Οι κεντρικές τράπεζες σε ΗΠΑ και Ευρώπη αποφάσισαν και ξεκαθάρισαν ότι ο πληθωρισμός δεν αποτελεί πεδίο ανησυχίας, καθώς οι πιέσεις που εκδηλώνονται θα είναι παροδικές. Οι αποφάσεις αυτές όμως δεν ελήφθησαν αναίμακτα. Μέχρι τέλους επιχειρούνταν να δοθεί το μήνυμα ότι οι τραπεζίτες θα αναγνωρίσουν τον πληθωρισμό ως πρόβλημα και θα ανοίξουν παράθυρο για δράση.
Αυτή την εβδομάδα Fed και ΕΚΤ δημοσιεύουν τα πρακτικά των συνεδριάσεων Τετάρτη και Πέμπτη αντίστοιχα. Οι επενδυτές αναμένεται να αναζητήσουν σε αυτά τα debate που έλαβαν χώρα στα διοικητικά συμβούλια, επιχειρώντας να αναγνωρίσουν επιχειρήματα και τη διαμόρφωση των ομάδων που προωθούσαν τις αντικρουόμενες απόψεις. Από αυτά, οι αγορές θα προσδιορίσουν την ισχύ των δηλώσεων Πάουελ και Λαγκάρντ και θα αποτιμήσουν τη δυνατότητα επιβολής ρυθμού από τους ίδιους τους κεντρικούς τραπεζίτες ή αν τελικά οι θέσεις τους μπορούν να ανατραπούν σε δεύτερο χρόνο.
Εκτός από τα βαρυσήμαντα πρακτικά όμως, οι ανακοινώσεις μέτρων πολιτικής και δεικτών έχουν επίσης μεγάλο ενδιαφέρον. Στο επίκεντρο θα βρεθούν οι αποφάσεις για τα επιτόκια σε Αυστραλία και Μαλαισία. Γενικότερα, θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στον παγκόσμιο PMI καθώς και στον πληθωρισμό Κίνας, Μεξικού, Τουρκίας και Ρωσίας. Παράλληλα, σημαντικά είναι τα στοιχεία για δημοσιεύσεις αποτελούν τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ, δεδομένα απασχόλησης στον Καναδά, μηνιαίο ΑΕΠ του ΗΒ, παραγγελίες των εργοστασίων στη Γερμανία και εμπορικό ισοζύγιο, ισοζύγιο πληρωμών Ιαπωνίας και οικοδομικές άδειες της Αυστραλίας.
Τα πρακτικά της Fed
Ειδικότερα, στις ΗΠΑ αναμένονται τα πρακτικά από τη συνεδρίαση FOMC, τα οποία αναμένεται να σκιαγραφήσουν το σκηνικό που διαμορφώθηκε και τα προδιαγράψει σε μεγάλο βαθμό με τα επόμενα βήματα στη διαμόρφωση της δημοσιονομικής πολιτικής. Συγκεκριμένα, αν και η Fed ξεκαθάρισε ότι δεν ανησυχεί για τον πληθωρισμό, εν τούτοις οι αγορές “διάβασαν” ότι θα αυξήσει τα επιτόκια και μάλιστα δύο φορές το… 2023! Παρά την “τραβηγμένη από τα μαλλιά” ανάγνωση αυτή, οι αγορές δεν “τσίμπησαν”. Ωστόσο το σενάριο μπορεί να αυξήσει το ρίσκο και να συσφίξει περαιτέρω τους όρους χρηματοδότησης στις αγορές. Πάντως, η κατάσταση στις αγορές χαλάρωσε μετά την συνεδρίαση των κεντρικών τραπεζών σε ΗΠΑ και ΕΕ.
Όσον αφορά τον Δείκτη Μη-Κατασκευαστικών του ISM σηματοδοτείται μια μικρή αύξηση της δραστηριότητας των υπηρεσιών κατά τη διάρκεια του Ιουνίου, υποδηλώνοντας ότι η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου συνεχίζει να ανακάμπτει εν μέσω του ευρύτερου ανοίγματος των επιχειρήσεων. Άλλες αξιοσημείωτες δημοσιεύσεις είναι της JOLTs για τα ανοίγματα θέσεων εργασίας, των IBD / TIPP για το οικονομικό κλίμα και τα τελικά στοιχεία για τον PMI και τα αποθέματα χονδρικής.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η Wall Street θα παραμείνει κλειστή λόγω της Ημέρας Ανεξαρτησίας.
Η αγορά εργασίας στον Καναδά
Ως προς την υπόλοιπη Αμερικανική ήπειρο, βασικά δεδομένα που πρέπει να ακολουθήσουν περιλαμβάνουν τα εξής: στοιχεία για την απασχόληση στον Καναδά και την έρευνα της Ivey για τον Καναδικό PMI. Τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή συν την έρευνα της Markit Services για τον PMI της Βραζιλίας. Το ποσοστό πληθωρισμού του Μεξικού, το καταναλωτικό του κλίμα και οι ακαθάριστες επενδύσεις του.
Η κεντρική τράπεζα του Μεξικού θα δημοσιεύσει τα πρακτικά της συνεδρίασης της για την νομισματική της πολιτική.
Το ΑΕΠ της Βρετανίας και τα πρακτικά της ΕΚΤ
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι επενδυτές αναμένουν τη δημοσίευση των μηνιαίων στοιχείων του ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου, του PMI τόσο για τις υπηρεσίες όσο και για τον κατασκευαστικό τομέα, τον δείκτη ακινήτων Halifax συν τις πωλήσεις αυτοκινήτων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η οικονομία της Βρετανίας πιθανότατα επεκτάθηκε κατά 1,7% το Μάιο, καλμάροντας ελαφρώς από το 2,3% του προηγούμενου μήνα, καθώς η μετάλλαξη Δ περιορίζει μεν την κινητικότητα αλλά δεν αντιστρέφει την τροχιά επανεκκίνησης της οικονομίας τόσο εσωτερικά, όσο και διεθνώς.
Στην Ευρώπη τώρα, η ΕΚΤ θα δημοσιεύσει τη Πέμπτη τα πρακτικά της συνεδρίασης, όπου σύμφωνα με τους FT δόθηκε σκληρό ντέρμπι με τη γερμανική ομάδα να διαφοροποιείται από τη γραμμή της Κριστίν Λαγκάρντ. Τον Ιούνιο, η ΕΚΤ διατήρησε σταθερή την πολιτική της και αναθεώρησε τις προβλέψεις για την οικονομική ανάπτυξη και τον πληθωρισμό της ΕΕ για την επόμενη διετία. Ως προς τα οικονομικά δεδομένα, οι PMI υπηρεσιών και κατασκευών για αρκετές ευρωπαϊκές χώρες θα βρίσκονται στο επίκεντρο.
Σε εθνικό επίπεδο δίνεται έμφαση στις λιανικές πωλήσεις της Ιταλίας, στη Γερμανική βιομηχανική παραγωγή, επενδυτικό κλίμα και εξωτερικό εμπόριο, τη Βιομηχανική δραστηριότητα Γαλλίας, Ιταλίας και Ισπανίας, τον πληθωρισμό της Ολλανδίας, της Ιρλανδίας, της Τουρκίας και της Ρωσίας.
Η κεντρική τράπεζα της Πολωνίας είναι πιθανό να διατηρήσει τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ στη συνεδρίαση της Πέμπτης.
Στην Ανατολή
Η Κίνα πρόκειται να δημοσιεύσει τα στοιχεία πληθωρισμού καθώς και τον PMI Υπηρεσιών της Caixin για τον μήνα Ιούνιο, με τις προβλέψεις να δείχνουν ταχύτερη αύξηση του ΔΤΚ από τον Σεπτέμβριο. Επιπρόσθετα, προβλέπεται σταθερή αύξηση του γενικού δείκτη τιμών παραγωγού, σημειώνοντας τον Μάιο υψηλό 13 ετών.
Στην Ιαπωνία, η Jibun Bank θα κυκλοφορήσει την τελική της ανάγνωση για τον PMI υπηρεσιών του Ιουνίου. Άλλες σημαντικές δημοσιεύσεις για Ιαπωνία περιλαμβάνουν τον τρεχούμενο λογαριασμό, την έρευνα της Eco Watchers για την αξιολόγηση των βραχυπρόθεσμων οικονομικών τάσεων της χώρας και τις δαπάνες των νοικοκυριών.
Δεν αναμένονται πάντως εξελίξεις στην Αυστραλία όπου η RBA εκτιμάται ότι θα διατηρήσει την νομισματική της πολιτική λόγω της εκ νέου έξαρσης του κορωνοϊού. Τα οικονομικά δεδομένα που θα παρακολουθηθούν στην περιοχή αφορούν της υπηρεσίες AI και κατασκευαστικούς δείκτες, τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις των οικοδομικών αδειών συν τα τελικά στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις και των PMI.
Εν κατακλείδι, άλλα σημαντικά δεδομένα είναι ο PMI της Ινδία, το επιχειρηματικό κλίμα της Νέας Ζηλανδίας, ο πληθωρισμός των Φιλιππίνων και το την ανεργία στη Μαλαισία και την Ταιβά. Τέλος, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στη Μαλαισία πιθανότατα θα αφήσουν τα επιτόκια αμετάβλητα εξαιτίας της νέας έξαρσης της πανδημίας και την επιβολή εκ νέου lockdown.