Σε νεκρή πολιτικά περίοδο εξελίσσεται το καλοκαίρι στην Ελλάδα, καθώς σύμφωνα με τις δηλώσεις τόσο του Κυριακού Μητσοτάκη, όσο και της Αριστοτελίας Πελώνη ο ανασχηματισμός και οι πρόωρες εκλογές τίθενται εκτός ατζέντας.
«Δεν υφίσταται κανένα θέμα ανασχηματισμού», τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, κατά τη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών τη Δευτέρα. Παράλληλα, η κυβερνητική εκπρόσωπος επισήμανε ότι ο πρωθυπουργός δεν είναι οπαδός των συχνών αλλαγών. Δύο ημέρες νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε προσωπικά διαψεύσει τα σενάρια πρόωρων εκλογών.
Στο μεταξύ πληθώρα θετικών ή λιγότερο αρνητικών ειδήσεων, από τις αναμενόμενες, προβάλλονται με ένταση από τα media. Η ύφεση στην Ελλάδα αποδεικνύεται ηπιότερη από τις προβλέψεις, ενώ τα πρώτα 4 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης αναμένεται να εκταμιευθούν πριν τον Αύγουστο. Επίσης, οι ξένοι οίκοι βλέπουν καλύτερες ημέρες για την οικονομία και μπαράζ επιχειρηματικών πρωτοβουλιών ενισχύουν το θετικό κλίμα και αναπτερώνουν το ηθικό.
Τούτων δοθέντων, το χρηματιστήριο θα έπρεπε, τουλάχιστον να ακολουθεί τα… ξένα. Αυτό όμως δεν συμβαίνει. Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά μοιάζει βαλτωμένη. Κάτι οι αυξήσεις κεφαλαίου, κάτι οι ανησυχίες, κρατούν τον γενικό δείκτη μονίμως πέριξ ισχυρών αντιστάσεων και σε παρατεταμένη διαδικασία συσσώρευσης.
Το χρηματιστήριο είναι όμως προεξοφλητικός μηχανισμός. Υπ’ αυτό το πρίσμα η στάση του τώρα είναι ενδεικτική των προσδοκιών του για το μέλλον. Η ελληνική αγορά δεν προσδοκά μεγάλα πράγματα, ούτε αναπτυξιακές εκρήξεις. Ενδεχομένως να μην περιμένει ούτε εκλογές, καθώς σε χρονιές εκλογών κινείται γενικά ανοδικά.
Η στάση της αγοράς όμως, παρά τις δηλώσεις του Κυριακού Μητσοτάκη, των κυβερνητικών αξιωματούχων και τα δημοσιεύματα των media, δείχνει είτε ότι το αφήγημα που διαχέεται δεν έχει… αντίκρισμα, είτε δεν είναι ολόκληρο.
Ακόμα λοιπόν και χωρίς εκλογές και με τα λεφτά να έρχονται η ελληνική αγορά δεν πείθεται. Ίσως γιατί ο τουρισμός ασθμαίνει και γιατί η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας δεν τρέφει αυταπάτες. Κατ επέκταση η αναπτυξιακή έκρηξη, ακόμα και αν έρθει θα έχει περιορισμένο αντίκτυπο στην πραγματική οικονομία.
Θα μπορούσε βέβαια το χρηματιστήριο να… κάνει λάθος, αλλά τέτοιο ισχυρισμό για τις αγορές δεν έκανε ποτέ κανείς, πλην του… Τραμπ.
Το low risk, high reward περιβάλλον που δημιουργείται πολιτικά και ειδησεογραφικά αποδεικνύεται χωρίς αντίκρισμα, τουλάχιστον σε χρηματιστηριακούς όρους. Θα μπορούσαν traders και επενδυτές να συνετιστούν άραγε; και πως;
Σε αυτή τη φάση πάντως, η Ελλάδα βρίσκεται σε διαδικασία επαναπροσδιορισμού του γεωπολιτικού της αποτυπώματος και του γεωοικονομικού της πλαισίου. Συνεπώς το πολιτικό ρίσκο δεν αποτελεί παράγοντα, γι αυτό άλλωστε η αγορά δεν καταποντίζεται.
Η αποκόλληση από τα βάθη στα οποία προσάραξε σήμερα ο γενικός δείκτης απαιτεί καταλύτες και ισχυρή βούληση. Κάτι τέτοιο τώρα δεν φαίνεται στον άμεσο ορίζοντα.