Να θέσει εμβόλιμα θέματα για την ανατολική Μεσόγειο, μέσω… Αιγύπτου, θα επιχειρήσει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, δεδομένου ότι τα όσα δήλωσε ότι θέλει να επικεντρώσει, δεν περιλαμβάνονται στη βασική ατζέντα της διάσκεψης.
Ειδικότερα, το συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, εστιάζει σε ζητήματα Ψηφιακών Τεχνολογικών, Καυκάσου, για την κατάταση στην Αιθιοπία και για την κατάσταση σε Λίβανο και Αφγανιστάν.
Η ατζέντα
Συγκεκριμένα, οι υπουργοί, υπό την προεδρία του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας, Josep Borrell, πρόκειται να εγκρίνουν τα συμπεράσματα του συμβουλίου σχετικά με το πλαίσιο των νέων ψηφιακών τεχνολογιών, την υπό επεξεργασία Στρατηγική Πυξίδα της ΕΕ.
Δεύτερο κρίσιμο ζήτημα στο πρόγραμμα θα είναι η Αιθιοπία εξαιτίας της έντασης που δημιουργείται με την Αίγυπτο λόγω της έκρυθμης κατάστασης στην περιοχή του Τιγκρέ και του φράγματος της Μεγάλης Αιθιοπικής Αναγέννησης στον Νείλο. Όσον αφορά τις υπόλοιπες τρέχουσες υποθέσεις, το Συμβούλιο θα ενημερωθεί ή ακόμη και ενδέχεται να συζητήσει θέματα σχετικά με το Αφγανιστάν και τον Λίβανο.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως θα πραγματοποιηθεί συνάντηση ορισμένων Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Υπουργοί εξ ονόματος του Ύπατου Εκπροσώπου για τον Καύκασο με σκοπό την ενημέρωση των τελευταίων εξελίξεων στην περιοχή, στην οποία από ότι φαίνεται δεν θα παραστεί ο Ν. Δένδιας, δηλώνοντας για ακόμη μια φορά πως βρισκόμαστε στο περιθώριο βασικών εξελίξεων και μάλιστα σε ζώνες επιρροής της Τουρκίας. Τέλος, κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας, οι υπουργοί θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν, σε άτυπο επίπεδο, απόψεις με τον Ισραηλινό Υπουργό Εξωτερικών και Αναπληρωτή Πρωθυπουργό, Γαΐρ Λαπίντ.
Αξίζει να σημειωθεί πως αύριο, 8/7, θα πραγματοποιηθεί η βιντεοδιάσκεψη μεταξύ του Κινέζου Υπουργού Εξωτερικών Wang Yi και του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ.
Η ελληνική ατζέντα.. στο περιθώριο των διασκέψεων
Παρατηρώντας την ατζέντα του Συμβουλίου, δεν περιλαμβάνονται ζητήματα ελληνικού ενδιαφέροντος όπως η Αν. Μεσόγειος η Τουρκία. Εξάλλου, η παρουσία του Αιγύπτιου ΥΠΕΞ, Σάμεχ Σούκρι, στις διασκέψεις πραγματοποιείται στα πλαίσια ανταλλαγής απόψεων σχετικά με την εμπόλεμη κατάσταση στην περιοχή του Σάχελ, και όχι τα ενεργειακά ή πολιτικά ζητήματα της περιοχής μας.
Ακόμη και στο άτυπο πρόγευμα εργασίας μεταξύ του Έλληνα και Αιγύπτιου ΥΠΕΞ, επίκεντρο των συζητήσεων ήταν η Μέση Ανατολή, το Φράγμα της Αναγέννησης στην Αιθιοπία (GERD), καθώς και οι σχέσεις ΕΕ και Αιγύπτου, σύμφωνα με ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter. Ναι μεν στις δηλώσεις Δένδια αναφέρεται και η Ανατ. Μεσόγειος, αλλά μόνο στο πλαίσιο του άτυπου γεύματος του με τον Σ. Σούκρι, χωρίς να γίνεται μνεία στα κεντρικά θέματα της επίσημης ατζέντας του Συμβουλίου.
Δηλώσεις Δένδια μετά την άτυπη συνάντηση με Σούκρι
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Έχουμε ένα ενδιαφέρον Συμβούλιο σήμερα. Καταρχήν, ήδη το πρωί υπήρξε ένα πρωινό εργασίας με τον Αιγύπτιο Υπουργό, τον κ. Sameh Shoukry, με μια ευρεία συζήτηση για τα θέματα της περιοχής. Υπάρχει το γεύμα με τον Yair Lapid, με τον νέο Υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ. Και επίσης ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, ο κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, θα ενημερώσει για το επίπεδο των τουρκικών προκλήσεων και τι συμβαίνει γενικά ως προς το Κυπριακό. Υπάρχουν και άλλα ενδιαφέροντα θέματα, όπως το Αφγανιστάν, και επίσης εγώ θα ενημερώσω για τις επαφές μου με τον Υπουργό Εξωτερικών του Νίγηρα και τα προβλήματα που η τρομοκρατία δημιουργεί στην Υποσαχάρια Αφρική. Σας ευχαριστώ πολύ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κ. Υπουργέ, στο πρωινό που είχατε με τον Υπουργό Shoukry, ποια θέματα συζητήσατε;
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Οφείλω να πω σχεδόν τα πάντα. Η Αίγυπτος είναι μια χώρα θεμελιώδους σημασίας για την περιοχή, οπότε αγγίζει τη Μέση Ανατολή, την Ανατολική Μεσόγειο, την ενέργεια, την Αιθιοπία, το Φράγμα της Αναγέννησης, τη Λιβύη, τη Συρία – κάθε θέμα συμπεριλήφθη. Πάντως, οφείλω να πω, είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον.
Η επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών
Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα μεταβεί τη Δευτέρα, 12 Ιουλίου, στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων.
Η ημερήσια διάταξη περιλαμβάνει τις γεωπολιτικές προεκτάσεις των νέων ψηφιακών τεχνολογιών, την υπό επεξεργασία Στρατηγική Πυξίδα της Ε.Ε. και τις εξελίξεις στην Αιθιοπία και ιδιαίτερα την περιοχή του Tigray.
Υπό το λήμμα «τρέχουσες υποθέσεις» αναμένεται να εξετασθούν η κατάσταση στο Αφγανιστάν, στο Λίβανο, στο Νότιο Καύκασο τη Λιβύη και τη Λευκορωσία.
Αναμένεται επίσης να υπάρξει ενημέρωση από τον Κύπριο Υπουργό Εξωτερικών για τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με το Κυπριακό, με ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου, ενόψει και της εξαγγελθείσας για τις 20 Ιουλίου, παράνομης επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου στα κατεχόμενα.
Ο Υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να ενημερώσει για την κατάσταση ασφαλείας στην περιοχή του Σαχέλ, υπό το φως της πρόσφατης συνάντησης του με τον Υπουργό Εξωτερικών του Νίγηρα.
Στο πλαίσιο του γεύματος εργασίας του Συμβουλίου έχει προγραμματισθεί άτυπη ανταλλαγή απόψεων με το νέο Υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, Yair Lapid.
Τέλος, πριν την έναρξη της συνάντησης θα λάβει χώρα άτυπο πρόγευμα εργασίας, που παραθέτει στο περιθώριο της συνόδου, ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών στα μέλη του Συμβουλίου με προσκεκλημένο τον Υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου, Sameh Shoukry, όπου αναμένεται να γίνει ανταλλαγή απόψεων για τις τελευταίες εξελίξεις στο Μεσανατολικό, το φράγμα της Αναγέννησης στην Αιθιοπία (Grand Ethiopian Renaissance Dam/GERD), καθώς και τις σχέσεις ΕΕ-Αιγύπτου.