Ανησυχία στην Ελλάδα και ΕΕ προκαλεί η αιφνιδιαστική επίσκεψη του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα στην Τουρκία, για την οποία μάλιστα δεν εκδόθηκε επίσημη ανακοίνωση.
Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη από σήμερα στην Άγκυρα, συνοδευόμενος από αντιπροσωπεία της αλβανικής κυβέρνησης.
Η αλβανική πλευρά δεν εξέδωσε ανακοίνωση για την επίσκεψη, έγινε όμως γνωστό ότι πραγματοποιείται ύστερα από πρόσκληση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Κατά τη σημερινή πρώτη μέρα της ο Αλβανός πρωθυπουργός έγινε δεκτός από τον πρόεδρο Ερντογάν στο προεδρικό μέγαρο, ενώ υπογράφτηκαν και τρεις συμφωνίες, στους τομείς της υγείας, του πολιτισμού και των υποδομών.
Η τουρκική πλευρά υποσχέθηκε στους Αλβανούς αξιωματούχους ότι σύντομα θα ανοίξει στα Τίρανα παράρτημα του Πολυτεχνείου Άγκυρας.
Η επίσκεψη στην Τουρκία είναι η πρώτη επίσημη που πραγματοποιεί ο Έντι Ράμα μετά την επανεκλογή στην πρωθυπουργία, μετά από τις ταραγμένες εκλογές της 21 Απριλίου. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Έντι Ράμα εξασφάλισε πλειοψηφία στη Βουλή με 74 από τις 140 έδρες, σχηματίζοντας αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Η Τουρκία στα Βαλκάνια
Οι κινήσεις αυτές της Τουρκίας στα Δυτικά Βαλκάνια αποτελούν παραδοσιακά πηγή προβληματισμού και ανησυχίας για την Ελλάδα. Η Τουρκία διαθέτει ισχυρά και εδραιωμένα επιχειρηματικά συμφέροντα σε Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία. Η Τουρκία διαθέτει μειονότητα 10% στη Βουλγαρία και μειονοτικό κόμμα που συμμετείχε στην κυβέρνηση Μπορίσοφ. Ο Ταγίπ Ερντογάν διατηρεί στενές σχέσεις με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας από τότε που ήταν αμφότεροι δήμαρχοι.
Η Ελλάδα, από την άλλη πλευρά, έχει απωλέσει ερείσματα στα Βαλκάνια. Η αποτυχία ενεργής στήριξης της Βόρειας Μακεδονίας τόσο στην ΕΕ όσο και σε διμερές επίπεδο, αποτελούν ενδείξεις υποχώρησης του ενδιαφέροντος για την περιοχή. Αυτές οι ενδείξεις ενισχύονται από την αποστασιοποίηση του Νίκου Δένδια και του Κυριάκου Μητσοτάκη από τις διαβαλκανικές πρωτοβουλίες συνεργασίας.
Την ίδια στιγμή, Τουρκία, Κίνα και Ρωσία επελαύνουν με ποικίλους τρόπους στην περιοχή. Το νέο σκηνικό που διαμορφώνεται οδηγεί σε συρρίκνωση του γεωπολιτικού αποτυπώματος της Ελλάδας στην περιοχή.