Μπροστά σε κλiμακούμενο κύμα κοινωνικών αναταραχών βρίσκεται η Κούβα, καθώς το μοτίβο των πολλαπλών και αλληλεπακλυπτόμενων κρίσεων έχει εξαντλήσει τις κοινωνικές αντοχές και απειλεί ευθέως τη συνοχή. Το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού Τα κοινωνικά αποτελέσματα της έξαρσης της πανδημίας και των μεταλλάξεών της είναι όλο και πιο έντονα.
Ο συνδυασμός της οικονομικής κρίσης, με την πανδημία και τον νέο περιορισμό ελευθεριών εξαιτίας της μετάλλαξης Δ, οδήγησε στις μεγαλύτερες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που έχει δει η Κούβα από την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού.
Ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες, η αναποτελεσματική πολιτική εξουσία κατά της COVID-19 σε συνδυασμό με την ελλιπή υγειονομική περίθαλψη και την άνιση διανομή των εμβολίων σε παγκόσμιο επίπεδο, προκαλούν αναταραχές σε διάφορα σημεία της υφηλίου.
Αυτοί οι παράγοντες οδήγησαν ουσιαστικά τους πολίτες της κούβας να κατέβουν στους δρόμους για πρώτη φορά πρώτη φορά έπειτα από δεκαετίες, με την τελευταία διαμαρτυρία παρόμοιας κλίμακος να σημειώνεται το καλοκαίρι του 1994.
Συγκεκριμένα, την Κυριακή πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις μεγάλης κλίμακας στην Κούβα από την Αβάνα μέχρι το Σαντιάγο , κυρίως από νέους ανθρώπους, απαιτώντας την παραίτηση του προέδρου Μιγκέλ Ντίαζ-Κανέλ.
Οι διαμαρτυρίες ξέσπασαν εν μέσω της οικονομικής κρίσης που μαστίζει στην Κούβα καθώς και τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού. Έτσι, οι διαδηλώσεις αυτές ερμηνεύονται ως «έκρηξη θυμού», που συμπίπτει με τις ελλείψεις βασικών αγαθών.
Αντίδραση της κυβέρνησης
Η κυβέρνηση της Κούβας υπό το φόβο να εκτραχυνθούν οι διαδηλώσεις έβγαλε στο δρόμο ακόμακ αι τις ειδικές δυνάμεις του στρατού, ενώ η παρουσία της αστυνομίας ήταν έντονη ακόμα και μετά την αποχώρηση των διαδηλωτών. Η συνολική αντίδραση αξιολογείται ως υπέρμετρη, αλλά πρέπει να σημειωθεί ότι δεν σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια.
Στην Αβάνα, οι δυνάμεις ασφαλείας προχώρησαν στη σύλληψη δώδεκα διαδηλωτών, ενώ η αστυνομία χρησιμοποίησε σπρέι πιπεριού, χτυπώντας επίσης αρκετούς διαδηλωτές, καθώς και έναν φωτογράφο που εργάζεται για την Associated Press.
Από την πολιτική σκοπιά, ως προβοκάτσια των ΗΠΑ χαρακτήρισε τις διαδηλώσεις ο επίσης επικεφαλής του Κουμμουνιστικού κόμματος, Ντίαζ-Κανέλ, λέγοντας πως ευθύνονται αποκλειστικά αυτές για τη δεινή οικονομική κατάσταση στην Κούβα, εξαιτίας εμπορικού εμπάργκο. , σε τηλεοπτική ομιλία την Κυριακή το απόγευμα.
Ο Ντιάζ-Κανέλ δήλωσε στη συνέχεια πως ναι μεν αρκετοί διαδηλωτές έχουν ειλικρινείς σκοπούς πίσω από τις διαδηλώσεις, αλλά χειραγωγούνται από τις ΗΠΑ μέσω εκστρατείας προπαγάνδας στα social media. Παράλληλα, προειδοποίησε ότι δεν θα γίνουν ανεκτές περαιτέρω προκλήσεις. Κάλεσε, τέλος τους διαδηλωτές να σταματήσουν.
Auditor’s note
Βέβαια, δεν είναι σαφές αν ο Ντίαζ έχει δίκιο, οι ΗΠΑ συνεχίζουν να τηρούν αποστασιοποιημένη στάση, ενώ ο Μπάιντεν δεν έχει δείξει ενδιαφέρον για την αντιστροφή των ενεργειών του Ντόναλντ Τραμπ. Αν και στοιχεία για έξωθεν παρεμβάσεις δεν υπάρχουν, ούτε έχει θέμα από Ρωσία και Κίνα, εν τούτοις ο ρόλος των ΗΠΑ στην Κούβα και την ευρύτερη περιοχή έχει υπάρξει προκλητικός και υπονομευτικός σταθερά για δεκαετίες. Σε κάθε περίπτωση, η Κούβα παραμένει εν πολλοίς αποκλεισμένη. Οικονομία και κοινωνία βιώνουν πολλαπλά σοκ και δοκιμάζουν καθημερινά τα όρια και τις αντοχές τους.
Η απάντηση των ΗΠΑ
Η Τζούλι Τσανγκ, αναπληρωτής γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, δήλωσε ότι ανησυχεί έντονα για την έκρυθμη κατάσταση στην Κούβα και υποστήριξε το δικαίωμα του συνέρχεσθαι του κουβανικού λαού.
Ο ρόλος των social media στην Δημοκρατία
Ορισμένοι διαδηλωτές δήλωσαν στους δημοσιογράφους ότι βγήκαν στους αφότου είδαν τι συνέβη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ωθώντας στην εξάπλωση των διαδηλώσεων σε όλη τη χώρα. Αποδεικνύεται λοιπόν ότι τα social media και γενικά το ίντερνετ συμβάλλουν όλο και πιο άμεσα στην ενημέρωση των πολιτών παγκοσμίως, συμβάλλοντας όχι μόνο στην διάδοση γεγονότων, αλλά και στην ικανότητα δημιουργίας κριτικής σκέψης και κινητοποίησης των μαζών έναντι αντιδημοκρατικών πρακτικών.
Η Κούβα έχει βιώσει μια επιδεινούμενη οικονομική κρίση τα τελευταία δύο χρόνια, με την κυβέρνηση να κατηγορεί τις κυρώσεις των ΗΠΑ, ενώ η αντιπολίτευση αναφέρει τον αντίκτυπο του μονοκομματικού συστήματος σοβιετικού τύπου. Ένας συνδυασμός κυρώσεων, αναποτελεσματικότητας και πανδημίας έχει κλείσει τον τουρισμό και επιβραδύνει την οικονομία της Κούβας.
Διαχείριση της πανδημίας
Κλείνοντας, όσον αφορά τον χειρισμό της COVID-19, η Κούβα βρίσκεται σε καλό δρόμο σε σχέση με άλλες υπανάπτυκτες χώρες, έχοντας τουλάχιστον μια δόση περίπου 1,7 εκατομμύρια κάτοικοι από τον συνολικό πληθυσμό ύψους 11,2 εκατομμυρίων,.
Ωστόσο, η παραλλαγή Delta έχει εκτοξεύσει εκ νέου τα κρούσματα, με τις υγειονομικές αρχές να αναφέρουν ρεκόρ 6.923 περιστατικών και 47 θανάτους μόνο για την περασμένη Κυριακή.