Την ξεκάθαρη αισιοδοξία του για τη νέα εποχή που ξεδιπλώνεται στην Ελλάδα, τόσο στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας – όπου η Τέρνα Ενεργειακή είναι πρωτοπόρα – όσο και ευρύτερα στην οικονομική και επενδυτική κατάσταση στη χώρα εξέφρασε ο επικεφαλής του ομίλου Τέρνα Ενεργειακή Γιώργος Περιστέρης, κατά τη διάρκεια της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων την Τετάρτη.
«Τα καλύτερα είναι μπροστά μας, ακολουθεί μια περίοδος ανάπτυξης. Πολλοί σοβαροί θεσμικοί επενδυτές, αρκετοί εκ των οποίων για πρώτη φορά στην Ελλάδα επενδύουν σε μας. Είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης στην εταιρία μας. Στο πρώτο εξάμηνο 2021 είχαμε σημαντικές εξελίξεις», επισήμανε δίνοντας στο στίγμα των εξελίξεων ο κ. Περιστέρης.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο γεγονός ότι το πρώτο εξάμηνο του 2021 εισήλθαν στο μετοχικό κεφάλαιο αποκτώντας σημαντικό ποσοστό η κα Μαριάννα Λάτση και ο κ. Βαγγ. Μαρινάκης. «Ο όμιλος αποκτά μία στέρεα βάση με ανθρώπους που έχουν εμπιστοσύνη στην εταιρία και θα ακολουθήσουν την πορεία της» σημείωσε. «Αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης για την εταιρία μας».
Παράλληλα αναφέρθηκε στα γεγονότα στο Τέξας με την κακοκαιρία σημειώνοντας πως «είχαμε την ατυχία στα αιολικά πάρκα της εταιρίας στο Τέξας των ΗΠΑ από ένα απρόβλεπτο γεγονός, από μία πρωτόγνωρη φυσική καταστροφή. Κάναμε την επιλογή μας. Δυστυχώς, όχι αναίμακτα, αλλά οι επιλογές μας αποδείχθηκαν οι οικονομικά προσφορότερες και οι συγκριτικά πλέον συμφέρουσες για την εταιρία μας».
Ο κ. Περιστέρης επανέλαβε για ακόμη μια φορά ότι η ζημία από την αποεπένδυση από τα αιολικά πάρκα στο Τέξας είναι ένα μη επαναλαμβανόμενο γεγονός, οι επιπτώσεις του οποίου δεν έχουν καμία αναγωγή ούτε στην μητρική εταιρία Τέρνα Ενεργειακή, αλλά ούτε στην Terna Energy USA Holding Group στις ΗΠΑ. «Το αφήνουμε πίσω και προχωρούμε μπροστά. Ακολουθεί μία περίοδος ταχείας ανάπτυξης» τόνισε ο κ. Περιστέρης.
Μεγάλοι οι στόχοι των επόμενων ετών
«Ξεκινάμε μία φάση μεγάλης ανάπτυξης. Ο στόχος μας σε μία πενταετία είναι να ανέλθει η συνολική εγκατεστημένη ισχύς στα 3 GW. Κι αυτός είναι ένας ενδιάμεσος στόχος», όπως είπε και προσέθεσε ότι στα αιολικά πάρκα η Τέρνα Ενεργειακή είναι ηγέτιδα στην Ελλάδα. «Κατασκευάζονται ή είναι έτοιμα προς κατασκευή περαιτέρω έργα ισχύος 400 MW, ενώ άλλα 63 έργα είναι σε φάση ωρίμανσης» τόνισε και προσέθεσε ότι στα φωτοβολταϊκά προωθούνται έργα 1,7 GW, εκ των οποίων έργα ισχύος 1,1 GW έχουν πάρει βεβαίωση παραγωγού.
«Δεν υπάρχει ΑΠΕ διείσδυση χωρίς αποθήκευση» συμπλήρωσε και ανέφερε ότι: «Εδώ και δέκα χρόνια ετοιμάζουμε και έχουμε 2000 MW αποθηκευτική δυνατότητα σε διάφορες φάσης ωριμότητας. Όχι μόνο σε μπαταρίες για ολιγόωρη αποθήκευση αλλά και στην τεχνολογία της αντλιοταμίευσης όπου υπάρχει τεράστια προστιθέμενη αξία.
Δεν υπάρχει άλλο μεγαλύτερο πρόγραμμα αποθήκευσης από άλλη εταιρία. Και σε μια άλλη δραστηριότητα που διεκόπη στο παρελθόν, τα θαλάσσια αιολικά πάρκα, όπου έχουμε τη συνεργασία με τη Ocean winds, αναπτύσσουμε δράση και ελπίζουμε να ολοκληρωθεί τέλος του έτους το νέο θεσμικό πλαίσιο». Συνολικά σε ΑΠΕ έχουμε 7 GW νέα έργα και τα 5GW έχουν προχωρήσει πέρα από τη βεβαίωση παραγωγού»
σημείωσε.
Συνεχίζοντας ο κ. Περιστέρης τόνισε πως «έχουμε παρουσία στη διαχείριση απορριμμάτων. Μόλις ξεκίνησε η ολοκλήρωση μονάδας στην Πελοπόννησο. Συνολικά έχει καθυστερήσει ο σχεδιασμός, έχουμε όμως προτάσεις και θα είμαστε πρωταγωνιστές. Επενδύουμε στην πράσινη ανάπτυξη και μαζί με νέες τεχνολογίες δημιουργούμε χιλιάδες θέσεις εργασίας για νέα παιδιά για να προωθηθεί μια διάχυση πλούτου στην κοινωνία»
κατέληξε ο κ. Περιστέρης.
Το 2020 ήταν για τον Όμιλο της Τέρνα Ενεργειακή μια πολύ επιτυχημένη χρονιά, μια χρονιά που αποδείξαμε στην πράξη ότι οι αποφάσεις που πήραμε πολλά χρόνια πριν μας δικαίωσαν, καθώς οι τομείς δραστηριότητας της εταιρίας μας αποδείχθηκαν εξαιρετικά ανθεκτικοί απέναντι στις επιπτώσεις της πανδημίας. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι και το Ταμείο Ανάκαμψης έχει στον πυρήνα του τους τομείς όπου κατά κύριο λόγο οι επενδύσεις μας επικεντρώνονται. Ενώ και η παγκόσμια επενδυτική κοινότητα έχει στραφεί δυναμικά στις πράσινες επενδύσεις.
Επιμείναμε στο όραμά μας
Η Τέρνα Ενεργειακή βρίσκεται εδώ και δεκαετίες στην πρωτοπορία της παγκόσμιας επανάστασης της καθαρής ενέργειας. Επιμείναμε κι επιμένουμε στο όραμά μας. Και πλέον, βλέπουμε με χαρά ότι αυτό που εμείς σχεδιάζαμε κι υλοποιούσαμε ήδη από την δεκαετία του 1990 αποτελεί τώρα στόχο όλο και περισσότερων επιχειρήσεων. Με διορατικότητα και πολύ σκληρή δουλειά έχουμε κατοχυρώσει μια ηγετική θέση στην αγορά της καθαρής ενέργειας στη χώρα μας και να είστε σίγουροι ότι θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται ώστε να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο τη θέση αυτή.
Η φετινή χρονιά μάς βρίσκει σε φάση ακόμα μεγαλύτερης ανάπτυξης, με το άμεσα υλοποιήσιμο επενδυτικό πρόγραμμα του Ομίλου μας, ύψος περίπου 2 δισ. ευρώ, να εξελίσσεται απρόσκοπτα και με εντατικούς ρυθμούς. Πρόκειται για ένα μοναδικό σε μέγεθος επενδυτικό πρόγραμμα που δεν ανακόπηκε από την πανδημία και περιλαμβάνει επενδύσεις σε καίριους τομείς, όπως είναι η παραγωγή και η αποθήκευση καθαρής ενέργειας, η κυκλική οικονομία με πρότυπα έργα ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων, αλλά και η καινοτομία, οι νέες τεχνολογίες και η ψηφιακή μετάβαση.
Στόχος του Ομίλου μας παραμένει η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του (αιολικά πάρκα, φωτοβολταϊκά πάρκα και συστήματα αποθήκευσης) να προσεγγίσει τα 3.000 MW μέσα στη επόμενη πενταετία. Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρία πρόσφατα έθεσε σε λειτουργία επιπλέον 30 MW αιολικών πάρκων στην Ελλάδα. Συνολικά, ο Όμιλος κατασκευάζει ή έχει έτοιμα προς κατασκευή περίπου 400 MW νέων αιολικών πάρκων σε διάφορες περιοχές της χώρας.
Πρόσφατα ξεκίνησαν και οι εργασίες για το έργο ΣΔΙΤ που αφορά την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, σε συνέχεια του αντίστοιχου έργου που βρίσκεται σε λειτουργία στην Ήπειρο. Επίσης, εντός του πρώτου τριμήνου του έτους η εταιρία υπέγραψε τη σύμβαση για το ηλεκτρονικό εισιτήριο Θεσσαλονίκης, σε συνέχεια αντίστοιχης σύμβασης που έχει ολοκληρώσει και λειτουργεί στην Αθήνα.
Νέα γενιά επενδύσεων
Όμως, δεν σταματάμε εδώ. Ήδη, σχεδιάζουμε τη νέα γενιά επενδύσεων που θα ακολουθήσουν πριν καν ολοκληρωθεί το υφιστάμενο επενδυτικό πλάνο των 2 δισ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρία δρομολογεί ένα διευρυμένο πρόγραμμα επενδύσεων σε νέα αιολικά πάρκα, χερσαία φωτοβολταϊκά, αλλά και σε πλωτά φωτοβολταϊκά και πλωτά θαλάσσια αιολικά πάρκα, καθώς και νέες επενδύσεις στην αποθήκευση ενέργειας, πέραν του έργου αντλησοταμίευσης στην Αμφιλοχία και του υβριδικού έργου στο Αμάρι της Κρήτης.
Για να αντιληφθείτε το μέγεθος των επενδύσεων που ακολουθούν στην παραγωγή κι αποθήκευση καθαρής ενέργειας, επιτρέψτε μου να σας ανοίξω ένα παράθυρο στο μέλλον και συγκρατήστε ορισμένους αριθμούς:
Αιολικά Πάρκα: Η συνολική ισχύς των πάρκων που κατασκευάζονται ή είναι έτοιμα προς κατασκευή ανέρχεται σε 400 MW. Επιπλέον, ωριμάζουμε 63 νέα έργα που έχουν ήδη εξασφαλισμένες βεβαιώσεις παραγωγής και η συνολική ισχύς των οποίων ξεπερνά τα 1,8 GW.
Φωτοβολταϊκά Πάρκα: Η συνολική ισχύς των φ/β που προωθεί η εταιρία ανέρχεται σε περίπου 1,7 GW, εκ των οποίων άνω των 1,1 GW διαθέτουν ήδη άδεια παραγωγής.
Έργα αποθήκευσης: Το επενδυτικό μας πλάνο στην αποθήκευση κυρίως μέσω αντλησοταμίευσης αλλά και μέσω λοιπών τεχνολογιών φτάνει περίπου τα 2 GW. Πιο ώριμα είναι τα έργα στην Αμφιλοχία και το Αμάρι.
Πλωτά θαλάσσια αιολικά πάρκα: Σε κοινοπραξία με την Ocean Winds σχεδιάζουμε πλωτά πάρκα στις ελληνικές θάλασσες συνολικής ισχύος 1,5 GW.
Μιλάμε δηλαδή για νέα έργα – επαναλαμβάνω νέα έργα – με συνολική ισχύ περίπου 7 GW, εκ των οποίων 5 GW έχουν ήδη εξασφαλίσει τις πρώτες άδειες, ωριμάζουν και σταδιακά θα αρχίσουν να υλοποιούνται. Ταυτόχρονα, ετοιμαζόμαστε για τη νέα γενιά έργων διαχείρισης απορριμμάτων διεκδικώντας κάθε σχετικό έργο που προκηρύσσεται στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη και σε όλες τις περιοχές της χώρας.
Χιλιάδες θέσεις εργασίας
Συνάμα, διεκδικούμε και σειρά έργων που σχετίζονται με τις νέες τεχνολογίες, τις τηλεπικοινωνίες και την ψηφιακή μετάβαση, ενώ συμμετέχουμε μαζί και με άλλους ισχυρούς ελληνικούς Ομίλους στο πρόγραμμα White Dragon που αφορά τη χρήση του υδρογόνου.
Με τις επενδύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη κι αυτές που θα ακολουθήσουν, δημιουργούμε χιλιάδες καλά πληρωμένες θέσεις εργασίας, δίνοντάς την ευκαιρία στο ελληνικό επιστημονικό δυναμικό, στους νέους και τις νέες μας να ζήσουν με αξιοπρέπεια κι αισιοδοξία για το μέλλον στην πατρίδα τους, αλλά και σε όσους έφυγαν να επιστρέψουν σιγά σιγά κοντά μας. Γιατί χωρίς ισχυρή κοινωνία, δεν νοείται επιχειρηματικότητα. Αν το αποτέλεσμα της δουλειάς μας δεν διαχέεται στους πολλούς, όλη αυτή η προσπάθεια δεν έχει νόημα.