Μέχρι τώρα η οικονομική δραστηριότητα -η εγχρήματη- χωριζόταν σε νόμιμη και παράνομη… Πλέον όμως, με την είσοδο του Dark Web και των κρυπτονομισμάτων η χαρτογράφηση αυτή θεωρείται… απαρχαιωμένη. Σήμερα η παραοικονομία δεν είναι παρά ένα μικρό μέρος της Dark Web οικονομίας.
Έρευνα σχετικά με το ρώσικο dark web marketplace «Hydra» αποκάλυψε την αύξηση των όγκων συναλλαγών και ένα ακμάζον, αν και παράνομο οικοσύστημα κρυπτονομισμάτων, που χρησιμοποιείται για αγορές από ναρκωτικά έως κλεμμένα δεδομένα.
Κατά την ίδρυσή της το 2015, η Hydra ήταν γνωστή για την πώληση ναρκωτικών, αλλά καθώς έχει περάσει ο καιρός, η αγορά έχει επεκταθεί για να συμπεριλάβει κλεμμένα δεδομένα πιστωτικών καρτών, πλαστά έγγραφα, όπως ταυτότητες, πλαστά τραπεζογραμμάτια και υπηρεσίες κυβερνοεπιθέσεων.
Οι ετήσιοι όγκοι συναλλαγών αυξήθηκαν από έτος σε έτος, από περίπου 9,4 εκατομμύρια δολάρια το 2016 σε τουλάχιστον 1,37 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020.
Οι συναλλαγές σε κρυπτονόμισμα χρησιμοποιούνται συχνά από εγκληματίες στον κυβερνοχώρο σε υπόγειες αγορές για τη διατήρηση ενός βαθμού ανωνυμίας και την αγορά αγαθών και εσόδων από ξέπλυμα, όπως κεφάλαια που λαμβάνονται μέσω κλοπής, παράνομων πωλήσεων αγαθών ή πληρωμών ransomware.
Το Blockchain χαρτογραφεί
Ωστόσο, η βασική τεχνολογία blockchain, όπως αναλύθηκε από τους ερευνητές, μπορεί ακόμα να αποκαλύψει κάτι σχετικά με τα ποσοστά συναλλαγών. Σύμφωνα με την έρευνα, στα τρία πιο πρόσφατα χρόνια, η Hydra έχει αυξηθεί ως αγορά κατά περίπου 624% σε ετήσια βάση, καθιστώντας την δυνητικά μια από τις πιο δημοφιλείς εγκληματικές αγορές αυτή τη στιγμή.
Η Hydra έχει πολύ συγκεκριμένους και αυστηρούς όρους τόσο για τις αγορές, όσο και για τις πωλήσεις μέσα από την πλατφόρμα της. Τουλάχιστον από τον Ιούλιο του 2018 οι διαχειριστές της Hydra απαιτούν από τους πωλητές να πραγματοποιηθούν τουλάχιστον 50 επιτυχημένες πωλήσεις προτού επιτραπεί η ανάληψη των χρημάτων, ενώ πρέπει να διατηρηθεί και ένας λογαριασμός eWallet που να περιέχει τουλάχιστον 10.000 δολάρια.
Όταν πρόκειται για ανταλλαγές κρυπτονομισμάτων που χειρίζονται συναλλαγές από και προς την Hydra, η έρευνα θεωρεί πολλές από αυτές ως «υψηλού κινδύνου», καθώς δεν εφαρμόζουν τους κανονισμούς Know Your Customer (KYC). Ειδικότερα, η έρευνα κατέγραψε περισσότερες από 1.000 μοναδικές διευθύνσεις καταθέσεων και συναλλαγές άνω των 7 εκατομμυρίων δολαρίων, που πιστεύεται ότι συνδέονται με την Hydra.
Αναλήψεις και real money
Οι αναλήψεις, επίσης, πραγματοποιούνται μέσω υπηρεσιών πληρωμών και ανταλλαγών «που βασίζονται αποκλειστικά ή κυρίως στη Ρωσία και στις φιλικές προς τη Ρωσία χώρες της Ανατολικής Ευρώπης», σύμφωνα με την έκθεση. Σημειώνεται ότι η Hydra απαιτεί από τους πωλητές να μετατρέψουν τα κέρδη τους σε ρωσικό νόμισμα.
Παρά τους παραπάνω περιορισμούς ωστόσο, η έρευνα διαπιστώνει ότι οι λογαριασμοί πώλησης στη Hydra εξακολουθούν να είναι ιδιαίτερα περιζήτητοι. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι μια νέα υπο-αγορά έχει αναδυθεί τα τελευταία χρόνια για να αποκτήσει πρόσβαση σε καθιερωμένους λογαριασμούς πωλητών, καθώς και χρήστες που προσπαθούν να παρακάμψουν τις απαιτήσεις απόσυρσης νομίσματος της Hydra.
Η έρευνα αναφέρει ακόμα το γεγονός ότι οι αστυνομικές Αρχές ανά τον κόσμο έχουν καταφέρει σημαντικά πλήγματα στις «σκοτεινές αγορές», σημειώνοντας ότι η Europol τον περασμένο Ιανουάριο έκλεισε το DarkMarket που αποτελεί μια πλατφόρμα που διευκολύνει τους εμπόρους μεταξύ περίπου μισού εκατομμυρίου χρηστών, ενώ οι αστυνομικές Αρχές έκλεισαν και άλλες «σκοτεινές αγορές» όπως το Silk Road, ωστόσο, προς το παρόν τουλάχιστον, η Hydra παραμένει αλώβητη.