Μπορεί οι δύο τελευταίες εβδομάδες του Ιουνίου να προβλημάτισαν έντονα, όμως η συνολική εικόνα του ελληνικού χρηματιστηρίου το πρώτο εξάμηνο του 2021 ήταν θετική, καθώς όλοι οι δείκτες κινήθηκαν ανοδικά, όπως και η συντριπτική πλειονότητα των μετοχών. Παράλληλα, η αγορά μπόρεσε και έγινε ξανά «μοχλός» ανάπτυξης για εισηγμένες και μη, μέσω αυξήσεων κεφαλαίου και εκδόσεων ομολόγων.
- Πάνω από 2,5 δισ. ευρώ αντλήθηκαν το 1ο εξάμηνο του 2021
- Αυξήσεις κεφαλαίου, πανδημία, φόβος για τον τουρισμό οι καταλύτες
Δείκτες και μετοχές έκλεισαν υψηλότερα, δηλαδή η αγορά έδωσε κέρδη στην πλειονότητα των επενδυτών που την εμπιστεύτηκαν, πολλαπλά deals έγιναν, ενώ το Χ.Α. – μετά από πολλά χρόνια – μπόρεσε και υποστήριξε τα αναπτυξιακά σχέδια των εισηγμένων, αλλά και κάποιων μη εισηγμένων εταιρειών (Costamare). Ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε σε ποσοστό 9,38% το πρώτο εξάμηνο, ο FTSE 25 κέρδισε 10,62%, ο Mid Cap ξεχώρισε με άνοδο 26,81%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 7,35%.
Tο πρώτο εξάμηνο του 2021 η άντληση κεφαλαίων τείνει να ξεπεράσει τα 2,5 δισ. ευρώ, κάτι που ασφαλώς αποτελεί ρεκόρ πολλών ετών, δείχνοντας παράλληλα ότι η αγορά μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός εύρεσης «φθηνών» κεφαλαίων για τις εισηγμένες, αλλά και για μη εισηγμένες. Αυτός άλλωστε είναι και ο κεντρικός σκοπός της ύπαρξης των χρηματιστηριακών αγορών. Η υποστήριξη των επιχειρήσεων στην προσπάθεια περαιτέρω ανάπτυξής τους.
Η Πειραιώς «σήκωσε» 1,98 δισ. με αμκ και ομόλογο ευρώ, η Alpha Bank 800 εκατ. ευρώ, η Aegean Airlines 60 εκατ., η Motor Oil 200 εκατ. μέσω ομολόγου, η Costamare 100 εκατ. ευρώ, ενώ σ’ αυτά τα ποσά δεν λαμβάνονται υπόψη οι διεθνείς εκδόσεις ομολόγων των ΔΕΗ, Μυτιληναίος, Τρ. Πειραιώς κ.λπ.
Διττή η εικόνα του Ιουνίου
Η εικόνα του Ιουνίου ήταν διττή, καθώς έως τα μέσα του μήνα το Χ.Α. κέρδιζε έως 3,63% φτάνοντας έως το υψηλό 17 μηνών και τις 927,20 μονάδες (κλείσιμο 14/6), όμως κατόπιν η εικόνα άλλαξε. Στις έντεκα τελευταίες συνεδριάσεις του μήνα ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 4,57%, ο FTSE 25 έχασε 5,06% και ο τραπεζικός δείκτης -7,04%, με κύριο χαρακτηριστικό το «στέγνωμα» του τζίρου που έφερε στην επιφάνεια τις μεγάλες αρρυθμίες της αγοράς. Τελικώς ο μήνας έκλεισε με απώλειες 1,11% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, ύστερα από το -1,70% του Μαΐου, ενώ σε επίπεδο εξαμήνου το Χ.Α. κρατάει κέρδη 9,38%.
Μια σειρά παραγόντων, όπως το «στέγνωμα» της ρευστότητας της αγοράς λόγω του μπαράζ των αυξήσεων κεφαλαίου αλλά και των πολλών ομολόγων, αλλά και οι δυσμενείς εξελίξεις με τον τουρισμό λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, προβλημάτισαν την αγορά, με τους long να αλλάζουν στάση και να κινούνται αμυντικά.
Οι όγκοι και οι τζίροι, ειδικά στο 2ο δεκαπενθήμερο του μήνα έπεσαν σε πολύ χαμηλά επίπεδα φτάνοντας ακόμη και στα 35 εκατ. ευρώ που είναι μια από τις μικρότερες επιδόσεις του τελευταίου 12μήνου, ενώ η πτώση – καθίζηση της αγοράς ήρθε πρωτίστως λόγω απόσυρσης των πωλητών. Δεν υπήρξε καταιγισμός πωλήσεων που θα έκανε τους αναλυτές να αλλάξουν άποψη για το momentum της αγοράς, αλλά πλήρης απόσυρση των αγοραστών και παύση κινήσεων αρκετών traders, με αποτέλεσμα η αγορά να παρουσιάσει εικόνα πλήρους απονεύρωσης.
Τον Ιούνιο οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές στο Χ.Α. κατήλθαν στα 67,24 εκατ. ευρώ έναντι 111,1 εκατ. το Μάιο, 86,6 εκατ. τον Απρίλιο και 99,5 εκατ. το Μάρτιο. Παράλληλα, το 2ο 15ήμερο του μήνα – λόγω της ΑΜΚ της Alpha Bank – ο μέσος τζίρος ήταν ακόμη χαμηλότερος.
Aνησυχία για την πορεία του τουρισμού
Το τελευταίο διάστημα έχουν αλλάξει τα δεδομένα και για την τουριστική σεζόν, λόγω της κλιμάκωσης της ανησυχίας για την επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα του Covid-19, που «απειλεί» να τινάξει στον αέρα – διεθνώς – και την τρέχουσα τουριστική περίοδο.
Ο προβληματισμός για τη μεγάλη βιομηχανία της χώρας είναι έκδηλος, καθώς η 2η μεγαλύτερη τουριστική αγορά, η Μ. Βρετανία, παραμένει κλειστή. Αρκετές αγορές που «τροφοδοτούν» τουριστικά την Ελλάδα παραμένουν είτε κλειστές είτε… ακυρωμένες λόγω των δικών τους προβλημάτων, οπότε και ο Ιούλιος θα είναι προβληματικός με τη σεζόν να μην εξελίσσεται όπως ανέμεναν οι επαγγελματίες του τουρισμού και το υπουργείο. Παράλληλα, η TUI ακύρωσε πολλούς προορισμούς για τη χώρα μας, έως τις 21 του μήνα.
Εν μέσω αυτών των εξελίξεων, υπάρχουν και άλλα δυσμενή σενάρια για τη μετάλλαξη Δέλτα, για νέα lockdown προς το φθινόπωρο, νέες παλινδρομήσεις στην οικονομική δραστηριότητα, στην εστίαση, στην κατανάλωση και τη διασκέδαση, βάζοντας στο «γύψο» και τη φετινή χρονιά.
Καμπανάκια
Μόνο τυχαίες δεν είναι οι δυσμενείς εκτιμήσεις κορυφαίων πολιτικών και οικονομικών παραγόντων όπως οι κ.κ. Στουρνάρας, Σκυλακάκης και Γεωργιάδης που το τελευταίο διήμερο – και σε τόνους που δεν επιδέχονται πολλών ερμηνειών – έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για την οικονομία σε περίπτωση που υπάρξουν νέα lockdown και νέα κλειδώματα της οικονομικής δραστηριότητας από το φθινόπωρο.
Η ρευστότητα που «ρίχνει» το κράτος στην αγορά μέσω της στήριξης της οικονομίας και όλων των κλάδων που έχουν πληγεί, δεν είναι απεριόριστη ούτε «δωρεάν», ενώ υπάρχει ορατός κίνδυνος νέου εκτροχιασμού του δημοσίου χρέους. Αυτές οι ορατές ανησυχίες, σε συνδυασμό με τις δυσμενείς εξελίξεις στον τουρισμό και το απευκταίο σενάριο νέων lockdown από το φθινόπωρο, ασφαλώς και καθιστούν οικονομίες όπως η ελληνική, ανάμεσα στις πλέον επισφαλείς, άρα και αυτές με το μεγαλύτερο ρίσκο.
Εύλογα το Χρηματιστήριο που λειτουργεί ως προεξοφλητικός μηχανισμός εδώ και πολλές ημέρες έχει απονευρωθεί, χάνοντας τα αντανακλαστικά του.
Οι αποδόσεις Ιουνίου και 1ου εξαμήνου
Το μήνα Ιούνιο μόνο εφτά μετοχές του FTSE 25 είχαν θετικό πρόσημο. Ξεχώρισε η Eurobank με άνοδο 10,70%, ακολουθούμενη από την Ελλάκτωρ +6%, τη Motor Oil +5,50%, Lamda Development +4% και την Coca Cola HBC +3,10%. Στον αντίποδα, η Jumbo έκλεισε στην κορυφή των απωλειών χάνοντας 11,30%, ενώ άνω του 7% υποχώρησαν Τιτάν και Εθνική.
Σε επίπεδο εξαμήνου, ξανά η Eurobank ξεχωρίζει με απόδοση 46,90%, ακολουθούμενη από τη Μυτιληναίος (+28,90%), τη Motor Oil (+21,20%), τη ΔΕΗ (+20,70%) και την ΕΥΔΑΠ (+20,40%).
Το Top10 του 6μηνου
Το Bottom10 του 6μηνου
Ράλι για τον Mid Cap
Στον Mid Cap, τον Ιούνιο κυριάρχησε η Κρι Κρι με άνοδο 12,40% και αλλεπάλληλα ιστορικά υψηλά, ενώ άνω του 10% κέρδισαν οι Πλαστικά Θράκης και Τεχνική Ολυμπιακή. Σε επίπεδο εξαμήνου, η Intracom Holdings ξεχώρισε με άνοδο 87,10%, ακολουθούμενη από την Πλαστικά Θράκης (+76,10%), την AVAX (+67,50%), Cenergy Holdings (+42,20%), Intrakat (+32,10%), Quest Συμμετοχών (+31,70%), Κρι Κρι (+30,60%) κ.λπ. Σε επίπεδο εξαμήνου, μόνο οι Attica Bank (-28,30%) και Παπουτσάνης (-8,90%) έκλεισαν αρνητικά στον Mid Cap.