Εντείνεται, όπως όλα δείχνουν, η κινητικότητα στο μέτωπο της Λιβύης, καθώς οι συναντήσεις και τα ταξίδια πολιτικών παραγόντων αυξάνονται, ιδιαίτερα μετά τη διάσκεψη του Βερολίνου.
Οι ενδείξεις προδιαθέτουν για την εκδήλωση καταλυτικών κινήσεων μέσα στο καλοκαίρι ή αργότερα τον Σεπτέμβριο, καθώς η Λιβύη οδεύει σε εκλογές τον Δεκέμβριο.
Η Ελλάδα, αν και αποκλείστηκε για δεύτερη φορά από τη διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, επιδιώκει να μεταβάλλει και να εδραιώσει τη θέση της στη χώρα, μέσω του διαύλου της Βουλής που αποτελεί τον πολιτικό βραχίονα της ομάδας στην οποία ανήκει και ο Χαφτάρ. Η αλλαγή στάσης όμως και ο άδειασμα της ελληνικής κυβέρνησης στον στρατάρχη Χαφτάρ έχει υπονομεύσει την αξιοπιστία της Ελλάδας στη Λιβύη.
Το gap αυτό επιχειρεί να κλείσει ο Νίκος Δένδιας επενδύοντας στις σχέσεις με τον πρόεδρο της Βουλής Αγκίλα Σάλεχ και ως αντιστάθμισμα στις στενές σχέσεις της Άγκυρας με τον μεταβατικό πρωθυπουργό.
Στην Αθήνα, “διαβάζοντας” τη συγκυρία φαίνεται ότι έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η Άγκυρα προετοιμάζει το έδαφος για κύρωση του τουρκολυβικού Μνημονίου από τη Βουλή της ΛΙβύης, ώστε να καταστεί αμετάκλητο και πλήρως δεσμευτικό. Η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να ανακόψει τη δυναμική αυτή χτίζοντας τείχος στο Κοινοβούλιο, ώστε να μη γίνει αποδεχτή η εισαγωγή του σχετικού νομοσχεδίου.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η νέα συνάντηση που είχε την Παρασκευή 2 Ιουλίου ο Νίκος Δένδιας με τον πρόεδρο της Βουλής της Λιβύης, στο υπουργείο Εξωτερικών.
Από τις δηλώσεις προκύπτει κοινό μήνυμα στο πνεύμα της Συνόδου του Βερολίνου για τη Λιβύη και της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, το οποίο καλεί για την αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων και των μισθοφόρων από τη Λιβύη. Η Τουρκία, από την άλλη πλευρά έχει λάβει την ανοχή των Ευρωπαίων για την παραμονή του στρατού της στη Λιβύη, ενώ αναμένεται να εμπλακεί σε διάλογο με τη Ρωσία για την tit-for-tat απομάκρυνση των μισθοφόρων.
Συνάντηση Δένδια – Σάλεχ
Υποδεχόμενος τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβυής μαζί με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής των Ελλήνων, Κώστα Γκιουλέκα και τον ειδικό απεσταλμένο της Ελλάδας για τη Λιβύη, πρέσβη Χριστόδουλου Λάζαρη, ο κ. Δένδιας είπε πως είναι μεγάλη χαρά του που τον υποδέχεται σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών, ενάμιση χρόνο μετά την πρώτη επίσκεψή του στην Αθήνα και λίγους μήνες μετά τη δική του επίσκεψη στην Αλ Κούμπα στη Λιβύη.
«Αυτό το οποίο χρειάζεται -και εσείς το εκπροσωπείτε με τον πιο καθαρό τρόπο- είναι να επιτραπεί στον λιβυκό λαό να εκφράσει την κυρίαρχη θέλησή του στις εκλογές. Και για να γίνει αυτό πρέπει να φύγουν όλες οι ξένες δυνάμεις και οι μισθοφόροι από το έδαφος της Λιβύης»,
ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας. Σε αυτό το πλαίσιο, διαβεβαίωσε πως η Ελλάδα θα κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση.
Παράλληλα, τον ευχαρίστησε θερμά για τη στάση την οποία τηρεί.
«Μία στάση που οδηγεί στη θέληση αντικειμενικών και αδιάβλητων εκλογών στη Λιβύη. Και κυρίως στη σταθερή σας στάση υπέρ της απομάκρυνσης όλων των ξένων στατιωτικών δυνάμεων και των μισθοφόρων από τη Λιβύη»,
σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών.
Στην αντιφώνησή του, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Αγκίλα Σάλεχ κατέστησε σαφές ότι «το Προεδρικό Συμβούλιο, η θητεία του οποίου έληξε, δεν είχε την αρμοδιότητα σύναψης οποιονδήποτε συμφωνιών ή μνημονίων, που δεν επικυρώθηκαν από τη Βουλή των Αντιπροσώπων». Η Βουλή των Αντιπροσώπων κατέρριψε την επικύρωση τέτοιας συμφωνίας, ανακοινώνοντας ότι είναι άκυρη, όπως τόνισε.
Ταυτόχρονα, διεμήνυσε πως «εμείς επιμένουμε στην προστασία της κυριαρχίας της Λιβύης, χερσαίας, θαλάσσιας, αεροπορικής, και απορρίπτουμε οποιαδήποτε ενέργεια επιβουλεύεται την ασφάλεια της Μεσογείου. Επιμένουμε σθεναρά στην απομάκρυνση των ξένων δυνάμεων και των μισθοφόρων και στηρίζουμε τη διεξαγωγή των εκλογών στην καθορισμένη ημερομηνία τους». Όπως πρόσθεσε, οι εκλογές είναι η σωστή διέξοδος για να βγει η Λιβύη από την κρίση.
Περαιτέρω, εξήρε «τον ρόλο που διαδραματίζει ο υπουργός Εξωτερικών μέσα στην ΕΕ και στη διεθνή κοινότητα για την επίλυση του λιβυκού προβλήματος» και συμπλήρωσε: «Δεν ξέχασα και δεν ξεχνώ τον ρόλο που διαδραμάτισε οδηγώντας στην άρση των άτυχων κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στο πρόσωπό μου. Εκφράζω τις θερμές ευχαριστίες και στο πρόσωπό του».
Στο τέλος της συνάντησης, ο κ. Δένδιας δώρισε στον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης ένα χρυσό στεφάνι «με την ελπίδα να στεφανώσει τη νίκη της Δημοκρατίας και της σταθερότητας στη Λιβύη».
Από την πλευρά του, ο κ. Σάλεχ έδωσε στον κ. Δένδια ως αναμνηστικό δώρο το έμβλημα της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, επισημαίνοντας πως η Βουλή των Αντιπροσώπων είναι η μοναδική εκλεγμένη νομοθετική εξουσία στη Λιβύη.