Σε σύγχυση παραμένουν οι επενδυτές με αποτέλεσμα οι αγορές να κινούνται σωρευτικά στο άνοιγμα της εβδομάδας, καθώς τα στοιχεία που καλούνται να αποτιμήσουν, είναι πολλά και κατά περιπτώση αντιφατικά. Οι αγορές επιχειρούν να “χωνέψουν” τη δυναμική που δημιουργεί η συμφωνία των G7 για τη φορολογία των πολυεθνικών, καθώς και να προβλέψουν τον αντίκτυπο των πληθωριστικών πιέσεων στη ρητορική και το μίγμα νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών.
Ενόψει τη συνεδρίασης της ΕΚΤ την Πέμπτη και σειράς άλλων κεντρικών τραπεζών την Παρασκευή, οι επενδυτές αναμένεται να τηρήσουν στάση αναμονής, περιορίζοντας το ρίσκο και ενισχύοντας θέσεις αντιστάθμισης κινδύνου. Η επίδραση αντίρροπων δυνάμεων στις οικονομίες, τα ρίσκα της παρατεταμένης περιόδου ανητικών επιτοκίων και το ενδεχόμενου παγκόσμιου τέταρτου κύματος του κορονοϊού συνεχίζουν να απασχολούν τις αγορές στο πλαίσιο διαμόρφωσης της μεγάλης εικόνας.
Την ατζέντα της εβδομάδας, σε επίπεδο οικονομικών και γεωοικονομικών ειδήσεων έχει σκιαγραφήσει το Crisis Monitor. Ωστόσο, παρά τις δεδομένες αναταράξεις ο δείκτης “φόβου”, όπως αποκαλείται δείκτης μεταβλητότητας VIX κινείται σταθερά πτωτικά. Η τάση αποκλιμάκωσης της μεταβλητότητας, παρά τις περιοδικές εξάρσεις, βασίζεται στη διατήρηση άφθονης ρευστότητας και χαμηλών έως αρνητικών επιτοκίων, παράγοντες που δημιουργούν την πλατφόρμα διαμοιρασμού του ρίσκου μεταξύ του Δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα. Παράλληλα, η αθρόα καλλιέργεια προσδοκιών για ανάκαμψη, δεν μπορεί να αντισταθμιστεί από το pro-effect του κινδύνου τέταρτου κύματος του κορονοϊού, το οποίο υποτιμάται εξαιτίας του risk-off effect που δημιουργούν οι παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών.
Βραχύβιες κινήσεις
Το κλίμα που διαμορφώνεται στις αγορές δεν είναι ξεκάθαρο. Φόβοι και φοβίες παραμένουν. Οι επενδυτές δεν θα λάβουν καθαρές απαντήσεις και έτσι οι κινήσεις θα έχουν βραχυχρόνιο. Η τάση αναμένεται να αρχίσει να ξεκαθαρίζει μετά τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ την Πέμπτη και εφ’όσον διαφανεί η προοπτική στις συνομιλίες για το Ιράν. Η συζήτηση για ένα νέο ξέσπασμα του κορονοϊού είναι έντονη αλλά υποβαθμίζεται, καθώς οι κυβερνήσεις δεν δείχνουν διάθεση να μπουν σε νέο κύκλο lockdown για το προσεχές τρίμηνο. Για τους επενδυτές η λέξη από “κ” δεν αναφέρεται -εύκολα- γιατί χαλάει το κλίμα…
Συμφωνία των G7
Οι αγορές επικεντρώνουν στη διεθνοποίηση του φορολογικού που επιχειρείται από το G7. Η απόφαση αυτή αποτελεί το μεγαλύτερο γεωοικονομικό μέτρο που έχει συζητηθεί ποτέ και είναι μεγαλύτερου βεληνεκούς από τις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου.
Η Ομάδα των Επτά προηγμένων χωρών συμφώνησε το Σαββατοκύριακο για έναν ελάχιστο παγκόσμιο συντελεστή φορολογίας εταιρειών τουλάχιστον 15% ως μέρος μιας ευρύτερης συμφωνίας για τον τρόπο φορολόγησης πολυεθνικών εταιριών όπως η Amazon και η Google.
Αυτή η συμφωνία-ορόσημο, βρισκόταν σε διαδικασία ωρίμανσης επί μια οκταετία και σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προόδου στο πλαίσιο της διαδικασίας αναμόρφωσης του παγκόσμιου συστήματος εμπορίου, ρυθμίζοντας τη δραστηριότητα των πολυεθνικών κολοσσών.
Η συμφωνία αυτή, παράλληλα, θα οδηγήσει στην επιβολή φόρου επί των πωλήσεων, στην περιοχή όπου αυτές διενεργούνται, κάτι που ήταν πάγιο αίτημα πολλών χωρών, που έβλεπαν τεράστιους τζίρους κασι υπερκέρδη από πωλήσεις στο εδαφός τους, για τις οποίες δεν εισέπρατταν φόρους.
Το deal των G7 έρχεται καθώς οι χώρες θα κληθούν να αντιμετωπίσουν μια νέα πραγματικότητα με υψηλό δημόσιο χρέος που συσσώρευσαν προκειμένου να δώσουν ώθηση στις οικονομίες για να αμτέξουν και ανακάμψουν από την υγειονομική κρίση του κορονοϊού.
Το παιχνίδι με την Amazon
Σύμφωνα με το ανακοινωθέν μετά τη συνάντηση του Λονδίνου, χώρες όπου λειτουργούν μεγάλες εταιρίες θα έχουν το δικαίωμα να φορολογούν “τουλάχιστον 20%” των κερδών που υπερβαίνουν το περιθώριο κερδοφορίας του 10%. Αυτό θα ισχύει για τις «μεγαλύτερες και πιο κερδοφόρες πολυεθνικές επιχειρήσεις».
Ωστόσο, ο αντίκτυπος της συμφωνίας αυτής δεν αναμένεται να επηρεάσει τις τιμές των μετοχών των πολυεθνικών, τουλάχιστον όχι ακόμα, καθώς απαιτούνται ακόμα αρκετά βήματα ώστε η συμφωνία των G7 να καταστεί εφαρμόσιμη παγκοσμίως.
Το επίκεντρο θα στραφεί τώρα στη συνεδρίαση του Ομίλου των υπουργών Οικονομικών των G 20 στην Ιταλία τον Ιούλιο, καθώς και στις συνομιλίες μεταξύ περίπου 140 χωρών στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).
Επιπλέον, το περιθώριο 10% θα μπορούσε να αποκλείσει την Amazon, η οποία έχει χαμηλότερα περιθώρια κέρδους από τις περισσότερες εταιρίες τεχνολογίας. Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν δήλωσε ότι αναμένει ότι τελικά θα βρεθεί τρόπος να συμπεριληφθεί και η Amazon, θέμα επί του οποίου συμφώνησε και ο Cormann του ΟΟΣΑ.
Ωστόσο, αυτό κατέδειξε γρήγορα τη δυσκολία της ευρείας συμφωνίας ακόμα και επί της αρχής, πόσο μάλλον όταν οι τελικές λεπτομέρειες πρέπει περάσουν από τη βάσανο του Κογκρέσου στις ΗΠΑ που παραμένει βαθιά διχασμένο.
Η τάση στη Wall Street
Η Wall Street αναμένεται να ανοίξει οριακά χαμηλότερα τη Δευτέρα και να κινηθεί σωρευτικά, κατοχυρώνοντας τα κέρδη της προηγούμενης εβδομάδας.
Τα οικονομικά στοιχεία είναι εν γένει ενθαρρυντικά, ενώ οι πληθωριστικές πιέσεις έντονες. Παρ’ όλα αυτά κανείς δεν πιστεύει ότι η κρίση έχει τελειώσει. Οι κεντρικές τράπεζες δείχνουν να εμφορούνται από την άποψη ότι ο δρόμος προς την ανάκαμψη θα είναι ταχύς.
Ο S&P 500, πάντως, βρίσκεται μόλις 0,2% από το υψηλό ρεκόρ ενδοσυνεδριακό ιστορικό υψηλό που σημίωσ τον Μάιο και ενισχύθηκκε 0,6% την περασμένη εβδομάδα. Συνολικά, για το 2021 ο S&P 500 ενισχύεται πάνω από 12%.
Ο Dow Jones και ο NASDAQ σημείωσαν επίσης κέρδη την περασμένη εβδομάδα και επίσης ενισχύονται 13% και 7% αντίστοιχα από τις αρχές του έτους.
Ο πίνακας οικονομικών δεδομένων είναι σε μεγάλο βαθμό άδειος τη Δευτέρα. Στο επίκεντρο θα βρεθούν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που ανακοινώνονται στην Τρίτη.
Γεωπολιτικά: Ιράν, πετρέλαιο
Δυναμική υποχώρησης των τιμών του πετρελαίου δημιουργούν σειρά εξελίξεων σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, καθώς καταδεικνύουν διάθεση ύφεσης των εντάσεων και ενίσχυσης της παγκόσμιας παραγωγής.
Ειδικότερα, καθώς η Λιβύη επανέρχεται στο παγκόσμιο σύστημα αυξάνονται οι διαθέσιμες ποσότητες για εξαγωγές. Ταυτόχρονα, πρόοδος σημειώνεται και στις συζητήσεις των ΗΠΑ με το Ιράν, που θα οδηγήσουν σε άρση κυρώσεων και ενδεχόμενη πλήρη εφαρμογή της JCPOA. Αν και διπλωμάτες δηλώνουν ότι η προοπτική συμφωνίας απέχει ακόμα αρκετά, εν τούτοις αποτελεί διακηρυγμένη πρόθεση του Τζο Μπάιντεν.
Οι συζητήσεις σε αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να ξεκινήσουν εκ νέου αυτή την εβδομάδα, ισχυροποιώντας το στίγμα και καλλιεργώντας προσδοκίες.
Το μείγμα αυτών των παραγόντων αποτέλεσε τη βασική αιτία της εκδήλωσης πιέσεων στο πετρέλαιο τη Δευτέρα.
Ωστόσο, από την άλλη πλευρά o γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ σε δηλώσεις του εμφανίστηκε αισιόδοξος για την ανάκαμψης της ζήτησης και προέβλεψε περαιτέρω μείωση των αποθεμάτων. Στο μεταξύ, η Κίνα μείωσε τις αγορές πετρελαίου κατά 14,5% εξέλιξη που καταδεικνύει ότι εξέλειπαν οι λόγοι, αλλά και παράλληλα ότι μειώνεται η ζήτηση. Βέβαια, οι αγορές από την Κίνα στόχο είχαν να συντηρήσουν τις τιμές του πετρελαίου πληθωρίζοντας τη ζήτηση.
Μέχρι στιγμής, οι τιμές του πετρελαίου έχουν αυξηθεί πάνω από 40% φέτος λόγω της ανάκαμψης της ζήτησης στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Κίνα καθώς οι κυβερνήσεις άρουν τους περιορισμούς Covid-19.
Όπως όλα δείχνουν, οι OPEC+ αναμένεται να ανακοινώσουν περαιτέρω αύξηση της παραγωγής στη συνεδρίαση του Ιουλίου.