Να ενισχύσει την πίεση για εμβολιασμούς με παρεμβάσεις σε όλα τα επίπεδα επιχειρεί η ελληνική κυβέρνηση καθώς τα στοιχεία είναι αποθαρρυντικά και ο κίνδυνος για τη δημόσια Υγεία κλιμακώνεται καθώς τα μέτρα αίρονται, η κινητικότητα επανακάμπτει και με ταχύτητα, ενώ η εμβολιαστική κάλυψη υπολείπεται.
Τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης ανά περιοχή αποκαλύπτουν ότι στην περιφέρεια επικρατεί ο σκεπτικισμός και η φοβία και ότι η επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης έχει αποτύχει να πείσει τους πολίτες.
Η κυβέρνηση τώρα, επιχειρώντας να αντιστρέψει το αντιεμβολιαστικό κλίμα προωθεί νέα στρατηγική τόσο επί του πεδίου όσο και επικοινωνιακά, εστιάζοντας στην κινητροδότηση των νέων ώστε να περιοριστεί η διασπορά. Επίσης, άμεσα αναμένεται η έναρξη εμβολιασμών και ανηλίκων με στόχο τον περιορισμό των ενδοοικογενειακών μεταδόσεων.
Ταυτόχρονα όμως, οι απειλές για διακριτική μεταχείριση των εμβολιασμένων και για lockdown των ανεμβολίαστων φαίνεται ότι παράγουν τα αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Παράλληλα, δημιουργούνται κοινωνικοί αυτοματισμοί που δεν αποκλείεται να παράξουν περιορισμένης κλίμακας εντάσεις, απειλώντας την κοινωνική ειρήνη.
Η δυναμική επικράτηση της μετάλλαξης Δ σε συνδυασμό με τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμένων, ιδιαίτερα στις μεγάλες ηλικίες, η εισροή τουριστών χωρίς ουσιαστικούς ελέγχους και μέτρα, αναμένεται να οδηγήσει στην εκδήλωση του τέταρτου κύματος και μάλιστα με μεγαλύτερη οξύτητα. Με δεδομένο ότι η Ελλάδα δεν έχει λάβει επαρκή μονοκλωνικά αντισώματα για μαζική χορήγηση, εκτιμάται ότι οι νεκροί θα αυξηθούν περαιτέρω.
Οι ειδικοί προειδοποιούν καιρό τώρα για το τέταρτο κύμα, αλλά η κυβέρνηση επιμένει στην πολιτική άρσης των μέτρων, ενώ έχει εξαλείψει τους ελέγχους τήρησης τόσο σε μεμονωμένα άτομα όσο και σε επιχειρήσεις.
Μέχρι σήμερα 17.722 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή του από τον Covid-19 στην Ελλάδα, ενώ 2.702 έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Κρούσματα Μ.Ο 7 ημερών
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε ακόμη και με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο σε μια προσπάθεια να ενεργοποιήσει και την εκκλησία στην προσπάθεια ενίσχυσης της εμβολιαστικής δυναμικής. Στην περιφέρεια όμως οι εκκλησίες αποτελούν -σε αρκετές περιστάσεις- άνδρο των αντιεμβολιαστών.
«Εισερχόμαστε, πλέον, στην επόμενη φάση της εμβολιαστικής μας εκστρατείας και σε αυτό το σημείο πιστεύω ότι η εμπλοκή της τοπικής αυτοδιοίκησης, της εκκλησίας, της κοινωνίας των πολιτών, του επιχειρηματικού κόσμου, είναι εξαιρετικά σημαντική»
είπε ο πρωθυπουργός ξεκινώντας την τοποθέτησή του στη σύσκεψη με τους εκπροσώπους της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και τις ηγεσίες των υπουργείων Υγείας και Εσωτερικών με αντικείμενο τις εξελίξεις γύρω από την πανδημία και την πορεία των εμβολιασμών.
Δηλώσεις Μητσοτάκη
Αφού σημείωσε ότι το 56% των ενηλίκων έχει πια κάνει μία δόση, ενώ σχεδόν το 47% είναι πλήρως εμβολιασμένοι και σε απόλυτα νούμερα 5 εκατομμύρια συμπολίτες μας, σήμερα θα έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση, ο πρωθυπουργός πρόσθεσε
«έχουμε πετύχει σημαντική πρόοδο, όμως πρέπει να επιστρατεύσουμε κάθε μέσο το οποίο έχουμε στη διάθεσή μας έτσι ώστε το επόμενο δίμηνο του καλοκαιριού να πείσουμε κάθε πολίτη που πιθανόν να έχει δεύτερες σκέψεις, που πιθανόν να έχει φοβίες, να κάνει το εμβόλιο ώστε τελικά, όταν θα ξεκινήσει το φθινόπωρο, να έχουμε φτάσει στο επιθυμητό 70% με 75% ανοσίας του πληθυσμού».
Στη συνέχεια, επισήμανε ότι η μετάλλαξη Δέλτα έχει ήδη εντοπιστεί στη χώρα μας και είναι ζήτημα χρόνου, όπως εκτιμά και το ευρωπαϊκό ECDC να γίνει και εδώ, όπως και σε άλλες χώρες, η επικρατούσα μετάλλαξη.
«Την βλέπουμε ήδη πιο έντονα παραδείγματος χάρη στην Κρήτη. Τι σημαίνει αυτό; Ότι όσοι σήμερα είναι ανεμβολίαστοι, ειδικά οι πιο ευάλωτοι συμπολίτες μας, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να μολυνθούν και να νοσήσουν σοβαρά. Ήδη από την περασμένη εβδομάδα παρατηρούμε μία σημαντική αύξηση των ενεργών κρουσμάτων. Είναι της τάξης του 75%. Βρισκόμαστε λίγο παραπάνω από 6.000 ενεργά κρούσματα σήμερα»
είπε.