Με τη μετάλλαξη Δέλτα να καλπάζει σε όλο τον κόσμο «γεννώντας», ουσιαστικά, ένα νέο… ιό ικανό να απειλήσει εκ νέου τις ισορροπίες τόσο στην παγκόσμια κοινότητα, όσο και στην παγκόσμια οικονομία, τα χρηματιστήρια ανέκρουσαν πρύμναν με τους επενδυτές να προβαίνουν σε καθολικές ρευστοποιήσεις.
Μολονότι η ανθρωπότητα είχε εν πολλοίς εφησυχάσει μετά την ανακάλυψη των εμβολίων το Νοέμβριο του 2020, κινούμενη έκτοτε στην προοπτική της προσωρινότητας του Covid-19, κάτι που προεξόφλησαν και οι απανταχού χρηματιστηριακές αγορές, η πραγματικότητα έρχεται να διαψεύσει – ξανά – αυτές τις δοξασίες.
Χώρες όπως η Αυστραλία έχουν μπει σε κατά τόπους lockdown, ενώ η μεγαλύτερη, πιο διεθνοποιημένη και πιο παγκοσμιοποιημένη βιομηχανία, ο τουρισμός, πλήττεται ξανά και μάλιστα για 2η σεζόν, εξαντλώντας περαιτέρω όλους τους επαγγελματίες διεθνώς. Σε έκθεση του ΟΗΕ επισημαίνεται ότι οι απώλειες από τον τουρισμό θα ξεπεράσουν τα 4 τρισ. δολάρια τη διετία 2020-21.
Πρόκειται για μια κατάσταση που όμοιά της δεν έχει αντιμετωπίσει η σύγχρονη ανθρωπότητα και αυτός είναι ο κυρίαρχος λόγος της αδυναμίας πλήρους κατανόησης και σωστής εκτίμησης των τεκταινομένων, καθώς μια εξαιρετικά μεγάλη μερίδα πολιτών παγκόσμια, συνεχίζει να αρνείται είτε την ύπαρξη του ιού, είτε την αναγκαιότητα των εμβολίων.
Υπήρχαν και θετικές ειδήσεις, όπως η αναθεώρηση της πολιτικής της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό, που αντί για “χαμηλότερα από 2%”, αναπροσαρμόστηκε στην “επίτευξη 2%”. Με τον τρόπο αυτό η ΕΚΤ διευρύνει τα περιθώρια κινήσεων που διαθέτει και περιορίζει τα όπλα των… “γερακιών”.
Κόπηκε η όρεξη
Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον εύλογα περιορίζεται η διάθεση ανάληψης νέου ρίσκου στα χρηματιστήρια και αυτός είναι ο λόγους που σύσσωμες οι αγορές την Πέμπτη σχεδόν καταποντίστηκαν, φτάνοντας να υποχωρούν έως και 3,20% έως τις 18:00 μ.μ., ενώ κατόπιν υπήρξε διάθεση μικρού περιορισμού της πτώσης. Οι αμερικανικοί δείκτες την πρώτη μιάμιση ώρα της συνεδρίασης έχαναν άνω του 1% με τον Dow Jones να σημειώνει απώλειες περίπου 380 μονάδες, ενώ κατόπιν υπήρξε μερική βελτίωση.
Έως ότου έκλεισε το Χ.Α., δείκτες όπως DAX, FTSE 100 και CAC 40 σε Φρανκφούρτη, Λονδίνο και Παρίσι αντίστοιχα υποχωρούσαν από 2% έως 2,20%, ενώ ο ευρωπαϊκός νότος και τα χρηματιστήρια Μιλάνου και Μαδρίτης σημείωναν απώλειες έως 3,20%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων πολλών εβδομάδων.
Οι επενδυτές στρέφονται στα κρατικά ομόλογα
Την ίδια ώρα που οι επενδυτές «σηκώνουν» λεφτά από τα χρηματιστήρια, καταγράφεται αποκλιμάκωση στις τιμές των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης όλο το τελευταίο διάστημα αλλά και σήμερα, καθώς αρκετοί στρέφονται στα καταφύγια σταθερού εισοδήματος. Ταυτόχρονα επέστρεψε η επιφυλακτικότητα όσον αφορά στις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, εξέλιξη που οδήγησε τις ομολογιακές αποδόσεις στο χαμηλότερο επίπεδο τουλάχιστον τριών εβδομάδων…
Εύλογη πτώση και στη ρηχή ελληνική αγορά
Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, το ελληνικό χρηματιστήριο «κρέμασε» εκ νέου χαμηλότερα με το Γενικό Δείκτη να πέφτει στις 859,46 μονάδες καταγράφοντας απώλειες 2,02%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση του τελευταίου διμήνου και μια από τις μεγαλύτερες όλου του 2021. Ενδεικτικό του κλίματος που επικράτησε είναι ότι στον FTSE 25 μόνο η Aegean Airlines (+0,76%) έκλεισε θετικά, με τους υπόλοιπους 24 τίτλους σε καθολική πτώση, ενώ στο χώρο του Mid Cap καμιά μετοχή δεν έκλεισε με άνοδο, κάτι που έχει να συμβεί πολλούς μήνες στη συγκεκριμένη συνομοταξία μετοχών. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 58,10 εκατ. ευρώ και ήταν ελαφρώς ανεβασμένη έναντι των πρόσφατων στάνταρ, ενώ 3 εκατ. ευρώ ήταν πακέτα.
Καταρρέει ο Τουρισμός
Η μετάλλαξη Δέλτα αλλάζει εκ νέου τα δεδομένα για τον ελληνικό τουρισμό, κινδυνεύοντας να ρίξει στο καναβάτσο ξανά τη μεγάλη βιομηχανία της χώρας μας, για δεύτερη συνεχή χρονιά, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για τους χιλιάδες επαγγελματίες, τους επιχειρηματίες, τους επενδυτές και όλη την «αλυσίδα» που ζει από αυτή την πολυσχιδή αγορά.
Θυμίζουμε πως έως τα μέσα Μαΐου, φαίνονταν βάσιμη τότε η εκτίμηση για επίτευξη εσόδων φέτος στο 50% των επιδόσεων του 2019, ήτοι κάτι παραπάνω από 9 δισ. ευρώ (στα 18,2 δισ. ευρώ τα έσοδα του ’19), όμως τώρα ακόμη και το 40% εκείνης της επίδοσης είναι υπεραισιόδοξο. Αρκετοί κάνουν λόγο για 30% έως 35% των επιδόσεων του 2019. Σημειώνεται πως από το 50% έως το 30% η διαφορά στα έσοδα είναι περί τα 3,5 δισ. ευρώ, ήτοι σχεδόν δύο μονάδες στο ΑΕΠ, χωρίς να υπολογίζουμε την πολλαπλασιαστική επίδραση που έχουν αυτά τα έσοδα στο εθνικό εισόδημα.
Νέο lockdown;
Παράλληλα, με τη μετάλλαξη Δέλτα να καλπάζει αρκετοί προεξοφλούν ότι σύντομα θα υπάρξουν νέα περιοριστικά μέτρα, κάτι που «σκοτώνει» περαιτέρω την ψυχολογία της αγοράς, σε όλα τα επίπεδα. Σε μια συγκυρία που το εμβολιαστικό πρόγραμμα παρουσιάζει εμφανή σημάδια κόπωσης καθώς οι περισσότεροι Έλληνες έχουν ήδη λάβει θέση στο… debate περί εμβολιασμού είτε κάνοντάς το, είτε όχι, πληθαίνουν καθημερινά οι αρνητικές εκτιμήσεις για την εξάπλωση της συγκεκριμένης μετάλλαξης.
«Κόκκινο» το ταμπλό
Εντός αυτών των συνθηκών, στο σύνολο του ελληνικού χρηματιστηρίου μόνο 11 μετοχές έκλεισαν με άνοδο, έναντι 111 που υποχώρησαν χαμηλότερα. Στον Large Cap απώλειες άνω του 4% κατέγραψε η Coca Cola HBC καθώς σήμερα αποκόπηκε το μέρισα των 64 cents, στο -4,42% η Viohalco, ενώ 3,49% έχασε η Lamda Development. Πτώση άνω του 2% είχαν μετοχές όπως Μυτιληναίος (-2,90%), Ελλάκτωρ (-2,68%), ΟΤΕ, Τιτάν, ΑΔΜΗΕ, Εθνική και ElvalHalcor.
Στον Mid Cap, πτώση 4,93% είχε η Cenergy Holdings, στο -4,17% η Autohellas, πλέον του 3% υποχώρησαν οι AVAX, Intrakat, Κρι Κρι και Τεχνική Ολυμπιακή, ενώ άνω του 2% έχασαν οι Πλαστικά Θράκης, Ικτίνος, Έλτον, Fourlis και Attica Bank. Στην ευρύτερη αγορά, πιέσεις δέχτηκαν μετοχές όπως Μπήτρος, Μινέρβα, Intralot, Κορδέλλου, Ευρωσύμβουλοι, Epsilon Net, Δομική Κρήτης, Φιερατέξ, Κρέκα, Δρομέας, Κλωστήρια Ναυπάκτου και ΑΒΕ.