Με διακύμανση Γενικού Δείκτη μόλις 5 μονάδων και αξία συναλλαγών μόλις 46,41 εκατ. ευρώ, το ελληνικό χρηματιστήριο βρίσκεται υπό την ομηρία των αυξήσεων κεφαλαίου σε τράπεζες αλλά και άλλες εταιρείες (Aegean Airlines, Ελλάκτωρ), κάτι που «στεγνώνει» από ρευστότητα όλο το σύστημα.
Η αγορά έβγαλε με επιτυχία τις μεγάλες ομολογιακές εκδόσεις του Μαρτίου και του Απριλίου εταιρειών όπως ΔΕΗ, Motor Oil και Μυτιληναίος καθώς και την αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς Financial, όμως στην τωρινή συγκυρία δείχνει εγγενείς αρρυθμίες να κρατήσει τα στάνταρ σε όγκους και τζίρους.
Είναι μια κατάσταση εύλογη για τους επαγγελματίες της αγοράς αλλά και αναμενόμενη για κάποιους, καθώς τώρα βγαίνει στην επιφάνεια η απουσία βάθους, δεδομένου ότι αποτελεί μια μικρή, περιφερειακή αναδυόμενη χρηματιστηριακή αγορά μιας χώρας που βγαίνει από μια υπερ-δεκαετή οικονομική και δημοσιονομική κρίση.
Από την άλλη πλευρά, ο σκοπός μιας χρηματιστηριακής αγοράς είναι να μπορεί να υποστηρίζει τις επιχειρήσεις με «φθηνά» κεφάλαια και να τις βοηθά στις επεκτατικές και αναπτυξιακές τους πολιτικές. Υπό αυτό το πρίσμα, το ελληνικό χρηματιστήριο μετά από μια μεγάλη περίοδο «ξηρασίας», έκπτωσης, υποβάθμισης και απαξίωσης, με τζίρους που τα περασμένα χρόνια είχαν πέσει ακόμη και στα 20 ή 25 εκατ. ευρώ την ημέρα, βαδίζει προς τη θετική κατεύθυνση.
Δεν είναι τυχαίο ότι τόσο το 2020 όσο κυρίως το 2021 πολλές εισηγμένες, αλλά και μη εισηγμένες στην Ελλάδα εταιρείες – όπως η Costamare – έχουν προβεί σε πληθώρα ομολογιακών εκδόσεων, οι ΑΜΚ είναι ξανά μια πραγματικότητα, ενώ φαίνεται πως ξεκινά σταδιακά ένας νέος κύκλος νέων εισαγωγών καινούριων εταιρειών.
Θολή η εικόνα
Εύλογα, η τωρινή εικόνα της αγοράς δεν ενδείκνυται για ασφαλή συμπεράσματα σ’ ό,τι αφορά το momentum, δεδομένου ότι τα «καύσιμα» έχουν πέσει στο μισό συγκριτικά με τα πρόσφατα επίπεδα των 80 και 90 εκατ. ευρώ ημερησίως.
Πάντως, και σήμερα η αγορά κράτησε τη ζώνη των 900 – 910 μονάδων, κλείνοντας στις 910,34 μονάδες με οριακή άνοδο 0,25%, έχοντας κινηθεί μόνιμα σε θετική τροχιά, με χαμηλό στις 909,30 μονάδες (+0,13%) και υψηλό στις 914,87 μονάδες (+0,75%). Ο FTSE 25 έπιασε εκ νέου τις 2.200 μονάδες κλείνοντας στις 2.201,23 μονάδες με άνοδο 0,23%, ο Mid Cap έκλεισε στις 1.432,33 μονάδες με άνοδο 0,55%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 575,83 μονάδες με άνοδο 0,54%.
Στον τραπεζικό κλάδο διακινήθηκε συνολικός όγκος μόλις 12,3 εκατ. τεμαχίων μέσω 14 εκατ. ευρώ τζίρου. Πρόκειται για το μικρότερο όγκο (σε τεμάχια) από τις 22 Φεβρουαρίου 2021, ήτοι το χαμηλότερο του τελευταίου τετράμηνου! Στην Εθνική ο όγκος υποχώρησε στα 802.958 τεμάχια, επίδοση που είναι η μικρότερη του 2021!
Στο ταμπλό
Στο χώρο του Large Cap στήριγμα στο Γενικό Δείκτη με κέρδη άνω του 2% έδωσαν οι Alpha Bank, Aegean Airlines και ElvalHalcor, ενώ κέρδη 1,80% είχε και ο ΟΤΕ που έχει καταλυτική επίδραση στους δείκτες. Στον αντίποδα, πτώση άνω του 1% είχαν μετοχές όπως Τιτάν, Ελλάκτωρ, ΑΔΜΗΕ, Viohalco, EXAE, ΕΛΠΕ και ΟΛΠ.
Στον Mid Cap, ράλι +7,58% είχε η Intracom Holdings με τη θυγατρική Intrakat στο +3,25%, η Πλαστικά Θράκης έκλεισε στο +4,08%, η Autohellas +2,53% και η AVAX +1,70%. Πιέσεις 3,52% δέχτηκε η Cenergy Holdings, ενώ υποχώρησαν και οι Attica Bank, ΟΛΘ, Profile, Παπουτσάνης κ.λπ.
Στην ευρύτερη αγορά, κινητικότητα και κέρδη είχαν μετοχές όπως Ideal, Ακρίτας, Πλαστικά Κρήτης, Byte Computer, Λεβεντέρης, Intralot, Λανακάμ, Καραμολέγκος, Reds, Κορδέλλου και CPI. Αντιθέτως, υποχώρησαν μετοχές όπως Επίλεκτος, Μινέρβα, Ίντεργουντ, Νίκας, Εβροφάρμα, Χαϊδεμένος, AS Company, ΕΚΤΕΡ, Κλωστ. Ναυπάκτου, ΑΝΕΚ, Κυριακούλης, Centric κ.α. Στο σύνολο της αγοράς 67 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 56 που υποχώρησαν.