Αισιόδοξοι είναι οι αναλυτές για τη συνέχεια της πορείας του ελληνικού χρηματιστηρίου, που έχει ως πρώτο στόχο την υπέρβαση των 949 μονάδων, που είναι τα προηγούμενα υψηλά από τις 24 Ιανουαρίου 2020.
Ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης, σημειώνει πως «η αγορά δείχνει δυνατή να συνεχίσει τόσο από πλευράς εισροών όσο και από πλευράς νέων. Οι τράπεζες δείχνουν ικανές να πείσουν για τις προοπτικές τους επιτυγχάνοντας υπερκαλύψεις στις μετοχικές και ομολογιακές εκδόσεις, τα επιτόκια δανεισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας είναι τα χαμηλότερα όλων των εποχών και ο διεθνής παράγοντας ξεπέρασε το φόβο των πληθωριστικών τάσεων τουλάχιστον προς ώρας.
Οι ζυμώσεις στην Ενέργεια και τον Κατασκευαστικό κλάδο έχουν δώσει τροφή για σενάρια, τα οποία είναι απαραίτητα για το χτίσιμο προσδοκιών, ενώ οι καλές ιδέες της μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίηση υπεραποδίδουν ενδυναμώνοντας έτσι την αγοραστική δύναμη πολλών χαρτοφυλακίων λιανικής. Όλα τα παραπάνω βάζουν τις βάσεις για κάτι μεγαλύτερο που θα έχει βάθος σε διάρκεια και υψηλό περιθώριο κερδών. Διαγραμματικά το σπάσιμο της συσσώρευσης είχε όλα τα δομικά χαρακτηριστικά μιας υγιούς ανοδικής κίνησης: συμμετοχή, αποδόσεις, τζίρο και εναλλαγές στους ημερήσιους πρωταγωνιστές.
Η εκτόνωση από την συσσώρευση των 900 μονάδων έχει ανοίξει βηματισμό για τον βατήρα από τον οποίο ξεκίνησε η πανδημική πτώση:
Οι 948 μονάδες είναι το τελευταίο σκαλοπάτι βραχυπρόθεσμης αντίστασης πριν τις 1.000 μονάδες, ένα επίπεδο το οποίο δεν έχει καμία τεχνική σημασία παρά μόνο ψυχολογική, αφού η επόμενη σημαντική αντίσταση εντοπίζεται στις 1.050 μονάδες.
Δεν αποκλείεται επομένως μια μικρή στάση στις 940 – 950 μονάδες πριν το επόμενο ανοδικό εγχείρημα καθώς από το Μάιο και μετά η ταχύτητα της ανόδου δεν μας έχει σε συνηθίσει σε συνεχόμενες πολυήμερες δυνατές εξάρσεις. Παρόλα αυτά το χτίσιμο των συναλλαγών σταθερά κοντά στα 80 εκατ. ευρώ λειτουργεί υποστηρικτικά στο να «χωνευτούν» ταχύτερα τα υψηλά 16 μηνών με την συνδρομή περισσότερων δεικτοβαρών τίτλων».
α
Ανοδική η βραχυχρόνια τάση
Από την πλευρά του ο υπεύθυνος ανάλυσης της Merit Χρηματιστηριακή Πέτρος Τσούρτης τονίζει πως η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική, με τον Κινητό Μέσο Όρο (ΚΜΟ) 30 ημερών στις 896 μονάδες, ενώ επόμενα σημεία αντίστασης είναι οι 930 και 950 μονάδες. Αντιθέτως, σημεία στήριξης εντοπίζονται στις 910 και 900 μονάδες.
Ο οικονομολόγος και στέλεχος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Λουκάς Παπαϊωάννου σημειώνει πως η ελληνική αγορά διέσπασε την 4η φορά τον κακό δαίμονα των 920 μονάδων, υποστηριζόμενη κυρίως από τις μετοχές του FTSE 25 με το θετικό momentum να συνεχίζεται, αν και οι επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίου και οι ομολογιακές εκδόσεις θα απορροφήσουν σημαντική ρευστότητα.
Έτσι ο τραπεζικός δείκτης διέσπασε το αγκάθι των 570 μονάδων και οι επόμενες αντιστάσεις στον ορίζοντα εντοπίζονται στις 610 και στις 640 μονάδες.
Τεχνικά η υπέρβαση των 920 μονάδων για το Γενικό Δείκτη αυξάνει τις πιθανότητες επαναπροσέγγισης των 950 μονάδων. Οι 912-910 μονάδες αποτελούν τις πρώτες κοντινές στηρίξεις με τις 900 μονάδες να αποτελούν το σημείο επανεξέτασης της θετικής εικόνας του Γενικού Δείκτη.
Αντίστοιχα στο δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης η υπέρβαση των 2.235 μονάδων, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για προσέγγιση της ζώνης των 2.270 μονάδων. Οι 2.210 και 2.185 μονάδες είναι οι κοντινές στηρίξεις του FTSE 25. Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε ότι η μεσοπρόθεσμη εικόνα της Ελληνικής οικονομίας δύσκολα θα αντιστραφεί στην παρούσα φάση», σημειώνει ο κ. Παπαϊωάννου.