Την επικοινωνία των συμβούλων ασφαλείας Ελλάδας και ΗΠΑ ανακοίνωσε πριν από λίγο ο Λευκός Οίκος, σε μια κίνηση που δείχνει διάθεση διαμόρφωσης ατζέντας ενόψει της Συνόδου Κορυφής του NATO στις Βρυξέλλες.
Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών Τζέικ Σάλιβαν μίλησε τηλεφωνικά με τον Δρ Θάνο Ντόκο, Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας της Ελλάδας, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
Η κινητικότητα σε αυτό το επίπεδο διαδέχεται τις μάλλον παγωμένες σε στρατιωτικό επίπεδο σχέσεις, καθώς είχε μόλις ανακοινωθεί η δεύτερη ματαίωση της επίσκεψης του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στις ΗΠΑ.
Η επικοινωνία Σάλιβαν – Ντόκου, έρχεται χρονικά μετά την ολοκλήρωση ενός κύκλου πολιτικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας, σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών. Ταυτόχρονα προηγείται της Συνόδου Κορυφής του NATO προγραμματισμένη συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν. Στο περιθώριο της ίδιας συνόδου θα συναντηθεί και ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Τούρκο πρόεδρο.
Συνεπώς, η επικοινωνία θα μπορούσε να αποτελεί απάντηση σε αίτημα της ελληνικής πλευράς για συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τζο Μπάιντεν, κάτι που μάλλον απορρίφθηκε. Θα μπορούσε ενδεχομένως να υπάρξει κάποια διευθέτηση για ανταλλαγή χειραψίας και ένα ad hoc τετ-α-τετ, αλλά θα είχε εξαιρετικά περιορισμένη διάρκεια.
Η συνομιλία
Όπως έγινε γνωστό από τον Λευκό Οίκο, ο κ. Σάλιβαν χαιρέτισε την ισχυρή σχέση μεταξύ των δύο χωρών, συμπεριλαμβανομένης της αυξανόμενης αμυντικής συνεργασίας και εξέφρασε τη δέσμευση της κυβέρνησης Μπάιντεν για περαιτέρω εμβάθυνση αυτών των δεσμών. Σύμφωνα με την ανακοίνωση “συζήτησαν τη σημασία της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο κ. Σάλιβαν χαιρέτισε την επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και υποσχέθηκε τη συνεχιζόμενη υποστήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες υπό τον ΟΗΕ για την επανένωση της Κύπρου ως διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.
Συζήτησαν επίσης τη σημασία της καταπολέμησης της κακόβουλης επιρροής στην περιοχή, καθώς ο κ. Σάλιβαν χαιρέτισε τις πρόσφατες προσπάθειες της Ελλάδας να διασφαλίσει τις κρίσιμες τηλεπικοινωνιακές και ενεργειακές υποδομές της. Συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή για τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος τονίζοντας τη σημασία της περιφερειακής συνεργασίας”.
Η αναφορά αυτή στοχεύει πρωτίστως στην επαναβεβαίωση της ελληνικής θέσης απέναντι στην Κίνα, ιδιαίτερα όσον αφορά στο 5G. Δευτερευόντως βέβαια αφορά και στις σχέσεις με τη Ρωσία.