Σφοδρή κριτική στη Γερμανία και ιδιαίτερα στους Σοσιαλδημοκράτες του SPD για τη στάση τους στα ελληνοτουρκικά άσκησε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. Η παρέμβαση του Έλληνα ΥΠΕΞ αναδεικνύει το χαμηλό επίπεδο των σχέσεων, την περιορισμένη επιρροή της Ελλάδας και επιχειρεί να σπάσει στεγανά και να καλλιεργήσει νέα ερείσματα.
Πριν από τη συνάντησή του με τον εκπρόσωπο Γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος SPD για θέματα εξωτερικής πολιτικής Νιλς Σμιντ, ο Νίκος Δένδιας σε δηλώσεις του εγκάλεσε τους Σοσιαλδημοκράτες για τη στάση του στο ζήτημα εξαγωγής όπλων -και συγκεκριμένα υποβρυχίων- στην Τουρκία, επισημαίνοντας ότι με αυτό τον τρόπο πριμοδοτείται ο αποσταθεροποιητικός ρόλος της Τουρκίας,
Από τις δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών καταδεικνύεται ότι το γερμανικό πολιτικό σύστημα, με εξαίρεση τους Πρασίνους, έχει φανεί απρόσφορο απέναντι στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για χαλιναγώγηση της τουρκικής επιθετικότητας. Η δημόσια αυτή έγκληση στο συγκυβερνών SPD παρουσία του υπεύθυνου για θέματα εξωτερικής πολιτικής αποτελεί κίνηση κλιμάκωσης της έντασης στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Γερμανίας, η οποία μετρά αρκετά επεισόδια το τελευταίο διάστημα και σωρευμένη ένταση.
Το μείζον απόσπασμα
Ωστόσο, κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις. Δεν μπορώ παρά να εκφράσω τη βαθιά απογοήτευσή μας για το ρόλο του SPD όσον αφορά τα ψηφίσματα για την επιβολή εμπάργκο όπλων στην Τουρκία. Όπως γνωρίζετε, τόσο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και εγώ έχουμε μιλήσει πολλές φορές σχεδόν στους πάντες στη Γερμανία για την αναγκαιότητα να διατηρηθεί η ισορροπία στο Αιγαίο. Και αυτό είναι πηγή σοβαρής ανησυχίας για εμάς.
Μπορούμε όμως, το ζήτημα αυτό να το συζητήσουμε λεπτομερέστερα.
Ειδικότερα, η ελληνική κυβέρνηση δήλωσε δημοσίως την ενόχλησή της από τη στάση της γερμανικής στο θέμα της “Διαδικασίας του Βερολίνου για την Λιβύη”, από την οποία αποκλείστηκε για δεύτερη φορά η Ελλάδα. Επίσης, η Αθήνα φαίνεται ότι δεν βρίσκει ανοιχτές πόρτες στο Βερολίνο, με αποτέλεσμα να επιλέγει το βήμα του δημοσίου λόγου για να περάσει το μηνύματά του ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.
Περιορισμένη επιρροή της Ελλάδας στο γερμανικό πολιτικό σύστημα
Σημειολογικά και χρονικά οι δηλώσεις του Νίκου Δένδια έρχονται καθώς η Γερμανία βρίσκεται σε τροχιά εκλογών και τα κόμματα επιδίδονται σε Μαραθώνιο για την ενίσχυση της εκλογικής τους βάσης. Αν και το ελληνικό στοιχείο στη Γερμανία έχει σημαντική παρουσία, εν τούτοις δεν πλησιάζει την έκταση της τουρκικής και μουσουλμανικής κοινότητας. Συνεπώς, οι δηλώσεις του Νίκου Δένδια είχαν στόχο να θέσουν στο πολιτικό πλαίσιο ένα σημαντικό για την Ελλάδα διπλωματικό θέμα.
Οι δηλώσεις του Νίκου Δένδια
Εάν θυμάμαι καλά, έχουμε συναντηθεί στο Βερολίνο πέρυσι. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψή σας εν μέσω των περιορισμών της πανδημίας. Είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να συναντηθώ και να συζητήσω μαζί σας, αλλά και να μεταδώσω το αισιόδοξο μήνυμα ότι εξερχόμαστε από την κρίση της πανδημίας. Έχει δημιουργηθεί ένας ασφαλής θάλαμος στην ΕΕ, εντός του οποίου μπορούμε να επικοινωνούμε. Αυτό είναι ένα ακόμη αισιόδοξο μήνυμα.
Οφείλω να σας πω ότι ποτέ δεν πρόκειται να ξεχάσουμε το κόμμα σας – εκπροσωπείτε ένα ιστορικό κόμμα – κανείς δεν μπορεί ποτέ να το ξεχάσει. Και εμείς, οι Έλληνες, δεν μπορούμε ποτέ να ξεχάσουμε τη βοήθεια που έδωσαν οι Helmut Schmidt και Willy Brandt στον Κωνσταντίνο Καραμανλή κατά τη διαδικασία της ένταξής μας [στην ΕΕ].
Οφείλω να πω ανοιχτά ότι εάν ο Helmut Schmidt δεν είχε επιδείξει κατανόηση, η Ελλάδα δεν θα είχε γίνει μέλος της ΕΕ το 1981. Γι’ αυτό θυμόμαστε πάντα με ευγνωμοσύνη τη συμβολή σας εκείνη την περίοδο.
Ωστόσο, κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις. Δεν μπορώ παρά να εκφράσω τη βαθιά απογοήτευσή μας για το ρόλο του SPD όσον αφορά τα ψηφίσματα για την επιβολή εμπάργκο όπλων στην Τουρκία. Όπως γνωρίζετε, τόσο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και εγώ έχουμε μιλήσει πολλές φορές σχεδόν στους πάντες στη Γερμανία για την αναγκαιότητα να διατηρηθεί η ισορροπία στο Αιγαίο.
Και αυτό είναι πηγή σοβαρής ανησυχίας για εμάς. Μπορούμε όμως, το ζήτημα αυτό να το συζητήσουμε λεπτομερέστερα.