Εκτός και δεύτερης διάσκεψης του Βερολίνου για τη Λιβύη μένει η Ελλάδα, καθώς σύμφωνα με το Γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, οι προσκλήσεις για τη νέα διαδικασία απευθύνθηκαν μόνο σε χώρες, παράγοντες και οργανώσεις που είχαν παραβρεθεί στην αρχική.
Η Ελλάδα δεν περιλαμβάνεται στη λίστα των συμμετεχόντων της διαδικασίας του Βερολίνου για τη Λιβύη για δεύτερη φορά. Όπως έγινε γνωστό, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας και ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτιέρες έστειλαν πρόσκληση μόνο σε μέρη που συμμετείχαν στην πρώτη.
Η νέα διάσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 23 Ιουνίου στο υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας, στο Βερολίνο και σε αυτή θα μετάσχει για πρώτη φορά η νέα, μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης.
Εκτός διάσκεψης (πάλι) η Ελλάδα
Πρόκειται για νέα ηχηρή διπλωματική ήττα της Ελλάδας και σαφή επικράτηση της Τουρκίας, δεδομένου ότι η νέα κυβέρνηση της Λιβύης βρίσκεται πολύ κοντά στην ¨Αγκυρα και απέχει παρασάγκας από την Αθήνα και τις ευρωπαϊκές θέσεις. Πρέπει να σημειωθεί ότι η ΕΕ παραμένει ο μεγαλύερος χρηματοδότης της βορειοαφρικανικής χώρας. Η Τουρκία, από την άλλη πλευρά, επιμένει να παραβαίνει τους όρους της εκεχειρίας, διατηρώντας στρατεύματα στη Λιβύη. Τέλος, η Ελλάδα αποκόπτεται εντελώς. από τις εξελίξεις στην περιοχή και τα συμφέροντά της μένουν προς υπεράσπιση από τους Ευρωπαίους αλλά στο πλαίσιο ευρύτερης διαπραγμάτευσης με την Τουρκία.
Η απουσία της Ελλάδας και στη δεύτερη διάσκεψη αποτελεί πλέον σαφή επικράτηση της Τουρκίας και εδραίωση της ελληνικής παρουσίας ως δυνητικά αποσταθεροποιητικής. Οι εξελίξεις αυτές αποδυναμώνουν το γεωπολιτικό αποτύπωμα της Ελλάδας στην περιοχή, ενώ θέτουν εν αμφιβόλω τη δυνατότητα υπεράσπισης των συμφερόντων και κυριαρχικών της δικαιωμάτων.
Το μείζον ζήτημα για την Ελλάδα παραμένει το τουρκολυβικό μνημόνιο, το οποίο θα μπορούσε να πλασαριστεί στη διάσκεψη και να προωθηθεί στη συνέχεια.
Η ατζέντα
Το συνέδριο θα καταγράψει την πρόοδο που σημειώθηκε μετά τη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη στις 19 Ιανουαρίου 2020. Επιπλέον, θα συζητηθούν τα επόμενα βήματα που απαιτούνται για μια βιώσιμη σταθεροποίηση της χώρας.
Το μείζον θέμα θα είναι οι προετοιμασίες για τις εθνικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 24 Δεκεμβρίου και η απόσυρση ξένων στρατευμάτων και μισθοφόρων από τη Λιβύη, όπως συμφωνήθηκε στην κατάπαυση του πυρός. Επιπλέον, θα συζητηθούν βήματα προς τη δημιουργία ενοποιημένων δυνάμεων ασφαλείας της Λιβύης.
Η διάσκεψη αποτελεί έκφραση της συνεχούς διεθνούς υποστήριξης για τη σταθεροποίηση της Λιβύης. Η διεθνής κοινότητα παραμένει έτοιμη να συνεχίσει τη στενή και εποικοδομητική της υποστήριξη στην ειρηνευτική διαδικασία υπό την ηγεσία του ΟΗΕ στη Λιβύη.