Εκτός από τα αναμενόμενα και προδιαγεγραμμένα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής του NATO, στο κείμενο του ανακοινωθέντος περιλαμβάνεται και μια ακόμη διατύπωση, η οποία προκάλεσε ανησυχία τόσο στο Πεκίνο όσο και στις χώρες της συμμαχίας που δεν είχαν εξ αρχής αποδώσει τη δέουσα προσοχή στο τελικό κείμενο συμπερασμάτων.
Στο επίσημο ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου. επισημαίνεται η ανησυχία για το ταχέως αναπτυσσόμενο πυρηνικό οπλοστάσιο της Κίνας (τόσο όσον αφορά τον αριθμό των κεφαλών όσο και τον αριθμό των συστημάτων βολής για τη δημιουργία αυτού που αποκαλείται πυρηνική τριάδα και αποτελείται από χερσαία συστήματα βολής, πυρηνικά υποβρύχια και στρατηγικές πυρηνικές εγκαταστάσεις). Μέχρι δεν παρατηρείται κάτι έξω από συνηθισμένα. Είναι όμως το επόμενο σκέλος που δημιουργεί την αίσθηση ότι το NATO… αλλάζει επίπεδο. Η ανακοίνωση αναφέρει επίσης ότι η Κίνα και η Ρωσία συνεργάζονται στρατιωτικά, συμπεριλαμβανομένων των ασκήσεων υπό την ηγεσία της Ρωσίας στην ευρωατλαντική περιοχή
Αυτό όμως δεν είναι ακριβές, τουλάχιστον με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία. Η Ρωσία και η Κίνα έχουν ήδη δημιουργήσει διμερή στρατιωτική συνεργασία και διεξάγουν ασκήσεις μέσω του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης. Αυτές οι κοινές ασκήσεις, πραγματοποιούνται κυρίως σε χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ασίας και όχι στην ευρωατλαντική περιοχή.
Συνεπώς, δεν είναι σαφές σε ποιες δραστηριότητες αναφέρεται το ΝΑΤΟ, αλλά η πιθανή εισαγωγή μιας τέτοιας δυναμικής θα μπορούσε να αλλάξει σημαντικά τη στρατηγική ισορροπίας δυνάμεων στην Ευρωπαϊκή Άμυνα.
Τα μηνύματα του Μπάιντεν
Να σηματοδοτήσει την αλλαγή σελίδας στις διατλαντικές σχέσεις και να επαναβεβαιώσει την ισχυρή πολιτική βούληση των ΗΠΑ για τη διατήρηση των σφαιρών επιρροής επιχείρησε ο Τζο Μπάιντεν στη Σύνοδο Κορυφής του NATO χθες, διευρύνοντας παράλληλα το εύρος του πεδίου ενδιαφέροντος της συμμαχίας.
Με νέα ιδρυτική διακήρυξη του NATO θα μπορούσε να ισοδυναμεί το ανακοινωθέν που προέκυψε από τη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας στην Κορνουάλη. Ο Τζο Μπάιντεν ήθελε με κάθε τρόπο να σηματοδοτήσει την αλλαγή σελίδας στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ με ηχηρές παρεμβάσεις. Αν και οι Ευρωπαίοι παραμένουν σκεπτικοί απέναντι στο σενάριο επιστροφής στην προτεραία κατάσταση, το μεγάλο κόστος αμυντικής χειραφέτησης της Ευρώπης αναγκάζει τους ηγέτες της ΕΕ να δεχθούν το μεγαλύτερο μέρος της προσφοράς του Τζο Μπάιντεν.
Παράλληλα, όπως είναι προφανές, ο Τζο Μπάιντεν επιχειρεί να θέσει τις διευρύνει το μέτωπο απέναντι στην Κίνα εντάσσοντας σε αυτό de facto τους συμμάχους στο NATO. Με δεδομένη την ισχυρή και ακμάζουσα οικονομική επιρροή της Κίνας στη Δύση, η ευθυγράμμιση των εταίρων του NATO απέναντι στην Κίνα με βάση τα αμερικανικά συμφέροντα, αναμένεται να αποδειχθεί η πρόκληση της δεκαετίας.
Κάτι αντίστοιχο έκαναν οι ΗΠΑ και στη Σύνοδο Κορυφής των G7. Με βάση τα δημόσια διαθέσιμα δεδομένα, οι ΗΠΑ φαίνεται να υπαναχωρούν στον Nord Stream 2 και στον ψηφιακό φόρο, για να εξασφαλίσουν τη σύμπλευση της Γερμανίας και των ισχυρών της ΕΕ στην εκστρατεία για την ανάσχεση της κινεζικής επιρροής.