Νέα δυναμική στις σχέσεις του Ιράν με τη Δύση και στην προοπτική άρσης των κυρώσεων που επέβαλαν οι ΗΠΑ και πλήρη αναβίωση της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα JSPOA δημιουργεί η εκλογή του σκληροπυρηνικού ανώτατου δικαστή Ιμπραχίμ Ραΐσι στην προεδρία.
Με καταμετρημένο το μεγαλύτερο μέρος των ψήφων ο Ιμπραχίμ Ραΐσι αναδεικνύεται ο νέος πολιτικός ηγέτης του Ιράν, με ευρεία πλειοψηφία 62%. Ο έως τώρα Ανώτατος Δικαστής του Ιράν, υπερσυντηρητικός και σκληροπυρηνικός του καθεστώτος, επικράτησε τριών ανθυποψηφίων οι δύο εκ των οποίων υπερσυντηρητική και ο ένας μεταρρθμιστής.
Οι εκλογές
Ο Μοχάμεντ Ζαβάντ Σαρίφ ανακοίνωσε το αποτέλεσμα των εκλογών μια ημέρα αφότου οι Ιρανοί ψήφισαν σε μια εκλογική διαδικασία που χαρακτηρίστηκε από το μποϊκοτάζ και τη χαμηλή προσέλευση.
Ο Ραϊζί κέρδισε το 62% των ψήφων με καταμετρημένο περίπου το 90%.
Ο απερχόμενος μετριοπαθής πρόεδρος Χασάν Ρουχάνι σε τηλεοπτική ομιλία το Σάββατο ανακοίνωσε ότι ο διάδοχός του είχε εκλεγεί, χωρίς να αναφέρει τον νικητή.
“Συγχαίρω τους ανθρώπους για την επιλογή τους”, δήλωσε ο Ρουχάνι.
“Τα επίσημα συγχαρητήριά μου θα έρθουν αργότερα, αλλά γνωρίζουμε ποιος έλαβε αρκετές ψήφους σε αυτές τις εκλογές και ποιος εκλέγεται σήμερα από τον λαό”.
Άλλοι υποψήφιοι ήταν Mohsen Rezaei και ο Amirhossein Ghazizadeh Hashemi που χαρακτηρίζονται επίσης υπερσυντηρητικοί, καθώς και ο Abdolnasser Hemmati – που θεωρείται μεταρρυθμιστής, συνεχάρησαν το Ραΐσι.
Ο Ράισι θα αντικαταστήσει τον Ρουχάνι, ο οποίος δεν μπορούσε να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα ξανά μετά από δύο συνεχόμενες τετραετείς θητείες. Η διαυβέρνηση ολοκληρώνεται τον Αύγουστο.
Το προφίλ του Ραΐσι
Ο Ραΐσι θεωρείται από τους πλέον πιστούς υποστηρικτές του καθεστώτος, σκληροπυρηνικός και υπερ-συντηρητικός, με μεγάλη διαδρομή στα δημόσια αξιώματα και εμπειρία διαχείρισης εξουσίας. Ακόμα δεν είναι σαφής ο τρόπος που ο Ραΐσι μπορεί να επηρεάσει τις εξελίξεις, δεδομένου ότι η επιρροή του σταματά εκεί που ξεκινά η εξουσία του Αγιατολά Χομενεΐ.
Με δεδομένο ότι ο Ραΐσι προαλείφεται για διάδοχος του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη του Ιράν που είαι ήδη 82 ετών, είναι πολύ πιθανό να μπορέσει να συσπειρώσει ευρύτερες δυνάμεις στο Ιράν. Παράλληλα, η προοπτική αυτή καθιστά τον Ραΐσι πιο αξιόπιστο συνομιλητή για τη Δύση, καθώς μια συμφωνία μαζί του μπορεί να έχει προοπτική και βάθος