Την παρουσία της στη Λιβύη ενισχύει και διευρύνει η Ελλάδα με τον Έλληνα υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη να εγκαινιάζει το γενικό προξενείο στη Βεγγάζη χθες, αφού τον πρηγούμενο μήνα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε εγαινιάσει την πρεσβεία στην Τρίπολη.
Αν και με μεγάλη καθυστέρηση η Ελλάδα αποκτά πολυεπίπεδη διπλωματική παρουσία στη Λιβύη και διαμορφώνει δομές οργάνωσης. Η κινητικότητα εντείνεται το τελευταίο διάστημα, καθώς οι πολιτικές και παρασκηνιακές διεργασίες στη βορειοαφρικανική χώρα οργιάζουν ενόψει τον εκλογών του Δεκεμβρίου.
Στόχος της Ελλάδας σε αυτή τη φάση είναι να διαμορφώσει ολοκληρωμένα δίκτυα πληροφοριών και να αποκτήσει δυνατότητες real time παρέμβασης και έγκαιρης προειδοποίησης. Καθώς ο γεωπολιτικός ανταγωνισμός με την Τουρκία για τον έλεγχο ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο μαίνεται, η Ελλάδα αναζητά λύσεις που συνάδουν με τη δέσμευση για την προώθηση της πολιτικής σταθερότητας.
Background story
Έτσι, αφού πρώτα άδειασε τον στρατάρχη Χαφτάρ , υπό την καθοδήγηση της Αιγύπτου και των ΗΠΑ, η ελληνική εξωτερική πολιτική εστιάζεται στην ενίσχυση των πολιτικών δεσμών. Ωστόσο, απο τη στιγμή που η Τουρκία διαθέτει προνομιακές σχέσεις με τον μεταβατικό πρωθυπουργό, Ντμπειμπά -τον είχε απελάσει η Ελλάδα, εξαιτίας του τουρκολυβικού Μνημονίου-, η ελληνική πλευρά επενδύει τώρα στον Αγκίλα Αλ Σάλεχ πρόεδρο της Βουλής και πρώην δικαστή.
Στη Λιβύη και λόγω του εμφυλίου η έδρα της κυβέρνσης είναι μεν η Τρίπολη, της Βουλής είναι όμως η Βεγγάζη. Έτσι οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές είχαν τον έλεγχο των οργάνων, τα οποία μέχρι πρότινος δεν συνεργάζονταν.
Η επίσκεψη Φραγκογιάννη συνοδευόμενου από βουλευτές τόσο της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ, καταδεικνύει την υψηλή σπουδαιότητα που αποδίδεται διακομματικά στην Αθήνα για την ανάσχεση της τουρκικής επέλασης, Έτσι, η παρουσία βουλευτών και από τα δύο κόμματα εξουσίας στόχο είχε να ενισχύσει το μήνυμα και να δώσει την αίσθηση διασφαλισμένης συνέχειας του κράτους. Βέβαια, η ανάγκη για κάτι τέτοιο προέκυψε καθώς η ελληνική κυβέρνηση έχασε την έξωθεν καλή μαρτυρία μετά τις παλινδρομήσεις στην υπόθεση της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Διακομματική επίσκεψη
Ο κ. Φραγκογιάννης ξεκίνησε την επίσκεψή του την Κυριακή από την Τρίπολη, όπου μετέβη συνοδευόμενος από τον γ.γ. Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας στο υπουργείο Εξωτερικών Γιάννη Σμυρλή, αλλά και τους βουλευτές Γιώργο Κουμουτσάκο και Γιώργο Κατρούγκαλο, μέλη της Ελληνολιβυκής κοινοβουλευτικής επιτροπής φιλίας.
Στην Τρίπολη, ο κ. Φραγκογιάννης συναντήθηκε με τον ομόλογό του για πολιτικές υποθέσεις Μοχάμεντ Χαλίλ Ισα, τον αναπληρωτή πρωθυπουργό Ραμαντάν Αχμέντ Μπουτζένα, τον υφυπουργό Εξωτερικών για τη Διεθνή Συνεργασία και τους Διεθνείς Οργανισμούς Ομάρ Ελκετί και τους υπουργούς Πετρελαίου Μοχάμεντ Ουντ και Υγείας Αλί Ζενάτι. Ο κ. Φραγκογιάννης συναντήθηκε και με οικονομικούς παράγοντες, ένδειξη της βούλησης της Ελλάδας να είναι παρούσα στην ανοικοδόμηση της χώρας.
Δηλώσεις Φραγκογιάννη
Χθες, πάντως, από τη Βεγγάζη, ο κ. Φραγκογιάννης σημείωσε ότι
«η Λιβύη είναι μια γειτονική χώρα, με την οποία διαχρονικά είχαμε ένα ευρύ φάσμα συνεργασίας, οικονομικής, εμπορικής, αμυντικής, ακόμα και πολιτιστικής. Επίσης έχει ιδιαίτερα σημαντική στρατηγική θέση στη Μεσόγειο. Η Λιβύη για την Ελλάδα αλλά και η Ελλάδα για τη Λιβύη είναι αμοιβαία σημαντικές χώρες».
Ο κ. Φραγκογιάννης επισήμανε τις πάγιες ελληνικές θέσεις για τη στήριξη της μεταβατικής κυβέρνησης εθνικής ενότητας με στόχο «
τη διεξαγωγή αξιόπιστων εκλογών στις 24 Δεκεμβρίου, την πολιτική ομαλότητα, την αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων και την ανασυγκρότηση της χώρας»,
ενώ πρόσθεσε το γεγονός ότι πέρα από το προξενείο στη Βεγγάζη, ήδη λειτουργεί ξανά η πρεσβεία στην Τρίπολη. Ως προς το οικονομικό ενδιαφέρον της Ελλάδας, ο κ. Φραγκογιάννης τόνισε ότι είχε επαφές
«για τις προοπτικές συνεργασίας σε τομείς όπως οι υποδομές, η ενέργεια, η υγεία και οι θαλάσσιες μεταφορές», ενώ έκανε λόγο για «σημαντικές δυνατότητες»
στα πεδία της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και του τουρισμού.
Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι κεντρικό ρόλο στην ανοικοδόμηση της Λιβύης παίζει ήδη η Τουρκία έχοντας αναλάβει έργα απευθείας.
Επίσης, η έντονη στρατιωτκή παρουσία της Τουρκίας στη Λιβύη αποτελεί ζήτημα, το οποίο αν και θίγεται στο ευρύτερο πλαίσιο, εν τούτοις απολαμβάνει την ανοχή της ΕΕ.