Σε τεντωμένο σκοινί βρίσκονται οι σχέσεις στους κόλπους του OPEC+, με τους υπουργούς των κρατών-μελών του να διακόπτουν τις συνομιλίες για τρίτη συνεχόμενη φορά, χωρίς να ορίσουν νέα ημερομηνία συνάντησης.
Ενώ εντέλει, φαίνεται να επιτεύχθηκε συμφωνία ως προς το ζήτημα αύξησης της παραγωγής πετρελαίου κατά περίπου 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο, οι διαπραγματεύσεις κατέρρευσαν εξαιτίας της άρνησης των ΗΑΕ στην επέκταση των περιορισμών για εξαγωγές έως το τέλος του 2022
Επιπτώσεις σε οικονομικό και γεωπολιτικό επίπεδο
Ως προς το πρώτο σκέλος, η αποτυχία των συνομιλιών πιθανόν να οδηγήσει σε εκτροχιασμό των τιμών αργού πετρελαίου -και του Brent-, του οποίου η τιμή είναι ήδη αυξημένη κατά 1%, φτάνοντας στα 76,95 $ το βαρέλι.
Ως προς το δεύτερο σκέλος, αξίζει να τονισθεί ότι η εν λόγω διαφορά αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη απόκλιση μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΑΕ, έχοντας ποικίλες γεωπολιτικές επιπτώσεις σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο.
Πρόκειται για τις δύο ιδρυτικές χώρες του OPEC, που είχαν χτίσει παράλληλα και περιφερειακή συμμαχία. Συνδυάζοντας ουσιαστικά οικονομικούς και στρατιωτικούς στόχους ως μέσο επίδειξης ισχύος σε παγκόσμιο επίπεδο, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη συνεργασία τους στη σύγκρουση της Υεμένης. Ωστόσο, η διάσπαση αυτής της συμμαχίας φαίνεται να μετουσιώθηκε τον Αύγουστο του 2020, όταν τα Αραβικά Εμιράτα συμφωνήσαν στην εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ, μέσω της υπογραφής των συμφωνιών του Αβραάμ. Την ίδια ώρα δηλαδή που η Σαουδική Αραβία δεν έχει επίσημες διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ, θεωρώντας την κίνηση αυτή ως πράξη «προδοσίας». Ως αποτέλεσμα, τα ΗΑΕ απέσυραν τις δυνάμεις τους από τη Υεμένη, ενώ η Σαουδική Αραβία προσπάθησε πολλάκις να αμφισβητήσει την κυριαρχία των ΗΑΕ ως επιχειρηματικός και τουριστικός κόμβος του Περσικού Κόλπου.
Πανδημία και πληθωρισμός
Μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να φέρει την παγκόσμια οικονομία αντιμέτωπη με κίνδυνο αύξησης πληθωρισμού, υποκινούμενοι από τον αυξανόμενο φόβο για την επιρροή του πετρελαίου στην ήδη αδύναμη οικονομική ανάκαμψη.