Με τις διεθνείς αγορές να έχουν αδιάφορη και flat εικόνα καθώς τα ισχυρά χαρτοφυλάκια τηρούν στάση αναμονής χωρίς νέες ισχυρές πρωτοβουλίες, το ρηχό ελληνικό χρηματιστήριο «κρέμασε» χαμηλότερα, δείχνοντας ότι έχει εγκλωβιστεί κάτω από το όριο ψυχολογίας των 900 μονάδων.
Η κατ’ επανάληψη αδυναμία υπέρβασης αυτού του ορίου τις τελευταίες εβδομάδες έχει κουράσει τους long και γενικώς έχει «ακυρώσει» κάποιες πρωτοβουλίες και εντολές αγοράς που θα έμπαιναν σε ισχύ αν η αγορά ξεμπλόκαρε τεχνικά και κινούνταν σταθερά πάνω από τις 900 μονάδες.
Το ελληνικό χρηματιστήριο – αντιθέτως με τις διεθνείς αγορές που κινούνται πλησίον των ιστορικών υψηλών τους – δεν έχει καταφέρει ακόμη να υπερσκελίσει τη ζημιά από τον Covid-19 και παρά το ράλι του τελευταίου 7μήνου, παραμένει κάτω από τα υψηλά του 2020.
Θυμίζουμε ότι η αγορά έπιασε τις 949 μονάδες στις 24 Ιανουαρίου του 2020, κατόπιν «βούτηξε» έως το χαμηλό των 484 μονάδων στις 16 Μαρτίου 2020, ενώ έκτοτε καταγράφει ράλι αντίδρασης περί το 83%. Σε κάθε περίπτωση, η αδυναμία υπέρβασης των 900-920 μονάδων στερεί από την αγορά την αλλαγή επιπέδου, προξενώντας αυτή την ιδιότυπη αμηχανία των τελευταίων ημερών, όπου όγκοι και τζίροι είναι κατακόρυφα μειωμένοι.
Σήμερα, χωρίς να υπάρχει καμιά αργία σε κρίσιμη αγορά του εξωτερικού όπως έγινε τη Δευτέρα που λόγω αργίας σε Λονδίνο και Wall Street έπεσε στα 45,26 εκατ. ευρώ, η αξία συναλλαγών κατήλθε στα 49,50 εκατ. ευρώ, αποτελώντας μια από τις χειρότερες επιδόσεις του 2021. Μάλιστα, ο τραπεζικός κλάδος διακίνησε μόλις 15,8 εκατ. ευρώ που είναι η χειρότερη επίδοση από τις 3 Μαρτίου, ήτοι του τελευταίου τριμήνου και μια από τις χειρότερες της τρέχουσας χρονιάς.
Λ. Παπαϊωάννου: Προβληματίζει βραχυπρόθεσμα η αγορά
Ο οικονομολόγος και στέλεχος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Λουκάς Παπαϊωάννου, σχολιάζοντας την αδυναμία της αγοράς τονίζει πως «η αγορά δεν μπόρεσε εχθές να διασπάσει τις 900 μονάδες, όποτε η σημερινή αδυναμία της κρίνεται απολύτως λογική, αν και οι μειωμένοι όγκοι των τελευταίων ημερών προϊδέαζαν για την σημερινή εικόνα. Το γεγονός ότι για τέταρτη φορά ο Γ.Δ. βρίσκει την καθοδική γραμμή αντίστασης που έχει σχηματιστεί από 29/4/21, δημιουργώντας διαδοχικά χαμηλότερα υψηλά, πρέπει να προβληματίζει έστω και βραχυπρόθεσμα τους συμμετέχοντες στην αγορά».
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πιθανές αιτίες για την σημερινή διολίσθηση τιμών και όγκων μπορούν να διαχωριστούν σε δύο βασικές κατηγορίες, εξωτερικές και εσωτερικές.
Εξωγενείς παράγοντες
Οι πιθανές εξωτερικές αιτίες είναι κυρίως και όχι μόνο, η διαφαινόμενη αλλαγή της νομισματικής πολιτικής της FED, αλλά πρωτίστως της ΕΚΤ, που αρχίζουν να ανησυχούν για πληθωριστικές πιέσεις στην πραγματική οικονομία, αλλά και η κόπωση που εμφανίζουν οι Ξένες αγορές παρά την παραμονή τους κοντά στα ιστορικά υψηλά.
Οι εσωτερικές αιτίες εντοπίζονται κυρίως στις επερχόμενες ανακοινωμένες αλλά και σχεδιαζόμενες αυξήσεις κεφαλαίων (Alpha Bank, Aegean Airlines, Ελλάκτωρ και ίσως κάποιων ακόμα), αλλά και στις ομολογιακές εκδόσεις, οι οποίες θα απορροφήσουν ρευστότητα από το σύστημα.
Επιπλέον οι ανησυχίες για την εξέλιξη της φετινής ευμετάβλητης τουριστικής περιόδου, ως προς τον βαθμό αναπλήρωσης των χαμένων εσόδων, συνεχίζουν να υπάρχουν, αφού τα δεδομένα συνεχώς μεταβάλλονται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η σημερινή αρνητική ανακοίνωση του Η.Β. ότι δεν προσθέτει την Ελλάδα στην πράσινη λίστα, με ότι αυτό συνεπάγεται για την συνέχεια.
Η εικόνα της συνεδρίασης
Εν μέσω όλων των παραπάνω, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 894,94 μονάδες με απώλειες 0,62%, έχοντας ενδοσυνεδριακή διακύμανση 7,34 μονάδων, καθώς κινήθηκε από το χαμηλό των 892,51 μονάδων έως το υψηλό των 899,85 μονάδων. Ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.168,79 μονάδες με πτώση 0,67%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 0,51% στις 550,80 μονάδες. Για άλλη μια φορά ο Mid Cap ξεχώρισε θετικά, κλείνοντας με άνοδο 0,64% στις 1.404,02 μονάδες που είναι νέα υψηλά 22 μηνών, πιάνοντας τα επίπεδα που είχε τον Αύγουστο του 2019.
Στο χώρο του Large Cap μόνο οι Alpha Bank, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή και Fourlis έκλεισαν ανοδικά, ενώ πιέσεις άνω του 1% δέχτηκαν οι Coca Cola HBC, ΟΤΕ, Motor Oil, Μυτιληναίος, ΕΛΠΕ, Jumbo, Lamda Development, Εθνική και Ελλάκτωρ.
Στον Mid Cap, ράλι +7,59% έκανε η Intracom Holdings, στο +2,09% η Έλτον, ενώ θετικά έκλεισαν και οι Cenergy Holdings, ΕΥΑΘ, Κρι Κρι και Πλαστικά Θράκης. Στην ευρύτερη αγορά, κέρδη είχαν μετοχές όπως Ελγέκα, Φιερατέξ, Intralot, Κτήμα Λαζαρίδη, Βιοτέρ, Quality & Reliability, Μαθιός, Γενική Εμπορίου, Ελινόιλ, Premia, Centric, Μπήτρος και Λανακάμ.
Παράλληλα, το δικαίωμα στην ΑΜΚ της Aegean συνέχισε τη συμπεριφορά – ασανσέρ καθώς μετά τη χθεσινή πτώση σε ποσοστό 12,58%, σήμερα ενισχύθηκε κατά 9,85% κλείνοντας στα 0,58 ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 433.890 δικαιώματα. Το δικαίωμα στην ΑΜΚ της Aegean Airlines εισήχθη για διαπραγμάτευση την Πέμπτη 27 Μαΐου με τιμή εκκίνησης τα 0,5640 ευρώ. Η διαπραγμάτευση του δικαιώματος στην ΑΜΚ της Aegean Airlines ολοκληρώνεται στις 9 Ιουνίου. Στο σύνολο της αγοράς, 58 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 63 που υποχώρησαν.