Με μπαράζ κινήσεων εντός του καλοκαιριού και το Φθινόπωρο θα επιχειρήσει ο CEO της Alpha Bank να εμφυσήσει νέα δυναμική στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και να εμπνεύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, σε μια προσπάθεια να κερδίσει το χαμένο έδαφος.
Ο CEO της Alpha Bank επιχειρεί παράλληλα με την αμκ των 800 εκατ., να τρέξει τις τιτλοποιήσεις και τη μείωση του λειτουργικού κόστους. Επιπροσθέτως, φαίνεται ότι οριστικοποιήθηκαν τα κίνητρα και διευρύνθηκε το scope της εθελουσίας εξόδου. Στο μεταξύ όμως προχωρούν και άλλες πρωτοβουλίες που στόχο έχουν τη διαφοροποίηση της διάρθρωσης της τράπεζας με την αλλαγή του μοντέλου αξιολογήσεων, που θα οδηγήσει σε ανακατανομή προσωπικού. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι σπάνε χρόνιες παθογένειες.
Όπως δήλωσαν τα στελέχη της Alpha Nank σε ενημέρωση των δημοσιογράφων στόχος είναι το 2024 η τράπεζα να παράξει καθαρά κέρδη τουλάχιστον 610 εκατ. ευρώ. Ενισχυτικά στην κερδοφορία θα συμβάλει από το 2022 η μείωση των προβλέψεων, δεδομένου του στρατηγικού σχεδιασμού μείωσης των NPEs που έχει ανακοινώσει η τράπεζα.
Η πορεία της μετοχής
Η αύξηση κεφαλαίου
Πιο αναλυτικά, η διαδικασία αύξησης κεφαλαίου κατά 800 εκατ. που ξεκινά στις 28 Ιουνίου, με το άνοιγμα του book building για τους ξένους επενδυτές και τη δημόσια προσφορά για το ελληνικό επενδυτικό κοινό.
Το εγχείρημα που έχει συναντήσει και επικριτές, ήταν προδιαγεγραμμένο και αναπόφευκτο δεδομένης της διακηρυγμένης βούλησης του Βασίλη Ψάλτη για επιθετική εκκαθάριση του ισολογισμού. Ρόλο επιταχυντή έπαιξε η έκρηξη πληθωρισμού στην ΕΕ και τις ΗΠΑ και η ανησυχία για ενδεχόμενη αλλαγή πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες. Τις εξελίξεις ως προς το χρόνο φαίνεται ότι επηρέασε και η διαφαινόμενη αύξηση του πολιτικού ρίσκου στην Ελλάδα μετά το καλοκαίρι.
Η Alpha Bank καθώς ολοκληρώνει την εκκαθάριση του ισολογισμού της θα είναι και αυτή αναγκασμένη να αναζητήσει νέα οργανικά έσοδα και με χαμηλό ρίσκο, Δεδομένου ότι τέτοια χαρτοφυλάκια δεν πωλούνται στην ελληνική αγορά, η ALpha Bank και οι περισσότερες τράπεζες θα βασιστούν στο Ταμείο Ανάκαμψης για να διαμορφώσουν ένα pipeline παραγωγικής κερδοφορίας για την προσεχή τριετία.
Στόχος της Αlpha Bank, όπως τόνισαν σε ενημέρωση προς τα ΜΜΕ ο CFO Λάζαρος Παπαγαρυφάλλου, ο Γενικός Διευθυντής Wholesale Banking Γιάννης Εμίρης, ο διευθυντής του IR Δημήτρης Κωστόπουλος και ο επικεφαλής οικονομολόγος Παναγιώτης Καπόπουλος, είναι να διαχειριστεί το 25% από το σύνολο των 13 δισ. ευρώ δανειοδοτήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης, χορηγώντας τα επόμενα χρόνια καθαρά δάνεια ύψους 5 δισ. ευρώ προς τις επιχειρήσεις (μεγάλες, μικρές και μεσαίες), 1,7 δισ. ευρώ προς την ναυτιλία και 1,3 δισ. ευρώ που νοικοκυριά και ιδιώτες.
Οι δείκτες
Υπ αυτό το πρίσμα το φρέσκο χρήμα της ΑΜΚ θα συντηρήσει τους δείκτες επάρκειας και θα βελτιώσει τους δείκτες ποιότητας κεφαλαίων επιτρέποντας έτσι μια μεγαλύτερη ελαστικότητα στην ανάληψη ρίσκου μέσω χρηματοδοτήσεων. Σε πρώτη φάση βέβαια, τα κεφάλαια της ΑΜΚ θα χρησιμοποιηθούν ως παραμείνουν κλειδωμένα σε αναζήτηση ευκαιριών…
Οι μέτοχοι
Στην Alpha Bank επιθυμούν τώρα τη μείωση του ποσοστού του ΤΧΣ μέσω της ΑΜΚ, αν και είχαν αντιδράσει υποδόρια στην αντίστοιχες μεθοδεύσεις της Τράπεζας Πειραιώς. Γι’ αυτό τώρα το lobbying στο ΤΧΣ έχει ενισχυθεί, όπως άλλωστε και οι διαρροές για πολλές γραμμές στον βασικό μέτοχο. Με τον τρόπο αυτό η ομάδα του Βασίλη Ψάλτη θέλει να δείξει στην κυβέρνηση ότι έχει ερείσματα και ότι ενδεχόμενη στήριξη -ατύπως- θα μπορούσε να ξεμπερδέψει την κατάσταση. Το ζήτημα με αυτή την προσέγγιση είναι η έλλειψη λειτουργικού διαύλου επικοινωνίας μεταξύ του Βασίλη Ψάλτη και του συμβούλου του Κυριάκου Μητσοτάκη Αλέξη Πατέλη.
Πονοκέφαλο για τον Βασίλη Ψάλτη αποτελεί και η στάση του John Paulson, το Fund του οποίου ανακοίνωσε ότι θα καταψηφίσει την αύξηση καθώς δεν τη θεωρεί αναγκαία σε αυτή τη φάση. Ακόμα όμως δεν έχει ξεκαθαρίσει η στάση του Paulson εάν τελικά εγκριθεί η ΑΜΚ. Αν ο Paulson δεν καλύψει το ποσοστό του θα είναι δύσκολο να βρεθούν κεφάλαια και για τη μείωση του ποσοστού του ΤΧΣ, ιδιαίτερα με τόσο σύντομη προεργασία και καθώς ήδη οι ελληνικές εταιρίες και το Δημόσιο έχουν αντλήσει πακτωλό κεφαλαίων από τις αγορές. Γι ‘ αυτό άλλωστε το ύψος της ΑΜΚ είναι και κάτω του 1 δισ.
Σε κάθε περίπτωση, η αμκ στην Alpha Bank οδηγεί αναπόφευκτα σε αλλαγή των μετοχικών ισορροπιών. Το ζήτημα είναι θα υπάρξει ιδιώτης μέτοχος που θα είναι σε θέση να αντισταθμίζει τις επιρροές του ΤΧΣ ή θα κατακερματιστεί το ποσοστό του Paulson σε περίπτωση που δεν θα συμμετάσχει.
Αναδιάρθρωση
Ο Βασίλης Ψάλτης συνεχίζει με χαμηλούς τόνους και κρατώντας τις διεργασίες μακριά από τα media να ολοκληρώσει και το house cleaning, περιορίζοντας την επιρροή της παλαιάς φρουράς και εγκαθιδρύοντας νέα. Το task αυτό μέχρι στιγμής όμως δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα, καθώς πέρα από μια πολύ μικρή ομάδα γύρω του ο CEO της Alpha Bank δεν έχει καταφέρει να σπάσει εδραιωμένες δομές και άβατα.
Τώρα, σε μια προσπάθεια να σπάσει κολεγιές, ο Βασίλης Ψάλτης διαφοροποίησε τους όρους της εθελουσίας και μετέθεση την έναρξή της για τον Σεπτέμβριο, σε μια προσπάθεια να ολοκληρωθεί το νέο οργανόγραμμα. Σε αυτό το πλαίσιο αυξήθηκε ελαφρώς το ποσό και διευρύνθηκε η στόχευση ηλικιακά και άρα σε επιτελικές βαθμίδες. Έτσι, τώρα το νέο πρόγραμμα εθελουσίας απευθύνεται στην ηλικιακή ομάδα 42-55, που συνεπάγεται σε βαθμούς υποδιευθυντών, αναπληρωτών και διευθυντών.
Το Crisis Monitor έχει κατ επανάληψη αναφερθεί στην ανάγκη αναδιάταξης του λειτουργικού μηχανισμού της ALpha Bank με τρόπο τέτοιο που θα οδηγήσει στη μείωση του ρίσκου και θα απελευθερώσει την τράπεζα από βαρίδια που υπονομεύουν ενεργητικά και παθητικά τις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις.