Μήνυμα στις μαφίες που λυμαίνονται το χώρο της νύχτας να αυτοπεριοριστούν επιχειρούν να στείλουν κυβέρνηση και αστυνομία, με τις προσδοκίες όμως να παραμένουν χαμηλές. Προβληματισμό προκαλεί ωστόσο η αναφορά του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, για τον κίνδυνο το οργανωμένο έγκλημα να εισέλθει στους θεσμούς.
Πρόκειται για το δεύτερο μήνυμα του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη προς το οργανωμένο έγκλημα, καθώς το πρώτο ήταν μετά τη δολοφονία της Κάρολάιν στα Γλυκά Νερά. Παράλληλα, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, δείχνει να κλιμακώνει και σε επιχειρησιακό επίπεδο. Έτσι, μετά την αποστολή φακέλων για το οργανωμένο έγκλημα στον Άρειο Πάγο, τα δύο τελευταία 24ωρα το Τμήμα Εκβιαστών πραγματοποιεί επιτόπιους ελέγχους σε μαγαζιά και άτομα.
Η κατάσταση δείχνει να βρίσκεται εκτός ελέγχου με 5 εκτελέσεις μέσα σε 90 ημέρες, Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κάνει λόγο για ξεκαθάρισμα λογαριασμών αντίστοιχο με αυτό του 2018, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο κύκλος του αίματος δεν θα κλείσει ούτε εύκολα, ούτε γρήγορα. Η ειδοποιός διαφορά ήταν ότι το 2018 οι στόχοι ήταν όλοι high profile, ενώ σήμερα middle to lower και τα χτυπήματα ακατάστατα, επικίνδυνα και τρομοκρατικά.
Οργανωμένο έγκλημα και… θεσμοί
Μέχρι στιγμής ουδείς έχει ρωτήσει τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη τί εννοούσε με τη φράση του “να εισέλθει το οργανωμένο έγκλημα στους θεσμούς, θα έχουμε ζήτημα κανονικής μαφίας”. Ειδικότερα, το πλαίσιο μέσα στο οποίο ειπώθηκε η συγκεκριμένη φράση έχει ως εξής:
Το οργανωμένο έγκλημα δεν έχει ιδεολογικές αναφορές αλλά έχει πολύ χρήμα και έχει αρχίσει εδώ και καιρό να το νομιμοποιεί σε επιχειρηματικές δραστηριότητες. Εάν έτσι εισέλθει στους θεσμούς θα έχουμε ζήτημα κανονικής μαφίας.
Η δημοκρατία οφείλει να απαντήσει γρήγορα. Οργανωμένη, ενωμένη, συντονισμένη. Όποιος ψάχνει κομματικά οφέλη, φοβίζοντας τον κόσμο και μπερδεύει τους δολοφόνους με τα Πανεπιστήμια, πριονίζει το κλαδί που στεκόμαστε όλοι.
Τα στοιχεία και οι (δια) συνδέσεις
Η πληθώρα, όπλων, εκτελεστών και η ευκολία σχεδιασμού των χτυπημάτων ανησυχούν. Από τα τελευταία στοιχεία που διαθέτει η αστυνομία (αφορούν το 2019) το 68% των εμπλεκόμενων με το οργανωμένο έγκλημα είναι Έλληνες πολίτες και το 32% αλλοδαποί. Ο απολογισμός των φακέλων που πρόσφατα διαβιβάστηκε στον Άρειο Πάγο σκιαγραφεί επιχειρηματικές δραστηριότητες με τζίρο της τάξης των 100 εκατ.
Μέχρι στιγμής διαπιστώνονται διάσπαρτα χτυπήματα που φαίνεται να στοχεύουν είτε σε “enforcers” όπως ο μποξέρ, είτε σε μεσαία στελέχη όπως ο 32χρονος αλβανικής καταγωγής στα Σεπόλια. Η μητέρα του θύματος στα Σεπόλια, όμως κάνει λόγο για πλήγμα της αλβανικής μαφίας, Η διαπίστωση αυτή αναβαθμίζει και διαφοροποιεί τις αρχικές εικασίες και καταδεικνύει ότι σε πρόκειται για all-out πόλεμο επικράτησης, αλλά για στοχευμένα πλήγματα ελέγχου ροών και περιοχών.
Το ίδιο διάστημα, η αστυνομία έχει ανακοινώσει την εξάρθρωση οργανώσεων διακίνησης ναρκωτικών και άλλων για κλοπές. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει διαρρεύσει στοιχεία για διασένδεση ενεργών ή παγωμένων υποθέσεων με τα πλήγματα και τις δολοφονίες.
Επίδειξη… δύναμης της ΕΛ.ΑΣ
Όπως αναφέρει η αστυνομική συντάκτρια του CNN.gr και του Open Μίνα Καραμήτρου το Τμήμα Εκβιαστών διενεργεί ελέγχους σε επιχειρήσεις και πρόσωπα επιχειρώντας να… χαρτογραφήσει τη διάρθρωση της νύχτας, μετά το lockdown.
Βέβαια, η αποκάλυψη αυτή δεν έχει από μόνη της ουσία, δεδομένου ότι αυτά δεν αποκαλύπτονται ούτε σε τυχαίους ελέγχους, ούτε υπηρεσιακά, αλλά μέσω οργανωμένων επιχειρήσεων διείσδυσης, παρακολούθησης και καταγραφής της ροής του χρήματος.
Η διαρροή όμως της πληροφορίας για τους επιτόπιους ελέγχους της ΕΛ.ΑΣ αποτελεί προσπάθεια επικοινωνιακής διαχείρισης της κρίσης και ένα δημόσιο μήνυμα προς το οργανωμένο έγκλημα: Η ΕΛ.ΑΣ -μετά και τις δηλώσεις του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη περί “πολέμου”, δείχνει ότι έχει την επιχειρησιακή ετοιμότητα για να υλοποιήσει την πολιτική βούλση, η οποία είναι πλέον ισχυρή.
Η αποτελεσματικότητα
Τώρα μένει να αποδειχθεί η αποτελεσματικότητα των μεθόδων που επελέγησαν για τον έλεγχο και την ανάσχεση της δυναμικής της βίας που ξεκινά από το οργανωμένο έγκλημα.
Σε αυτό το πλαίσιο, όμως, η αστυνομία θα πρέπει να μπορέσει να δείξει όχι μόνο διάθεση αλλά και ικανότητα. Γι αυτό, το βάρος πλέον πέφτει στην εξιχνίαση, την στοιχειοθέτηση και εν τέλει την δίωξη των εγκληματιών.
Μέχρι στιγμής, όμως, η ΕΛ.ΑΣ δεν έχει στοιχεία, ούτε για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, την οποία παρακολουθεί ολόκληρη η Ευρώπη. Παράλληλα, η ανακύκλωση σεναρίων για την υπόθεση της δολοφονίας της Κάρολάιν, από τα media και η μετέπειτα διάψευσή τους, καταδεικνύουν ότι και σε αυτή την έρευνα η αστυνομία βρίσκεται πολύ μακριά.