Η ταχεία εξάπλωση της μετάλλαξης Δ, οδήγησε αρκετές χώρες στην εφαρμογή νέων ταξιδιωτικών απαγορεύσεων. Το Χονγκ Κονγκ, η Ισπανία και η Πορτογαλία ανακοίνωσαν την εφαρμογή περιοριστικών μέτρων στους Βρετανούς ταξιδιώτες.
Παράλληλα, η Γερμανία είχε ήδη περιορίσει από την Παρασκευή την είσοδο ταξιδιωτών από την Πορτογαλία, επικαλούμενη καθυστέρηση στην ανάληψη περιοριστικών μέτρων προς τους Βρετανούς ταξιδιώτες. Η Γερμανία έλαβε και επιπρόσθετα μέτρα προστασίας, θέτοντας τη Ρωσία στον κατάλογο των χωρών στην οποία οι εισερχόμενοι ταξιδιώτες θα θέτονται σε καραντίνα λόγω αυξημένων κρουσμάτων μεταλλάξεων στη χώρα.
Η κατάταξη
Σύμφωνα με την κατάταξη της GISAID, η κατάσταση στην Πορτογαλία είναι κρίσιμη με το σύστημα υγείας της να έχει καταγράψει ήδη 616 μολύνσεις της μετάλλαξης Δ, τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, όντας η τρίτη χώρα με τα υψηλότερα ποσοστά κρουσμάτων της Δ ανάμεσα σε 80 χώρες.
Για να αποτυπωθεί πιο ξεκάθαρη η κρισιμότητα της κατάστασης, το ποσοστό των μολύνσεων από τη Δ αντιστοιχεί στο 56% όλων των μολύνσεων συνολικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ιδιαίτερα ανησυχητικό αποτελεί το γεγονός ότι οι ΗΠΑ, την ίδια χρονική περίοδο, κατέγραψαν περισσότερες μολύνσεις, θέτοντάς τη στη δεύτερη θέση, μετά τη Μεγάλη Βρετανία.
Οι τρείς αυτές χώρες – μαζί με την Ινδία, όπου και εντοπίστηκε για πρώτη φορά η μετάλλαξη – έχουν τις περισσότερες μολύνσεις της μετάλλαξης Δ συνολικά. Ωστόσο, ενώ το ποσοστό μεταδοτικότητας προέρχεται σχεδόν αποκλειστικά από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ινδία, το μερίδιο μετάδοσης της μετάλλαξης ήταν μόνο περίπου 22% για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Φαίνεται πως η άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών δεν αύξησε μόνο τα κρούσματα μεταλλάξεων, αλλά και τη μεταδοτικότητα τους.
Η μετάλλαξη επελαύνει επίσης στη Σιγκαπούρη, τη Ρωσία, την Ινδονησία και την Ουγκάντα, όπου αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη νέα άγρια έξαρση της πανδημίας.
Αφρική
Η πίεση των ήδη επιβαρυμένων συστημάτων υγείας, λόγω των μεταλλάξεων, είναι τεράστια, ειδικά σε υπανάπτυκτα κράτη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το γεγονός της 17ης Ιουνίου στην πρωτεύουσα Καμπάλα της Ουγκάντα, όπου η έλλειψη παροχής οξυγόνου οδήγησε στον θάνατο και τους 30 διασωληνομένους ασθενείς με COVID-19 και μάλιστα στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας.
Για την αντιμετώπιση της κατάστασης όλα τα κράτη που βρίσκονται στη δεκάδα της κατάταξης επιβάλλουν εκ νέου ταξιδιωτικούς περιορισμούς. Η Νότια Αφρική για παράδειγμα, βρισκόμενη στην 7η θέση της κατάταξης με τα περισσότερα κρούσματα της Δ έχει επίσης αυστηροποιήσει τους περιορισμούς.