Νέο αρνητικό ρεκόρ συναλλαγών τελευταίων μηνών κατέγραψε τη Δευτέρα 28 Ιουνίου το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς ο τζίρος κατήλθε στα 35,65 εκατ. ευρώ, επίδοση που είναι μια από τις μικρότερες του τελευταίου 12μήνου και μαρτυρά ξεκάθαρα το «στέγνωμα» της αγοράς.
Είναι ξεκάθαρο ότι η έναρξη της αύξησης κεφαλαίου της Alpha Bank που ξεκίνησε σήμερα αποστερεί επιπλέον ρευστότητα από την αγορά, η οποία εδώ και δύο εβδομάδες έχει μπει σε μια ιδιότυπη επενδυτική… καραντίνα, με όγκους και τζίρους πολύ κάτω από τους μέσους όρους όλου του προηγούμενου διαστήματος από την αρχή του 2021.
Θυμίζουμε πως η ΑΜΚ των 800 εκατ. ευρώ της Alpha Bank έρχεται ύστερα από την ΑΜΚ 1,3 δισ. ευρώ της Πειραιώς, τα 60 εκατ. ευρώ της Aegean Airlines, του ομολόγου της Costamare (100 εκατ.), καθώς και των ομολόγων των ΔΕΗ (650 εκατ.), Μυτιληναίος (500 εκατ.), Motor Oil (200 εκατ.).
Εύλογα, μια αγορά όπως η ελληνική που είναι εξαιρετικά ρηχή και περιορισμένων δυνατοτήτων να παρουσιάζει σοβαρές αρρυθμίες, που ειδικά το τελευταίο διάστημα έχουν σχεδόν «νεκρώσει» τη χρηματιστηριακή διαδικασία.
Ο Ιούνιος φεύγει σε δύο συνεδριάσεις και η ποσοστιαία διακύμανση για το Γενικό Δείκτη είναι μόλις 3%, κάτι που έχει να γίνει πολύ καιρό στην αγορά, με το διάγραμμα να είναι σχεδόν επίπεδο. Την περασμένη εβδομάδα είδαμε συνεδριάσεις όπου ο Γ.Δ. είχε διακύμανση μόλις τεσσάρων μονάδων, με την ακινησία να είναι έκδηλη, ενώ συνολικά η εβδομάδα είχε διακύμανση μόλις 12 μονάδων.
Μολονότι στη μεγάλη εικόνα δεν έχει αλλάξει κάτι προς το χειρότερο, πλην του εντεινόμενου προβληματισμού για τα έσοδα από τον τουρισμό που λόγω των μεταλλάξεων ο πήχης ολοένα και κατεβαίνει περισσότερο, το Χ.Α. δείχνει σημάδια πλήρους κόπωσης και κορεσμού.
Προβληματισμός για τον τουρισμό
Τα έσοδα από τον τουρισμό δύσκολα θα προσεγγίσουν το 50% των επιπέδων του 2019 όπως ήταν ο στόχος για φέτος, καθώς η μετάλλαξη Δέλτα και όλα τα συνεπακόλουθα, φαίνεται πως αλλάζουν τα δεδομένα και για τον Ιούλιο. Αρκετές αγορές που «τροφοδοτούν» τουριστικά την Ελλάδα παραμένουν είτε κλειστές είτε… ακυρωμένες λόγω των δικών τους προβλημάτων, οπότε η «σούμα» για φέτος μάλλον θα συγκλίνει προς το 40% των εσόδων του 2019.
Παράλληλα, όπως σημειώνουν σημαντικοί παράγοντες του τουριστικού κλάδου στο CrisisMonitor.gr, μεγάλα προβλήματα θα έχει η τουριστική βιομηχανία και το 2022, καθώς τα σημάδια ανάκαμψης είναι εξαιρετικά αργά και με πολλαπλές παλινδρομήσεις, ενώ υπάρχει και ο αστάθμητος παράγοντας των επικίνδυνων μεταλλάξεων.
Η εικόνα της συνεδρίασης
Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 903,34 μονάδες καταγράφοντας απώλειες -0,49%, έχοντας χαμηλό ημέρας στις 901,75 μονάδες (-0,66%) και υψηλό στις 910,78 μονάδες (+0,33%) κοντά στο άνοιγμα. Ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.186,15 μονάδες με πτώση 0,42%, ο Mid Cap υποχώρησε στις 1.428,20 μονάδες με πτώση 1,25%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έχασε 0,74% κλείνοντας στις 568,39 μονάδες.
Στον τραπεζικό κλάδο διακινήθηκε όγκος μόλις 8,32 εκατ. τεμάχια συνολικά, επίδοση που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ 9μήνου, καθώς μικρότερη επίδοση είχε γίνει την 1η Οκτωβρίου 2020 όταν είχαν διακινηθεί μόλις 6,9 εκατ. μετοχές!
Στο χώρο του Large Cap κέρδη άνω του 1% είχαν μόνο οι Τιτάν, Ελλάκτωρ και ΕΥΔΑΠ που ενισχύθηκαν 1,82%, 1,20% και 1,15% αντίστοιχα, ενώ πιέσεις δέχτηκαν οι Aegean Airlines (-6,56%), Μυτιληναίος (-2,85%), ΕΛΠΕ (-2,35%), Lamda Development (-2,22%), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-1,87%), Motor Oil (-1,45%) κ.ο.κ.
Νέα ιστορικά υψηλά για την Κρι Κρι – Επιστροφή πωλητών στην Intralot
Στον Mid Cap κέρδη άνω του 2% είχαν οι Κρι Κρι (νέα ιστορικά υψηλά τα 8,68 ευρώ με την κεφαλαιοποίηση στα 287 εκατ. ευρώ), Profile, Attica Bank και Τεχνική Ολυμπιακή. Στον αντίποδα, πιέσεις άνω του 5% δέχτηκε η Intrakat που είχε υπεραποδώσει εσχάτως, άνω του 3% υποχώρησαν οι Fourlis, Intracom Holdings και ΕΥΑΘ, ενώ πλέον του 2% έχασαν οι Cenergy Holdings και Έλτον.
Στην ευρύτερη αγορά, λίγες ήταν οι μετοχές που ξεχώρισαν θετικά, μεταξύ των οποίων οι Μύλοι Κεπενού, Επίλεκτος, Reds, Medicon Hellas, Καραμολέγκος, Λανακάμ και Εβροφάρμα, ενώ εμφατική ήταν η επιστροφή των πωλητών στην Intralot που υποχώρησε κατά 14,18% με όγκο 807.149 τεμάχια. Ο τίτλος θυμίζουμε ότι είχε ενισχυθεί κατά 38,86% την περασμένη εβδομάδα, ενώ από τις αρχές Ιουνίου έως σήμερα είχε ράλι +79%.
Πιέσεις επίσης δέχτηκαν μετοχές όπως Τζιρακιάν, Centric, Μαθιός, Revoil, Βιοκαρπέτ, Frigoglass, Μοτοδυναμική, Ideal, Κυριακούλης, Π. Πετρόπουλος, Μουζάκης και Κτήμα Λαζαρίδη. Στο σύνολο του Χ.Α. 45 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 75 που υποχώρησαν.