Την έβδομη πτωτική συνεδρίαση στις οκτώ τελευταίες πραγματοποίησε τη Δευτέρα το ελληνικό χρηματιστήριο, με την αγορά να «χτίζει» πτωτικό σερί πιστοποιώντας ότι βρίσκεται σε φάση επανακαθορισμού προτεραιοτήτων και επανεξέτασης δεδομένων. Μάλιστα, από τις 14 Ιουνίου όταν η αγορά βρέθηκε στο υψηλό 17 μηνών και τις 927,29 μονάδες, ο Γενικός Δείκτης κλείνει πτωτικά στις δέκα από τις 14 συνεδριάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί έκτοτε.
- Έβδομη πτωτική συνεδρίαση στις οκτώ τελευταίες στο Χρηματιστήριο
- Η πλήρης αποχή των αγοραστών ρίχνει την αγορά
Αν για την πτώση των προηγούμενων ημερών ρόλο έπαιξε η διαδικασία αύξησης κεφαλαίου της Alpha Bank που «στέγνωσε» από ρευστότητα την αγορά, πλέον έχει εμφανιστεί και ένας άλλος αρνητικός καταλύτης, όπως είναι η νέα ανησυχία για τις επιπτώσεις της μετάλλαξης Δέλτα και η πορεία των εμβολιασμών.
Πληθαίνουν καθημερινά οι αρνητικές εκτιμήσεις για την εξάπλωση της συγκεκριμένης μετάλλαξης, σε μια συγκυρία που και το εμβολιαστικό πρόγραμμα παρουσιάζει εμφανή σημάδια κόπωσης. Αρκετοί ειδικοί εκτιμούν ότι μέσα στο καλοκαίρι θα έχουμε αρνητικές εξελίξεις με τη συγκεκριμένη μετάλλαξη, την ώρα που η πορεία του τουρισμού δεν εξελίσσεται σύμφωνα με τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί έως τα τέλη Μαΐου.
Εύλογα οι φόβοι για νέες αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία κυριαρχούν και παρ’ ότι σε κάθε τόνο κυβερνητικά στελέχη αρνούνται το ενδεχόμενο νέων lockdown από φθινόπωρο, η ουσία είναι ότι η αγορά φοβάται νέο «πάγωμα», συνδυαστικά με όλες αυτές τις εξελίξεις.
Απουσία αγοραστών
Πάντως, η αλήθεια είναι ότι όλο αυτό το πτωτικό σερί στη χρηματιστηριακή αγορά έχει έρθει πρωτίστως λόγω της απουσίας νέου αγοραστικού ενδιαφέροντος και λιγότερο λόγω σημαντικών πωλήσεων. Οι όγκοι και οι τζίροι όλο το τελευταίο διάστημα είναι μη αντιπροσωπευτικοί, καθώς η αγορά έχει γίνει εξαιρετικά ρηχή. Έτσι, δείκτες και μετοχές κύλησαν με ευκολία χαμηλότερα, όμως αν τυχόν υπάρξει κάποιος εκτός προγράμματος θετικός καταλύτης, η αγορά είναι «άδεια» προς τα πάνω και πολύ σύντομα μπορεί να ανακτήσει το χαμένο έδαφος.
Τι λένε οι αναλυτές
Όπως σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης,
«οι πιθανότητες από τα τωρινά επίπεδα να βγει αντίδραση είναι πολύ μεγάλες. Σίγουρα η αγορά έχει “βαρύνει” διολισθαίνοντας με χαμηλό τζίρο, παρόλα αυτά αρκετά γραφήματα πατάνε σε σημαντικές στηρίξεις. Μπορεί να χρειαστούν μία – δύο συνεδριάσεις για να φανεί ο τρόπος της αντίδρασης.
Πλέον η ζώνη του 900 έχει γίνει αντίσταση που χρειάζεται αυξημένο τζίρο για να διασπαστεί και η αγορά να δοκιμάσει εκ νέου κίνηση προς τις 915 ή τις 945 μονάδες. Στην παρούσα το στοπ μας και με τον τρόπο που εξελίχτηκε η κίνηση είναι και σε ημερήσιο αλλά και σε εβδομάδα στα επίπεδα των 852 μονάδων.
Οι 875-880 μονάδες προσφέρουν στήριξη σε κάθε περίπτωση. Σε εβδομαδιαίο γράφημα από την άλλη έχουμε πολύ σοβαρό ανάχωμα στις 850 μονάδες αν και όλα δείχνουν ότι δεν θα δοκιμαστεί στην παρούσα φάση. Σε κάθε περίπτωση εκτιμούμε πως ο Γενικός Δείκτης θα κινηθεί αργά ή γρήγορα προς τις 1000 μονάδες αναζητώντας την αφορμή».
Από την πλευρά του ο υπεύθυνος ανάλυσης της Merit ΧΑΕΠΕΥ Πέτρος Τσούρτης τονίζει πως
«η βραχυπρόθεσμη τάση είναι πτωτική, με τον ΚΜΟ 30 ημερών στις 900 μονάδες. Σημεία στήριξης οι 880 και 870 μονάδες και σημεία αντίστασης οι 900 και 910 μονάδες. Οι αντλήσεις κεφαλαίων από τις εταιρείες στερούν πολύτιμη ρευστότητα από την αγορά, με αποτελέσματα ο Γενικός Δείκτης να μην μπορεί να ακολουθήσει την ανοδική τάση των διεθνών αγορών».
Μόνο 19 μετοχές είχαν άνοδο!
Στη συνεδρίαση της Δευτέρας λοιπόν ο Γ.Δ. έκλεισε στις 876,96 μονάδες καταγράφοντας πτώση 1,09%, έχοντας κινηθεί όλη την ημέρα σε αρνητική τροχιά, με χαμηλό στις 875,43 μονάδες (-1,27%) και υψηλό στις 886,11 μονάδες (-0,06%). O FTSE 25 έκλεισε στις 2.118,73 μονάδες με πτώση 1,07%, ο Mid Cap έκλεισε στις 1.386,48 μονάδες με πτώση 1,29%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 543,50 μονάδες με πτώση 1,37%.
Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 37,45 εκατ. ευρώ, ενώ ρόλο σ’ αυτό έπαιξε το γεγονός ότι σήμερα ήταν κλειστή η Wall Street λόγω του εορτασμού της Ημέρας Ανεξαρτησίας (4η Ιουλίου). Μπορεί οι απώλειες σε επίπεδο Γενικού Δείκτη να μην ήταν τεράστιες, όμως η εικόνα στο ευρύτερο ταμπλό ήταν «κόκκινη». Άλλωστε, το γεγονός ότι μόνο 19 τίτλοι έκλεισαν θετικά στο σύνολο της αγοράς, είναι κάτι εξαιρετικά σπάνιο! Στον αντίποδα, 108 μετοχές κατέγραψαν απώλειες.
Στο χώρο του Large Cap μόνο οι Coca Cola HBC, Eurobank, Viohalco και Σαράντης έκλεισαν θετικά, ενώ σημαντικές ήταν οι πιέσεις – λόγω της ανησυχίας για τον τουρισμό – στην Aegean Airlines που υποχώρησε κατά 4%, ενώ σημαντικές πιέσεις δέχτηκαν οι Πειραιώς Financial, Εθνική, ΕΥΔΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίος, ElvalHalcor, ΕΛΠΕ κ.α.
Στον Mid Cap θετικά έκλεισαν μόνο οι Παπουτσάνης (+4,78%) και Quest Συμμετοχών, ενώ πιέστηκαν μετοχές όπως Ικτίνος, Intrakat, Attica Bank, Cenergy Holdings, Έλτον, Intracom Holdings, Πλαστικά Θράκης, Autohellas κ.λπ.