Σε θρυαλλίδα διπλωματικών και πολιτικών εξελίξεων μπορεί να εξελιχθεί η παρασκηνιακή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων και πρωθυπουργό του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ, καθώς η ελληνική πλευρά προσπάθησε να αποκρύψει το γεγονός ενώ τουρκικά media έδωσαν στη δημοσιότητα φωτογραφία προκαλώντας πολιτικό τυφώνα σε Ελλάδα και Κύπρο.
Από ελληνικής πλευράς έγινε αμέσως προσπάθεια να υποβαθμιστεί το γεγονός και ασκήθηκαν πολυεπίπεδες πιέσεις για την απόικρυψή του στα media, πλην όμως όταν το θέμα έλαβε διαστάσεις από την αντιπολίτευση, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να διαρρεύσει τη δική της εκδοχή των γεγονότων σε μια προσπάθεια να ελέγξει το media stream.
Η φωτογραφία του Έλληνα πρωθυπουργού να συνομιλεί κατά τη διάρκεια του πρωινού με τον πρωθυπουργό του Ψευδοκράτους έχει αναδειχθεί ήδη σε μείζον πολιτικό θέμα στην Ελλάδα, όντας η πρώτη επαφή έστω τυχαία και ανεπίσημα, Έλληνα πρωθυπουργού με ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, όπως αντιστοίχως δεν είχε συναντηθεί ποτεί Τούρκος πρωθυπουργός ή πρόεδρος με τους Ελληνοκυπρίους.
Κατά πολλούς, η συνάντηση Μητσοτάκη – Τατάρ, όπως και αν αυτή συνέβη έχει τη δική της -ισχυρή- σημειολογία. Δεν είναι λίγοι αυτοί που χρεώνουν στον Έλληνα πρωθυπουργό έμμεση αναγνώρηση του Ψευδοκράτους. Σίγουρα, μέσα στη συντηρητική παράταξη στην Ελλάδα η εικόνα προκαλεί αντιδράσεις.
Η έκταση του πολιτικού ζητήματος πλέον, θα καθοριστεί από τη στάση της αντιπολίτευσης και την έκταση που θα επιλέξουν Αλέξης Τσίπρας και Γιώργος Κατρούγκαλος να δώσουν, καθώς επίσης και τη στάση των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης.
Πέραν των προφανών επιπλοκών στο Κυπριακό, η διαρροή της φωτογαρφίας -υπό κανονικές συνθήκες- θα επηρρεάσει και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και ιδιαίτερα τη διαδικασία οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Το ζήτημα που εγείρεται, τώρα, είναι και σε ποιό βαθμό το Μαξίμου διαθέτει στοιχεία και βούληση να απαντήσει σε αυτή την πρόκληση, ή θα περιοριστεί στην προσπάθεια ελέγχου της μιντιακής πραγματικότητας στην Ελλάδα.
“Δούρειος Ίππος” ο Μητσοτάκης
Διεθνώς, η εικόνα της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ερσίν Τατάρτ δεν γίνεται πάντα αντιληπτή με τον ΄διο τρόπο, καθώς διαφέρει το πρίσμα μέσα από το οποίο μεταφέρεται. Σε κάθε περίπτωση, η Τουρκία τη χρησιμοποιεί για να στείλει μηνύματα και να δημιουργήσει τετελεσμένα. Παράλληλα, τροφοδοτεί το αίσθημα της εγκατάλειψης της Κύπρου από την Ελλάδα, θέλοντας να εξαναγκάσει τη Λευκωσία σε υπαναχώρηση.
Το ζήτημα, πλέον, είναι ότι η Ελλάδα έχει κάνει ένα βήμα το οποίο δύσκολα θα έχει ανταπόδοση από την Τουρκία, δηλαδή μια τυχαία συνάντηση Ερντογάν – Αναστασιάδη, όχι πως θα ήταν ευπρόσδεκτη από τον Κύπριο πρόεδρο. Αντιθέτως, η προσπάθεια προώθησης μιας τέτοιας πρωτοβουλίας από την Τουρκία ενδεχόμενη άρνηση από την πλευρά της Κύπρου, διεθνώς θα έγραφε αρνητικούς πόντους στο προφίλ της Λευκωσίας και θα γινόταν αντιληπτή ως αδιαλλαξία και άρνηση διαλόγου.
Υπ αυτό το πρίσμα, η Άγκυρα διέρρευσε τη φωτογραφία Μητσοτάκη – Τατάρ για υπονομεύσει το ελληνοκυπριακό μέτωπο -που έχει χαλαρώσει αρκετά- και να εξαναγκάσει τη Λευκωσία σε συμβιβασμούς. Έτσι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ηθελημένα ή μη παίζει ρόλο Δούρειου Ίππου του Ερντογάν στην πολιορκία της Λευκωσίας.
Το περιστατικό
Σε κουζίνα ξενοδοχείου στις Βρυξέλλες «διασταυρώθηκαν» ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ. Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν -τυχαία κατά την ελληνική εκδοχή- στη διάρκεια του προγεύματος.
Οπως αναφέρουν, ο κ. Τατάρ επανέλαβε τη θέση του περί λύσης δύο κρατών στον έλληνα Πρωθυπουργό και του υπενθύμισε «τα άδικα εμπάργκο κατά των Τουρκοκυπρίων».
Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως μόνο μια ομοσπονδιακή λύση μπορεί να γίνει αποδεκτή.
Η ελληνική εκδοχή για τη συζήτηση
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες μετά τη Σύνοδο Κορυφής, στη «διασταύρωσή του», όπως τη χαρακτήρισε, με τον κ. Τατάρ.
«Δεν συναντήθηκα με τον Τατάρ, διασταυρωθήκαμε για δύο λεπτά και του είπα πως η λύση των δύο κρατών δεν θα μας πάει πουθενά. Οταν ο κ. Τατάρ μιλάει για δύο κράτη, κανείς στην Ευρώπη δεν τον ακούει, σταματάει η συζήτηση. Ας βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο. Το πλαίσιο των σχέσεων μας με την Τουρκία μετά τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι ξεκάθαρο»
είπε ο Πρωθυπουργός.