Νέα τροπή με άγνωστες προεκτάσεις απειλεί να λάβει η κατάσταση στη Λιβύη, καθώς διαπιστώνεται έξαρση βίας και εμπλοκή νέων παραγόντων, σκηνικό που δημιουργείται τη στιγμή ο διεθνής παράγοντας φαίνεται να ευθυγραμμίζεται όσον αφορά στη διαδικασία εξομάλυνσης και πολιτικής σταθεροποίησης που θα ακολουθήσει η βορειοαφρικανική χώρα.
Πέρα από τη γνωστή ένταση μεταξύ των δυνάμεων του Χαφτάρ και των Τούρκων-φιλων, που ερίζουν για σφαίρες επιρροής και ρόλο, το Ισλαμικό Κράτος επανεμφανίστηκε με την πρώτη επίθεση μετά από ένα χρόνο. Όλα αυτά, καθώς δρομολογείται η στρατιωτική ύφεση.
Ωστόσο, με δεδομένο ότι παράγοντες του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή έχει μεταφέρει και εδραιώσει η Τουρκία, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η Άγκυρα να κινεί τα νήματα. Σε ένα τέτοιο σενάριο η επίθεση του IS θα εξυπηρετούσε είτε το σενάριο της ενίσχυσης του ρόλου της Τουρκίας, είτε της πρόφασης για τη διατήρηση των δυνάμεών της.
Η κατάσταση
Από τις φλέγουσες περιοχές, η Λιβύη είναι στο επίκεντρο με τις εντάσεις να μην μειώνονται ανάμεσα σε Σάρατζ και Χαφτάρ. Παρά τις παρεμβάσεις των συμμάχων για αποκλιμάκωση, επιμονή στην εκεχειρία και αποχώρηση των ξένων δυνάμεων, οι κινήσεις στο έδαφος δεν φαίνεται να συνάδουν με το κλίμα που απέπνευσε η διάσκεψη του Βερολίνου. Βέβαια, αυτό δεν είναι παράλογο, δεδομένου ότι η εξεύρεση νέων ισορροπιών δεν μπορεί να είναι άμεση.
Τρία γεγονότα αθροιστικά ή και αυτόνομα καταδεικνύουν ότι η ύφεση των εντάσεων απέχει ακόμα παρασάγγας:
- Παρέλαση των δυνάμεων του Χαφτάρ στην Βεγγάζη στα τέλη Μαΐου στην επέτειο έναρξης της “επιχείρησης αξιοπρέπεια”
- Παρέλαση των δυνάμεων της μέχρι πρότινος αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ -που έχει πλέον αποσυντεθεί- κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας στη Μισράτα για τη νίκη κατά του Χάφταρ στην επέλασή του για την κατάληψη της Τρίπολης.
- Η πρώτη επίθεση του Ισλαμικού Κράτους μετά από ένα χρόνο
- Η “αντιτρομοκρατική” επιχείρηση των δυνάμεων του Χαφτάρ στις 17 Ιουνίου, με αποτέλεσμα να κλείσουν τα σύνορα με την Αλγερία.
Στα γεγονότα αυτά εκδηλώθηκαν και απαντήσεις, άλλοτε στρατιωτικές και άλλοτε πολιτικο-διπλωματικές. Η Τουρκία πρώτη καταδίκασε τις παρελάσεις και τις πρωτοβουλίες του Χαφτάρ. Ενώ και το Προεδρικό Συμβούλιο της Λιβύης αναγκάστηκε να περιορίσει τις στρατιωτικές μετακινήσεις χωρίς προηγούμενη άδεια, απαντώντας στην “αντιτρομοκρατική επιχείρηση”
Όλα αυτά εξελίσσονται παράλληλα με την κινητικότητα σε πολιτικό επίπεδο με στόχο τις εκλογές του Δεκεμβρίου και καταδεικνύουν ότι το σκηνικό είναι ρευστό και επικίνδυνο.