Η αλήθεια είναι ότι πολλές χώρες, μεταξύ τους και η Ελλάδα προσδοκούσαν στην ανάκαμψη του Τουρισμού για τη σωτηρία της οικονομίας τους. Κάτι τέτοιο όμως φαίνεται εφικτό. Σε έκθεση του ΟΗΕ παρουσιάζονται τρία σενάρια εξελίξεων, κανένα όμως δεν είναι…. θετικό. Ο ΟΗΕ προβλέπει απώλειες που μπορεί να υπερβαίνουν και τα 4 τρισ. δολάρια τη διετία 2020-21.
Ο Τουρισμός δεν ανακάμπτει. Αυτό προβλέπει τουλάχιστον ο ΟΗΕ. Ο αντίκτυπος των εξελίξεων από την κρίση του κορονοϊού δεν είναι μονοδιάστατος. Η κατάρρευση του τουρισμού υπονομεύει τις προοπτικές για τις οικονομίες πολλών χωρών, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα και η Τουρκία.
Συγκεκριμένα, η κατακόρυφη πτώση της παγκόσμιας ταξιδιωτικής κινητικότητας οδήγησε σε απώλεια 2,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων το 2020, ενώ οι προβλέψεις προσδιορίζουν αντιστοίχως τις απώλειες και για το 2021, παρά την αυξημένη κινητικότητα.
Ο μόνος παράγοντας από τον οποίο θα εξαρτηθεί η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη είναι η διαδικασία των εμβολιασμών καθώς και η αποτελεσματικότητά τους έναντι των μεταλλάξεων.
Ενώ υπάρχουν ενδείξεις άμβλυνσης των συνεπειών και βελτίωσης της κατάστασης σε αρκετές ανεπτυγμένες χώρες, η εικόνα παραμένει ζοφερή. Ιδιαίτερα στον αναπτυσσόμενο κόσμο, καθώς εκεί βιώνουν την ανισότητα της κατανομής των εμβολίων.
Η οικονομική ανάκαμψη συνδέεται ευθέως με τα εμβόλια, καθώς παρατηρείται ότι εκεί που εμβολιαστική κάλυψη είναι μεγαλύτερη η βιομηχανία ανακάμπτει επίσης με ταχύτερους ρυθμούς. Αυτό γίνεται ιδιαίτερα αισθητό στη Δυτική Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ακόμα και σ αυτές τις χώρες όμως, οι αναλυτές δεν αναμένουν αντίστοιχη ανάκαμψη στον τουρισμό σε προ-COVID επίπεδα, έως και το 2023.
Τα σενάρια
Για να εκτιμηθούν όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερα οι απώλειες, η έκθεση των ΗΕ χρησιμοποιεί τρία πιθανά σενάρια, αναλύοντας διαφορετικά επίπεδα καθόδου ανάμεσα στις τουριστικές αφίξεις και τα ποσοστά εμβολιασμού.
Σύμφωνα με το worst-case σενάριο, προβλέπεται θεαματική πτώση κατά 75% στις αφίξεις τουριστών, προσθέτοντας επιπρόσθετη απώλεια ύψους 2,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για το 2021. Αν επικρατήσει το συγκεκριμένο σενάριο, θα αποδειχθεί καταστροφικό για πολλές χώρες, ιδίως την Τουρκία και την Ελλάδα. Στις δύο αυτές χώρες ο Τουρισμός αντιπροσωπεύει το 5 και 20% του ΑΕΠ αντίστοιχα.
Τουρκία
Η έκθεση αναφέρει ότι η Τουρκία, στην χειρότερη, θα δει μείωση της ζήτησης στον τουριστικό τομέα ύψους 33 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με παράπλευρες απώλειες στον λιανικό τομέα όπως τρόφιμα, ποτά, λιανικό εμπόριο, επικοινωνίες και μεταφορές, οδηγώντας σε πτώση της παραγωγής κατά 93 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ελλάδα
Στην Ελλάδα, τα στοιχεία για τον Τουρισμό το 2020 ήταν απελπιστικά. Οι ελπίδες για διπλασιασμό εισπράξεων το 2021 διαψεύδονται, δεδομένου ότι ο Ιούνιος και ο μισός Ιούλιος έχουν χαθεί, ενώ η Ελλάδα παραμένει στη Black list της Μεγάλης Βρετανίας. Στην πορεία του Τουρισμού βασίζονται και οι προβλέψεις για την ανάκαμψη της οικονομίας, οι οποίες κατ επέκταση δεν αναμένεται να εκπληρωθούν.
Αφρική
Ως αποτέλεσμα, θα υπάρξει συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 9%. Κλείνοντας τα συμπεράσματα της έκθεσης με την Αφρικανική ήπειρο, χώρες όπως ο Ισημερινός και η Νότια Αφρική συμπεριλαμβάνονται μεταξύ των χωρών που ενδέχεται να πληγούν περισσότερο, με συνέπεια δραματική πτώση του ΑΕΠ κατά 9% και 8% αντίστοιχα.