Πολλοί παραμένουν οι άγνωστοι και οι μεταβλητές που θα επηρεάσουν τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του NATO το απόγευμα της Δευτέρας 14 Ιουνίου στις Βρυξέλλες. Η συνάντηση των ηγετών Ελλάδας και Τουρκίας έπεται αυτής μεταξύ Μπάιντεν και Ερντογάν και ως εκ τούτου αναμένεται ότι νομοτελειακά θα επηρεαστεί, χωρίς όμως να μπορεί να προεξοφληθεί το επίπεδο της επίδρασης.
Για το απόγευμα της Δευτέρας 14 Ιουνίου είναι προγραμματισμένη η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του NATO στις Βρυξέλλες, Στο μεταξύ ωστόσο, οι εντάσεις στο Αιγαίο έχουν αναζωπυρωθεί, με τουρκικά πλοία να πρενοχλούν και εν τέλει να εμβολίζουν ελληνικό σκάφος της Ακτοφυλακής. Απολήξεις που θα επηρεάσουν και τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ενρτογάν εκτιμάται ότι θα έχει η συνάντηση του Τούρκου προέδρου με τον Τζο Μπάιντεν.
Στο ευρύτερο πλαίσιο, η περιοχή της MENA επηρεάζεται από την προδιαγεγραμμένη μεν, αλλά άρτι υλοποιηθείσα κυβερνητική αλλαγή στο Ισραήλ, στο πλαίσιο της οποίας εξωθήθηκε από τον πρωθυπουργικό θώκο ο Μπενιαμίν Νετανιάχου μετά από 12 χρόνια στην εξουσία.
Επίσης, η ελληνική πλευρά πασχίζει για ένα sit down Μητσοτάκη – Μπάιντεν, αλλά ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο, σε αυτή τη φάση. Ο Μπάιντε συναντά τώρα τους main actors ανά τον κόσμο, θέλοντας έτσι να επισημάνει τους κύκλους επιρροής και την προετεραιοποίηση που επιλέγει. Τέτοιες πολιτικές στόχο έχουν να εμφυσήσουν σεβασμό ώστε να τεθεί η βάση για συζήτηση καλά τη πίστη.
Στο μεταξύ Αθήνα και Άγκυρα επιδίδονται σε διπλωματικό και πολιτικό μαραθώνιο επιδιώκοντας να ενισχύσουν τη διαπραγματευτική τους θέσης.
Οι στόχοι
Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η “Καθημερινλη” στόχος σε αυτήν τη φάση είναι να κυλήσει ήρεμα το προσεχές καλοκαίρι στο Αιγαίο και, με τη βοήθεια παράλληλων διαδικασιών, όπως οι διερευνητικές, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) και η θετική ατζέντα την οποία έχει αναλάβει ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης, να χτιστεί ξανά ένα πλαίσιο διαλόγου.
Από τουρκικής πλευράς πάντως, στόχος είναι η υποστήριξη της Ελλάδας στη διαπραγμάτευση με την ΕΕ και η δέσμευση της Αθήνας να απομακρυνθεί περαιτέρω από τη Λευκωσία,
Σε πρώτη φάση η συνάντηση αποτελεί από μόνη της risk-of παράγοντα. Η επιτυχία της θα κριθεί από τις δηλώσεις των ηγετών μετά από αυτή. Τα πάντα θα αξιολογηθούν σε επιχειρησιακό επίπεδο στο Αιγαίο, καθώς και σε διπλωματικό από την πύκνωση των επαφών.
Το setup της συνάντησης
Αυτή τη φορά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί κατ΄ ιδίαν με τον Ταγίπ Ερντογάν, ενώ οι δύο προηγούμενες είχαν πραγματοποιηθεί παρουσία πολυμελών αντιπροσωπειών. Στη συνάντηση των δύο ηγετών θα παραβρεθούν μόνο δύο διερμηνείς. Η διάρθρωχη αυτή δείχνει διάθεση συνεννόησης στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο, ενώ δείχνει διάθεση δοκιμής εφαρμογής των μέτρων εμπιστοσύνης.
Στις δύο προηγούμενες περιστάσεις, οι δύο ηγέτες περιβάλλονταν από πολυμελείς αντιπροσωπείες. Ενώ η δεύτερη πραγματοποιήθηκε λίγο μετά την υπογραφή του τουρκολιβυκού μνημονίου. Η πρώτη διεξήχθη σε μέτριο κλίμα, η δεύτερη σε πραγματικά παγωμένη ατμόσφαιρα.
Πριν από τη συνάντηση η ελληνική κυβέρνηση ΚΥΑ με την οποία χαρακτηρίζει την Τουρκία ασφαλή χώρα στο πλαίσιο της κοινής διακήρυξης ΕΕ -Τουρκίας, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε θέτει ως μείζον θέμα την εξεύρεση τρόπου ια διαρκή και πολιτισμένο διάλογο με την Τουρκία.
ΟΙ σύμβουλοι των δύο ηγετών εργάστηκαν εντατικά για κλείσουν εκκρεμότητες και να διαμορφώσουν την ατζέντα της συνάντησης, η οποία αν και απέχει χρονικά, εν τούτοις ταυτίζεται θεματικά με όσα συμφωνήθηκαν στο Βερολίνο, στο πλαίσιο της συνάντηση της Ελένης Σουρανή και του Ιμπραχίμ Καλίν. Η ελληνική κυβέρνηση είχε αρνηθεί να αποκαλύψει την ατζέντα της συνάντησης στο Βερολίνο υποστηρίζοντας ότι ήταν προφορική. Ωστόσο, η Τουρκία αποκάλυψε και η Γερμανία δεν τη διέψευσε ότι τα συμπεράσματα ήταν χειρόγραφα.
Με μεγάλη αντιπροσωπεία ο Μητσοτάκης
Με τον κ. Μητσοτάκη θα μεταβούν στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, η διπλωματική σύμβουλος του πρωθυπουργού Ελένη Σουρανή, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Θάνος Ντόκος και η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.
Ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον, αλλά και τον Αλβανό ομόλογό του Εντι Ράμα.
Σχέσεις στο ναδίρ