Βαριά σε στοιχειά, ιδιαίτερα για τον προσδιορισμό της δυναμικής της ανάκαμψης και τον αντίκτυπο των χαμηλών επιτοκίων, θα είναι αυτή που ξεκινάει τώρα. Οι επενδυτές αναμένουν τις ανακοινώσεις των μεγάλων της Wall Street για τα αποτελέσματα του δευτέρου τριμήνου και την εξαμηνιαία έκθεση του προέδρου της Fed, στο πλαίσιο της κατάθεσής του στο Κογκρέσο.
Τα στοιχεία για την ανάπτυξη της Κίνας, τον πληθωρισμό στην Ευρώπη και τα επιτόκια σε Τουρκία και Αυστραλία, συμπληρώνουν τη βασική ατζέντα που θα εστιάσουν οι αγορές και όχι μόνο.
Με βάση τα σχετικά δεδομένα, ο πληθωρισμός, οι λιανικές πωλήσεις και η βιομηχανική παραγωγή θα αποτελέσουν τους βασικούς άξονες ως προς την προοπτική της οικονομικής ανάκαμψης. Επιπλέον, ανάπτυξη του ΑΕΠ της Κίνας για το δεύτερο τρίμηνο, ο CPI στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα στοιχεία για την ανεργία και η απόφαση για τα επιτόκια της BoJ θα είναι επίσης στο επίκεντρο.
ΗΠΑ: Τα κέρδη β’ τριμήνου για τις τράπεζες
Στις ΗΠΑ, η προσοχή των επενδυτών στρέφεται στα κέρδη του δεύτερου τριμήνου, που θα δώσει σαφείς ενδείξεις για τη δυναμική της ανάκαμψης του ιδιωτικού τομέα. Τα κέρδη των εταιριών του S&P 500 εκτιμάται ότι θα ενισχυθούν κατά 65,8% σε σχέση με πέρσυσι, σύμφωνα με την Refinitiv. Την Τρίτη, ανακοινώνουν αποτελέσματα οι μεγάλες τράπεζες, JPMorgan Chase, Goldman Sachs, Bank of America, Wells Fargo, Citigroup και Morgan Stanley.
Όσον αφορά τους βασικούς δείκτες που προαναφέρθηκαν, ο πληθωρισμός για τον Ιούνιο πιθανότατα θα παραμείνει κοντά στο υψηλό 13 ετών του Μαΐου. Παράλληλα, τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις του Ιουνίου φαίνεται να δείξουν μια έναν ακόμη μήνα σχετικά αδύναμης ζήτησης, καθώς οι προτεραιοποιούν τις δαπάνες τους σε υπηρεσίες και ταξίδια, με τα τελευταία να αυξάνονται λόγω της σταδιακής αποκατάτασης της διεθνούς κινητικότητας.
Στα θετικά, η βιομηχανική παραγωγή είναι πιθανό να αυξηθεί για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, ενώ η προκαταρκτική ανάγνωση του καταναλωτικού κλίματος του Μίσιγκαν για τον Ιούλιο αναμένεται να δείξει σταθερή βελτίωση.
Εκτός ΗΠΑ
Η Τράπεζα του Καναδά θα αφήσει πιθανώς τη νομισματική πολιτική αμετάβλητη στην επικείμενη συνάντηση της Τετάρτης. Άλλα βασικά δεδομένα που θα βρεθούν στο επίκεντρο στον Καναδά περιλαμβάνουν τις νέες οικοδομικές άδειες, την απασχόληση και τα τελικά στοιχεία των βιομηχανικών και χονδρικών πωλήσεων.
Στην Λατινική Αμερική, η προσοχή των επενδυτών θα επικεντρωθεί στο επιχειρηματικό κλίμα της Βραζιλίας, στα μηνιαία στοιχεία του ΑΕΠ και στο ποσοστό ανεργίας του Περού. Με ενδιαφέρον αναμένεται και το ποσοστό πληθωρισμού της Αργεντινής.
Ηνωμένο Βασίλειο
Το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να δημοσιεύσει έκθεση για την κατάσταση της αγοράς εργασίας, παράλληλα με τα στοιχεία πληθωρισμού, τις τιμές παραγωγού και τον ΔΤΚ του Ιουνίου. Τα στοιχεία από το ONS αναμένεται να δείξουν ότι η ανεργία θα διατηρηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με την περίοδο Ιουνίου-Αυγούστου του 2020. Από την άλλη πλευρά, οι μισθοί αναμένεται να αυξηθούν σε επίπεδα ρεκόρ.
Ευρώπη: Ο πληθωρισμός και η… Τουρκία
Στην γηραιά ήπειρο, θα δημοσιευθούν στοιχεία για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης αλλά και ξεχωριστά σε Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και αρκετές μικρότερες χώρες.
Άλλα στοιχεία που θα ακολουθηθούν περιλαμβάνουν: το εμπορικό ισοζύγιο και τη βιομηχανική παραγωγή της Ευρωζώνης και τις τιμές χονδρικής στη Γερμανία.
Επίσης, στην Τουρκία η Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στην ερχόμενη συνεδρίαση της Τετάρτης. Οι πληθωριστικές πιέσεις είναι έντονες και ταυτόχρονα η οικονομία επιδεικνύει εξαιρετική αδυναμία. λόγω της πανδημίας.
Ασία: Η Κίνα στο επίκεντρο
Στην Ασία, η προσοχή θα στραφεί στην Κίνα, όπου ανακοινώνονται τα στοιχεία για το ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου. Παράλληλα δημοσιεύονται στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή του Ιουνίου, τις λιανικές πωλήσεις, την ανεργία, τις επενδύσεις και τον δείκτη τιμών κατοικιών.
Όσον αφορά το ΑΕΠ της Κίνας, αυτό αναμένεται να έχει αυξηθεί μόνο κατά 8,1% το δεύτερο τρίμηνο, κόβοντας τη φόρα ανάπτυξης, σε σχέση με το ρεκόρ του πρώτου τριμήνου, ήτοι 18,3%. Το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας θα είναι επίσης στο προσκήνιο, με τις προβλέψεις να δείχνουν επιβράδυνση τόσο στις εξαγωγές όσο και στις εισαγωγές. Άλλες σημαντικές εκδόσεις περιλαμβάνουν νομισματικούς δείκτες και άμεσες ξένες επενδύσεις.
Στην Ιαπωνία από την άλλη, αναμένεται στη συνεδρίαση της 15-16ης Ιουλίου διατήρηση των επιτοκίων στο -0,1%. Βασικά οικονομικά δεδομένα για αυτή την εβδομάδα περιλαμβάνουν, τιμές παραγωγού και τις τελικές εκτιμήσεις της βιομηχανικής παραγωγής.
Τέλος, η Ινδία αναμένεται επίσης να δημοσιεύσει πληθωρισμό λιανικής και χονδρικής
Ωκεανία
Στην Αυστραλία, οι ρυθμοί απασχόλησης, η εμπιστοσύνη των καταναλωτών, το επιχειρηματικό και οι πωλήσεις ακινήτων θα βρίσκονται στο προσκήνιο. Κλείνοντας, η Reserve Bank της Νέας Ζηλανδίας φαίνεται πως στη συνάντηση της Τετάρτης θα αποφασίσει την διατήρηση των επιτοκίων και μάλιστα σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ.