Πανικό στο κυβερνητικό επιτελείο και προσπάθεια μετάδοσής του στην κοινωνία προδίδουν οι νέες παλινδρομήσεις στα περιοριστικά μέτρα που ανακοίνωσε την Τετάρτη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.
Μπορεί το βασικό και μόνο μέτρο που λαμβάνει η κυβέρνηση τώρα να είναι η απαγόρευση των ορθίων στα μπαρ, στην πραγματικότητα όμως αυτό δεν είναι το μείζον αλλά το μήνυμα που υποκρύπτει: Η κυβέρνηση αντιδρώντας στην εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων και θέλοντας να καταστήσει σαφές ότι η πολιτική χαλάρωσης μπορεί να αντιστραφεί περιορίζει τη… διασκέδαση.
Στην πραγματικότητα, η απαγόρευση ορθίων στα μπαρ, μπορεί να εφαρμοστεί κατ αποκλειστικότητα στα αστικά κέντρα και αυτό όχι σε όλες τις περιστάσεις. Η εξαγγελία σκληρών κυρώσεων για τους παραβάτες αποτελεί σαφή ένδειξη της αδυναμίας των αρχών να το επιβάλλουν. Με δεδομένο ότι τα νησιά πορωθούν μοντέλο beach parties και τα περισσότερα ανοιχτά μπαρ βασίζονται στην κινητικότητα καθώς δεν έχουν επαρκή χώρο για καθήμενους, ο νέος αυτός περιορισμός θα αποδειχθεί θνησιγενής.
Στην ευρύτερη εκστρατεία ενίσχυση της συνειδητοποίησης και αυτοπεριορισμού εντάσσονται και οι δηλώσεις της καθηγήτριας παιδιατρικής Βάνας Παπαευαγγέλου, η οποία άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιστροφής στην καθολική υποχρεωτικότητα της μάσκας.
Χωρίς στρατηγική
Η ελληνική κυβέρνηση διαπιστώνοντας την απροθυμία μεγάλου μέρους των πολιτών να εμβολιαστούν, παρά τις εκκλήσεις και την τακτική “καρότο και μαστίγιο”, επιχειρεί τώρα να στείλει μήνυμα ότι δεν υπάρχουν κεκτημένα από τη χαλάρωση των περιορισμών. Οι χειρισμοί όμως, εφόσον τηρηθούν τότε δεν αποκλείεται να οδηγήσουν σε κοινωνικές εντάσεις.
Το μίγμα της μετάλλαξης Δ, των περιορισμένων εμβολιασμών και του ανοίγματος εστίασης, διασκέδασης και τουρισμού, χωρίς επαρκή και αξιόπιστα τεστ και με πλήρη άρση των μέτρων, αποδεικνύεται άκρως εμπρηστικό. Η δήλωση απώλειας ελέγχου από την κυβέρνηση στις αρχές Ιουλίου, δεν φαίνεται ικανή να ανασχέσει τη δυναμική.
Παράλληλα, η δεδομένη πλέον υποαπόδοση του Τουρισμού θα είναι δύσκολο να αιτιολογηθεί πολιτικά και συνεπώς η επιδείνωση της περιρέουσας ατμόσφαιρας επικοινωνιακά, φαίνεται ότι προετοιμάζεται για να χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι ανωτέρας βίας. Για την ώρα όλα δείχνουν ότι δεν υπάρχει στρατηγική. Οι έως τώρα αντιδράσεις μοιάζουν σπασμωδικές και προκαλούνται από τετελεσμένα και όχι προληπτικά.
Οι ανακοινώσεις Χαρδαλιά
Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς η ιχνηλάτηση των νέων κρουσμάτων οδήγησε κυρίως σε χώρους διασκέδασης. Βάσει λοιπόν των ανακοινώσεων του υφυπουργού, εστίαση, μπαρ, κλαμπ και κέντρα διασκέδασης θα λειτουργούν από την Πέμπτη 8 Ιουλίου μόνο για καθήμενους.
Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι θα πρέπει να τηρούνται αυστηρά και τα μέτρα που προβλέπει το υπουργείο Ανάπτυξης για τον αριθμό των πελατών ανά τετραγωνικό μέτρο και ανά τραπέζι. Μάλιστα, προανήγγειλε βαριά πρόστιμα όπου διαπιστώνονται παραβάσεις.
Από την πρώτη παράβαση -και μάλιστα από την επόμενη μέρα- οι επιχειρήσεις θα βρίσκονται αντιμέτωποι με την αναστολή λειτουργίας, υπογράμμισε ο Νίκος Χαρδαλιάς.
Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε «είναι δυνατή η επιβολή των κυρώσεων και εκ των υστέρων και βάσει υλικού από το οποίο θα προκύπτει η παράβαση». Χωρίς να διευκρινίζει τι εννοεί με αυτή τη φράση ο κ. Χαρδαλιάς άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και υλικό από τα social media προκειμένου να επιβληθεί πρόστιμο σε ένα μαγαζί που παρανόμησε.
Το έκτακτο αυτό μέτρο έχει σαν στόχο να περιορίσει τη μεταδοτικότητα του ιού στις νεότερες ηλικίες και να περάσουμε όλοι ένα πιο ασφαλές και ελεύθερο καλοκαίρι, κατέληξε.
Τα πώς και τα γιατί
Εξηγώντας τους λόγους, οι οποίοι οδήγησαν σε αυτές τις αποφάσεις, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι υπάρχει αλματώδης και ταχύτατη αύξηση των κρουσμάτων, ενώ είναι θέμα χρόνου η μετάλλαξη Δέλτα να γίνει η επικρατούσα κάτι που συνιστά «πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο» για τους ανεμβολίαστους.
Ενδεικτικά ανέφερε ότι ο μέσος όρος των κρουσμάτων της τελευταίας περιόδου είναι τα 27 έτη, ενώ το 32% των νέων κρουσμάτων των τελευταίων ημερών προέκυψε από την ιχνηλάτιση ότι κόλλησαν πιθανότατα από συνάθροιση σε εξωτερικό χώρο.
Σήμερα, Τρίτη, σύμφωνα με τον Νίκο Χαρδαλιά στον Νότιο Τομέα Αθηνών το 66% των κρουσμάτων που καταγράφηκαν ήταν ηλικίας 15-24 ετών, ενώ η θετικότητα στους δήμους Αλίμου και Γλυφάδας ανήλθε σε 6,1 και 8,4% αντίστοιχα.