Νέες πιέσεις σε όλα σχεδόν τα κρυπτονομίσματα παγκοσμίως ακολούθησαν την ανακοίνωση της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας να αναγκάσει τις τράπεζες να απορρίπτουν και να προλαμβάνουν συναλλαγές σε εικονικά νομίσματα. Η απόφαση είναι ένα ακόμη πλήγμα στα κρυπτονομίσματα μετά από το πογκρόμ κατά του Bitcoin, με την επιχείρηση διακοπής των δραστηριοτήτων mining στη μεγαλύτερη υδροηλεκτρική φάρμα παγκοσμίως, που βρίσκεται σε κινεζική επαρχία.
Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC) ενημέρωσε τη Δευτέρα τα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας να σταματήσουν να διευκολύνουν τις συναλλαγές εικονικών νομισμάτων, επιβαρύνοντας το ήδη βεβαρυμμένο κλίμα στις αγορές κρυπτονομισμάτων.
Οι τράπεζες δεν πρέπει να παρέχουν προϊόντα ή υπηρεσίες όπως διαπραγμάτευση, εκκαθάριση και διακανονισμό για συναλλαγές σε κρυπτονομίσματα, αναφέρει η PBOC σε ανακοίνωσή της.
Πρέπει επίσης να βεβαιωθούν ότι εντοπίζουν τους λογαριασμούς κεφαλαίων των ανταλλαγών εικονικών νομισμάτων και των εξωχρηματιστηριακών συναλλαγών και να διακόψουν εγκαίρως τους συνδέσμους πληρωμής.
Η απόφαση της Λεαϊκής Τράπεζας της Κίνας προκάλεσε sell-off στα κρυπτονομίσματα. Το Bitcoin υποχώρησε σε χαμηλά δύο εβδομάδων, κοντά στα 32.000 $ και το Ethereum με απώλειες τη τάξης του 10% βυθίστηκε κάτω από τα 2.000 $ για πρώτη φορά από τις 23 Μαΐου.
Παρόλο που δεν είναι πρώτη φορά που PBOC εκφράζεται αρνητικά για τα κρυπτονομίσματα., η τελευταία ανακοίνωση έχει αυξημένη βαρύτητα καθώς αποτελεί προϊόν διαβούλευσης με τη Βιομηχανική και Εμπορική Τράπεζα της Κίνας, την Αγροτική Τράπεζα της Κίνας, την Κατασκευαστική Τράπεζα, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, τη Βιομηχανική Τράπεζα και την Alipay (την κινεζική).
Η πορεία του Bitcoin
Στο ανακοινωθέν της, η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας εστιάζει στη δυνατότητα παράνομων διασυνοριακών συναλλαγών κρυπτονομίσματα, ως τη βασική δύναμη που καθοδήγησε τη νέα αυτή σύστασή της προς τις τράπεζες. Αναγνωρίζει μάλιστα το συνεπακόλουθο ρίσκο που γεννά το ξέπλυμα χρήματος και οι παράνομες συναλλαγές για τον χρηματοπιστωτικό τομέα.
Υπ αυτό το πρίσμα, η ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας μοιάζει περισσότερο με κίνηση εξορθολογισμού και ευθυγράμμισης με τη χρηματοοικονομική κουλτούρα της Δύσης, τουλάχιστον σε πολιτικό επίπεδο.
Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και οι τράπεζες συμφώνησαν να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα σύμφωνα με τις οδηγίες της PBOC, αναφέρει η ανακοίνωση. Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο εξέδωσε ανακοίνωση λέγοντας ότι θα λάβει μέτρα για την απαγόρευση δραστηριοτήτων που σχετίζονται με εικονικά νομίσμαστα. Η πλατφόρμα πληρωμών, η Alipay και η Αγροτική Τράπεζα της Κίνας εξέδωσαν επίσης παρόμοιες δηλώσεις.
Η απαγόρευση της PBOC ακολουθεί το κύμα καταστολής της κινεζικής κυβέρνησης σχετικά με τις δραστηριότητες εξόρυξης κρυπτονομισμάτων στην επαρχία Sichuan, τη μεγαλύτερη περιοχή mining Bitcoin στον κόσμο που τροφοδοτείται από υδροηλεκτρική ενέργεια.