Στις κεντρικές τράπεζες παραμένουν τα φώτα, καθώς μετά την ΕΚΤ και την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας, τη σκυτάλη παίρνουν τώρα παίρνουν η Fed, η BoJ, η Κεντρική Τράπεζα της Βραζιλίας, της Ελβετίας και της Τουρκίας. Παρά τη βαριά σκιά που αφήνουν οι πληθωριστικές πιέσεις, και αντίδρασης τύπου ελατηρίου των οικονομιών, δεν αναμένεται να ανολιξει η συζήτηση για την αλλαγή νομισματικής πολιτικής.
Παράλληλα, δημσιεύονται και τα πρακτικά από τις συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζών στην Ινδία και την Αυστραλία, τα οποία θα συμβάλλουν στη διαμόρφωση πληρέστερης εικόνας για την αξιολόγησης της ενδιάμεσης κατάστασης που δημιουργείται παγκοσμίως.
Μεταξύ άλλων, κεντρική θέση στην ατζέντα των αγορών κατέχουν τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή και τις λιανικές πωλήσεις σε ΗΠΑ και Κίνα. Επίσης, δημοσιεύεται ο πληθωρισμός για τον Καναδά και το ΗΒ. Στην Ιαπωνία -εκτός από τα επιτοκια και τη νομισματική πολιτική-, το μενού περιλαμβάνει το εμπορικό ισοζύγιο και τον πληθωρισμό.
Στην Αυστραλία ανακινωνονται επίσης οι νέες θέσεις απασχόλησης, ενώ στην Ινδία οι τιμές καταναλωτή και χονδρικής.
Η εβδομάδα θα είναι “βαριά” για τη Μεγάλη Βρετανία, ενώ σημαντικά στοιχεία ανακοινώνονται στη Γερμανία. Ωστόσο, μετά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ, τα στοιχεία που ανακοινώνονται για τις χώρες της Ευρωζώνης τελούν υπό την επήρρεια των δηλώσεως της Κριστίν Λαγκάρντ.
Προβλέψεις
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να διατηρήσει ένα εξαιρετικά χαλαρό νομισματικό πλαίσιο στο τέλος της διήμερης συνάντησής της FOMC την Τετάρτη. Οι αγορές ωστόσο δεν αναμένουν την απόφαση, αλλά τη ρητορική της ανακοίνωσης του διοικητή της Fed, Τζερόμ Πάουελ. Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Πάουελ τοποθέτησε στη θέση του κεντρικού τραπεζίτη ο Ντόναλντ Τραμπ, με τον οποίο είχε όμως έντονες προστριβές.
Παρά τις πληθωριστικές πιέσεις, που στις ΗΠΑ είναι εντονότερες από την Ευρωζώνη, λίγοι είναι αυτοί που προτρέπουν την Fed να αρχίσει να συζητά πώς και πότε να αρχίσει να περιορίζει την πλεονάζουσα ρευστότητα στην οικονομία. Το γεγνικότερο momentum, όπως αποτυπώθηκε και στις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ παραμένει πλήρως υποστηρικτικό, βασιζόμενο στην δομημένη πεποίθηση ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα είναι παροδικές.
Στις ΗΠΑ, όσον αφορά τις ανακοινώσεις οικονομικών στοιχείων, οι κυριότερες είναι οι λιανικές πωλήσεις, η βιομηχανική παραγωγή, οι νέες οικοδομικές άδειες και οι ενάρξεις νέων κατοικιών. Ακολουθούν, οι τιμές παραγωγού και οι εξαγωγές, τα επιχειρηματικά αποθέματα, ο Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής NY, ο PhilyFed, ο δείκτης κατοικιών NAHB και συνολικές καθαρές ροές κεφαλαίων.
Στην Ασία, η Τράπεζα της Ιαπωνίας αναμένεται να διατηρήσει το επιτόκιο πολιτικής της στο -0,1% και ο στόχος απόδοσης των 10ετών ιαπωνικών κρατικών ομολόγων στο 0%, κατά τη συνεδρίαση στις 17-18 Ιουνίου
Αύξηση επιτοκίων στη Βραζιλία
Η πρώτη αύξηση επιτοκίων αναμένεται στη Βραζιλία, όπου η οικονομία επί Μπολσονάρο συμπεριφέρεται σαν τον κορονοϊό: Με μεταλλάξεις και ακακαθόριστες εξάρσεις και υφέσεις. Στη χώρα του ημίτρελου ακροδεξιού σχεδόν δικτάτορα, οι τιμές καταναλωτή της χώρας αυξήθηκαν τον Μάιο με τον ταύτερο ρυθμό από τον Σεπτέμβριο του 2016.
Προβλήματα στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού
Η Σύνοδος Κορυφής των G7, ενώ ακολουθούν αυτές του NATO και της ΕΕ. Τα προβλήματα όμως που σχετίζονται με το Brexit παραμένουν και προκαλούν τριβές στις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ Λονδίνου, Βρυξελλών και αρκετών ακόμη πρωτευουσών της ΕΕ.
Η Βρετανία και η ΕΕ δεν κατάφεραν να επιλύσουν μια διαφορά σχετικά με την εφαρμογή της εμπορικής συμφωνίας μετά το Brexit. Επίκεντρο της αντιπαράθεσης είναι η Βόρεια Ιρλανδία. Αμφότερες οι πλευρές αλληλοκατηγορούσνται για διαπραγμάτευση κακή τη πίστη.
Παρ΄όλα αυτά, ο διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρος Σεφκόβιτς και ο Βρετανός υπουργός Brexit Ντέιβιντ Φροστ συμφώνησαν να συνεχίσουν να προσπαθούν να βρουν λύση πριν από τις 30 Ιουνίου, μετά την κατάρρευση των συνομιλιών την προηγούμενη εβδομάδα.
Μεγάλη εβδομάδα για τη… Μεγάλη Βρετανία
Εν τω μεταξύ, η εβδομάδα αυτή θα είναι παραφορτωμένη, για τη Μεγάλη Βρετανία, καθώς αναμένεται πλειάδα οικονομικών στοιχείων. Πρώρα ο πληθωρισμός, μετά οι λιανικές πωλήσεις και οι δείκτες της αγοράς εργασίας.
Ο πληθωρισμός αναμένεται να σκαρφαλώσει στο 1,8% τον Μάιο, επίπεδο που αποτελεί το υψηλότερο από τον Ιανουάριο του 2020. Ταυτόχρονα, αναμένεται να υποχωρήσει η ανεργία στο 4,7%, στο πρώτο τρίμηνο του έτους. Η ανεργία στη Μεγάλη Βρετανία είχε σκαρφαλώσει σε υψηλά τετραετίας, στο 5,1% το τελευταίο τρίμηνο του 2020.
Η Ευρωζώνη στο ρελαντί
Στην Ευρωζώνη το οικονομικό ημερολόγιο αναμένεται πιο… χαλαρό. Στην κορυφή της ατζέντας βρίσκεται η βιομηχανική παραγωγή και η κατασκευσατική δραστηριότητα. Ακολουθεί το εμπορικό ισοζύγιο και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Εν συνεχεία, η πορεία των μισθών για το πρώτο τρίμηνο και τα τελικά στοιχεία για τον πληθωρισμό του Μαΐου. Στη συνέχεια, ανακοινώνονται οι τιμές παραγωγού στη Γερμανία. Οι εξαγωγές της Ελβετίας και της. Στο ημερολόγιο περιλαμβάνονται οι νέες θέσεις εργασίας στην Πολωνία.
Επίσης, συνεδριάζουν οι κεντρικές τράπεζες στην Ελβετία, τη Νορβηγία και την Τουρκία.