Τη δεύτερη συνεχόμενη διορθωτική συνεδρίαση πραγματοποίησε την Τετάρτη το ελληνικό χρηματιστήριο, με τους επενδυτές να προχωρούν σε «κλείδωμα» ρευστότητας τόσο στον Large Cap όσο και στο ευρύτερο ταμπλό, όμως ο Γενικός Δείκτης κράτησε το σημαντικό όριο των 910 μονάδων.
Ήταν μια συνεδρίαση περαιτέρω μείωσης της αξίας συναλλαγών οι οποίες κατήλθαν στα 64,24 εκατ. ευρώ, ένδειξη ότι δεν υπάρχουν διαθέσεις γενικευμένων ρευστοποιήσεων και – τουλάχιστον προς το παρόν – δεν αναιρείται το βραχυχρόνια θετικό momentum. Μάλιστα, τα 9,77 εκατ. ευρώ, ήτοι πάνω από το 15% του συνόλου ήταν πακέτα σε Alpha Bank, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή και Εθνική Τράπεζα.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 911,60 μονάδες καταγράφοντας πτώση 0,92%, κινούμενος στο 90% της συνεδρίασης σε αρνητική τροχιά, με χαμηλό στις 911,02 μονάδες (-0,98%) και υψηλό στις 920,05 μονάδες (+0,01%) λίγο μετά το άνοιγμα. Είναι θετικό ότι ο Γ.Δ. κράτησε το όριο των 910 μονάδων και μένει να δούμε πως θα αντιδράσει αύριο και προσεχώς, πάνω σ’ αυτό το δεδομένο. Σύμφωνα με τους αναλυτές δεν πρέπει να χαθεί η ευρύτερη περιοχή των 910-900 μονάδων, καθώς θα αναιρεθεί η πρόσφατη αξιοσημείωτη βελτίωση από τις αρχές του Ιουνίου.
Θετικός ακόμα ο Ιούνιος
Πάντως, παρά τη διόρθωση των τελευταίων ημερών ο μήνας παραμένει κερδοφόρος, με το Γενικό Δείκτη να κερδίζει 1,87%, τον FTSE 25 στο +1,95%, τον Mid Cap στο +1,97% και τον τραπεζικό δείκτη +4,29%. Το σύνθημα για τη διόρθωση στην αγορά έδωσε ο τραπεζικός τομέας, που συμπλήρωσε την 3η διαδοχική πτωτική συνεδρίαση, με τον κλαδικό δείκτη να χάνει σ’ αυτό το διάστημα 4,03%. Είναι άλλωστε ο κλάδος που «σήκωσε» την αγορά πρόσφατα και την οδήγησε πάνω από τις 920 μονάδες και σε νέα υψηλά 17 μηνών.
Ο τραπεζικός δείκτης έπιασε το όριο των 600 μονάδων την περασμένη Παρασκευή, όμως έκτοτε καταγράφει τριήμερο διόρθωσης, κλείνοντας στη συνεδρίαση της Τετάρτης στις 575,90 μονάδες με πτώση 2,09%. Ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.209,44 μονάδες με πτώση 1,10%, ενώ ο Mid Cap διόρθωσε συγκρατημένα σε ποσοστό 0,40% στις 1.428,14 μονάδες.
Η εικόνα στο ταμπλό
Η πλειονότητα των μετοχών του Large Cap κινήθηκε διορθωτικά, καθώς με θετικό πρόσημο έκλεισαν μόνο οι Μυτιληναίος (+2,22% ύστερα από τις χθεσινές θετικές ανακοινώσεις του Ευάγγελου Μυτιληναίου), Σαράντης (+1,14% μακράν το πιο ανθεκτικό blue chip εδώ και χρόνια), ΕΧΑΕ, Ελλάκτωρ και Coca Cola HBC.
Στον αντίποδα, σημαντικές πιέσεις 4,59% δέχτηκε η μετοχή της Jumbo μετά από τις επισημάνεις χθες του Απόστολου Βακάκη ότι και το 2022 θα είναι δύσκολο για το λιανικό εμπόριο, ενώ άνω του 3% υποχώρησε η Aegean Airlines καθώς σήμερα εισήχθησαν για διαπραγμάτευση οι νέες μετοχές που προέκυψαν από την αύξηση κεφαλαίου.
Πιέσεις στις τράπεζες
Πιέσεις πλέον του 2% δέχτηκαν οι Alpha Bank, Πειραιώς Financial, Εθνική Τράπεζα, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Viohalco, ενώ άνω του 1% υποχώρησαν οι Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΠΑΠ, Eurobank, Motor Oil και ΑΔΜΗΕ.
Στο χώρο του Mid Cap μετά από πολλές ημέρες οι πτωτικές μετοχές υπερέβησαν τις ανοδικές. Θετικά έκλεισαν οι Attica Bank, Autohellas, Ευρωπαϊκή Πίστη, BriQ Properties και Τεχνική Ολυμπιακή, ενώ πιέσεις δέχτηκαν οι Cenergy Holdings, AVAX, Intrakat, Πλαστικά Θράκης, Intracom Holdings και Ικτίνος.
Στην ευρύτερη αγορά, θετικά έκλεισαν τίτλοι όπως Μπήτρος, Ακρίτας, Αττικές Εκδόσεις, Βιοκαρπέτ, Centric, Κυριακούλης, Λανακάμ, Έλαστρον, ΕΚΤΕΡ και Mevaco, ενώ υποχώρησαν οι AS Company, Κλωστ. Ναυπάκτου, Intralot, Ελγέκα, Unibios, Εβροφάρμα, Epsilon Net, Σωλ. Τζιρακιάν, Byte Computer, Δομική Κρήτης, Reds, Revoil, Space Hellas και Quality & Reliability. Στο σύνολο της αγοράς, οι πτωτικές μετοχές ήταν διπλάσιες των ανοδικών, με το συσχετισμό στις 77 και 37 αντίστοιχα.
Τι λένε οι αναλυτές
Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι δεν έχει αλλάξει το βραχυπρόθεσμα θετικό momentum της αγοράς, αλλά βεβαίως, δεν πρέπει να χαθεί η περιοχή των 900 – 910 μονάδων.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης τονίζει πως «ο Γενικός Δείκτης ψάχνει να επιβεβαιώσει την πρόσφατη διάσπαση με πιθανό επίπεδο στήριξης την περιοχή των 905- 910 μονάδων. Παράλληλα, οι 920 μονάδες έχουν γίνει κοντινή αντίσταση. Ουσιαστικά η διόρθωση μπορεί να μας βοηθήσει σημαντικά, μιας και θα μας δώσει νέα ημερήσια δεδομένα στα στοπ μας».
Ο υπεύθυνος ανάλυσης της Λέων Δεπόλας Χρηματιστηριακή Νικόλαος Καυκάς σημειώνει πως «παρά τη διόρθωση δεν έχει διαβρωθεί η βραχυπρόθεσμη ανοδική τάση. Οι εταιρικοί ισολογισμοί βαδίζουν προς την κανονικότητα, αλλά δεν είναι ακόμα βέβαιο ότι έχουμε διαφύγει τον κίνδυνο μελλοντικών επιπλοκών στο μέτωπο της πανδημίας. Οι αποτιμήσεις έχουν περιθώρια ανόδου, αλλά θα πρέπει στο εξής να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί βραχυπρόθεσμα. Η περιοχή των 950-970 μονάδων παραμένει ως πιθανός στόχος για το επόμενο διάστημα, αλλά περαιτέρω ανοδική πορεία δεν είναι δεδομένη στο κοντινό μέλλον».
Από την πλευρά του ο υπεύθυνος ανάλυσης της Merit ΧΑΕΠΕΥ Πέτρος Τσούρτης επισημαίνει πως «η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική, με τον Κινητό Μέσο Όρο 30 ημερών στις 900 μονάδες. Σημεία στήριξης είναι οι 910 και 900 μονάδες και σημεία αντίστασης οι 930 και 950 μονάδες». Μένει λοιπόν να δούμε πως θα αντιδράσει η αγορά αύριο και στη συνέχεια και αν θα βγάλει αντανακλαστικά αντίδρασης και διακράτησης των κρίσιμων τεχνικών επιπέδων που βρίσκεται τώρα.