Υψηλό δύο ετών σημειώνει ο πληθωρισμός στην Τουρκία, ξεπερνώντας τις ήδη απαισιόδοξες προσδοκίες των αναλυτών. Συγκεκριμένα, μετά τη σύντομη πτώση του Μάϊου στο 16,59%, συνεχίζεται η παρατεταμένη άνοδος του πληθωρισμού φτάνοντας στο 17,53% τον Ιούνιο, αύξηση δηλαδή μιάς ποσοστιαίας μονάδας σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και μισής μονάδας σε σχέση με τις προβλέψεις.
Την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση επιτείνει και η ισοτιμία της λίρας η οποία έχει διολισθήσει στα 8,66 δολάρια. Αν και σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες η πτώση δεν ήταν μεγάλη, εν τούτοις η συνολική εικόνα είναι αλγεινή.
Παρόλο που η Τουρκία χαλάρωσε το Lockdown, θεωρώντας πως θα βελτιωθεί το καταναλωτικό κλίμα και θα ενισχυθεί η κατανάλωση, αυτό αποδείχθηκε ότι δεν ήταν αρκετό. Δεδομένης της υποτίμησης της λίρας και τον υψηλού πληθωρισμού, οι καταναλωτές βιώνουν ένα εξαιρετικά άγριο Squeeze Effect.
Οι παράμετροι
Καθοριστικό ρόλο στην έκρηξη του πληθωρισμού έπαιξαν οι τιμές των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών (19,99% έναντι 17,04% τον Μάιο), τη στέγαση & τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας (14,62% έναντι 14,08%), την επίπλωση (25,69% έναντι 21,79%), τις μεταφορές (26,29% έναντι 28,39%), την υγειονομική περίθαλψη (19,06% έναντι 19,30%) και τη ψυχαγωγία (12,21% έναντι 10,05%).
Σε μηνιαία βάση, ο πληθωρισμός έτρεξε με 1,94%, ρυθμό μεγαλύτερο από τον περασμένο Νοέμβριο και ξεπερνώντας τις προσδοκίες της αγοράς για μηνιαία αύξηση 1,5%. Παράλληλα, ο δομικός πληθωρισμός επιταχύνθηκε στο 17,48% τον Ιούνιο, από 16,99% τον Μάιο.
Όπως και να έχει, ο στόχος πληθωρισμού περί 5% της CBRT, παραμένει ένα αρκετά μακρινό σενάριο, όπως και η επιθυμία του Ερντογάν για μείωση των επιτοκίων.
Γεωπολιτικά
Τέλος, αντίκτυπο στη διαμόρφωση της ισοτιμίας παίζουν και οι γεωπολιτικές ισορροπίες. Ιδιαίτερα μάλιστα οι διαβουλεύσεις μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον για τους S-400 και τη Ρωσία. Καθώς τα χαρτιά θα συνεχίσουν να ξεδιπλώνονται, προσεχώς, η ορατότητα και η προβλεψιμότητας αναμένεται να βελτιωθούν.
Ο Πληθωρισμός στην Τουρκία