Νέα αυστηρότερα μέτρα που υπονομεύουν την εισδοχή τουρισμού από τη Ρωσία ανακοίνωσε η Ελλάδα, καθώς από τις 30 Ιουνίου δεν αποδέχεται πλέον το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V.
Ειδικότερα, μετά το “ράπισμα” στον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, από τον Εμάνουελ Μακρόν και την Άγκελα Μέρκελ, για τα υπερχαλαρά μέτρα στην υποδοχή των τουριστών, η ελληνική κυβέρνηση άλλαξε αμέσως πολιτική.
Από τις 30 Ιουνίου στην Ελλάδα γίνονται δεκτοί χωρίς καραντίνα οι Ρώσοι τουρίστες που επιδεικνυουν PCR ή Rapid Test.
Η Αθήνα είχε ανακοινώσει την αποδοχή των εμβολιασμένων με Sputnik V στο πλαίσιο μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας και υπό την επιτακτική ανάγκη για την ενίσχυση του τουρισμού.
Ωστόσο, οι πρακτικές αυτές της Αθήνας δεν λάμβαναν υπόψη τους τις γεωπολιτικές και γεωοικονομικές ισορροπίες της ΕΕ. Όπως αποδείχθηκε η ελληνική κυβέρνηση όχι μόνο δεν είχε προλειάνει το έδαφος με την ΕΕ και το διευθυντήριο, αλλά δεν είχε λάβει υπόψη της στοιχειώδη ζητήματα. Αποτέλεσμα ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης να απομονωθεί στη Σύνοδο Κορυφής και η αξιοπιστία της κυβέρνησης να άποδυναμωθεί περαιτέρω.
Τώρα, η Αθήνα καλείται να απαντήσει στη Μόσχα, ενώ είναι σαφές σε όλα τα επίπεδα ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν διαθέτει πολιτικό και διπλωματικό εκτόπισμα διεθνώς.
Οι Ρώσοι Τουρίστες
Στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, η Ελλάδα γνώρισε μια έκρηξη εισερχόμενου τουρισμού από τη Ρωσία. Ειδικά το 2013 και το 2014 οι αφίξεις ξεπέρασαν το 1 εκατ. σε ετήσια βάση, ενώ οι Ρώσοι θεωρούνται και είναι big spenders, αφού ξόδευαν ορισμένες χρονιές ακόμα και περισσότερα από 1.000 ευρώ ανά ταξίδι, την ώρα που ο ελληνικός μέσος όρος δεν ξεπερνά τα 600 ευρώ ανά άτομο.
Τη συνεχόμενη ανοδική πορεία διέκοψε η ένταση που δημιουργήθηκε στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Ρωσία. Ενώ το σκηνικό επιδεινώθηκε έτι περαιτέρω μετά την απέλαση Ρώσων διπλωματών, στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης για τη Συμφωνία των Πρεσπών και την είσοδο της Βόρειας Μακεδονίας στο NATO.
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τα επόμενα χρόνια οι αφίξεις από τη Ρωσία να μειωθούν ακόμα και στο μισό.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Συνόρων της Ρωσικής Ομοσπονδίας, το 2019 η Ελλάδα υποδέχθηκε 611.000 Ρώσους, καταγράφοντας μείωση 9% σε σχέση με το 2018, υποχωρώντας στην ένατη θέση των τοπ προορισμών των Ρώσων τουριστών, με αποτέλεσμα να μας προσπεράσει κατά μία θέση η Κύπρος. Η μεγαλύτερη αγορά για τους Ρώσους τουρίστες είναι η Τουρκία, η οποία το 2019, πριν δηλαδή το ξέσπασμα της πανδημίας που χτύπησε την τουριστική βιομηχανία, υποδέχθηκε συνολικά 5,5 εκατ. τουρίστες.
Φέτος, οι προσδοκίες για 500,000 Ρώσους Τουρίστες φαίνονται μάλλον υπεραισιόδοξες, ιδιαίτερα μετά τις πρόσφατες εξελίξεις.