Την ώρα που κορυφαίοι διεθνείς δείκτες «χτυπούν» αλλεπάλληλα ιστορικά ρεκόρ εντυπωσιάζοντας με τη δυναμική τους, το ελληνικό χρηματιστήριο έχει επιστρέψει για τα καλά στην εσωστρέφεια, συμπληρώνοντας την 4η διαδοχική πτωτική συνεδρίαση.
- Εσωστρέφεια και «κρέμασμα» κάτω από τις 900 μονάδες στο Χ.Α.
- Έχασε όλα τα κέρδη του Ιουνίου το Χρηματιστήριο
Η αύξηση κεφαλαίου της Alpha Bank έχει επιφέρει δομικές αρρυθμίες. Η αποστράγγιση της ρευστότητας δημιούργησε μεγάλο… κενό συναλλαγών, ενώ η ανησυχία για την πορεία του τουρισμού φέρνει ντόμινο νευρικότητας και μείωση διάθεσης για την ανάληψης ρίσκου.
Έτσι, ενώ απομένει μια συνεδρίαση για την ολοκλήρωση του Ιουνίου ο Γενικός Δείκτης επέστρεψε εκεί που έκλεισε το Μάιο, χάνοντας όλα τα κέρδη του 1ου 15ημέρου του τρέχοντος μήνα που είχαν φέρει τον κεντρικό δείκτη έως τις 927,20 μονάδες (κλείσιμο 14/6).
Πλέον, μένει να δούμε αν αύριο θα υπάρξει προσπάθεια καλλωπισμού, λόγω λήξης μήνα και πρώτου εξαμήνου, ή αν θα κινηθεί η αγορά στο γνωστό μοτίβο απαξίωσης και έλλειψης δημιουργικής ρευστότητας.
Σε κάθε περίπτωση ο προβληματισμός για τη μεγάλη βιομηχανία της χώρας, τον τουρισμό είναι έκδηλος, καθώς η 2η μεγαλύτερη τουριστική δεξαμενή για τη χώρα μας, η Μ. Βρετανία παραμένει κλειστή, την ίδια ώρα που καλπάζει η μετάλλαξη Δέλτα με απροσδιόριστες προς το παρόν επιπτώσεις.
Auditor’s note
Αν και αυτό που συμβαίνει στο ελληνικό Χρηματιστήριο απέχει παρασάγκας από τον ορισμό της “τέλειας καταιγίδας” είναι όμως μια πρόγευση ενός τέτοιου σεναρίου. Οι επενδυτές στην Ελλάδα αγόρασαν την προοπτική αντίδρασης ελατηρίου της οικονομίας την οποία προέβαλαν media και κυβερνητικοί παράγοντες, παρακάμπτωντας τις εύλογες ανησυχίες και υποβαθμίζοντας τις ενστάσεις για τον προβληματικό σχεδιασμό.
Τώρα, που τα στοιχεία επιβεβαιώνουν τα χειρότερα σενάρια για την τουριστική κίνηση τον Ιούνιο, οι προβολές για το σύνολο του Καλοκαιριού προκαλούν φόβο.
Τέτοιες εξελίξεις περιορίζουν την εμπιστοσύνη της αγοράς σε πολιτικούς παράγοντες και δημιουργούν χάσμα με την κυβέρνηση.
Το κλίμα επιβαρύνει η έλλειψη ρευστότητας ως απόρροια των αυξήσεων κεφαλαίου και η έλλειψη φρέσκου χρήματος.
Η προώθηση μεγάλων έργων και μεταρρυθμίσεων στον τομέα της εργασίας δεν φαίνεται ότι αρκούν να αντισταθμίσουν το σοκ που βιώνει το Χρηματιστήριο από τη διάψευση των προσδοκιών για την πορεία του τουρισμού.
Παράλληλα, αρνητικά βαρύνει στην αγορά η διαρκής αποστράγγιση ρευτότητας μέσω των αυξήσεων κεφαλαίων και των εκδόσεων ομολόγων. Μέχρι στιγμής, παρά τη θετική δυναμική στο Χρηματιστήριο και την σωρευμένη αύξηση καταθέσεων δεν παρατηρείται ουσιατική μετακίνηση ρευστότητας από τις καταθέσεις στην αγορά, ούτε δημιουργία νέων ενεργών κωδικών.
Έτσι, για την ανακοπή της διορθωτικής κίνησης που βρίσκεται σε εξέλιξη από τα μέσα Ιουνίου απαιτούνται καταλύτες σε ειδησεογραφικό επίπεδο και φρέσκο χρήμα. Ακόμα όμως και τότε θα χρειαστεί μεγαλύτερη προσπάθεια για να πειστεί η αγορά.
Αν σε αυτά προστεθούν οι προειδοποιήσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος στις τράπεζες και οι επιφυλάξεις που διατύπωσε για το κυβερνητικό αφήγημα στο πλαίσιο της εξαμηνιαίας έκθεσης του, τότε, το κλίμα που διαμορφώνεται κάθε άλλο παρά αισιόδοξο είναι.
Δεν περπατάει ο Τουρισμός
Αρκετές αγορές που «τροφοδοτούν» τουριστικά την Ελλάδα παραμένουν είτε κλειστές είτε… ακυρωμένες λόγω των δικών τους προβλημάτων, οπότε και ο Ιούλιος θα είναι προβληματικός με τη σεζόν να μην εξελίσσεται όπως ανέμεναν οι επαγγελματίες του τουρισμού και το υπουργείο.
Την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Γιάννης Ρέτσος κατά την 29η γενική συνέλευση του φορέα, εκτίμηση ότι πολύ δύσκολα θα πιαστεί ο φετινός στόχος που ήταν στο 50% των εσόδων του 2019.
Μολονότι δεν απέκλεισε τη θετική έκπληξη μετά τον Αύγουστο με παράλληλη επιμήκυνση της σεζόν, η εκτίμηση του κ. Ρέτσου μόνο τυχαία δεν είναι, καθώς έχει όλα τα δεδομένα απ’ όλους τους επαγγελματικούς φορείς που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό.
Έτσι, με δύσκολο και τον Ιούλιο, αρκετοί πλέον θέτουν εν αμφιβόλω και το στόχο για 40% των εσόδων του 2019, οπότε καταλαβαίνουμε ότι η σεζόν κινδυνεύει να μην έχει μεγάλη – και ουσιαστική – διαφορά από την περυσινή. Εν μέσω αυτών των εξελίξεων, υπάρχουν και άλλα δυσμενή σενάρια για τη μετάλλαξη Δέλτα, για νέα lockdown προς το φθινόπωρο, νέες παλινδρομήσεις στην οικονομική δραστηριότητα, στην εστίαση, στην κατανάλωση και τη διασκέδαση, βάζοντας στο «γύψο» και τη φετινή χρονιά.
….φοβάται η αγορά
Εύλογα το Χρηματιστήριο που λειτουργεί ως προεξοφλητικός μηχανισμός εδώ και πολλές ημέρες έχει απονευρωθεί, χάνοντας τα αντανακλαστικά του. Μένει να δούμε αν η αγορά θα ανακτήσει μέρος της δυναμικής και των τζίρων της όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της ΑΜΚ της η Alpha Bank.
Ο Γενικός Δείκτης έχασε τις 900 μονάδες
Την Τρίτη λοιπόν ο Γενικός Δείκτης κινούμενος στο 95% της συνεδρίασης σε πτωτική τροχιά, έκλεισε στις 893,60 μονάδες με απώλειες 1,08%, ενώ είχε χαμηλό ημέρας στις 891,76 μονάδες όταν υποχωρούσε 1,28%.
Ο FTSE 25 απομακρύνθηκε περισσότερο από το όριο των 2.200 μονάδων κλείνοντας στις 2.166,99 μονάδες με πτώση 0,88%, ο Mid Cap έκλεισε στις 1.415,48 μονάδες με πτώση 0,89%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 566,73 μονάδες με πτώση 0,29%
Η αξία συναλλαγών ήταν ανεβασμένη συγκριτικά με χθες, όμως και πάλι ήταν μικρή καθώς διαμορφώθηκε στα 55,23 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 5,18 εκατ. ευρώ ήταν πακέτα. Ενδεικτικό του κλίματος που επικράτησε είναι ότι στον FTSE 25 μόνο η Alpha Bank και η Eurobank έκλεισαν θετικά, με +1,04% και +0,19% αντίστοιχα.
Χαμηλές πτήσεις
Στον αντίποδα, απώλειες 4,81% είχε η Aegean Airlines με φόντο τις δυσμενείς εξελίξεις στον τουρισμό, άνω του 2% υποχώρησαν τίτλοι όπως ΟΤΕ, Τιτάν, Viohalco, Lamda Development και Τέρνα Ενεργειακή, ενώ πλέον του 1% έχασαν οι ΕΛΠΕ, Εθνική, ΕΧΑΕ, Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ και Πειραιώς Financial.
Στον Mid Cap θετικά έκλεισαν οι Fourlis, BriQ Properties, Ευρωπαϊκή Πίστη, Κρι Κρι (νέα ιστορικά υψηλά) και Πλαστικά Θράκης, ενώ υποχώρησαν οι Autohellas (-3,92% λόγω τουρισμού), Attica Bank, Cenergy Holdings, Quest Συμμετοχών, Ικτίνος, Πλαίσιο, Intracom Holdings, Profile, Έλτον και AVAX.
Στην ευρύτερη αγορά, η Intralot επανήλθε στα κέρδη (+12,17%) ύστερα από το άδειασμα σε ποσοστό 14,18% της Δευτέρας, ενώ θυμίζουμε ότι έχει κάνει μεγάλο ράλι +38% την περασμένη εβδομάδα και άνω του 75% τον Ιούνιο. Στον όμιλο υπάρχουν κινήσεις, όπως η προσπάθεια συμφωνίας με τους ομολογιούχους, ενώ υπάρχει ενδιαφέρον για εισαγωγή στο Nasdaq της αμερικανικής θυγατρικής που διαχειρίζεται τα assets στις ΗΠΑ. Στο σύνολο της αγοράς, 28 μετοχές έκλεισαν με άνοδο έναντι 89 που υποχώρησαν.