γίνει το συντομότερο δυνατόν, γιατί αλλιώς θα έχουμε μεγάλες απώλειες στον επιχειρηματικό κόσμο», είπε, προσθέτοντας ότι θα ήθελε το σχέδιο ανάταξης να επεκταθεί και στις μικρότερες εταιρείες. Ερωτώμενος, απάντησε ότι μεγάλο μέρος της ευθύνης για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανήκει στον τραπεζικό κλάδο, που έδωσε αυτά τα δάνεια τα προηγούμενα χρόνια. Χρειαζόμαστε συναίνεση, γιατί οι συγκρουσιακές πολιτικές του παρελθόντος είχαν καταστροφικά αποτελέσματα, υπογράμμισε κλείνοντας.
Δημήτρης Αργυρόπουλος, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος, Avant Global
«Αγαπούμε την Ελλάδα, εκτιμούμε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει πολύ καλή δουλειά, υπάρχει εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό. Είναι πολύ καλό μέρος και για τα στελέχη μας να είναι εδώ, η κουλτούρα, ο καιρός βοηθάνε. Οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν πολλά απομακρυσμένα πλέον και τους αρέσει αυτή η χώρα», ανέφερε ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Avant Global Δημήτρης Αργυρόπουλος. Σημείωσε ότι η Ολλανδία έχει κάνει φοβερή δουλειά στην προσέλκυση επενδύσεων και ότι πρέπει να δούμε τι μπορούμε να μάθουμε από αυτήν. Ερωτώμενος, απάντησε ότι η φορολογία είναι η καλύτερη στρατηγική προσέλκυσης επενδύσεων, και επανέλαβε ότι η παραγωγή προϊόντων για εξαγωγή συνεχίζει να έχει πολύ ενδιαφέρον.
Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη, oμότ. ερευνήτρια, τ. διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, μέλος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021»
Την ανάδειξη της κυκλικής οικονομίας σε νέο πρότυπο παραγωγής και κατανάλωσης, το οποίο φιλοδοξεί να αποτελέσει την ευρωπαϊκή αλλά και παγκόσμια απάντηση σε μια σειρά πιεστικών ζητημάτων, όπως η κλιματική κρίση, ανεδειξε η τ. διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών και μέλος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» κ. Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη. Πρόκειται για ένα πρότυπο, όπως ανέφερε, που σέβεται και αξιοποιεί ορθολογικά τους πόρους του πλανήτη και βρίσκεται έτσι σε πλήρη αντιδιαστολή με το ισχύον μοντέλο της «γραμμικής οικονομίας». Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην οικονομική-παραγωγική διάσταση της ελληνικής παραδοσιακής κληρονομιάς. Στην παρούσα συγκυρία, από τις κρισιμότερες στην ιστορία της ανθρωπότητας, η επάνοδος στους πολιτισμούς της «εντοπιότητας» και τις αξίες τους, όπως η κυκλική οικονομία και ο σεβασμός στο περιβάλλον, φαίνεται περισσότερο αναγκαία από ποτέ, υπογράμμισε η κ. Πολυμέρου-Καμηλάκη. Η εφαρμογή των αρχών της κυκλικής οικονομίας υπολογίζεται ότι μπορεί να δώσει περίπου 1 εκατομμύριο νέες θέσεις εργασίας στην Ευρώπη, τόνισε. Επεσήμανε ότι η καινοτομία δεν είναι προνόμιο μόνον των κλάδων υψηλής τεχνολογίας, αλλά είναι στρατηγικής σημασίας και για τον πολιτισμό και τις παραδοσιακές εφαρμοσμένες τέχνες. Τέλος, υπογράμμισε ότι η πανδημία μπορεί να μας βρήκε ανέτοιμους, μας δίνει όμως την ευκαιρία για επαναφορά, με σύγχρονα εργαλεία, σε ορισμένα παραδοσιακά συστήματα τοπικής οικονομίας.