Εκτός της πράσινης ταξιδιωτικής λίστας της Μεγάλης Βρετανίας παραμένει η Ελλάδα και το σύνολο του ευρωπαϊκού νότου, καθώς το άνοιγμα της οικονομίας αύξησε τα κρούσματα και οι βρετανοί δεν είναι σε φάση εκπτώσεων προς τις χώρες της ΕΕ.
Με νέους αποκλεισμούς, όπως η Πορτογαλία, ανακοινώθηκε η Green List της Βρετανίας για τις χώρες που επιτρέπεται να ταξιδέψουν οι πολίτες της. Η δημοσιοποίηση της λίστας προκάλεσε πολυεπίπεδες αντιδράσεις, με την Easy Jet να εκδίδει και σχετική ανακοίνωση.
Όπως ανακοίνωσε ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών Γραντ Σαπς, η απομάκρυνση της Πορτογαλίας από την πράσινη λίστα κρίθηκε αναγκαία καθώς τα κρούσματα στη χώρα της Ιβηρικής έχουν διπλασιαστεί, ενώ εντοπίστηκε και μια μετάλλαξη της ινδικής παραλλαγής.
«Απλώς δεν θέλουμε να λάβουμε το ρίσκο καθώς πλησιάζουμε προς την 21η Ιουνίου και την εξέταση για το τέταρτο στάδιο της άρσης των μέτρων»
τόνισε σύμφωνα με το BBC ο κ. Σαπς.
Όπερ σημαίνει ότι οι ελπίδες για ουσιαστική αναθεώρηση έρχονται στη συνεδρίαση μετά την 21 Ιουνίου.
Παράλληλα, η Αίγυπτος πρόκειται να ενταχθεί στην «κόκκινη» λίστα.
Για την Ελλάδα η απόφαση παράτασης του αποκλεισμού μεταφράζεται σε μαζικές ακυρώσεις κρατήρεων από τη βρετανική TUI και άλλα ταξιδιωτικά πρακτορεία.
Να σημειωθεί ότι με βάση τους κανόνες οι βρετανοί που επιστρέφουν από χώρες που είναι «πράσινες» υποχρεούνται μόνο σε τεστ κορονοϊου. Για τους πορτοκαλί προορισμούς προβλέπεται 10ημερη καραντίνα στο σπίτι, και για τους κόκκινους 10ημερη καραντίνα σε ειδικό ξενοδοχείο.
Ηδη από τη μετάδοση των παραπάνω προορισμών οι μετοχές αεροπορικών εταιρειών βρέθηκαν στο «κόκκινο».
Ακόμα όμως και να ενταχθεί η Ελλάδα στην πράσινη λίστα, τα αποθέματα τεστ είναι περιορισμένη, ιδιαίτερα στα νησιά. Παράλληλα, η δυναμικότητα των τοπικών εγκαταστάσεων αποτελεί μείζον ζήτημα.