Επιβεβαιώνοντας όσα υποστηρίζουμε όλο το τελευταίο διάστημα από τη στήλη, ότι δηλαδή η αγορά αναζητούσε αφορμή για ξεμπλοκάρισμα και φυγή προς τα εμπρός, το ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε σε νέα υψηλά 17 μηνών στη συνεδρίαση της Πέμπτης, με το Γενικό Δείκτη να υπερκερνά και τις 920 μονάδες.
- Θετικός ο Ιούνιος με κέρδη 3,29% έως τώρα στο Γ.Δ.
- Κέρδη έως 11,65% στον τραπεζικό κλάδο τον Ιούνιο
- Η αφύπνιση των τραπεζικών μετοχών έφερε την υπέρβαση
Όλο το τελευταίο διάστημα η αγορά είχε συσσωρεύσει μέσα σε πολύ στενό εύρος διακύμανσης και είχε μπλοκαριστεί τεχνικά μιας και δεν μπορούσε να διασπάσει τα προηγούμενα υψηλά, κάτι που είχε απονευρώσει τους long και είχε «ψαλιδίσει» τις δημιουργικές δυνάμεις.
Αυτό ήταν και η αιτία που στη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, που ήταν η πρώτη του Ιουνίου οι μέσοι τζίροι κατήλθαν κάτω από τα 60 εκατ. ευρώ, καθώς από τη μία διαθέσεις περαιτέρω ρευστοποιήσεων δεν υπήρχαν, όμως από την άλλη πλευρά είχαν μπλοκαριστεί και οι αγοραστές.
Πλέον, αυτή την εβδομάδα η αγορά δείχνει διάθεση φυγής προς τα εμπρός, καθώς στη συνεδρίαση της Πέμπτης οι συναλλαγές ενισχύθηκαν για 3η διαδοχική ημέρα προσδίδοντας βάθος στο σύστημα, ενώ για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στο υψηλό ημέρας. Συμπεριφορά που σύμφωνα με αναλυτές συναντάται σε έναρξη νέας μεγάλης κίνησης, καθώς έτσι απορροφούνται οι διστακτικές τοποθετήσεις μέσα στη συνεδρίαση και στο τέλος υπάρχει ξέσπασμα.
Η εικόνα
Την Πέμπτη λοιπόν ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 924,30 μονάδες καταγράφοντας άνοδο 1,20% και πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας που ήταν στις 924,54 μονάδες (+1,23%), ενώ το χαμηλό ημέρας ήταν στις 911,32 μονάδες (-0,22%) στο άνοιγμα. Το κλείσιμο αυτό συνεπάγεται νέα υψηλά 17 περίπου μηνών για το Χ.Α. καθώς το αμέσως επόμενη είχε σημειωθεί στις 29 Ιανουαρίου 2020 στις 931,21 μονάδες.
Με λίγα λόγια, η αγορά κλείνει εντελώς την «ψαλίδα» από τη ζημιά λόγω Covid-19, καθώς επόμενος ορατός στόχος δεν είναι άλλος από την υπέρβαση του ορίου των 950 μονάδων που αποτελούν τα υψηλά της 24ης Ιανουαρίου 2020, αλλά και τα υψηλά των τελευταίων περίπου εξίμισι ετών.
Επαναλαμβάνουμε ότι το Χ.Α. δεν κάνει τίποτα άλλο από το να κλείνει το «ρήγμα» που άνοιξε η πανδημία, την ώρα που σύσσωμες οι διεθνείς αγορές το έχουν επιτύχει αυτό από τα μέσα του 2020, οπότε οτιδήποτε κάνουν το τελευταίο διάστημα κινείται σε επίπεδα ρεκόρ όλων των εποχών.
Ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.248,36 μονάδες με άνοδο 1,30%, επίπεδα που επίσης είναι υψηλά περίπου 17 μηνών, ο Mid Cap υστέρησε για 2η συνεχή συνεδρίαση έχοντας άνοδο μόλις 0,11%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος συνεχίζει την εξαιρετική πορεία του τον Ιούνιο με νέα άνοδο 1,43% και κλείσιμο στις 597,07 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης πέτυχε την πέμπτη διαδοχική ανοδική συνεδρίαση, με αθροιστικά κέρδη 8,40%.
Ώθηση από την ΕΚΤ
Ώθηση στην αγορά έδωσε η εντυπωσιακή πορεία της χθεσινής έκδοσης του 10ετούς ομολόγου το οποίο έτυχε ιδιαίτερα θετικής ανταπόκρισης από τους επενδυτές σε μία ακόμη ένδειξη ότι η Ελλάδα επιστρέφει στον χάρτη των αγορών και ενισχύεται η εμπιστοσύνη στη χώρα και τις προοπτικές της οικονομίας. Ενισχυτικές ήταν επίσης οι αποφάσεις την ΕΚΤ καθώς και οι δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να διατηρήσει ανοικτές τις στρόφιγγες χρηματοδότησης, σημειώνοντας πως η αύξηση των μηναίων αγορών ομολόγων, που άρχισε από τον Μάρτιο και τον Απρίλιο θα συνεχισθεί, μια διευκρίνιση ιδιαίτερα σημαντική για τις αγορές, ώστε να μην σημειωθεί νέο επεισόδιο ανόδου των επιτοκίων. Οι αγορές ομολόγων «θα εξακολουθήσουν να διενεργούνται με ρυθμό σημαντικό υψηλότερο από ό,τι τους πρώτους μήνες του έτους» (σ.σ. το πρώτο δίμηνο η ΕΚΤ είχε «φρενάρει» τις αγορές ομολόγων).
Ενίσχυση συναλλαγών για 3η σερί συνεδρίαση
Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, μόνο μία μετοχή στον FTSE 25 κινήθηκε ήπια πτωτικά (ΟΛΠ -0,65%), ενώ για τρίτη διαδοχική ημέρα ενισχύθηκαν οι συναλλαγές που έφτασαν στα 94,34 εκατ. ευρώ, αν και τα 21,11 εκατ. ευρώ αφορούσαν πακέτα. Σε κάθε περίπτωση όμως, οι «καθαρές» συναλλαγές ξεπέρασαν τα 73 εκατ. ευρώ, επίδοση που δεν είναι αμελητέα αν συνυπολογιστεί ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο μέσος τζίρος των συναλλαγών ήταν κάτω των 60 εκατ. ευρώ.
Θυμίζουμε πως στη συνεδρίαση της περασμένης Δευτέρας 7/6 ο τζίρος διαμορφώθηκε στα απαξιωτικά επίπεδα των 44,57 εκατ. ευρώ, την Τρίτη ανήλθε στα 69,86 εκατ. ευρώ, ενώ την Τετάρτη ενισχύθηκε περαιτέρω φτάνοντας στα 76,71 εκατ. ευρώ. Ο τραπεζικός κλάδος ανέβασε εκ νέου στροφές, διακινώντας συνολικό όγκο 35,7 εκατ. τεμάχια με τζίρο 38 εκατ. ευρώ, ενώ δέσποσε η Eurobank με τζίρο 16,64 εκατ. ευρώ, με τη Lamda Development να διακινεί 12,75 εκατ. ευρώ, την Alpha Bank 10,69 εκατ. και τον ΟΠΑΠ 10,42 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, τέσσερις μετοχές διακίνησαν περίπου το 55% του τζίρου, ήτοι 50,5 εκατ. ευρώ.
Η εικόνα στο ταμπλό
Στο χώρο του Large Cap ξεχώρισε σήμερα η μετοχή της Ελλάκτωρ που είχε άνοδο 6,51%, με φόντο τις μετοχικές ανακατατάξεις που λαμβάνουν χώρα και την προετοιμασία για την ΑΜΚ που φέρνει νέες μάχες στο συσχετισμό δυνάμεων. Κέρδη άνω του 3% είχε η Viohalco, άνω του 2% ενισχύθηκαν οι Eurobank, Lamda Development, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ (νέο υψηλό 7ετίας), ΕΧΑΕ και ΕΥΔΑΠ, ενώ σε νέο υψηλό 13 ετών και στα 15,12 ευρώ έκλεισε ο ΟΤΕ.
Ηπιότερη ήταν η δυναμική στο χώρο του Mid Cap καθώς οι επενδυτές στράφηκαν για δεύτερη ημέρα στις μετοχές του FTSE 25 και των τραπεζών, ενώ στο σύνολο της αγοράς 79 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 39 που υποχώρησαν.