Να υποβαθμίσει την -κατά γενική ομολογια- σφοδρή κριτική που δέχθηκε τόσο από την Άγκελα Μέρκελ όσο και από τον Εμάνουελ Μακρόν επιχείρησε με ex post δηλώσεις του ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Η προσπάθεια εξωραϊσμού της εικόνας ωστόσο δεν αλλάζει το εν γένει επιβαρυμένο για την Ελλάδα κλίμα στη Σύνοδο Κορυφής και τις επιπτώσεις που αυτό μπορεί να έχει σε μια σειρά από ζητήματα.
Για δημοσιογραφικές υπερβολές μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη Σύνοδο Κορυφής, αναφορικά με τις πληροφορίες που μετέδωσαν διεθνή πρακτορεία για αντιπαράθεση με την καγκελάριο Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν. Το ζήτημα της αντιπαράθεσης ήταν η απόφαση της Ελλάδας να δέχεται εμβολιασμένους με ρωσικά και κινεζικά εμβόλια, που δεν αναγνωρίζει η Ευρώπη, καθώς και η αποδοχή τουριστών με χαμηλής ακρίβειας self και rapid tests.
«Πράγματι η κα Μέρκελ σε μια φράση της αναφέρθηκε στο ότι υπάρχουν ευρωπαϊκές χώρες που δέχονται το Sputnik, όπως η Ελλάδα, και άλλες που δεν το δέχονται». Όπως είπε, «είμαστε υποχρεωμένοι να δεχτούμε τα εμβόλια που δέχεται η Ευρώπη και δικαίωμα να δεχτούμε και άλλα. Φαντάζομαι, αν η Γερμανία είχε ουσιαστικές αντιρρήσεις, θα τις είχε εκφράσει πριν συμφωνήσουμε για το πλαίσιο».
δήλωσε μεταξύ άλλων ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Η ερμηνεία
Οι δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού επιβεβαιώνουν την αντιπαράθεση, διαφοροποιούνται ως προς την ένταση.
Το ζήτημα όμως είναι ότι μέχρι στιγμής Αθήνα και Βερολίνο δεν έχουν καταφέρει να βρουν βηματισμό μετά από δύο διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία. Κατ επέκταση, η επικοινωνία Μητσοτάκη – Μέρκελ μάλλον δεν γίνεται σωστά. Ως εκ τούτου περισσότερες πιθανότητες έχει να είναι σωστή η εκδοχή του Bloomberg για την οξύτητα του διαλόγου παρά του Έλληνα πρωθυπουργού.
Το Bloomberg, επίσης, σημειώνει ότι η κριτική Μέρκελ και Μκαρόν στον Μητσοτάκη θα μπορούσε να αποτελεί καμπανάκι ή ακόμα και προάγγελο για περιορισμούς στα ταξίδια των Ευρωπαίων προς την Ελλάδα.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η Ελλάδα παραμένει εκτός της βρετανικής Green list προορισμών, η οποία διευρύνεται διαρκώς και περιλαμβάνει πλέον και ισπανικά νησιά.
Auditor;s note
Το Crisis Monitor έχει επισημάνει ότι η διαφοροποίηση της Ελλάδας από τις ενδεδειγμένες πρακτικές στην Ευρώπη και η προσπάθεια αυτονόμησης υπό την καθοδήγηση ιδιότυπων πολιτικών κριτηρίων θα οδηγούσε αναπόφευκτα σε επιδείνωση των ήδη επιβαρυμένων σχέσεων με τους εταίρους.
Εξελίξεις που τροφοδοτούν ένταση στις διμερείς σχέσεις της Ελλάδας με χώρες του διευθυντηρίου της ΕΕ υπονομεύουν τη διαπραγματευτική θέση της χώρας και τις αξιώσεις που μπορεί να προβάλλει σε σειρά ζητημάτων. Κατ επέκταση, τέτοια περιστατικά αυξάνουν τους κινδύνους για την ελληνική οικονομία.