Ακυβέρνητο πλοίο σε ομίχλη θυμίζει ολοένα και περισσότερο το πολιτικό και κυβερνητικό σκηνικό στην Κύπρο, καθώς ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης συνδιαλλέγεται με την ακροδεξιά και αποδομεί μείζονα υπουργεία και υπηρεσίες προκειμένου να πειρορίσει την κριτική που δέχεται προσωπικά.
Για ακροδεξιά στροφή της κυπριακής κυβέρνησης κάνει λόγο και το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DW, καταδεικνύοντας ότι τα όσα συμβαίνουν στη χώρα γίνονται αντιληπτά και προκαλούν την αποστροφή του Βερολίνου.
Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που η Γερμανία εγκαλεί την κυβέρνηση Ανασταασιάδη μέσω δημοσιευμάτων στα media. Έχει προηγηθεί το σκάνδαλο με τις golden visa που έφτασε κυριολεκτικά μέχρι την πόρτα του Κυπρίου προέδρου,
Τούτων δοθέντων και μετά το veto της Κύπρου για τις κυρώσεις στη Λευκορωσία, πριν την αεροπειρατία, η κυβέρνηση της Λευκωσίας, φαίνεται ότι έχει εθιστεί να βρίσκεται στη λάθος πλευρά της ιστορίας. Τέτοιες πολιτικές επιλογές, όμως αποδυναμώνουν τη διαπραγματευτική θέση της Κύπρου και μάλιστα ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής για τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας.
Βάζουν το δαλφό κόμμα της Χρυσής Αυγής στο παιχνίδι
Όλα δείχνουν ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης και το κυβερνών κόμμα ΔΗΣΥ αναγνωρίζουν εμπράκτως πλέον στο ΕΛΑΜ και λόγο και ρόλο στη διακυβέρνηση του τόπου. Μετά τις βουλευτικές εκλογές της 30ής Μαΐου, κατά τις οποίες το ΕΛΑΜ κατέστη τέταρτη πολιτική δύναμη, διπλασιάζοντας τα ποσοστά του σε σχέση με το 2016, θα προεδρεύει πλέον μίας νεοσυσταθείσας ad hoc κοινοβουλευτικής επιτροπής με αρμοδιότητα «το δημογραφικό ζήτημα».
Από τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας μόνο το ΑΚΕΛ αντέδρασε αρνούμενο να συμμετάσχει στη συγκεκριμένη επιτροπή και ζητώντας την εφαρμογή του μοντέλου που έχει υιοθετηθεί από τις πολιτικές ομάδες στο Ευρωκοινοβούλιο.
Το σκηνικό είναι ακόμα πιο ζοφερό, καθώς το κυβερνών κόμμα ΔΗ.ΣΥ φαίνεται να συναλλάσσεται πολιτικά με το ΕΛΑΜ. Το ακροδεξιό μόρφωμα συνέβαλλε στην εκλογή προέδρου της Βουλής από το ΔΗ.ΣΥ, με τους ψήφους του να είναι καθοριστικές για την έκβαση της ψηφοφορίας.
Εν συνεχεία, το ΔΗ.ΣΥ στήριξε το ΕΛΑΜ, ώστε να αναλλάβει την προεδρία επιτροπής. Μάλιστα, η θέση του προέδρου του κυβερνώντος κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου ήταν ότι οι προεδρίες των κοινοβουλευτικών επιτροπών πρέπει να δοθούν σε όλα τα κόμματα που κατάφεραν να εκλεγούν στη νέα Βουλή. Η συμπερίληψη του ΕΛΑΜ στον διάλογο για τις προεδρίες των επιτροπών και η παραχώρηση της ad hoc επιτροπής για το δημογραφικό προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ΑΚΕΛ.
Πολιτικές συναλλαγές με την ακροδεξιά
Η σκιά της ακροδεξιάς ψήφου στην ανάδειξη της κ. Δημητρίου στην προεδρία της Βουλής έγινε ακόμα πιο βαριά τις επόμενες μέρες, όταν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να σχηματίσει κυβέρνηση ευρύτερης αποδοχής, απηύθυνε πρόσκληση και στον πρόεδρο του ΕΛΑΜ Χρίστο Χρίστου, τον οποίο και δέχτηκε στο Προεδρικό στις 14 Ιουνίου. Υπενθυμίζεται ότι και στις Προεδρικές εκλογές του 2018, ο Νίκος Αναστασιάδης είχε συμπεριλάβει το ΕΛΑΜ στον προεκλογικό διάλογο, επιλέγοντας να απαντήσει σε σχετικό ερωτηματολόγιο του ακροδεξιού κόμματος.
Τρία χρόνια μετά, η Προεδρία Αναστασιάδη κατέγραψε πολλές επιδόσεις σε θέματα της ακροδεξιάς ατζέντας, ανάμεσά τους το προσφυγικό-μεταναστευτικό με τις επαναπροωθήσεις πλοιαρίων και τους αποκλεισμένους σε κλειστές δομές, αλλά και το Κυπριακό με τα κλειστά οδοφράγματα κατά τη διάρκεια της πανδημίας και την τοποθέτηση συρματοπλεγμάτων στην Πράσινη Γραμμή για «ανακοπή των προσφυγικών ροών».
Παρά την ακροδεξιά μετατόπιση της κυβέρνησης, ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ αρνήθηκε οποιοδήποτε είδος συμμετοχής στο κυβερνητικό σχήμα, διασώζοντας επικοινωνιακά το αντισυστημικό προφίλ του κόμματός του. Ένα προφίλ που όλο και περισσότερο παρουσιάζεται από την αντιπολίτευση ως ακροδεξιό δεκανίκι της κυβέρνησης Αναστασιάδη, υπενθυμίζοντας ότι οι ψήφοι του ΕΛΑΜ υπήρξαν καθοριστικές στις δύο κορυφαίες πράξεις της Βουλής, δηλαδή εκτός από την ανάδειξη του δεύτερου τη τάξει αξιωματούχου της χώρας στις 10 Ιουνίου, στην έγκριση του Προϋπολογισμού της κυβέρνησης τον περασμένο Φεβρουάριο.