Ήπιας μορφής αντίδραση που περισσότερο παρέπεμπε σε προσπάθεια άμυνας ώστε να μην χάσει η αγορά το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων παρά σε σημαντικό αγοραστικό ενδιαφέρον ήταν αυτή της Τρίτης στο ελληνικό χρηματιστήριο. Η αντίδραση της αγοράς ήταν άνευρη, κάτι που αποτυπώθηκε στο τζίρο που διαμορφώθηκε μόλις στα 60,75 εκατ. ευρώ, όμως ήταν «καθαρός», καθώς τα πακέτα ήταν ελάχιστα.
- Μικρή αντίδραση αυτοσυντήρησης στο Χρηματιστήριο
- ΟΤΕ, Coca Cola, Eurobank, Aegean στήριξαν το Γενικό Δείκτη
- Καλύτερη η εικόνα του μεσαίου χώρου
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 908,10 μονάδες με άνοδο 0,28%, ενώ κινήθηκε ενδοσυνεδριακά από το χαμηλό των 905,19 μονάδων (-0,04%) έως το υψηλό των 912,03 μονάδων (+0,72%). Στο χώρο του FTSE 25 η εικόνα ήταν μοιρασμένη με 13 ανοδικές και 12 πτωτικές μετοχές, ενώ στο σύνολο της αγοράς 52 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 62 που υποχώρησαν.
Σε κάθε περίπτωση, είναι θετικό ότι μετά τη διόρθωση της περασμένης εβδομάδας βγήκαν κάποιες πρώτες άμυνες και τα πρώτα αναχώματα, αν και η όλη αντίδραση της αγοράς δεν είχε μεγάλη πειστικότητα. Βεβαίως, παρόμοια εικόνα σταθεροποίησης και συσσώρευσης παρατηρείται σήμερα τόσο στους ευρωπαϊκούς, όσο και στους αμερικανικούς δείκτες, ύστερα από τη χθεσινή καλή αντίδραση την οποία το Χ.Α. «έχασε» λόγω της αργίας.
Πάντως, γεγονός είναι ότι η εικόνα του Χ.Α. έχει επηρεαστεί από την αύξηση κεφαλαίου της Alpha Bank όπως μαρτυρούν οι τζίροι όλου του τελευταίου διαστήματος. Οπότε πιο ασφαλές στίγμα για την πορεία της αγοράς θα δοθεί σε περίπου μια εβδομάδα, αφού παρέλθουν οι διαδικασίες στην Alpha Bank.
Auditor’s note
Η αγορά κρατά στάση αναμονής και ενόψει των ανακατατάξεων που θα δημιουργήσει ο δείκτης τραπεζών που θα ξεκινήσει να διαπραγματεύεται στα Παράγωγα. Τέτοιοι δείκτες συμβάλλουν για την ευκολότερη και αποτελεσματικότερη παρακολούθηση του κλάδου από Funds και θεσμικά χαρτοφυλάκια αλλά και για θέσεις hedging. Με τον τρόπο αυτό μεσοπρόθεσμα ενισχύεται το βάθος της αγοράς και διευρύνεται η γκάμα εργαλείων που διαθέτουν οι επενδυτές, δημιουργώντας την προοπτική για αύξηση του τζίρου και ενίσχυση της σταθερότητας. Η εισαγωγή του δείκτη τραπεζών σε περίοδο αυξήσεων κεφαλαίου, θα μπορούσε να συμβάλλει ενεργά στην αποτελεσματικότερη αντιστάθμιση κινδύνου.
Πως σχολιάζουν οι αναλυτές
Στην κρισιμότητα της διακράτησης της ζώνης των 900 μονάδων αναφέρονται οι αναλυτές, με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλία Ζαχαράκη να σημειώνει πως «το φλερτ με την στήριξη του επιπέδου 900 συνεχίζεται. Ο τζίρος είναι αστείος, με την αγορά να ψάχνει βραχυπρόθεσμα κατεύθυνση. Σε πρώτη φάση αν θέλει να αποκτήσει και πάλι καλύτερο τέμπο, θα πρέπει να κατοχυρώσει τα επίπεδα των 912- 914 μονάδων. Όμως, σε περίπτωση που χαθεί το όριο των 900 μονάδων, τότε μπορεί να βγουν νέες πωλήσεις».
Ο υπεύθυνος ανάλυσης της Merit ΧΑΕΠΕΥ Πέτρος Τσούρτης, σημειώνει πως «η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει οριακά ανοδική, με τον Κινητό Μέσο 30 ημερών στις 902 μονάδες. Σημείο στήριξης είναι οι 902 μονάδες (κρατήθηκαν σήμερα) και σημεία αντίστασης οι 910 και 920 μονάδες.
Το κρίσιμο όριο των 900 μονάδων
Κρίσιμη για τη βραχυχρόνια πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου είναι η τρέχουσα εβδομάδα, καθώς μετά τη διόρθωση του περασμένου πενθημέρου, η αγορά καλείται να «υπερασπιστεί» το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων, με φόντο και την αντίδραση που βγήκε χθες στις διεθνείς αγορές.
Σύσσωμες οι αγορές διόρθωσαν την περασμένη εβδομάδα με φόντο και τις αναταράξεις που προήλθαν από τους φόβους για τις πληθωριστικές πιάσεις που απειλούν τη σταθερότητα των τιμών στις ΗΠΑ, όμως χθες – σε μια ημέρα αργίας για το Χ.Α. – οι δείκτες στην Ευρώπη αντέδρασαν, ενώ ισχυρό ράλι καταγράφηκε στη Wall Street.
Μένει να δούμε αν αύριο και προσεχώς η αγορά απομακρυνθεί περαιτέρω από το όριο των 900 μονάδων μέσω επανάκτησης των 910 μονάδων, ώστε να μη χάσει τα τεχνικά κεκτημένα των δύο πρώτων εβδομάδων του Ιουνίου.
Πάντως, η πτώση της περασμένης εβδομάδας έγινε με μείωση των συναλλαγών, στοιχείο που πιστοποιεί ότι διαθέσεις γενικευμένων ρευστοποιήσεων δεν υπήρξαν. Η πτώση δηλαδή πρωτίστως ήρθε λόγω απουσίας (νέων) αγοραστών.
Την Παρασκευή, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 89,41 εκατ. ευρώ, όμως έως τις δημοπρασίες δεν ξεπερνούσε τα 40 εκατ. ευρώ, δεδομένου ότι το 56% των συναλλαγών έγινε μετά τις 17:00 λόγω του rebalancing με αφορμή την αναδιάρθρωση των δεικτών FTSE 25, FTSEM, αλλά και EuroStoxx.
Την Πέμπτη ο «καθαρός» τζίρος ήταν μόλις 53,5 εκατ. ευρώ καθώς από τα 88,64 εκατ. ευρώ συνολικά τα 35,11 εκατ. ήταν πακέτα, την Τετάρτη οι συναλλαγές ήταν μόλις 64,24 εκατ. ευρώ, με τις «καθαρές» 10 εκατ. λιγότερες, την Τρίτη οι «καθαρές» συναλλαγές ήταν 57,1 εκατ. ευρώ, ενώ τη Δευτέρα οι συναλλαγές χωρίς πακέτα ήταν μόλις 54,81 εκατ. ευρώ. Παρά τη διόρθωση της περασμένης εβδομάδας (-2,19%), το Χ.Α. διατηρεί άνοδο περί το 12% το πρώτο εξάμηνο του 2021.
Η εικόνα της αγοράς στη συνεδρίαση της Τρίτης
Ο FTSE 25 πλησίασε αλλά δεν έπιασε εκ νέου τις 2.200 μονάδες κλείνοντας στις 2.196,22 με άνοδο μόλις 0,19%, μολονότι ενδοσυνεδριακά βρέθηκε έως τις 2.210,11 μονάδες όταν ενισχύονταν κατά 0,82%. Ο Mid Cap έκλεισε στις 1.424,50 μονάδες με άνοδο 0,56%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 572,73 μονάδες με άνοδο 0,54%.
Στον FTSE 25 ξεχώρισαν μετοχές όπως Aegean Airlines +3,86%, EXAE +2,40%, Coca Cola HBC +2,20%, OTE +1,33%, ΕΥΔΑΠ +1,40% και Eurobank +1,08%. Στον αντίποδα, πωλητές βγήκαν στη Μυτιληναίος που υποχώρησε 2,02%, όπως και στην ElvalHalcor που στην πρώτη της παρουσία στον Large Cap (μπήκε στη θέση της Fourlis) υποχώρησε κατά 2,34%. Πτώση άνω του 1% είχαν επίσης οι ΟΠΑΠ, Jumbo και Viohalco.
Στο χώρο του Mid Cap αντίδραση +3,72% έβγαλε η AVAX μετά από ένα 4ήμερο διόρθωσης, στο +2,99% η Κρι Κρι με νέα ιστορικά υψηλά τα 8,28 ευρώ, +2,03% η Fourlis, ενώ άνω του 1% ενισχύθηκαν τίτλοι όπως Cenergy Holdings, ΟΛΘ, Παπουτσάνης, Τεχνική Ολυμπιακή και BriQ Properties. Αντιθέτως, ισχυρή πτώση 10,42% είχε η Attica Bank που έφτασε να υποχωρεί έως 26,32%, ενώ 1,90% και 1,44% έχασαν οι Ικτίνος και Intracom Holdings αντίστοιχα.
Στην ευρύτερη αγορά, κέρδη είχαν μετοχές όπως Epsilon Net, ΑΒΕ, Ελγέκα, Frigoglass, Centric, Έλαστρον, Ideal, Attica Συμμετοχών, Intralot, Inform Λύκος και Space Hellas, ενώ υποχώρησαν οι Ακρίτας, Λανακάμ (πτώση 9,84% μετά το μεγάλο ράλι), Ίντεργουντ, Μαθιός, Ίλυδα (επίσης πτώση μετά το ράλι), Byte Computer, Reds, Premia, Χαϊδεμένος, Κλουκίνας Λάππας, Κορδέλλου και Μουζάκης.