Ενθαρρυντικές για την κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας αποδείχθηκε η επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου η απόδοση του οποίου υποχώρησε κάτω από το gudiance λόγω της υψηλής ζήτησης.
Κεφάλαια 2,5 δισ. θα αντλήσει η Ελλάδα από τις αγορές με επιτόκιο 0,92%. Καθοριστική για την επιτυχία της επανέκδοσης του 10ετούς ομολόγου είναι η υποστηρικτική στάση της ΕΚΤ που απορροφά ομόλογα στη δευτερογενή αγορά.
Παράλληλα, θετικά αποτιμάται και η διάρθρωση των αγοραστών, καθώς τα ελληνικά ομόλογα κατέληξαν αφενώς σε στιβαρά χέρια, ενώ πλέον έχει ενισχυθεί σημαντικά το βάθος της δευτερογενούς αγοράς, γεγονός που διασφαλίζει τη μελλοντική ικανότητα εισόδου και εξόδου χωρίς εγκλωβισμούς.
Καθώς η επικείμενη συνεδρίαση και απόφαση της ΕΚΤ για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής θα μπορούσε να οδηγήσει τις αγορές σε δεύτερες σκέψεις, στο υπουργείο Οικονομικών αποφάσισαν να βγουν στις αγορές οριακά πριν, έτσι ώστε να καρπωθούν την κατάσταση όπως διαμορφώνεται.
Η έκδοση
Το βιβλίο προσφορών άνοιξε, με το αρχικό guidance σε ό,τι αφορά την απόδοση να διαμορφώνεται στο Mid Swap συν 90 μονάδες βάσης ή 1%, για την επανέκδοση (re-opening) του 10ετούς τίτλου ωρίμανσης τον Ιούνιο του 2031, που είχε εκδοθεί στις αρχές του έτους (27/1/2021).
Η υψηλή ζήτηση, ωστόσο, που έφτασε γρήγορα πάνω από τα 19,5 δισ. ευρώ, οδήγησε στη μείωση της καθοδήγησης στο 0,95% (mid swap συν 85 μονάδες βάσης).
Θετική κρίνεται και η διανομή των τίτλων, όπως τόνισε και ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΔΔΗΧ η ποιότητα των κεφαλαίων κρίνεται ικανοποιητική. Ειδικότερα, το 69% της έκδοσης καλύφθηκε από “real money” investors. Η κατανομή των υπολοίπων επενδυτών έχει ως εξής:
- 22% τράπεζες,
- 3% κεντρικές τράπεζες και
- 6% hedge funds.
Ο ΟΔΔΗΧ έδωσε εντολή να ξεκινήσουν το βιβλίο προσφορών στις διεθνείς τράπεζες BNP Paribas, Deutsche Bank, Goldman Sachs, ΗSBC, JP Morgan και Nomura για την επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου. Τον Ιανουάριο είχαν συγκεντρωθεί 3,5 δισ. ευρώ, με το κουπόνι στο 0,75%.
Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του έτους, οι joint bookrunners του βιβλίου ήταν οι Barclays, Citigroup, Deutsche Bank, Morgan Stanley, Nomura και Eurobank.
Οι αποδώσεις των ελληνικών ομολόγων
Η τρέχουσα επενδυτική αξιολόγηση της Ελλάδα είναι Ba3 / BB / BB / BBL (Moody’s stable outlook, S&P positive outlook, Fitch stable outlook και DBRS stable outlook), δύο βαθμίδες χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα για τις S&P και Fitch Ratings.
Background story
Η έκδοση του Ιανουαρίου ήταν η πρώτη κοινοπρακτική (syndicate) έκδοση της φετινής χρονιάς, συνολικής έκτασης 3,5 δισ. ευρώ, με κουπόνι 0,75% και πραγματική απόδοση 0,807% (Mid Swaps + 100 bps). Η συναλλαγή αντιμετωπίστηκε από την αρχή με πολύ ισχυρή ζήτηση από τους επενδυτές και οι εγγραφές ξεπέρασαν τα 22 δισ. ευρώ σχεδόν με το άνοιγμα. Δεδομένης της ισχυρής δυναμικής της έκδοσης, το βιβλίο αυξήθηκε περαιτέρω και έκλεισε με πάνω από 29 δισ. ευρώ και το τελικό μέγεθος να διαμορφώνεται στα 3,5 δισ. ευρώ.
Τα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα (άνω των 33 δισ. ευρώ), οι περιορισμένες χρηματοδοτικές ανάγκες του Ελληνικού Δημοσίου για το 2021 και οι αγορές από το πρόγραμμα ΡΕΡΡ της ΕΚΤ δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για τη συνέχιση της επιτυχημένης παρουσίας της χώρας στις κεφαλαιαγορές.
Οι εξελίξεις τρέχουν καθώς αναμένεται την Πέμπτη μια κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ, σχετικά με τον ρυθμό αγοράς ομολόγων, με την προσδοκία τη χαμηλή πορεία των αποδόσεων για τα κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης.