Κεφάλαια 4 δισ. ευρώ αναμένεται να εισρεύσουν στα ταμεία της ελληνικής κυβέρνησης στα τέλη Ιουλίου από το Ταμείο Ανάκαμψης, σύμφωνα με τις δηλώσεις του επιτρόπου Οικονομικών υποθέσεων Πάολο Τζεντιλόνι.
Η Ελλάδα έχει ζητήσει στήριξη συνολικού ύψους 30,5 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του RRF, εκ των οποίων 17,8 δισ. ευρώ για επιχορηγήσεις και 12,7 δισ. ευρώ για δάνεια. Αν το εθνικό σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αξιολογηθεί θετικά, η Ελλάδα θα μπορεί να αναμένει τέλη Ιουλίου. Η προχρηματοδότηση που αντιστοιχεί στο 13% του συνολικού ποσού, ήτοι περίπου 4 δισ. ευρώ.
Σε αγώνα δρόμου για την έκδοση των πρώτων ευρωομολόγων εντός του Ιουνίου και την έναρξη των εκταμιεύσεων από την Κομισιόν προς τις χώρες-μέλη τέλη Ιουλίου και πριν τις διακοπές του Αυγούστου βρίσκεται ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Πάολο Τζεντιλόνι.
Λεφτά πριν τις διακοπές
Όπως ανακοίνωσε ο Πάολο Τζεντιλόνι στόχος είναι οι εκταμιεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης να ξεκινήσουν πριν τις θερινές διακοπές. Με τον τρόπο αυτό ο επίτροπος θέλει να καταγράψει στο ενεργητικό του την αμεσότητα της ανταπόκρισης. Παράλληλα θέλει να ολοκληρώσει η υπηρεσία του τις πρώτες αξιολογήσεις εντός του Ιουνίου, ώστε να καταγραφεί η έναρξη της διαδικασίας εντός του πρώτου εξαμήνου.
Όπως δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου, Ελλάδα και Ιταλία έχουν ζητήσει από το Ταμείο Ανάκαμψης το σύνολο της χρηματοδότησης που τους αναλογεί σε δανεισμό, στοχεύοντας έτσι να επωφεληθούν από τα προνομιακά επιτόκια της Κομισιόν.
Ελλάδα και Ιταλία επιχειρούν να εξαντλήσουν τα κοινοτικά κονδύλια που τους αναλογούν -ακόμα και στα δάνεια- καθώς θα επωφεληθούν τόσο από τα επιτόκια όσο και από την ασφάλεια της διάρθρωσης του χρέους. Όπερ σημαίνει ότι η κατανομή του χρέους προς θεσμούς και την ΕΕ αυξηθεί και κατ επέκταση δεν θα αμφισβητηθεί η ικανότητα αποπληρωμής. Η ανάλυση εξυπηρετησιμότητας και βιωσιμότητας χρέους αποτιμά διαφορετικά το χρέος προς τους ιδιώτες και προς τον επίσημο τομέα.
Αντιθέτως, χώρες όπως η Γερμανία, το Βέλγιο και η Αυστρία, με χαμηλά επίπεδα δημόσιου χρέους απολαμβάνουν αρνητικά επιτόκια στις αγορές και ως εκ τούτου δεν θα είχε νόημα να δανειστούν από την Κομισιόν.
Εργασιακό rotation
Ο Επίτροπος Οικονομίας και πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, επισημαίνει ότι καθώς η οικονομική ανάκαμψη ενισχύεται, η δημόσια στήριξη θα πρέπει σταδιακά να μετατοπιστεί σε πιο στοχευμένα μέτρα. Για παράδειγμα να αποφευχθεί σταδιακά η στήριξη σε εταιρείες που τεχνητά διατηρούνται ζωντανές και να υπάρξει σταδιακή μετάβαση από μια κατάσταση όπου οι θέσεις εργασίας διατηρούνται, σε μια κατάσταση όπου οι εργαζόμενοι αναπτύσσουν τις δεξιότητές τους και μετακινούνται προς τομείς υψηλής ανάπτυξης.
«Το ερώτημα είναι πότε. Κι αυτό είναι κάτι που θα αποφασίσουν οι κυβερνήσεις. Καλό θα ήταν όμως να γίνει συντονισμένα»,
σημείωσε ο Π. Τζεντιλόνι. «Τα μέτρα στήριξης εξαρτώνται από την εξέλιξη της υγειονομικής κατάστασης. Αυτή τη στιγμή είμαστε αισιόδοξοι με την πορεία των εμβολιασμών, αλλά παραμένουν αβεβαιότητες και κίνδυνοι. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αν τους επόμενους μήνες δεν προκύψουν νέες μεταλλάξεις και κίνδυνοι», προσέθεσε.
Χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας
Ερωτηθείς για την επαναφορά το 2023 των δημοσιονομικών κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ο κ. Τζεντιλόνι είπε ότι τον επόμενο ενάμισι χρόνο θα πρέπει να συνεχιστεί η συζήτηση, που είχε ξεκινήσει προ πανδημίας, για μια νέα προσέγγιση των κανόνων, προσαρμοσμένη στη σημερινή εποχή.
«Ζούμε σε διαφορετικό κόσμο από αυτόν στον οποίο ζούσαμε όταν σχεδιάστηκαν οι Συνθήκες. Την εποχή του Μάαστριχτ τα επιτόκια ήταν στο 4%, τώρα είναι σχεδόν μηδενικά ή πολύ χαμηλά. Το μέσο κοινοτικό επίπεδο του χρέους εκείνη την εποχή ήταν 60% του ΑΕΠ και ήταν λογικό να τεθεί το όριο στο 60%. Τώρα το μέσο χρέος στην ευρωζώνη είναι 102% του ΑΕΠ. Αυτό δεν σημαίνει ότι υποστηρίζω την αλλαγή των Συνθηκών. Κάτι τέτοιο θα ήταν σε πλήρη αντίθεση με τον ρόλο μου – είμαι ένας από τους θεματοφύλακες των Συνθηκών. Μπορούμε να διατηρήσουμε αυτούς τους στόχους, αλλά να αλλάξουμε ουσιαστικά τους τρόπους και τη διαδρομή διατήΤαμείο Ανάκαμψης: 4 δισ. για την Ελλάδα τον Ιούλιορησής τους»,
εξήγησε.