Την έμμεση αναθεώρηση της Κοινής Διακύρηξης ΕΕ – Τουρκίας του 2016 ενέκρινε η Κομισιόν, εγκρίνοντας, με τη συγκατάθεση και της Ελλάδας, τη χορήγηση επιπλέον 3,5 δισ. για το διάστημα 2022-2024 και μάλιστα εμπροσθοβαρώς.
Η Κομισιόν προτείνει συνολικά να δοθούν 5,7 δισεκατομμύρια στην τετραετία αυτή σε τρίτες χώρες που φιλοξενούν μεγάλο αριθμό προσφύγων και μεταναστών (Τουρκία, Λίβανος, Ιορδανία), αλλά και στην ίδια τη Συρία.
Στη συνδιάσκεψη για το μέλλον της Συρίας και της ευρύτερης περιοχής που έλαβε χώρα στα τέλη Μαρτίου, η Ε.Ε. είχε ήδη δεσμευτεί στην παροχή 3,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,6 δισ. ευρώ από τα κράτη-μέλη. Οι επιπρόσθετοι πόροι θα προέλθουν αποκλειστικά από τον κοινοτικό προϋπολογισμό (χωρίς επιπλέον εισφορά από τα κράτη-μέλη). Η Επιτροπή ωστόσο σημειώνει ότι «βάσει περαιτέρω εκτίμησης αναγκών, θα ζητηθεί από τα κράτη-μέλη να εισφέρουν πέρα από τα ποσά για τα οποία έχουν δεσμευτεί».
Προς την Τουρκία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «ήδη εκταμιεύει 535 εκατομμύρια σε χρηματοδότηση-γέφυρα» ώστε να «συνεχιστούν ζωτικά ανθρωπιστικά προγράμματα ως τις αρχές του 2022».
Σχετικά με τα επιπρόσθετα 3 δισεκατομμύρια για την περίοδο 2022-4, αναφέρεται ότι «μπορούν να καλύψουν τις πιο επείγουσες ανάγκες των προσφύγων και των κοινοτήτων φιλοξενίας, ειδικά υπηρεσίες υγείας, παιδείας, κοινωνικής προστασίας, ανάπτυξης δεξιοτήτων και δημιουργίας ευκαιριών απασχόλησης».
Η Επιτροπή, σημειώνεται, «προγραμματίζοντας τις δράσεις στο πλαίσιο αυτού του πακέτου, θα κινηθεί σταδιακά από ανθρωπιστικές προτεραιότητες στην κοινωνικο-οικονομική υποστήριξη και ανάπτυξη. Αυτό θα συμπεριλάβει χρηματοδότηση για τη διαχείριση της μετανάστευσης και τη φύλαξη των συνόρων, ειδικά στα ανατολικά σύνορα της Τουρκίας».
Η διατύπωση αυτή καθιστά στην ουσία την Τουρκία εξωτερικό σύνορο της ΕΕ, χρηματοδοτώντας εμμέσως τη φύλαξη των ανατολικών της συνόρων.
Η Τουρκία φιλοξενεί σήμερα 3,7 εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία και ότι η Ε.Ε. έχει κινητοποιήσει 24,9 δισ. ευρώ από το 2011 για την αρωγή της Συρίας και των γειτονικών της χωρών.